20:30 uur
Nederland
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 9. / Kopbal  (Steven Berghuis)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Georginio Wijnaldum 66. / Schot met rechts  (Luuk de Jong)

90'
Het Nederlands elftal wint van 0-2 van Oostenrijk. De mannen van bondscoach Danny Blind speelden tegen de EK-ganger een goede tweede helft. Oranje kwam sterk uit de kleedkamer. En na twintig minuten verdubbelde Georginio Wijnaldum de voorsprong. Oostenrijk wilde wat laten zien voor het thuispubliek, maar het zat de hardwerkende Oostenrijkers zeker niet mee. Zo won Nederland een leuke oefenwedstrijd van Oostenrijk en kan Blind terug kijken op een succesvolle oefenperiode. En dan nu, helaas, vakantie voor de Oranje-leeuwen. En dan wacht in september de echte test: de wk-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.
90'
90'
Er komen vier minuten bij in Wenen.
89'
Wissel in bij Oostenrijk -> Stefan Ilsanker
89'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Julian Baumgartlinger
87'
Vilhena probeert in zijn debuut te scoren, maar zijn afstandsschot gaat hoog over.
86'
Wissel in bij Nederland -> Joël Veltman
86'
Wissel uit bij Nederland -> Kenny Tete
83'
Promes met de goede actie en zijn voorzet vindt het hoofd van Marco van Ginkel. De middenvelder raakt de bal echter niet goed en mist het doel.
81'
Wissel in bij Oostenrijk -> Alessandro Schöpf
81'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Marcel Sabitzer
81'
Wissel in bij Oostenrijk -> Jakob Jantscher
81'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Marko Arnautović
79'
En daar is toch nog het debuut voor Vilhena in het Nederlands elftal. Hij komt in het veld voor Bazoer.
79'
Wissel in bij Nederland -> Tonny Vilhena
79'
Wissel uit bij Nederland -> Riechedly Bazoer
78'
Wissel in bij Oostenrijk -> Martin Hinteregger
78'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Sebastian Prödl
75'
Zoet kan niet meer verder nadat hij een knietje in zijn buik kreeg van Marcel Sabitzer. Jasper Cillessen moet dus nu alsnog in actie komen.
74'
Wissel in bij Nederland -> Jasper Cillessen
74'
Wissel uit bij Nederland -> Jeroen Zoet
72'
Marcel Sabitzer gaat op Zoet af, maar weer is de PSV'er er als de kippen bij. De doelman biedt redding, maar krijgt wel een behoorlijk tik te verduren.
71'
Zoals afgesproken verlaat de captain van het Nederlands elftal na zeventig minuten het veld. Marco van Ginkel komt erin. Bruma neemt de aanvoerdersband over.
71'
Wissel in bij Nederland -> Marco van Ginkel
71'
Wissel uit bij Nederland -> Kevin Strootman
67'
Wissel in bij Oostenrijk -> Martin Harnik
67'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Marc Janko
67'
Wissel in bij Oostenrijk -> Lukas Hinterseer
67'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Zlatko Junuzović
66'
Doelpunt voor Nederland, 0:2 door Georginio Wijnaldum
En daar is alweer Wijnaldum! Promes geeft voor en Luuk de Jong, koud in het veld, legt de bal klaar voor Wijnaldum. De middenvelder raakt de bal goed en schiet zo de 0-2 binnen.
65'
Wissel in bij Nederland -> Luuk de Jong
65'
Wissel uit bij Nederland -> Vincent Janssen
65'
Vincent Janssen ligt geblesseerd op het veld en Luuk de Jong maakt zich op voor een invalbeurt.
64'
Bij Oostenrijk is de wil er zeker, maar telkens lukt het maar niet met de laatste pass.
61'
Eerste wissel van de wedstrijd. Steven Berghuis, de man van de assist, verlaat het veld. En zijn vervanger is Luciano Narsingh.
61'
Wissel in bij Nederland -> Luciano Narsingh
61'
Wissel uit bij Nederland -> Steven Berghuis
60'
Een uurtje gespeeld in Oostenrijk. Nederland is sterk uit de kleedkamer gekomen, maar toch kreeg Oostenrijk via Alaba een grote kans.
56'
Marko Arnautović wordt hard geraakt door Tete. De twee spelers vechten heerlijke duels uit. De Ajacied speelt de bal, maar raakt ook de enkel van de oud-speler van FC Twente. En dus een vrije trap.
52'
Wat een kans voor Alaba!
De speler gaat alleen op Zoet af, ondanks dat hij eventjes werd vastgehouden door Bazoer, maar de speler van Bayern München schiet over het doel van de PSV-goalie heen. Dat was een grote kans op de gelijkmaker.
51'
Tete biedt Janssen dé kans op de 2-0, maar de spits, die helemaal vrij stond, schiet de bal over.
48'
Ook in de tweede helft heeft Oostenrijk de bal. De thuisploeg wil duidelijk nog wat moois laten zien voor eigen publiek.
46'
Janssen en Wijnaldum hebben afgetrapt voor de tweede helft!
46'
45'
Halverwege de wedstrijd heeft Nederland een 0-1 voorsprong te pakken. Wederom bleek het tandem Steven Berghuis-Vincent Janssen succesvol. De AZ-spits profiteerde van een slaapmoment achterin en kon van dichtbij binnen knikken. Na het doelpunt trok Oostenrijk het initiatief naar zich toe en creëerde ook enkele kansen via Marko Arnautović, David Alaba en Marc Janko. Toch lukte het de thuisploeg niet om doelman Zoet te passeren. Oranje kwam zelfs dichtbij de 0-2 toen een schot van Promes van richting werd veranderd. Echter bood de paal Oostenrijk redding. Zo staat het met de rust 0-1.
45'
45'
Er komt één minuut bij.
44'
En we gaan richting de rust. Blind kan tevreden zijn het de tussenstand, maar over het spel niet. Oostenrijk heeft het initiatief maar de thuisploeg heeft het nagelaten om de trekker over te halen.
41'
Alaba kan uithalen, maar Bruma staat precies op de juiste plek om het schot te blokken.
40'
Vincent Janssen werkt ook vanavond hard, maar dat gaat ook ten koste van vele overtredingen.
39'
Oostenrijk probeert de gelijkmaker te forceren, maar telkens komt de laatste pass niet goed aan.
35'
DE PAAL!
Promes haalt van grote afstand uit, en via een voet van een Oostenrijkse verdediger gaat de bal tegen de paal. Daar was bijna, uit het niets, de 2-0 voor Oranje.
32'
Nederland heeft nu langdurig balbezit, maar de lange pass van Van Aanholt kwam niet aan.
29'
We gaan naar het half uur voetballen toe.
23'
Halverwege de eerste helft staat Nederland voor, maar Oostenrijk is op zoek naar een verdiende gelijkmaker.
20'
Gele kaart voor Vincent Janssen (Nederland)
Janssen krijgt een gele kaart. De spits van het Nederlands elftal is te laat met zijn tackle van achteren op de enkels van Sebastian Prödl.
19'
Oostenrijk tikt de bal rond en Nederland wacht geduldig af.
15'
Kwartier gespeeld. Oostenrijk heeft het meeste balbezit en de EK-ganger krijgt ook wat kansen, maar het is Nederland met de voorsprong dankzij Janssen.
12'
Alaba zet goed de aanval door en biedt Zlatko Junuzović de kans om uit te halen. Dat doet de Oostenrijker ook, maar in de korte hoek let Zoet goed op. De rebound wordt overgeschoten door Janko.
11'
En zo komt Nederland binnen tien minuten op voorsprong, wederom het tandem Janssen-Berghuis zorgt voor het doelpunt.
9'
Doelpunt voor Nederland, 0:1 door Vincent Janssen
Berghuis krijgt alle tijd om voor te geven en Vincent Janssen loopt uit de rug van de Oostenrijkse verdedigers en kan zo van heel dichtbij binnen koppen. Nederland profiteert optimaal van een groot slaapmoment achterin de verdediging van Oostenrijk.
6'
De bal van Berghuis gaat over iedereen heen.
5'
Berghuis wordt gevloerd en Nederland krijgt een vrije trap. Berghuis neemt de bal zelf.
3'
Direct is Oostenrijk gevaarlijk! Een omhaal van Marko Arnautović dwingt Zoet tot een redding. Wel een hoekschop voor Oostenrijk.
2'
Nederland begint wat slordig aan de wedstrijd. Eerst was het Bruma met de slechte pass en vervolgens lijkt Marko Arnautović er met de bal er vandoor te kunnen, maar telkens kan Nederland de fouten herstellen.
1'
We zijn begonnen! Kan Nederland de goede lijn voortzetten?
1'
Bondscoach Danny Blind heeft op drie plekken zijn basiselftal gewijzigd. Kevin Strootman is weer terug in de basis. Dat betekent dat Marco van Ginkel een plek op de bank mag zoeken vanavond. De linksback tegen Oostenrijk is Patrick van Aanholt. Hij is de vervanger van Jetro Willems. De PSV'ers verliet vrijdag met een voetblessure de training. En de laatste wijziging is onder de lat. Jeroen Zoet krijgt van de bondscoach een beloning in de vorm van een basisplaats. De PSV-goalie heeft een uitstekend seizoen achter de rug en Blind wil de doelman in actie zien.

In de basis van Oostenrijk staan twee bekende. Marko Arnautovic en Marc Janko, allebei oud-spelers van FC Twente, starten in de voorhoede van de Oostenrijkers. De wedstrijd tegen Nederland is de laatste test voor EK-ganger Oostenrijk.

Goedenavond en welkom bij de oefenwedstrijd Oostenrijk-Nederland. Om 20.30 zal de aftrap zijn in het Ernst Happelstadion en een uur voor aanvang zullen de opstellingen van beide ploegen te vinden zijn onder het kopje wedstrijddetails. Kan het Nederlands elftal de lijn van de gewonnen wedstrijd tegen Polen vasthouden? Of geeft Oostenrijk het publiek een mooie uitzwaaiwedstrijd op weg naar het EK? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zal jullie op de hoogte houden van deze wedstrijd.

Oostenrijk
Oostenrijk is op weg naar het EK. Dinsdagavond versloegen de Oostenrijkers met veel moeite voetbaldwerg Malta. Marko Arnautovic (ex-FC Twente) en Alessandro Schöpf zorgden voor twee vroege Oostenrijkse treffers. David Alaba, de sterspeler van Bayern München, liet nog geen EK-vorm zien met een knullige eigen doelpunt. De wedstrijd tegen Nederland is de laatste test voor de mannen van Marcel Koller.

Oostenrijk is op het EK ingedeeld in poule F. Een poule met Hongarije, IJsland en Portugal biedt mogelijkheden voor de Oostenrijkers. Met liefst vijftien spelers die afgelopen seizoen in de Duitse Bundesliga of tweede Bundesliga uitkwamen, gaat bondscoach Koller proberen een goed resultaat neer te zetten bij het Europees kampioenschap. Een plek in de achtste finale is het doel. En dat voor een land dat enkele jaren geleden nog op plek zeventig stond op de FIFA-ranking.

Nederland
Na het gelijke spel tegen Ierland kreeg het Nederlands elftal een bak kritiek over zich heen. Tegen Polen was er wat herstel. Het voetbal was beter en dankzij het doelpunt van Georginio Wijnaldum ging ook de winst naar Nederland toe. En nu is het aan de mannen van bondscoach Danny Blind om dat goede gevoel vast te houden.

Op de persconferentie had Blind lovende woorden over de tegenstander van vanavond. "Dit is een goede tegenstander, de beste van de drie. In de kwalificatie voor het EK hebben ze negen keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld, dat zijn goede cijfers." Zo won Oostenrijk in de kwalificatie met 4-1 van Zweden. Blind is niet van plan om veel aan zijn basiselftal te sleutelen: "We willen deze oefeninterlands optimaal benutten, want in september moeten we er staan. Daarom wil ik niet te veel wisselen."