FC Twente Dinsdag, 27. Januari 2015
20:45 uur
AZ Alkmaar
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Luc Castaignos 24. / Schot met links  (Hakim Ziyech)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 44. / Schot met rechts  (Kamohelo Mokotjo)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 62. / Schot met links  (Jesús Corona)

90'
Hakim Ziyech. Dat is de man die het verhaal van deze wedstrijd heeft geschreven. Na zijn sterke eerste helft gooide hij na een kwartier spelen in de tweede helft de wedstrijd definitief op slot. Zijn tweede goal van deze avond was nog mooier dan zijn eerste. Met links krulde hij de bal prachtig in de kruising. Na deze 3-0 was de wedstrijd klaar. AZ kon helemaal niets brengen en FC Twente nam wat gas terug. Kevin Blom voelde het verder goed aan en voegde geen blessuretijd meer toe aan de gezapige slotfase.
90'
89'
Zowaar nog een schot op doel. Aron Jóhannsson zorgt ervoor dat Stevens zich nog een keer moet strekken op een afstandsschot. De doelman verwerkt de bal tot corner, waaruit niets komt voor AZ.
88'
AZ mag de bal hebben van FC Twente. Het rondspelen van de bezoekers doet voornamelijk het percentage balbezit goed, maar tot enige actie voor het doel van Stevens komt het totaal niet.
85'
Het is een kwestie van uitspelen geworden. Het is dat Kevin Blom nog niet kan affluiten, maar iedereen lijkt wel klaar te zijn met deze wedstrijd.
82'
Een niet geheel vrijwillige publiekswissel. Ziyech heeft zelf om een wissel gevraagd, nadat hij kampte met wat pijntjes. Het thuispubliek staat op de banken en geeft hem een terechte staande ovatie.
81'
Wissel in bij FC Twente -> Torgeir Børven
81'
Wissel uit bij FC Twente -> Hakim Ziyech
77'
Weer een wissel die de handen van het publiek op elkaar krijgt. Ditmaal zijn ze voor Tapia. De middenvelder was in fases wat slordig, maar speelde verder een prima wedstrijd.
77'
Wissel in bij FC Twente -> Orlando Engelaar
77'
Wissel uit bij FC Twente -> Renato Tapia
75'
AZ verloor dit seizoen twee uitwedstrijden.Zowel op bezoek bij PSV als bij Willem II werd het 3-0. Met de tussenstand van vanavond lijkt er een patroon te ontstaan.
72'
Schreuder gunt de jongeling Bilal Ould-Chikh weer minuten. Dit tot groot enthousiasme van het thuispubliek.
72'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
72'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Simon Poulsen
71'
Wissel in bij FC Twente -> Bilal Ould-Chikh
71'
Wissel uit bij FC Twente -> Jesús Corona
70'
AZ heeft het helemaal opgegeven. Tanković gaat niet meer vol achter een bal van Haye aan en moppert er op los. Het zit niet goed bij de ploeg uit Alkmaar vanavond, dat is wel duidelijk.
67'
Ziyech gaat op zoek naar zijn hattrick. Ditmaal wordt zijn schot van richting verandert, waardoor zijn schot het doel mist.
66'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
De derde gele kaart is er een uit frustratie. Gouweleeuw kan zich niet inhouden, haalt door in een duel met Castaignos en gaat ook terecht op de bon.
65'
De aanvoerder van AZ kan niet meer verder en moet zich laten vervangen.
65'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
65'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Nemanja Gudelj
64'
Gudelj strompelt wat rond op het middenveld en oogt geblesseerd.
62'
Doelpunt voor FC Twente, 3:0 door Hakim Ziyech
Het is de wedstrijd van Hakim Ziyech. Corona onderschept een zwakke bal van Hoedt en levert de bal in bij de nummer 10 van FC Twente. Van net buiten het strafschopgebied krult Ziyech de bal prachtig in de lange hoek en laat Esteban weer kansloos.
60'
Daar is AZ weer. Ditmaal via Simon Poulsen. De linksback komt mee naar voren en dribbelt zich een weg richting het goal. De back schiet, maar ook deze bal is voor Stevens niet heel moeilijk. De keeper krijgt het op deze manier wel weer een beetje warm.
59'
Wordt AZ steeds sterker of laat Twente AZ steeds meer komen? Hoe dan ook, de bezoekers hebben steeds meer balbezit op de helft van FC Twente. Gaat dat zich ook vertalen naar meer kansen?
57'
De eerste echt grote kans voor AZ. Gudelj steekt de bal prachtig naar de ingevallen spits Jóhannsson. De Amerikaan schiet de bal veel te slap in en bovendien recht op Stevens af. Weg kans.
55'
Op een schot van Castaignos na is er amper iets gebeurd in de eerste minuten van de tweede helft. Twente mist de drang naar voren enigszins, die het de eerste helft wel had.
52'
AZ is in de beker al lange tijd ongeslagen in uitwedstrijden. De afgelopen tien uitwedstrijden (inclusief de bekerfinale tegen PSV) werden niet verloren door de ploeg uit Alkmaar. Komt die reeks vanavond ten einde?
49'
Castaignos verrast Esteban bijna. Vanuit een moeilijke hoek, links van de goal, draait de spits snel en schiet ineens. Gelukkig voor AZ is het schot recht op de keeper af, waardoor die alsnog kan ingrijpen.
46'
John van den Brom heeft ingegrepen en Aron Jóhannsson gebracht. AZ moet aanvallend meer stootkracht gaan brengen.
46'
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
45'
De wedstrijd lijkt na één helft voetbal al beslist. FC Twente is heer en meester in eigen huis tegen AZ. Nadat de Tukkers in de tweede minuut al de paal raakten, was de toon gezet. Met goals in de 24e en 44e minuut beloonde Twente zichzelf voor het overwicht. AZ kon daar ondertussen weinig tegenover zetten en heeft in de rust een hoop werk te verrichten.
45'
44'
Doelpunt voor FC Twente, 2:0 door Hakim Ziyech
Is dit de beslissing al? Ziyech krult met rechts van een kleine twintig meter de bal prachtig achter Esteban.
43'
Er is maar één ploeg aan het voetballen momenteel. De 2-0 is dan ook veel waarschijnlijker dan de 1-1.
40'
Bjelland kopt net naast! Een prachtige kopbal van de verdediger uit een corner. Esteban kon nooit bij die bal komen, maar het leer belandt net naast de paal.
38'
Gele kaart voor Simon Poulsen (AZ Alkmaar)
Weer geel voor een overtreding op Tapia. Poulsen komt te laat en krijgt ook terecht een kaart.
37'
Muamer Tanković schiet de bal prachtig binnen voor AZ. De aanvaller kreeg de bal echter aangespeeld toen hij buitenspel stond, waardoor al het overige niet meer nodig was.
36'
Gudelj probeert aan de rechterkant Mattias Johansson met een subtiele steekbal weg te sturen, maar zijn pass wordt doorzien door de linksback van Twente. Weer komt AZ er niet doorheen.
33'
Daar was Castaignos dicht bij zijn tweede. Samen met Corona combineert hij door het centrum van de verdediging. De spits schiet van ver, maar ziet zijn poging naast het doel van Esteban belanden.
31'
AZ blijft in een te laag tempo spelen. Twente speelt niet heel erg veel sneller, maar door de voorsprong hoeft de thuisploeg dat ook niet perse.
27'
AZ kwam in het eerste kwart van de wedstrijd al amper tot een kans, maar na de goal zijn de bezoekers het even helemaal kwijt. Matige combinatie, slappe persoonlijke duels. De ploeg van Van den Brom moet snel uit een ander vaatje gaan tappen.
24'
Doelpunt voor FC Twente, 1:0 door Luc Castaignos
Een prachtige goal voor de thuisploeg! Ziyech wordt weggestuurd op rechts. Hij wacht heel even totdat Castaignos bij de tweede paal positie heeft gekozen. De voorzet is precies op maat en word subtiel binnen gewerkt door de spits.
24'
Renato Tapia begon de wedstrijd heel sterk met zijn schot tegen de paal, maar speelt daarna een ongelukkige wedstrijd. De middenvelder verliest vaak de bal en is absoluut geen zekerheidje bij de thuisploeg.
23'
Luc Castaignos laat zich uit de spits zakken tot de hoek van het strafschopgebied. Aan de linkerkant probeert hij met rechts subtiel de bal in de verre hoek te krullen, maar zijn inzet gaat ruim voor het doel langs.
20'
De corner vliegt richting Nemanja Gudelj, maar de aanvoerder van AZ komt een paar centimeter tekort om koppend bij de bal te kunnen komen.
19'
Simon Poulsen komt op links mee op en heeft heel veel ruimte. Zijn voorzet is niet op maat, maar Schilder werkt deze in paniek over zijn eigen achterlijn.
17'
Youness Mokhtar geeft vanaf links een te scherpe voorzet, die een makkelijke prooi is voor Esteban.
15'
Het speelveld is het eerste kwartier zeer klein. Zowel Twente als AZ schuiven hun verdedigers ver door, waardoor er een zeer druk middenveld ontstaat. Welke creatieve speler gaat hier het beste mee om vanavond?
13'
Gele kaart voor Celso Ortíz (AZ Alkmaar)
Ortiz is zijn eigen wedstrijd aan het spelen. Net had hij al ruzie met Ziyech, nu loopt hij onnodig door op Tapia. De gele kaart is logisch en terecht.
11'
Hier leken de bezoekers gevaarlijk te kunnen worden. Een goede inspeelbal door het centrum komt aan, maar weer staat Twente erg goed. AZ weet de ruimte maar niet te vinden.
8'
AZ heeft moeite om een aanval op te zetten. Muamer Tanković is de diepste man, maar die staat redelijk vast rondom de middenlijn. Twente staat positioneel zeer goed achterin.
5'
AZ heeft nu ook zijn eerste corner te pakken. De bal komt ver voorbij de tweede paal en zorgt voor geen enkel gevaar.
2'
Op de paal! Daar was Twente heel dichtbij een snelle goal. Na de corner komt de bal snel terug. Renato Tapia schiet vanaf net binnen de zestien. Esteban is kansloos maar wordt gered door het houtwerk.
2'
Twente heeft de eerste corner al verdiend. Esteban komt ver uit zijn goal en stompt de bal ver weg.
1'
De tweede kwartfinale is onderweg in Enschede. Wie mag zich op gaan maken voor een plek in de halve finale van het bekertoernooi?
1'
De Kuip komt steeds dichterbij. De kortste weg naar Europees voetbal nadert zijn ontknoping, nu de kwartfinales op het programma staan. Met een wedstrijd tussen de nummer vijf en zes uit de Eredivisie, zijn we getuige van een ware kraker in deze bekerronde. Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

FC Twente
Met de vierde thuiswedstrijd op rij, heeft FC Twente dit seizoen een gunstige bekerrun. Achtereenvolgens werden Achilles 29, Go Ahead Eagles en De Graafschap aan de zegekar gebonden. De wedstrijden tegen de Jupiler League tegenstanders werden in de reguliere speeltijd beslist terwijl het treffen tegen de Eagles pas na strafschoppen in een positief resultaat werd omgezet. Middenvelder Hakim Ziyech verwacht een mooie wedstrijd. ‘We moeten zorgen dat er staan. Door voor elkaar te knokken kunnen we ervoor zorgen dat wij het zijn die door gaan’.

AZ Alkmaar
AZ heeft zich de laatste seizoenen ontpopt tot een ware cupfighter. Na twee halve finales en een eindzege in de afgelopen drie seizoenen, ligt er nu weer een halve finale in het verschiet. Maar FC Twente is een lastige tegenstander voor de Alkmaarders. De laatste overwinning van AZ tegen FC Twente dateert alweer uit het seizoen 2010-2011. Toch denkt trainer John van den Brom al stiekem aan de finale. ‘Onze wedstrijd is dé topper van deze ronde. Dat geeft een extra stimulans. Stiekem denken we al aan de Kuip. Maar dat zullen alle ploegen doen die nu nog in de beker zitten’. De trainer kan in ieder geval weer beschikken over Steven Berghuis, die is hersteld van een griepaanval.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.