21:00 uur
Frankrijk
2:5
0 : 1 Torinfos in de Ticker Olivier Giroud 17. / Kopbal  (Mathieu Valbuena)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Blaise Matuidi 18. / Schot met links  (Karim Benzema)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Mathieu Valbuena 40. / Schot met rechts  (Olivier Giroud)
0 : 4 Torinfos in de Ticker Karim Benzema 67. / Schot met rechts  (Paul Pogba)
0 : 5 Torinfos in de Ticker Moussa Sissoko 73. / Schot met rechts  (Karim Benzema)
1 : 5 Torinfos in de Ticker Blerim Džemaili 81. / dir. vrije trap
2 : 5 Torinfos in de Ticker Granit Xhaka 87. / Schot met links  (Gökhan Inler)

90'
Frankrijk wint overtuigend van Zwitserland, dat bij rust al tegen een kansloze 3-0 achterstand aankeek. In het tweede bedrijf liep de ploeg van Deschamps door treffers van Benzema en Sissoko uit na 5-0, waarna Dzemaili en Xhaka in het laatste kwartier tegen scoorden.
90'
Einde wedstrijd.
90'
Extra speeltijd in de tweede helft bedraagt drie minuten.
88'
Gele kaart voor Yohan Cabaye (Frankrijk).
Voor het eerst dit duel trekt Kuipers de kaarten. Cabaye geeft Dzemaili een vervelende trap en wordt bestraft.
87'
Doelpunt voor Zwitserland, 2:5 door Granit Xhaka.
De speler van Borussia Mönchengladbach neemt een fraaie pass van aanvoerder Inler ineens op de pantoffel en geeft daarmee Lloris in de korte hoek het nakijken. Fraaie treffer!
86'
Hugo Lloris wordt door Xherdan Shaqiri aan het werk gezet. De aanvoerder van Frankrijk duikt het schot van de Zwitser uit de linkerhoek.
83'
Zowel Zwitserland als Frankrijk neemt gas terug en lijkt het wel best te vinden. Beide landen spannen zich nauwelijks meer in, waardoor het spelniveau daalt.
82'
Wissel in bij Frankrijk -> Antoine Griezmann
82'
Wissel uit bij Frankrijk -> Matthieu Valbuena
81'
Doelpunt voor Zwitserland, 1:5 door Blerim Dzemaili.
Een doekje tegen het bloeden, maar veel helpt het niet. Een vrije trap vanaf een meter of 25 is Lloris te machtig.
80'
Zwitserland snakt naar het laatste fluitsignaal, maar moet nog minimaal tien minuten volhouden. De ploeg wordt vernederd door Frankrijk, dat niet eens voluit hoeft te gaan.
76'
We moesten er een paar minuten op wachten, maar daar was-ie dan: een nieuwe kans voor Frankrijk. Drie in een halve minuut tijd zelfs. Benaglio redt op een schot van Valbuena, waarna hij ook een antwoord heeft op de inzetten van Matuidi en Benzema.
73'
Doelpunt voor Frankrijk, 0:5 door Moussa Sissoko.
De hoogste score van Frankrijk op een WK is een feit. De Zwitsers gooien er met de pet naar en Sissoko kan profiteren. De middenvelder kan vrij aanleggen en plaatst de bal rustig in de verre hoek.
72'
Evra laat de kans op een nieuwe Franse treffer liggen. Cabaye zet de linksachter alleen voor doelman Benaglio, maar de verdediger van Manchester United wil het te mooi doen en mist het Zwitserse doel.
69'
Wissel in bij Zwitserland -> Josip Drmić
69'
Wissel uit bij Zwitserland -> Haris Seferović
68'
Doelpunt voor Frankrijk, 0:4 door Karim Benzema.
Frankrijk met het kwartet treffers! Senderos schat een dieptepass van Pogba volledig verkeerd in, waardoor Benzema kan profiteren. De topscorer van het WK schiet hij uit de draai raak.
66'
Wissel in bij Frankrijk -> Laurent Koscielny
66'
Wissel uit bij Frankrijk -> Mamadou Sakho
65'
Grote kans voor Zwitserland, maar doelman en aanvoerder Hugo Lloris komt razendsnel zijn doel uit en voorkomt daardoor dat de spanning in de wedstrijd een klein beetje terugkeert.
63'
Wissel in bij Frankrijk -> Paul Pogba
63'
Wissel uit bij Frankrijk -> Olivier Giroud
62'
Na een duel met Ricardo Rodríguez gaat Mathieu Debuchy in het strafschopgebied van Zwitserland onderuit. Ditmaal weigert Kuipers te fluiten voor een penalty.
61'
Zwitserland heeft in de tweede helft het meeste balbezit, maar de beste kansen zijn voor Frankrijk. Valbuena gunt Benzema een goede kans, maar het schot van de aanvaller verdwijnt via een been van een Zwitser over het doel. Corner levert geen gevaar op.
58'
Blerim Dzemaili ziet ruimte voor het schot, maar heeft het vizier nog niet op scherp staan. Zijn schot gaat een meter of twee over.
58'
De sfeer in het stadion is uitermate goed. De wave gaat al minutenlang rond en zelfs de supporters van Zwitserland doen vrolijk mee.
55'
Giroud neemt voor de tweede keer in het tweede bedrijf het Zwitserse doel onder vuur. Net als zijn eerste poging verdwijnt de bal ook ditmaal ruim naast.
53'
De Fransen laten zich zakken, de Zwitsers zoeken naar het gat in de verdediging. Vanaf de zijkant kijkt Ottmar Hitzfeld hoofdschuddend toe. De bondscoach dan Zwitserland, die na het WK stopt, weet dat zijn elftal een te laag niveau haalt om het Frankrijk lastig te maken.
49'
Zwitserland mag dan tegen een pijnlijke achterstand aankijken, toch gloort er nog hoop. Van de tien laatste goals van het land op een WK vielen er liefst acht in de tweede helft.
46'
46'
Wissel in bij Zwitserland -> Blerim Dzemaili
46'
Wissel uit bij Zwitserland -> Valon Behrami
45'
Rust in Salvador met een tussenstand van 3-0. Zwitserland kan weinig uitrichten tegen de sterke Fransen, die door doelpunten van Olivier Giroud (kopbal), Blaise Matuidi (schot) en Matthieu Valbuena riant aan de leiding gaan.
45'
Einde eerste helft.
45'
Kuipers telt twee minuten extra speeltijd bij. Het eerste bedrijf lag enige tijd stil door de vervelende hoofdblessure bij Von Bergen.
44'
Arena Fonte Nova in Salvador is voorlopig het decor van schitterende wedstrijden met veel doelpunten. Eerder dit toernooi werden al Nederland-Spanje (5-1) en Duitsland-Portugal (4-0) in dit stadion afgewerkt.
43'
Gatenkaas in de verdediging van Zwitserland. Valbuena heeft zijn tweede en Frankrijks vierde doelpunt op zijn kleine schoen, maar zijn schot wordt gekeerd door Benaglio.
41'
Doelpunt voor Frankrijk, 0:3 door Matthieu Valbuena.
Game over! Valbuena geeft Zwitserland de knock out. De kleine middenvelder annex aanvaller van Marseille kan bij de tweede paal simpel scoren na een vlijmscherpe counter via Benzema en Giroud.
39'
Zwitserland met het balbezit, Frankrijk wacht rustig op wat komen gaat. De Zwitsers missen voorlopig de echte creativiteit om de aansluitingstreffer op het scorebord te zetten.
38'
De eerder uitgevallen Von Bergen is naar het ziekenhuis gebracht. De verdediger, die na een trap in het gezicht van Giroud niet meer verder kon, heeft naar alle waarschijnlijkheid een gebroken jukbeen en mogelijk ook schade aan zijn oog.
37'
Overigens maakte Frankrijk drie van de laatste acht treffers op een WK vanaf de strafschopstip.
35'
De misser van Benzema is opvallend te noemen. De voormalig topscorer van Olympique Lyon scoorde in zijn 7 laatste interlands voor Frankrijk liefst 8 goals.
33'
Penalty gemist door Karim Benzema, Frankrijk.
Mis! Benaglio maakt zijn eerdere fouten goed en keert de strafschop van de aanvaller! Valbuena heeft de rebound vanaf vijf meter voor het intikken, maar hij raakt wonderbaarlijk genoeg de lat. Frankrijk verzuimt de wedstrijd nu al in het slot te gooien.
31'
Penalty voor Frankrijk! Benzema lijkt zich vast te lopen, maar wordt geholpen door zijn tegenstander. Djourou haakt de Fransman, die gretig naar de grasmat gaat en een strafschop verdient.
30'
Frankrijk ontsnapt opnieuw aan een tegentreffer. Het schot van Mehmedi wordt gekeerd door doelman Lloris. De rebound valt precies voor de voeten van Shaqiri, maar de aanvaller van Bayern München ziet zijn inzet via de vingertopper van de sluitpost naast gaan. Opvallend genoeg krijgt Zwitserland geen corner.
28'
Granit Xhaka lijkt Zwitserland terug in de wedstrijd te schieten, maar het feest gaat niet door. De speler van Gladbach scoorde in buitenspelpositie, waardoor de treffer wordt afgekeurd.
25'
Zwitserland leidt balverlies, waardoor Frankrijk kan counteren. Benzema toont zich een echte spits en negeert zijn ploeggenoten. Het puntertje van de aanvaller is echter geen probleem voor Benaglio.
24'
Frankrijk neemt na de twee treffers wat gas terug en gunt Zwiterland de bal. De ploeg van Ottmar Hitzfeld kan de verdediging van de Fransen nog niet kraken en wacht nog op de eerste kans van de wedstrijd.
21'
De treffer van Olivier Giroud was het honderdste doelpunt van Frankrijk op een WK. Slechts 4 landen hebben die grens van 100 al gepasseerd: Brazilië, Duitsland, Italië en Argentinië.
18'
Doelpunt voor Frankrijk, 0:2 door Blaise Matuidi.
En gelijk de tweede Franse treffer! Zwitserland verspeelt bij de aftrap knullig de bal en krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd. Matuidi haalt na een steekpass van Benzema in de korte hoek uit en wederom ziet Benaglio er niet helemaal lekker uit. Kan Zwitserland de rug rechten?
17'
Doelpunt voor Frankrijk, 0:1 door Olivier Giroud.
Een gouden zet van Deschamps om de aanvaller van Arsenal in de basis op te stellen. Uit een corner kopt de spits via de handen van de grabbelende doelman Benaglio raak!
15'
Kwartier gespeeld in Salvador. Beide ploegen nemen nog weinig risico, waardoor de meeste duels worden uitgevochten op de minst interessante plek: het middenveld.
13'
Zwitserland bleef in de kwalificatiereeks ongeslagen. Van de tien duels werden er liefst zeven gewonnen. De overige drie wedstrijden eindigden dus onbeslist.
9'
De verdediger kan niet verder en moet binnen tien minuten het speelveld geblesseerd verlaten.
9'
Wissel in bij Zwitserland -> Philippe Senderos
9'
Wissel uit bij Zwitserland -> Steve von Bergen
8'
Von Bergen ligt kermend van de pijn en bloedend op de grasmat na een duel met Olivier Giroud, die de Zwitserse verdediger vol in het gelaat trapt. Scheidsrechter Kuipers houdt het op een ongelukje en bestraft de Fransman niet.
6'
Frankrijk begint overtuigend aan de wedstrijd en krijgt de eerste kans via Karim Benzema. De topschutter van Real Madrid mikt vanaf een meter of twintig maar net naast.
3'
De drie vorige ontmoetingen tussen Zwitserland en Frankrijk eindigden onbeslist. De laatste keer dat beiden landen elkaar troffen was op het WK 2006 in Duitsland. Destijds werd er niet gescoord: 0-0.
1'
Aanvang wedstrijd.
Zwitserland heeft afgetrapt, de eerste helft is begonnen.
Pogba wordt met zijn wisselbeurt door de Deschamps gestraft voor zijn gedrag in het duel met Honduras. De middenvelder kreeg het toen aan de stok met zijn tegenstander en ontsnapte aan een rode kaart.
De spelers betreden onder aanvoering van Bjorn Kuipers het speelveld. De Nederlandse scheidsrechter had eerder dit toernooi de leiding over het duel tussen Italië en Engeland (2-1) en geldt als een belangrijke kanshebber om de finale van het WK te fluiten.
Ook de bondscoach van Zwitserland, Ottmar Hitzfeld, heeft een aantal verrassingen in petto. Admir Mehmedi en Haris Seferovic scoorden als invaller tegen Ecuador en worden tegen Frankrijk beloond met een basisplaats. Daardoor beginnen Valentin Stocker en Josip Drmic op de bank.
Frankrijk met een gewijzigd elftal ten opzichte van het gewonnen duel met Honduras. Grote smaakmaker Paul Pogba begint verrassend op de bank. Moussa Sissoko is zijn vervanger. Ook aanvaller Antoine Griezmann is zijn plek in het basisteam kwijt. Olivier Giroud heeft zijn plaats overgenomen.
Goedenavond en welkom bij het duel tussen Frankrijk en Zwitserland. Mijn naam is Joep van Run en ik doe vanavond verslag van deze ontmoeting in poule E van het WK in Brazilië. Onder de knop ‘wedstrijddetails’ zijn de opstellingen van beide elftallen te vinden. Aftrap van de confrontatie in Arena Fonte Nova is om 21.00 uur.

Beide landen openden het toernooi met een overwinning. Frankrijk had geen kind aan het zwakke Honduras: 3-0. Grote man bij de ploeg van Didier Deschamps was Karim Benzema. De aanvaller van Real Madrid kreeg de voorkeur boven Olivier Giroud en betaalde het vertrouwen terug. Benzema scoorde zelf tweemaal en was ook bij het andere doelpunt van de Fransen betrokken. Poulegenoot Zwitserland boog tegen Ecuador een achterstand om in een voorsprong (2-1). Enner Valencia zette de Zuid-Amerikanen op voorsprong, waarna Admir Mehmedi met een rake kopbal kort na rust de 1-1 op het scorebord bracht. Het duel leek in een gelijkspel te eindigen, maar in de derde minuut van de blessuretijd schonk Haris Seferovic zijn ploeg de overwinning.

Frankrijk en Zwitserland hopen vanavond een grote stap richting de volgende ronde te zetten. Volgens Deschamps zijn de Fransen de underdog in Arena Fonte Nova. “Wij zijn er helemaal klaar voor, maar we moeten niet vergeten dat zij de favoriet zijn", stelt de bondscoach. "Een zege is het doel, maar ik kan me goed voorstellen dat we ons neer zullen leggen bij een gelijkspel. Zwitserland bezit veel kwaliteiten. Ze kwalificeerden zich eenvoudig voor het WK en behaalden goede uitslagen in oefenduels. Het team won in 2013 nota bene van Brazilië. Dat ze zesde staan op de FIFA-ranking is geen verrassing, want hun spelers komen allemaal uit voor grote Europese clubs. Deze wedstrijd zal ons veel antwoorden geven. Het is waar dat we de laatste tijd weinig moeilijkheden hebben moeten overwinnen."

Zijn collega bij Zwitserland, Ottmar Hitzfeld, liet in aanloop naar het toernooi al weten hogen ogen te willen gooien. “Ik heb er vertrouwen in dat we kunnen laten zien waartoe we in staat zijn op het WK. We zijn een team met een ijzersterke discipline, en iedereen is bereid om voor elkaar te werken. Frankrijk en Zwitserland zijn samen de favorieten in deze groep. Wij hebben de voorbije jaren beter gepresteerd dan Frankrijk, maar zij hebben een enorm potentieel, en moeten ook beschouwd worden als favorieten."