07.06.2014 07:30

Poule E: Frankrijk outsider voor de titel

Het WK staat op het punt van beginnen en daarom biedt Voetbal.com een overzicht van alle poules. Vandaag gaan we verder met poule E, de groep van Zwitserland, Ecuador, Honduras en Frankrijk. In deze WK-special belichten wij van elk land de sterspelers, de kwalificatiereeks en de kansen.

Poule E

Zwitserland
Ecuador
Honduras
Frankrijk

Zwitserland
Bondscoach: Otmar Hitzfeld

Sterspelers
Bondscoach Otmar Hitzfeld heeft niet echt één sterspeler. De Duitse oefenmeester kan met spelers als Stephan Lichtsteiner (Juventus), Xherdan Shaqiri (Bayern München) en Gökhan Inler (SSC Napoli) wel beschikken over een aantal goede spelers. Met Philippe Senderos (Valencia CF) heeft Hitzfeld in ieder geval een ervaren verdediger in huis. De grote afwezige bij de Zwitsers is Eren Derdiyok. De 46-voudig international is niet opgeroepen door Hitzfeld, maar staat wel op de reservelijst.

Kwalificatiereeks
De Zwitsers hebben op een relatief eenvoudige wijze de kwalificatiereeks doorstaan. De ploeg van Hitzfeld werd in de poule ongeslagen eerste met 24 punten uit tien wedstrijden. IJsland eindigde als tweede met 17 punten.

Kansen
Zwitserland heeft een goede kans om de groepsfase te overleven. Tegen tegenstanders Ecuador en Honduras moeten de punten gepakt worden. Ook tegen Frankrijk zijn de Zwitsers zeker niet kansloos. Toch behaalde Zwitserland zelden een volgende ronde op een WK. In 2006 werd de poule wel overleefd, maar vanaf 1958 haalde Zwitserland alleen in 1994 nog de knock-outfase.

Ecuador
Bondscoach: Reinaldo Ruena

Sterspelers
Als je de spelerslijst van Ecuador ziet, is er één naam die uitspringt: Antonio Valencia. De rappe speler van Manchester United moet voor de nodige dreiging zorgen bij Ecuador. Hoewel Valencia geen superseizoen heeft gehad bij Manchester, is hij toch degene die Ecuador bij de hand moet nemen.

Kwalificatiereeks
Ecuador beleefde een keurige kwalificatiereeks. In de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL-zone werd het ingedeeld in één groep met Argentinië, Colombia, Chili, Uruguay, Venezuela, Peru, Bolivia en Paraguay. De ploeg van Ruena eindigde op de vierde plek, precies de plek die rechtstreekse toegang geeft tot het WK. Op doelsaldo werd Uruguay vijfde.

Kansen
Ecuador is een outsider in poule E, maar meer dan een ronde overleven zit er hoogstwaarschijnlijk niet in voor het team van Ruena. Ecuador mist daardoor te veel spelers die het verschil kunnen maken. Wanneer Ecuador Honduras verslaat, is er wel een mogelijkheid om de knock-outfase te bereiken. Dan moet er wel óf van Frankrijk óf van Zwitserland worden gewonnen (of misschien zelfs gelijkgespeeld).

Honduras
Bondscoach: Luiz Fernando Suárez

Sterspelers
Honduras heeft twee spelers van allure in de selectie. Maynor Figueroa van Hull City en Emilio Izaguirre van Celtic moeten de verdediging van het land staande houden. Figueroa en Izaguirre hebben met hun lengte en kracht een belangrijke taak in het elftal van Suárez. De doelpunten moeten komen van aanvaller Jerry Bengston. De spits van New England Revolution scoorde in de kwalificatiereeks negen keer.

Kwalificatiereeks
Honduras heeft de twee Noord-Amerikaanse kwalificatierondes maar ternauwernood overleefd. In de eerste groep met Panama, Canada en Cuba ging het land nipt door. In de vierde ronde streden zes overgeblevenen om drie WK-tickets. Het lukte Honduras om derde te worden achter de Verenigde Staten en Costa Rica. Het haalde vijftien punten uit tien wedstrijden en bleef zo Mexico voor. Dat was voldoende voor rechtstreekse plaatsing.

Kansen
Honduras heeft op papier het minst sterke elftal. De ploeg van Suárez heeft weinig spelers die actief zijn in Europa. Bovendien behaalde het land ook maar nipt het WK, dus veel kans lijkt de ploeg niet te hebben.

Frankrijk
Bondscoach: Didier Deschamps

Sterspelers
Frankrijk heeft ongetwijfeld het team met de beste spelers uit poule E. Bondscoach Deschamps kan beschikken over alleen maar topspelers, al kreeg het vrijdag wel een zware dobber te verwerken. Sterspeler Franck Ribéry zal het toernooi aan zich voorbij moeten laten gaan wegens een rugblessure. Desalniettemin zijn er genoeg andere vedettes in de Franse selectie. Zo moeten Karim Benzema (Real Madrid) en Oliver Giroud (Arsenal) voor de doelpunten zorgen, terwijl verdedigers Laurent Koscielny (Arsenal), Raphael Varane (Real Madrid) en doelman Hugo Lloris (Tottenham Hotspur) de doelpunten moeten tegenhouden. Op het middenveld bewaren Paul Pogba (Juventus) en Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain) de controle. Opvallende afwezige is Samir Nasri. De middenvelder van Manchester City is door Deschamps buiten de selectie gehouden.

Kwalificatiereeks
De Fransen moesten in de kwalificatie het eerste ticket aan Spanje laten. De Spanjaarden werden met twintig punten uit acht wedstrijden eerste. Frankrijk volgde met zeventien punten en werd ruimschoots tweede, wat een play-offduel met Oekraïne betekende. Nadat het eerste duel met 2-0 verloren werd, moest Frankrijk alle zeilen bijzetten om alsnog het WK te gaan halen. In Parijs werd er met 3-0 gewonnen, waardoor Frankrijk zich verzekerde van een WK-ticket.

Kansen
Frankrijk is een outsider voor de titel. De Franse ploeg heeft een prima elftal en Deschamps heeft genoeg spelers die het verschil kunnen maken. Hoe ver de Fransen kunnen komen, is afhankelijk van hoe het elftal functioneert en of het West-Europese land het gemis van Ribéry op kan vangen. Aangezien het op de vorige mondiale toernooi al in de poulefase mis ging, zijn de Fransen erop gebrand de volgende ronde nu wel te halen. In 2010 werd de ploeg in een poule met Uruguay, Mexico en Zuid-Afrika laatste(!).

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner