AZ Alkmaar Zondag, 2. Maart 2014
16:30 uur
RKC Waalwijk
4:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jeffrey Gouweleeuw 9. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Nick Viergever 20. / Schot met links
3 : 0 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 48. / Schot met rechts  (Aron Jóhannsson)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 59. / Schot met links  (Aron Jóhannsson)

90'
AZ heeft de wedstrijd in de tweede helft eenvoudig naar haar hand gezet. In de derde minuut na de thee, besliste Berghuis met droog schot de wedstrijd door de 3-0 binnen te schieten. Tien minuten later maakte de jonge buitenspeler met een geweldige goal zijn tweede van de middag en de vierde voor AZ. RKC liet helemaal niets en mag uiteindelijk blij zij dat het maar bij 4-0 is gebleven.
90'
90'
Het is niet de wedstrijd van Aron Jóhannsson. Ook nu krijgt hij een prima mogelijkheid om een doelpunt te maken, maar hij schiet via Seda naast.
87'
Kamphuis zal erg goed aan doen om zo meteen direct af te fluiten. Extra tijd heeft niemand belang bij. De wedstrijd is over en uit. Geen van beide ploegen wil nog extra energie in de wedstrijd steken.
85'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Jos Peltzer
85'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Kenny Anderson
83'
Gouweleeuw zet Seda nog maar eens aan het werk. De doelman krijgt nog een vinger achter een goed geplaatste boogbal van de centrale verdediger.
79'
Dick Advocaat gunt Berghuis een publiekswissel. En terecht. Berghuis speelde uitstekend.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
78'
Het zit er op. AZ voetbalt de wedstrijd professioneel uit, RKC lijkt ook geen aanstalten te maken om er nog wat van te maken.
75'
Gele kaart voor Kenny Anderson (RKC Waalwijk)
Kenny Anderson is te laat in een duel met Mattias Johansson en krijgt daarvoor een gele kaart van Kamphuis.
74'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Jean-David Beauguel
74'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Romeo Castelen
71'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Peter Jungschläger
71'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Aurélien Joachim
71'
Gele kaart voor Donny Gorter (AZ Alkmaar)
Castelen dreigt te counteren, maar Donny Gorter vloert hem. Een onnodige gele kaart is zijn deel.
70'
Daar krijgt AZ een prima kans op de 5-0. Maar Johannsson en Gudmundsson missen allebei.
69'
De wedstrijd begint als een nachtkaars uit te gaan. AZ vindt het wel prima, RKC kan niet.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
64'
RKC moet zich trouwens een beetje schamen. De Rooms Katholieke Combinatie laat zich als makke schapen naar de slachtbank leiden.
63'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Donny Gorter
63'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
59'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 4:0 door Steven Berghuis
Oh, oh, oh wat mooi! Steven Berghuis krijgt alle ruimte om vanaf rechts naar binnen te trekken. Hij legt de bal voor zijn favoriete linkerbeen en krult de bal fantastisch in de kruising van de verre hoek. Heerlijke goal.
55'
AZ lijkt het wel prima te vinden. De Alkmaarders proberen wel aan te vallen, maar het is zonder panache.
51'
Zal AZ vol gas geven om een monsterscore neer te zetten, of vinden ze het wel prima. RKC is momenteel rijp voor de slacht.
48'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:0 door Steven Berghuis
En de wedstrijd is beslist! Steven Berghuis schiet met zijn zwakke rechterbeen de 3-0. Jan Šeda wordt in de korte hoek geklopt door de harde schuiver van de buitenspeler. Naar mijn mening gaat de keeper daar niet vrij uit. In ieder geval. AZ leidt met 3-0!
46'
We zijn begonnen met de tweede helft. Beide teams zijn ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen.
46'
45'
Kamphuis fluit voor het eind van een aantrekkelijke eerste helft. AZ zocht vanaf het eerste fluitsignaal de aanval en de drang naar voren werd snel beloond. Jeffrey Gouweleeuw passeerde met een hard schot Jan Šeda. Na een aantal grote kansen voor Gudelj en Aron Jóhannsson, was het Nick Viergever die de voorsprong voor AZ verdubbelde. Hij was de meeste attente in de rebound en schoot de 2-0 op het scorebord. RKC kon na de treffer van Viergever niet meer gevaarlijk worden en daarom is 2-0 ook de ruststand.
45'
43'
Het is wel heel erg stil in het AFAS-stadion. Je kan een speld horen vallen.
41'
Het eerste gevaarlijk moment voor RKC sinds een tijdje. Damiano Schet schiet van een meter of 25 op goal. Zijn schot gaat echter hoog over.
38'
Gele kaart voor Michael Lamey (RKC Waalwijk)
Na een harde charge op Celso Ortiz krijgt Michael Lamey de eerste gele kaart van de wedstrijd.
36'
AZ lijkt de wedstrijd tegen Slovan Liberec nauwelijks te voelen. Aanval na aanval produceert de ploeg van Dick Advocaat. Het wachten is op de 3-0.
31'
Aron Jóhannsson's schoenmaatje is een beetje te klein Berghuis komt goed over de rechterkant van het veld. Met zijn voorzet is helemaal niks mis, maar Aron Jóhannsson komt net een paar centimeter tekort om de voorzet tot doelpunt te promoveren.
28'
De Alkmaarse storm lijkt een beetje geluwd. RKC krijgt de kans om voorzichtig tot aanvallen over te gaan.
23'
RKC moet heel erg gaan uitkijken dat het niet volledig wordt weggespeeld. Nu krijgt Mattias Johansson een prima kans. Oog in oog met Jan Šeda faalt hij. De doelman ligt maar weer eens in de weg. Het is dankzij hem dat RKC niet meer doelpunten heeft moeten incasseren.
20'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Nick Viergever
En het is alweer 2-0! Viergever zet zelf de aanval op over links en bereikt Aron Jóhannsson. De Amerikaan mist zijn tweede grote kans in een minuut, maar in de rebound is het Nick Viergever die wel doeltreft. Het is 2-0 voor AZ!
20'
Prima kans voor Aron Jóhannsson Jeffrey Gouweleeuw stuurt met een snel genomen vrije trap Jóhannsson weg, maar de Amerikaan faalt een op een met Seda.
16'
Nu krijgt Gudelj een prima kans. Hij trapt echter volledig in het luchtledige na een voorzet van Aron Jóhannsson.
13'
Iets zegt mij dat dit een heel leuke wedstrijd gaat worden. AZ blijft aanvallen, maar geeft daardoor wel veel ruimte weg achter de verdediging. Mogelijk dat RKC daarvan kan profiteren.
9'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Jeffrey Gouweleeuw
RKC krijgt de bal maar niet weg na een hoekschop genomen door Gudelj. Laatstgenoemde krijgt uiteindelijk de bal voor zijn voeten en zet voor op Jeffrey Gouweleeuw. De verdediger toont zich een bekwaam afmaker, want met een droge pegel schiet hij door de benen van Šeda en opent daarmee de score: 1-0 voor AZ!
8'
Uit de aansluitende corner kan RKC niet gevaarlijk worden. De thuisploeg verdedigt simpel uit.
7'
Knappe reflex Esteban! Daar is dan zo'n razendsnelle counter van RKC met Romeo Castelen in de hoofdrol. De buitenspeler loopt langs menig AZ-verdediger en besluit van 25 meter uit te halen. Hij dwingt daarmee Esteban tot het uiterste, maar de jubilaris tikt de bal over de achterlijn.
6'
AZ speelt vol op de aanval, maar of dat verstandig is? RKC heeft in de laatste weken laten zien uitstekend te kunnen counteren.
3'
Beerens mist oog in oog met Šeda! Direct een grote kans voor AZ. Beerens komt een op een met Jan Šeda maar de Tsjechische goalie keert de inzet van Beerens met zijn voet.
3'
Namens Voetbal.com feliciteren wij Esteban. Hij speelt vandaag zijn 100e wedstrijd voor AZ.
1'
En we zijn onderweg in Alkmaar. Maakt RKC de status van reuzendoder weer waar?
1'
Nick Viergever wint de toss en dat betekent dat de wedstrijd op het punt van beginnen staat.
Goedemiddag iedereen. Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg vanmiddag het commentaar bij de laatste wedstrijd van deze speelronde, AZ-RKC.

AZ is gewaarschuwd

Ondanks dat AZ al acht wedstrijden op rij ongeslagen is tegen RKC, moet de ploeg van trainer Dick Advocaat uitkijken voor de bezoekers. Dit seizoen haalden de Waalwijkers meer punten tegen ploegen uit het linkerrijtje dan uit rechterrijtje (veertien punten versus twaalf). De huidige top-vijf kan daar over mee praten. Ajax, FC Twente, Vitesse, Feyenoord en PSV lieten eerder dit seizoen al punten liggen tegen de ploeg van Erwin Koeman.

Erwin Koeman

Met Erwin Koeman is de RKC-hoofdrolspeler van de afgelopen benoemd. De oefenmeester besloot zijn contract niet te verlengen. Aan Voetbal International liet hij weten dat ‘Ik heb hier elke dag het gevoel dat ik tegen het plafond loop. Ik wil verder met deze club, maar het kan niet. RKC zit aan z’n max. Ik wil weg zijn voordat het moment komt dat ik me ga ergeren.’ In totaal werkte hij in zijn tweede periode als eindverantwoordelijke (hij was al eerder trainer in 2004-2005) twee seizoenen in Waalwijk.

Onderlinge geschiedenis

AZ-RKC stond dertien keer eerder op de rol in de Eredivisie. Van de dertien ontmoetingen won AZ er tien en RKC twee. De laatste overwinning van RKC in Alkmaar was in het seizoen 2001-2002. Yuri Cornelisse zorgde op 17 november 2001 zes minuten voor tijd voor de enige treffer in het duel. Eerder dit seizoen werd het in het Mandemakers stadion 1-2 voor AZ. Aron Johannson maakte de openingstreffer, die ongedaan werd gemaakt door een doelpunt Jean-David Beauguell in de 83e minuut. Een minuut later maakte, de inmiddels al vertrokken, Maarten Martens de winnende treffer voor de Alkmaarders.

AZ mist Avdic en Marcellis, RKC kwartet

AZ moet het tegen RKC stellen zonder Denni Avdic en Dirk Marcellis. Avdic is ziek en Dirk Marcellis is geblesseerd aan zijn knie. De bezoekers missen een kwartet aan spelers. Dennis Rommedahl, Mart Lieder, Nils den Hartog en Imad Najah kunnen alle vier vanwege een blessure niet mee doen.

Benieuwd welke namen wel op het wedstrijdformulier staan? Dan kan je terecht onder de tab Wedstrijddetails. De wedstrijd staat onder leiding van Jochem Kamphuis. Ik wens jullie veel plezier toe!