02.03.2014 18:12

AZ boekt eenvoudige zege op RKC

De spelers van AZ vieren de 2-0 van Nick Viergever tegen RKC Waalwijk (2-3-2014).

AZ heeft thuis geen kind gehad aan RKC. In Alkmaar werd het 4-0. Al voor rust kwam de thuisploeg op een comfortabele 2-0 voorsprong dankzij Jeffrey Gouweleeuw en Nick Viergever. Na rust maakte Steven Berghuis met twee doelpunten het karwei af.

AZ begon furieus aan de wedstrijd. Al na drie minuten kreeg Roy Beerens een prima kans op de openingstreffer, maar oog in oog met Jan Seda schoot hij op de benen van de keeper. Zes minuten later was het wel raak. Na een afgeslagen corner zette Nemanja Gudelj de bal voor en bereikte daarmee Jeffrey Gouweleeuw. De verdediger schoot door de benen van Seda de 1-0 binnen.

Na de openingstreffer kregen Gudelj en Aron Johannsson prima kansen op de 2-0, maar beiden misten het geluk in de afronding. Uiteindelijk was het Nick Viergever die, in buitenspelpositie, de voorsprong verdubbelde na een afgeslagen schot van Johannsson. Doordat RKC vrijwel niets liet zien, op een prima schot van Romeo Castelen na, was 2-0 ook de ruststand.

Het tweede bedrijf was nauwelijks begonnen of AZ besliste de wedstrijd. Steven Berghuis klopte Seda in de korte hoek met zijn zwakkere rechterbeen. Tien minuten later kreeg Berghuis ook de kans om met zijn favoriete linkerbeen uit te halen en dat deed hij fantastisch. Met een heerlijke boogbal schoot hij in de verre kruising.

RKC liet helemaal niks zien in de tweede helft en mag blij zijn dat de teller op 4-0 bleef steken. Daardoor blijft RKC op een gevaarlijke zestiende plaats staan. AZ handhaaft zich keurig op Europese play-off plaatsen. Volgende week treft AZ in eigen huis Heracles. RKC speelt de belangrijke thuiswedstrijd in de strijd tegen degradatie tegen ADO Den Haag.

Door: Jesper Davelaar