RKC Waalwijk Zaterdag, 18. Januari 2014
19:45 uur
FC Groningen
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 31. / Schot met rechts  (Hans Hateboer)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Evander Sno 82. / Penalty

90'
Eenrichtingsverkeer in de eerste helft, maar een zeer aantrekkelijke tweede helft bij RKC - FC Groningen. In de eerste helft scoorde Michael de Leeuw, na een assist van debutant Hans Hateboer. Die naam kwam in de tweede helft ook aan bod, maar dan in een negatieve rol. De verdediger pakt direct rood, na een sliding op Amieux. Even later kreeg RKC een penalty, die koelbloedig benut werd door Sno. De punten worden verdeeld hier in Waalwijk: 1-1.
90'
90'
Een heerlijke slotfase vol spanning en emotie bij RKC tegen FC Groningen. Drie minuten extra speeltijd en Damiano Schet schiet nog eens van afstand, net naast het doel. De bal is aangeraakt en RKC krijgt nog een hoekschop. De hoekschop wordt verwerkt door Groningen en dan fluit Higler voor het einde.
90'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Imad Najah
90'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Jean-David Beauguel
90'
Twee kansen nog voor RKC in de laatste minuut! Bizot mist de voorzet van Schet en Gouano raakt de paal. Een paar seconden later wordt de doelman getest vanaf de zestienmeter, maar ditmaal zit Bizot er goed bij!
89'
Groningen probeert er nog uit te komen in de slotfase. De invallers Letschert en Živković ontsnappen aan de rechterkant van het veld. Letschert probeert zijn teamgenoot te vinden, maar geeft een hele slordige pass. RKC nu weer in de aanval.
86'
De laatste hoop voor de meegereisde Groningen-supporters heeft zojuist het veld betreden. Richairo Živković mag in de laatste minuten nog proberen zichzelf in de kijker te spelen en een doelpunt te maken voor de bezoekers.
85'
Wissel in bij FC Groningen -> Richairo Živković
85'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom Hiariej
85'
RKC is ontketend in de slotfase. Een vrije trap van Sander Duits wordt ingekopt door verdediger Prince Désir Gouano, maar de bal verdwijnt net over het doel van Bizot.
82'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 1:1 door Evander Sno
Evander Sno zet de thuisploeg dan eindelijk op gelijke hoogte na 82 minuten voetballen! Hij schiet de penalty hard in de rechterhoek en zo staat het 1-1 met nog een aantal minuten te spelen.
81'
Penalty voor RKC Waalwijk! Aanvoerder Maikel Kieftenbeld maakt hands in zijn eigen zestien en scheidsrechter Higler kan niks anders doen dan een strafschop toekennen!
78'
Wissel in bij FC Groningen -> Timo Letschert
78'
Wissel uit bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
77'
Joachim is de belangrijkste aanjager in het offensief van RKC en ook nu is hij gevaarlijk. De Luxemburger ontsnapt eindelijk aan de bewaking van Bottegin en kan vanaf de achterlijn naar het doel toe. Hij probeert de bal onder doelman Bizot te schieten, maar Bizot klemt de bal.
75'
Waar FC Groningen in het eerste uur domineerde, zijn de rollen nu 180 graden gedraaid in het voordeel van RKC. De bezoekers zakken helemaal terug en verdedigen het doel van Bizot massaal. RKC is nu op zoek naar het gaatje in dit verdedigingssysteem van Groningen.
72'
RKC heeft weer hoop in de laatste twintig minuten van deze wedstrijd. Tegen tien man van Groningen zit er nog een doelpunt in voor de thuisploeg en Koeman zal zeker nog een aanvallende wissel in petto hebben.
72'
Wissel in bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
72'
Wissel uit bij FC Groningen -> Krisztián Adorján
69'
Rode kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
De debutant bij FC Groningen mag met nog twintig minuten te gaan er af met een directe rode kaart. Hateboer maakt bij de achterlijn een harde sliding op linksback Amieux en scheidsrechter Higler besluit Hateboer direct van het veld te sturen. FC Groningen nu met tien man!
67'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Robert Braber
67'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Peter Jungschläger
65'
Opnieuw een grote kans voor FC Groningen! Als er één team aanspraak maakt op een treffer, dan is het Groningen wel. Ditmaal is Tom Hiariej dichtbij, maar de middenvelder stuit op Van Dijk.
62'
Opnieuw een hoekschop voor FC Groningen en dan sjokt Krisztián Adorján weer naar de hoek om die bal te trappen. De Hongaar heeft een monopolie op het nemen van hoekschoppen bij de bezoekers, maar tot nu toe zijn ze niet gevaarlijk. Ook deze poging wordt makkelijk verwerkt door RKC.
58'
Nu is Groningen dan wel gevaarlijk en dat komt door het geklungel achterin van RKC. Twee man later de bal voor elkaar lopen en dan gaat de derde ermee vandoor en dat is Kostić van Groningen. Hij geeft de voorzet op De Leeuw, maar die kan niet bij de bal: grote kans voor de bezoekers!
55'
Tien minuten onderweg in de tweede helft en er is nog niet veel veranderd aan het spelbeeld bij RKC - Groningen. De bezoekers hebben het meeste balbezit en RKC is nog zoekende naar de juiste vorm. Slordig voetbal van beide kanten en geen echt gevaarlijke kansen.
52'
RKC had de mogelijkheid om Groningen pijn te doen, maar Sno maakt de verkeerde beslissing. Een foute bal van Kappelhof en de grote middenvelder van RKC moet de bal vervolgens afgeven op Joachim. Sno besluit zelf de actie te maken, maar wordt gestuit door de verdediging van Groningen.
49'
Een poging van Filip Kostić vanaf de linkerkant van het veld. Wijnaldum krijgt de bal bij de Servische vleugelspeler en Kostić probeert het eens in de korte hoek. Zijn schot gaat naast en Van Dijk mag de bal in het spel brengen.
46'
De bal is weer in het spel en we zijn begonnen aan de tweede helft. Michael Lamey is in het veld gekomen, omdat Apau teveel last heeft van een blessure, opgelopen in de eerste helft. Wat ervaring op de rechtsbackpositie kan geen kwaad en RKC moet aan de bak om de achterstand ongedaan te maken.
46'
46'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Michael Lamey
46'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Mitch Apau
45'
Het is 1-0 bij de rust voor FC Groningen en thuisploeg RKC moet alle zeilen bijzetten om in de tweede helft wat te veranderen aan het spelbeeld. Groningen domineerde in de eerste 45 minuten en het zal echt anders moeten aan Waalwijkse kant, wil RKC het publiek nog wat moois gunnen: 1-0 bij RKC - FC Groningen.
45'
45'
Nog één minuut wordt aan het duel toegevoegd, maar beide teams lijken rijp voor de rust. De slotfase van de eerste helft is erg rommelig en beide trainers hebben voldoende te bespreken in de rust.
44'
Opnieuw een snelle omschakeling bij FC Groningen en het is meteen gevaarlijk. Apau verliest de bal en Adorján schakelt snel om. Hij passt naar Wijnaldum die de bal voor geeft op De Leeuw. De spits is eerder dan de doelman bij de bal, maar hij krijgt 'em naast het doel: doeltrap voor RKC.
41'
Een minuutje later is het opnieuw buitenspel, maar dan voor Schet van RKC. Sno heeft zich nog niet laten zien in deze wedstrijd en wilde dat veranderen met een sublieme lange bal. Over de paas niks te klagen, maar wel over de positie van Schet: buitenspel dus.
40'
Kieftenbeld laat zich geregeld terugzakken tussen de centrale verdedigers om het spel te verdelen. Dat doet hij tot nu toe vrij aardig, want Groningen dicteert het spel in de eerste helft. Nu wordt Chery bereikt in de zestien van RKC, maar hij staat buitenspel.
37'
Nu RKC in balbezit. Sander Duits opent op rechts naar Schet. Die heeft altijd wel een actie in huis en trekt nu naar binnen en legt de bal af op Najah. De middenvelder haalt maar eens uit en de bal zeilt net langs het doel van Bizot.
34'
RKC staat op achterstand, maar heeft vooralsnog nog niks te vrezen. Er zijn nog vele minuten om te scoren en scoren dat kunnen ze zeker in Waalwijk. De afgelopen zeven duels wist de ploeg van Erwin Koeman het net te vinden en de fans hopen dat de ploeg ook vanavond trefzeker zal zijn.
31'
Doelpunt voor FC Groningen, 0:1 door Michael de Leeuw
Een prima uitgevoerde counter van FC Groningen en de meeste dank gaat uit naar de rechtsback Hans Hateboer. Hij wordt gelanceerd door Chery op de rechterkant en Hateboer snelt zijn directe tegenstander eruit. Hij trekt de bal voor, waar topscorer Michael de Leeuw hem enkel hoeft aan te raken om voor de 1-0 te tekenen!
30'
De eerste hoekschop voor RKC van de avond gaat getrapt worden door Sander Duits. Joachim wordt gezocht, maar wordt niet gevonden. Bizot bokst de bal makkelijk weg.
27'
Een blessure bij de rechtsback van RKC, Mitch Apau. Hij springt de lucht in bij een hoekschop van FC Groningen, maar belandt verkeerd op de grond en heeft wat verzorging nodig. Het spel ligt even stil, maar is inmiddels weer hervat, nu balbezit voor FC Groningen.
24'
FC Groningen komt lastig door de defensie van RKC heen en dat is niet van de laatste jaren. Maar één van de laatste twaalf uitduels hier in Waalwijk werd winnend afgesloten. Dat was in 2006 toen de ploeg met 0-2 won, door doelpunten van Koen van de Laak en de Noor Erik Nevland.
21'
RKC is in dit duel nog niet in staat om verzorgd combinatiespel op de mat te toveren en er wordt vaak gezocht naar spits Joachim. Die wint zijn luchtduels wel, maar veel verder komt RKC niet. Nu wordt Joachim getorpedeerd door Botteghin, die een waarschuwing krijgt. Vrije trap voor de thuisploeg.
18'
Grote kans voor FC Groningen! Filip Kostić probeert door de verdediging van RKC te dribbelen en komt een aardig eind. Op kracht en techniek komt hij tot de rand van de zestien, waar De Leeuw het overneemt en meteen op doel schiet. De spits mist het doel op een haar na!
15'
Bij Groningen staat er vandaag een debutant in het veld en dat is verdediger Hans Hateboer. In de jeugd speelde hij vaak centraal, maar vandaag begint hij als rechtsback in het elftal van de bezoekers. Met zijn twintig jaar is hij zeker niet de jongste debutant. Die was zestien jaar oud en zit vanavond op de bank: Richairo Zivkovic.
12'
Eerste kans voor FC Groningen na dik tien minuten voetballen en het is een schot van Adorján. De Hongaar haalt eens uit van achttien meter en door het effect dat hij aan de bal geeft, heeft doelman Arjan van Dijk van RKC daar de grootste moeite mee.
10'
Erwin van de Looi heeft veel gerouleerd wat betreft de spitspositie in de eerste helft van dit seizoen: De Leeuw, Zivkovic, Teixeira of toch Zeefuik. Het werd uiteindelijk Michael de Leeuw en dat betaalde zich uit, want de spits is topscorer van het elftal met zes doelpunten.
7'
Overtreding van Kieftenbeld op het middenveld en een vrije trap voor RKC. Het is zijn honderdste duel in de Eredivisie en die heeft Kieftenbeld allemaal afgewerkt voor FC Groningen. Het is alleen niet zo'n doelpuntenmachine: in vier seizoenen voor de club, scoorde de middenvelder pas twee keer.
4'
Hoekschop voor FC Groningen: Krisztián Adorján meldt zich daarvoor in de linkerhoek van het veld. De Hongaar heeft een prima trap in de benen en legt de bal nu bij de tweede paal neer. Daar staat Botteghin, maar daar is ook doelman Van Dijk die de bal klemt: kans verkeken voor Groningen.
3'
Eerste vrije trap van het duel is voor RKC. Damiano Schet wordt bijna van zijn shirt beroofd door Kostić, waardoor Higler fluit voor een vrije trap. De vrije trap belandt in het strafschopgebied waar de bal een beetje blijft hangen, voordat Kappelhof de bal weg kan trappen.
1'
De wedstrijd is onderweg hier in het Mandemakers Stadion. RKC is al vijf duels op rij ongeslagen en de supporters hopen dat daar nog een zesde aan kan worden toegevoegd. We gaan het zien in dit duel tussen RKC en FC Groningen.
1'
Goedenavond en welkom in het Mandemakers Stadion. De eerste speelronde na de winterstop en in Waalwijk zal RKC het opnemen tegen FC Groningen. De mannen van trainer Erwin van de Looi hebben een reis van 251 kilometer afgelegd en ze hopen in Waalwijk drie punten op te halen. Anders zal de terugreis een vervelende zijn. Uw verslaggever bij dit duel is Brent van Ooijen en de scheidsrechter van vanavond is Dennis Higler.

RKC heeft met de behaalde resultaten in de eerste helft van dit seizoen een veertiende plaats in de Eredivisie afgedwongen. Een prima prestatie zou je denken, maar trainer Erwin Koeman zal nog niet tevreden zijn. De hekkensluiter, NEC, staat namelijk op drie punten achterstand en kan dus binnen één speelronde op gelijke hoogte komen met de Waalwijkers. Er zal nog veel moeten gebeuren, wil RKC zich handhaven in de Eredivisie. Te beginnen vanavond tegen het sterke FC Groningen.

De mannen uit het Hoge Noorden staan namelijk op de zesde positie in het klassement en doen het daarmee uitstekend. De laatste wedstrijd van 2013 werd met een 5-2 tegen NEC afgesloten, mede door een schitterend doelpunt van Michael de Leeuw. Verder werd er eerder in het seizoen al gewonnen van onder andere AZ en PSV, dus de ploeg van Erwin van de Looi kan aardig voetballen. Ook vanavond staat Michael de Leeuw in de punt van de aanval en zal de achterhoede van RKC hem in de gaten moeten houden.

De Leeuw is dus wel present, maar er ontbreken genoeg mensen aan de kant van FC Groningen. Rechtsback Magnasco is geschorst, Van der Velden is niet fit genoeg en Rasmus Lindgren heeft een knieblessure. Ook RKC heeft de nodige blessures: Van Mosselveld, Rommedahl en Romeo Castelen ontbreken allemaal met een blessure. De spelers die wel meedoen bij dit duel, kan je vinden onder het kopje ‘Wedstrijddetails’.