AFC Ajax Zondag, 15. Februari 2015
16:45 uur
FC Twente
4:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Jesús Corona 6. / Kopbal  (Hakim Ziyech)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Nick Viergever 11. / Schot met links  (Ricardo Kishna)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Riechedly Bazoer 15. / Schot met links  (Daley Sinkgraven)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 50. / Schot met rechts
3 : 2 Torinfos in de Ticker Ricardo Kishna 68. / Schot met links  (Anwar el Ghazi)
4 : 2 Torinfos in de Ticker Ricardo Kishna 75. / Schot met links  (Arkadiusz Milik)

90'
Samenvatting tweede helft
De tweede helft begon veelbelovend met de gelijkmaker van Hakim Ziyech. Dat was ook een periode waarin FC Twente de overhand had. Uiteindelijk wist Ajax na de 3-2 de controle volledig naar zich toe te rekken en zodoende drie punten af te dwingen.
90'
Einde wedstrijd
90'
Een wissel voor de statistieken. De blessuretijd bedraagt drie minuten en het is de vraag of Børven daarin de bal zal raken.
90'
Wissel in bij FC Twente -> Torgeir Børven
90'
Wissel uit bij FC Twente -> Kamohelo Mokotjo
89'
Zo begon FC Twente goed en scherp aan de tweede helft, maar na de 3-2 is Ajax oppermachtig in eigen stadion.
86'
Het lukt FC Twente niet om het de verdedigers van Ajax echt lastig te maken. Ajax staat compact achterin en probeert de wedstrijd uit te voetballen.
82'
Het speltempo is wat gaan liggen. FC Twente probeert nog wel wat te forceren, maar geeft daarbij ook veel ruimte weg. Het zal niet vreemd zijn als Ajax nog een keer tot scoren komt.
78'
De sfeer is al de hele tijd goed in de ArenA, maar het publiek beseft nu wel dat het zo goed als beslist is.
76'
Voor Ajax was het de vijfduizendste doelpunt in de Eredivisie.
76'
Wissel in bij FC Twente -> Kyle Ebecilio
76'
Wissel uit bij FC Twente -> Hidde ter Avest
75'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:2 door Ricardo Kishna
Via een gelukje komt de bal voor de voeten van Kishna terecht. Met de punt van zijn linker voet werkt hij de bal achter Stevens en gooit daarmee de wedstrijd op slot.
74'
Kishna! De vleugelspeler van Ajax loopt kinderlijk eenvoudig langs de verdedigers van FC Twente. Hij weet echter niet Stevens te verschalken, die voorkomt dat het al gedaan is in de ArenA.
73'
Ter Avest moet zich even aan zijn gezicht laten behandelen. Bij een corner van Ajax kreeg de rechtsback de hand van El Ghazi in zijn gezicht.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
70'
El Ghazi! De aanvaller van Ajax laat het na om voor de beslissing te zorgen. Kishna zet zijn teamgenoot helemaal vrij, maar Stevens komt als winnaar uit de strijd.
68'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:2 door Ricardo Kishna
Een voorzet van El Ghazi wordt binnengegleden door Kishna. Daar ging een fout van Ter Avest aan vooraf. De jonge rechtsback maaide vlak voor zijn doel over de bal heen.
67'
Wissel in bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
67'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
65'
Schreuder besluit om Ould-Chikh naar de kant te halen. De zeventienjarige maakte een redelijke indruk in de eerste zestig minuten.
64'
Wissel in bij FC Twente -> Youness Mokhtar
64'
Wissel uit bij FC Twente -> Bilal Ould-Chikh
63'
Ould-Chikh komt vanaf de rechterkant naar binnen en probeert een geplaatste bal in de verre hoek. Zijn poging zet Cillessen niet aan het wankelen. De keeper plukt het leder eenvoudig uit de lucht.
61'
Bjelland speelt met vuur. Hij loopt nogal onbezonnen Sinkgraven van de sokken, terwijl hij al een gele kaart op zak heeft.
60'
Castaignos wint het kopduel bij een hoekschop van FC Twente, maar werkt de bal net naast het doel van Ajax. Zo blijft Twente toch enigszins aanvallen na het doelpunt.
58'
Ajax weet weer wat meer druk te krijgen op de defensie van FC Twente. Het gevolg daarvan is dat de bezoekers sneller de lange bal richting Castaignos zoeken en daaruit kunnen ze niet gevaarlijk worden.
55'
El Ghazi! De vleugelaanvaller komt vanaf rechts naar binnen en zoekt de linker bovenhoek vanaf twintig meter. Dat lukt hem bijna. Stevens is al geklopt, maar het leder valt op het dak van het doel.
54'
Een hardloopwedstrijd aan de rechterkant. Ould-Chikh sprint met gemak Viergever eruit, maar zijn voorzet is niet goed.
52'
Castaignos speelt zichzelf vrij in het strafschopgebied en geeft de bal dan hard en laag voor. De bal is te scherp voor Ziyech, die een fractie te laat komt om zijn tweede van de middag te maken.
52'
En zo kan de wedstrijd weer alle kanten op. Twente begon iets scherper aan de tweede helft dan Ajax en ziet dat al snel uitbetaald worden.
50'
Doelpunt voor FC Twente, 2:2 door Hakim Ziyech
Het is Castaignos die voor een groot deel verantwoordelijk is voor dit doelpunt. Hij worstelt zich langs de verdediging en stuit dan op de uitkomende Cillessen. De rebound is wel besteed aan Ziyech. Hij werkt de bal in de rechter bovenhoek.
49'
Lachman mag helemaal doorlopen richting het strafschopgebied van Ajax. De centrale verdediger verliest op het moment van schieten zijn balans en produceert een slap rolletje dat naast het doel eindigt.
48'
Een rommelig begin van het tweede bedrijf. De spelers van Ajax en FC Twente spelen in een kleine ruimte en krijgen maar moeilijk de bal daar weg.
46'
Ajax heeft afgetrapt voor de tweede helft tegen FC Twente.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
De topper in de ArenA begon heerlijk met drie doelpunten in een kwartier tijd. Daarna is het speltempo wat gaan liggen en weet de thuisploeg relatief makkelijk overeind te blijven tegen FC Twente. Tapia had de gelijkmaker op zijn schoen, maar Cillessen stond daarbij goed op te letten.
45'
Einde eerste helft
44'
Het lukt FC Twente niet meer om de verdediging van Ajax echt onder druk te zetten. Castaignos probeert dat soms wel, maar dan sluiten zijn teamgenoten niet snel genoeg bij en loopt hij dus voor niks.
42'
Ajax doet het rustig aan als het in balbezit is. Geen risico zo vlak voor rust is het devies. Toch komt Bazoer in de positie om vanaf dertig meter uit te halen. Zijn bal schuurt over de grond in de handen van Stevens.
39'
Gele kaart voor Andreas Bjelland (FC Twente)
De aanvoerder van FC Twente gaat in het boekje voor een ogenschijnlijk lichte overtreding op Tete. De scheidsrechter is echter onverbiddelijk in zijn besluit.
38'
Bjelland! De centrale verdediger weet tot tweemaal toe de bal net niet binnen te werken. Eerst krijgt de Deen te maken met de voeten van Cillessen en in tweede instantie raakt hij het lichaam van de keeper.
36'
In het eerste kwartier ging bij Ajax de bal redelijk makkelijk van voet naar voet. Op dit moment hebben de Amsterdammers toch wat meer moeite mee.
33'
Een prachtige combinatie van Tapia, Ziyech en Schilder aan de linkerkant van het veld. De linksback van Twente wil dan de bal voor het doel brengen, maar bereikt zowel Corona als Castaignos niet. Allebei waren ze richting de eerste paal gelopen.
32'
Na de heerlijke openingsfase is het speltempo wat gaan liggen. Ajax en FC Twente weten allebei voorin niet heel veel uit te richten. Dat komt omdat de verdediging van beide ploegen goed staat.
29'
Cillessen komt goed weg. Hij schiet de bal bij de cornervlag de bal helemaal verkeerd weg. Tot zijn geluk ziet hij het leder in de voeten komen van een teamgenoot.
28'
Van der Hoorn zet bijna zijn naam op het scorebord. Sinkgraven probeert op doel te schieten, maar bij de tweede paal staat ook de centrale verdediger. Lachman weet met zijn hoofd een doelpunt van Ajax te voorkomen.
27'
De controle ligt nu toch meer bij FC Twente. Zo schiet Tapia vanaf rand strafschopgebied de bal voor het doel langs, waarbij Corona bij de tweede paal te laat komt inglijden om alsnog te scoren.
26'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
26'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Joël Veltman
25'
Bij Ajax staat nu al Van der Hoorn klaar om in te vallen. Dan zal waarschijnlijk Veltman toch niet fit genoeg zijn om de wedstrijd uit te spelen.
23'
Ajax laat zich toch even wat achteruit drukken door Twente. Ze moeten oppassen dat ze niet te ver terugzakken, anders zal het meer kansen gaan weggeven aan de gasten.
20'
Tapia! Na een goede combinatie komt de Peruviaanse middenvelder van Twente voor Cillessen te staan. Hij probeert de bal met de punt binnen te werken, maar de hand van de doelman voorkomt een doelpunt van FC Twente.
19'
FC Twente loopt noodgedwongen achter de bal aan. Dat doet Ajax slim. Het probeert de aanvallers wat te lokken om ze op die manier vermoeid te laten raken.
17'
Het is wel duidelijk dat Ajax het in eerste instantie via de linkerkant probeert. Daar hebben de vleugelspelers van de thuisploeg de kans om in een onderling duel met Ter Avest terecht te komen.
15'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Riechedly Bazoer
En zo is de schade helemaal ongedaan gemaakt door Ajax. Op aangeven van Sinkgraven krijgt Bazoer alle tijd om de bal om zijn borst te controleren en vervolgens met links zuiver binnen te werken.
14'
Ajax heeft in deze fase van de wedstrijd de controle te pakken. Het wordt niet meer onder druk gezet door FC Twente en dat is de verdienste van de Amsterdammers.
13'
Gevaar in het strafschopgebied van FC Twente. Kishna zet Lachman van de bal en probeert dan de bal binnen te werken. Hij schiet echter tegen Stevens op, waarna de rebound wel weggewerkt kan worden door een Tukker.
12'
Een heerlijk begin van deze topper op de late zondagmiddag met twee doelpunten na tien minuten te hebben gespeeld.
11'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Nick Viergever
Het staat razendsnel weer gelijk. Ajax kiest voor een korte variant bij de corner, waarna Kishna de bal vrij voor het doel kan slingeren. Daar komt Viergever inlopen en hij laat Stevens kansloos via een snoeihard schot met links.
10'
Als Ajax gevaar wil stichten, dan zal het dat vooral over de linkerkant kunnen doen. Daar staan namelijk de jongelingen van FC Twente: Ter Avest en Ould-Chikh. Beide spelers zijn zeventien en mogelijk eigenlijk nog in de A1 spelen.
8'
Corona haalt uit vanaf veertig meter. Hij wist dat Cillessen te ver voor zijn doel stond, maar de Mexicaan mikt de bal ruim naast het doel van de keeper.
8'
Zo wordt de eerste slag in deze wedstrijd geslagen door FC Twente, maar Ajax heeft nog ruim tachtig minuten om de schade ongedaan te maken. Het is in ieder geval een belovend begin.
6'
Doelpunt voor FC Twente, 0:1 door Jesús Corona
Ziyech kapt aan de rechterkant naar binnen en zoekt met zijn voorzet eigenlijk Castaignos. Daar gaat de bal overheen, maar achter hem wint Corona het kopduel en zet FC Twente op voorsprong in de ArenA.
6'
Stevens brengt Lachman in de problemen, die vervolgens eenvoudig de bal inlevert. Beide mannen hebben geluk dat het schot van Kishna vervolgens geen gevaar oplevert.
5'
Beide ploegen hebben om in balbezit de vrije man te vinden. Het balbezit is overigens het meest in het voordeel van de thuisploeg.
3'
De verdediging van Ajax wordt in de opbouw direct onder druk gezet. Als het daar onderuit komt, ligt er ook meteen veel ruimte richting het doel van FC Twente.
1'
Castaignos komt direct verhaal halen bij de scheidsrechter. De spits is van mening dat hij in de zestien naar de grond werd getrokken. De arbiter laat gewoon doorspelen.
1'
FC Twente heeft de bal in beweging gebracht!
1'
Aanvang wedstrijd
Opstellingen
Frank de Boer heeft een opvallende wijziging doorgevoerd voor het duel met FC Twente. De hoofdtrainer van Ajax geeft de voorkeur aan Nick Viergever op de linksbackpositie. Daarnaast zit ook Thulani Serero op de reservebank. Mike van der Hoorn was de afgelopen duels de vervanger van de geblesseerde Joël Veltman, maar ook hij zal weer vanaf de zijkant moeten toekijken.

Bij FC Twente heeft Alfred Schreuder slechts één wijziging doorgevoerd. Youness Mokhtar heeft zijn plek kwijtgeraakt aan de zeventienjarige Bilal Ould-Chikh. Rasmus Bengtsson neemt weer plaats op de bank, hoewel concurrent Darryl Lachman vooralsnog tegenvalt in de achterhoede van de Tukkers.
Voorbeschouwing
Het weekend wordt afgesloten met een heerlijke topper. In eigen huis staat Ajax tegenover FC Twente. Clubs die allebei in een mindere periode zitten en dus een overwinning meer dan goed kunnen gebruiken. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van deze wedstrijd. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails.

Afwezigen
Hoofdtrainer Frank de Boer kan tegen Twente op enkele belangrijke spelers geen beroep doen. De ziekenboeg van de Amsterdammers bestaat uit Niki Zimling, Kolbeinn Sigthorsson, Diederik Boer en Ricardo van Rhijn. De afwezigheid van Boer zorgt ervoor dat winteraankoop Andre Onana op de bank zit bij de thuisploeg. Bij FC Twente is nog altijd Felipe Gutierrez niet in staat om te voetballen vanwege zijn revalidatie van zijn knieblessure. Shadrach Eghan is wel weer fit, maar deed zaterdag wedstrijdritme op bij Jong FC Twente.

Ter Avest
Hidde ter Avest maakte vorig weekend zijn competitiedebuut in het shirt van de Tukkers en dat gaat vandaag een vervolg krijgen. De rechtsback zal ook tegen Ajax vanaf het eerste fluitsignaal beginnen. De zeventienjarige, die tot voor kort nog deel uitmaakte van het A1-eftal, is de vervanger van Cuco Martina. De verdediger kampt met een hamstringblessure en moest daardoor ook al de met 1-3 verloren wedstrijd tegen Excelsior aan zich voorbij laten gaan.

Ranglijst
Ondanks een mindere periode staat Ajax nog altijd op de tweede plek. Met een wedstrijd minder gespeeld is de achterstand op koploper PSV maar liefst vijftien punten. De Amsterdammers richten zich dan ook vooral op de tweede stek, wat recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. FC Twente zakt steeds verder weg op de ranglijst en staat inmiddels achtste. De kans bestaat dat ze buiten de play-offs gaan vallen. De Enschedeërs zetten dan ook alle zinnen op het winnen van de KNVB bekerfinale
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner