19:45 uur
FC Groningen
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 10. / Kopbal  (Tjaronn Chery)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Danny Hoesen 52. / Schot met links  (Jarchinio Antonia)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Mikhail Rosheuvel 59. / Schot met rechts
2 : 2 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 83. / dir. vrije trap

90'

De tweede helft was een stuk amusanter. Danny Hoesen scoorde al snel in het tweede bedrijf de 0-2 op aangeven van Antonia. Even later kreeg AZ echter een strafschop na een handsbal van Botteghin. Gudelj miste, maar de rebound werd door Chery in zijn eigen doel getikt. AZ bleef dreigend, maar de beste kansen waren voor Groningen. In de slotfase kwam AZ echter op gelijke hoogte. Gudelj schoot een vrije trap over de muur en in het doel: 2-2.
90'
90'
Van Boekel telt er nog drie minuten blessuretijd bij.
87'
Er is nog tijd voor AZ om de overwinning te pakken, maar dan moeten de Alkmaarders wel opschieten.
83'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Nemanja Gudelj
Hoe is het mogelijk?! Dit verzin je toch niet? Gudelj krult de bal over de muur en in het doel. Padt is kansloos: 2-2.
82'
AZ krijgt een vrije trap op een mooie positie.
81'
Mühren met een aardige mogelijkheid. De spits van AZ krijgt een kopkans, maar stuit op doelman Sergio Padt.
81'
Nog tien minuten heeft AZ om de gelijkmaker te produceren. De beste kansen zijn echter voor Groningen.
78'
Wat een kans! De Leeuw kan koppen na een goede voorzet van Yoëll van Nieff. De Leeuw krijgt de bal iets achter zich, waardoor hij de bal hoog over mikt.
76'
De tweede helft is in ieder geval een stuk leuker in vergelijking tot het eerste bedrijf!
75'
Kieftenbeld! Dat was een aardige kans hoor. De middenvelder gaat de combinatie aan met De Leeuw. Vanaf een meter of dertien kan Kieftenbeld vervolgens schieten, maar hij mikt naast.
74'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
74'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
74'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
74'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
73'
De tijd begint te dringen voor AZ. Van den Brom heeft nog één wissel over. Gaat de gelijkmaker in Alkmaar nog vallen?
71'
Het doelpunt van AZ komt overigens op naam van Chery. De middenvelder van Groningen raakte de bal als laatst.
70'
In alle hectiek rondom de 1-2 van AZ zijn we vergeten te vermelden dat Dabney dos Santos zojuist zijn debuut heeft gemaakt voor AZ. Bij deze!
67'
Groningen is weer wakker en wordt steeds dreigender. De 1-3 zou definitief een deksel op de Alkmaarse neus betekenen.
64'
De paal! Ineens is daar weer Groningen. Chery schiet vanuit een lastige hoek, maar mikt op de paal. Daar komt AZ goed weg.
64'
Groningen lijkt te zijn geschrokken van de 1-2 van AZ. Kan AZ nu de gelijkmaker forceren?
61'
Gudelj miste een strafschop, maar AZ is toch terug in de wedstrijd. De penalty van de Servische middenvelder kwam via de paal weer terug in het veld en deze werd toen in het doel gewerkt.
60'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney
60'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
60'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
60'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mikhael Rosheuvel
59'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Tjaronn Chery (eigen doelpunt)
De rebound na de gemiste strafschop kwam voor de voeten van een drietal spelers. Mikhael Rosheuvel krijgt hem voorlopig op zijn naam, maar ook Robert Mühren en Chery liepen in de buurt. Het zou goed kunnen dat de 1-2 van AZ uiteindelijk op de naam van Chery komt te staan.
59'
Penalty gemist door Nemanja Gudelj, AZ Alkmaar
Hoe is het mogelijk! Gudelj mikt de bal op de linkerpaal.
58'
Gele kaart voor Eric Botteghin (FC Groningen)
De Braziliaan kreeg de gele kaart wegens zijn handsbal.
58'
Strafschop AZ! Botteghin maakt hands en deze keer legt Van Boekel hem wel op de stip.
57'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Hahahahaha, Johansson! Gekkie! De Zweedse rechtsback denkt slim te zijn en met een mooie fopduik een strafschop te versieren. Van Boekel heeft het echter in de smiezen en geeft Johansson de gele kaart voor een schwalbe.
56'
Nou, AZ... Tijd om een aantal wisselingen door te voeren, want op deze manier gaan de Alkmaarders het Groningen niet lastig maken.
54'
En als Hoesen scoort, dan kan de avond van Groningen niet meer stuk. Het is de eerste competitietreffer van Hoesen in dienst van Groningen.
52'
Doelpunt voor FC Groningen, 0:2 door Danny Hoesen
Danny Hoesen scoort! Ja, echt waar! Hoesen heeft gescoord! Tom Hiariej lanceert Antonia op de rechterflank. De buitenspeler kijkt goed om zich heen en ziet Hoesen bij de tweede paal opduiken. De voorzet van Antonia is op maat, waardoor Hoesen van dichtbij kan scoren: 0-2.
52'
Er is nog geen verandering gekomen in het spelbeeld. Beide ploegen wisselen fases van balbezit af, maar zijn erg slordig in de passing.
49'
Oef! Uit het niets een kansje voor Groningen. Een vrije trap van Chery komt op het hoofd van Eric Botteghin terecht. De Braziliaanse mandekker mikt de bal echter ruimschoots naast.
47'
Gudelj schreeuwt om een strafschop! De Servische middenvelder gaat een combinatie aan met een medespeler. Hij dringt vervolgens het strafschopgebied binnen, maar zit geen uitweg meer en gaat gemakkelijk naar de grond. Scheidsrechter Pol van Boekel geeft terecht een penalty.
46'
We zijn weer begonnen in het AFAS Stadion. AZ heeft afgetrapt.
46'
45'

Gaap! Dat is de beste omschrijving van de eerste helft. FC Groningen kwam na tien minuten op voorsprong dankzij een kopbal van Michael de Leeuw. Vervolgens kreeg Hans Hateboer nog een grote mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar de rechtsback maaide langs de bal. In de slotfase van de eerste helft begon AZ wat aan te zetten, maar tot grote kansen kwamen de Alkmaarders niet.
45'
45'
Nog één minuut blessuretijd.
44'
Gelukkig is het bijna rust. Laten we hopen dat John van den Brom en Erwin van de Looi de boel op de rit krijgen in de rust.
41'
Telkens als AZ gevaarlijk dreigt te worden springt er op het allerlaatste moment een verdediger van Groningen tussen. Eerder schieten AZ, eerder schieten!
39'
Even serieus hoor. Een keeper in een roze outfit laten spelen, dat mag alleen in Italië.
38'
AZ begint dreigender te worden. Mattias Johansson mikt een afgeslagen bal naast. De Zweedse back was even daarvoor ook al kansrijk.
36'
Kieftenbeld loopt overigens nog altijd op het veld. Blijkbaar is een wissel niet noodzakelijk.
34'
Het publiek begint te fluiten. Een beetje aan de vroege kant, maar het valt enigszins te begrijpen.
33'
Beide ploegen wisselen fases van balbezit af, maar dreigend worden ze niet. Slordigheid in de passing is één van de oorzaken waarom het duel in Alkmaar nog niet leuk is.
31'
De amusementswaarde krijgt van ons momenteel een laag cijfer. Een mager viertje.
28'
Groningen wordt nu wat meer terug gedwongen, maar grote kansen heeft AZ nog niet gehad.
25'
Kansje voor Groningen. Antonia weet Danny Hoesen te vinden, die in het strafschopgebied staat. Hoesen draait weg van zijn directe tegenstander en schiet vervolgens vanuit een moeilijke hoek. Redding Rochet.
24'
Wat een povere poging! Nemanja Gudelj neemt een vrije trap vanaf een meter of 25, maar mikt huizenhoog over.
22'
Kieftenbeld staat weer in het veld, maar hinkt nog een beetje.
20'
Maikel Kieftenbeld zit op de grond en vraagt om een blessurebehandeling. Rasmus Lindgren loopt al warm.
17'
Ha-ha! Chery neemt een vrije trap vanaf de linkerflank. De middenvelder gaat onderuit op het moment dat hij wil trappen en ziet de bal de tribune invliegen.
14'
Oh Hansie toch! Jarchinio Antonia heeft oog voor de mee op gekomen Hans Hateboer. De rechtsback van Groningen krijgt een grote kans, maar maait volledig langs de bal. Dit had de 0-2 kunnen/moeten zijn.
14'
Groningen staat al vroeg op voorsprong, maar dat wil niet zeggen dat AZ nu ineens begint aan te dringen. Totaal niet zelfs.
13'
AZ-doelman Rochet speelt vanavond overigens in een opvallend roze tenue. Érg opvallend.
12'
Daar had AZ natuurlijk niet op gerekend. De Alkmaarders hebben nog ruim de tijd om wat terug te doen.
10'
Doelpunt voor FC Groningen, 0:1 door Michael de Leeuw
En daar is uit het niets de 1-0 voor de bezoekers. Tjaronn Chery neemt een hoekschop vanaf de linkerkant. Michael de Leeuw kan zijn hoofd tegen de bal zetten en verschalkt doelman Sergio Rochet.
7'
Beide ploegen proberen via combinatiespel voor het doel te komen. Vooralsnog wil dat nog niet echt lukken.
5'
Het begin was aardig, maar Groningen probeert nu de bal in de ploeg te houden en dat lukt ze aardig. Maar het vervolg is niet erg denderend.
3'
Een aardig begin in Alkmaar. Beide ploegen zijn fel en zoeken snel de weg naar het doel.
1'
Gelijk gevaar voor het doel van Groningen. Thom Haye geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Mikhael Rosheuvel heeft de bal voor het intikken, maar schampt langs de bal.
1'
We zijn begonnen in Alkmaar. FC Groningen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd AZ Alkmaar tegen FC Groningen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

AZ Alkmaar

Het was een lange tijd rumoerig in Alkmaar. Marco van Basten begon het seizoen als hoofdcoach. Maar Van Basten deed een stapje opzij en werd vervangen door Alex Pastoor. Dat ging allemaal toch niet lekker, waardoor Pastoor moest vertrekken en inmiddels is John van den Brom de nieuwe hoofdcoach van AZ. Enfin, de rust is teruggekeerd in Alkmaar. AZ heeft net twee zware wedstrijden achter de rug tegen FC Twente (2-2) en PSV Eindhoven (0-3) en moet nu punten gaan pakken. FC Groningen is de eerste tegenstander. Daarna volgen wedstrijden tegen GVVV (beker), Excelsior en NAC Breda. Het is aan Van Den Brom om AZ vanaf de huidige negende plaats terug naar de top te brengen.

De Groningens hebben natuurlijk geen zin om mee te werken aan een goed resultaat voor AZ. Voorafgaand aan speelronde tien staan de Groningers op de elfde plaats en dat is niet goed genoeg voor de Trots van het Noorden. De afgelopen weken zijn de resultaten niet al te denderend geweest, maar trainer Erwin van de Looi heeft nog altijd het vertrouwen van de clubleiding. Ook al werd er onlangs verloren van SC Cambuur (0-3), FC Utrecht (0-1) en Feyenoord (0-4). Bovendien werd er afgelopen weekend gelijkgespeeld in de Euroborg tegen Excelsior in een ontzettend matig duel. Het is dus tijd voor Groningen om er een tandje bij te doen.

Historie

28 keer eerder werd het duel AZ – FC Groningen afgewerkt in de Eredivisie. Op basis van de historie is AZ de favoriet. Dertien keer wonnen de Alkmaarders. Vijf keer wonnen de bezoekers uit Groningen. De overige tien keer eindigde vanzelfsprekend in een gelijkspel. De afgelopen vijf seizoenen is het mooi in balans. AZ won twee keer. Groningen won twee keer en er werd eenmaal gelijkgespeeld. Vorig seizoen won AZ in eigen huis met 2-0. Nemanja Gudelj werd Man of the Match door twee keer te scoren. Op 2 februari 2013 won Groningen voor het laatst in Alkmaar. Andraž Kirm was de matchwinner door in de 27e minuut de enige treffer van de wedstrijd te maken.