25.10.2014 21:34

Gudelj redt punt voor AZ Alkmaar

Michael de Leeuw (l.) en Nemanja Gudelj vechten een pittig duel in de lucht uit tijdens AZ - FC Groningen. (25-10-2014)

AZ Alkmaar heeft een 2-0 achterstand om weten te buigen in een gelijkspel. Groningen had na 52 minuten een 2-0 voorsprong te pakken, maar zag Nemanja Gudelj in de slotfase een vrije trap achter doelman Sergio Padt schieten. Zeven minuten na de 2-0 van Danny Hoesen was AZ al terug in de wedstrijd gekomen dankzij een eigen doelpunt van Tjaronn Chery.

De eerste helft van AZ Alkmaar – FC Groningen was weinig enerverend. Beide ploegen waren slordig in balbezit, waardoor er tijdens het eerste bedrijf amper kansen werden gecreëerd. De bezoekers kwamen al vroeg op voorsprong. Michael de Leeuw kopte in de tiende minuut een hoekschop van Tjaronn Chery tegen de touwen: 0-1. Even later had Hans Hateboer de score kunnen verdubbelen, maar de rechtsback maaide volledig langs de bal. In de slotfase van de eerste helft begon AZ iets meer aan te zetten, maar echt dreigend werden de Alkmaarders niet.

De tweede helft was een stuk amusanter. Al vrij vroeg in het tweede bedrijf kwam Groningen op een 2-0 voorsprong. Tom Hiariej lanceerde Jarchinio Antonia op de rechterflank. Antonia zag Danny Hoesen opduiken bij de tweede paal. De voorzet van Antonia was op maat, waardoor Hoesen vrij gemakkelijk de 0-2 binnen kon tikken.

In de 58e minuut kwam de spanning terug in de wedstrijd. AZ kreeg een strafschop na een handsbal van Eric Botteghin. Nemanja Gudelj schoot de penalty op de paal, maar de rebound werd door Chery in zijn eigen doel getikt. AZ ging vervolgens vol op de aanval spelen, maar het waren de bezoekers uit Groningen die de beste kansen kregen. Zo schoot Chery op de paal, mikte Maikel Kieftenbeld net naast en kopte De Leeuw over.

AZ bleef dreigend in de slotfase, maar tot grote kansen kwamen de Alkmaarders niet. In de 83e minuut kreeg AZ een vrije trap na een lichte overtreding op invaller Ridgeciano Haps. Gudelj ging achter de bal staan en maakte zijn gemiste strafschop meer dan goed. De Servische middenvelder krulde de bal over de muur en in het doel: 2-2. In de slotfase werd er niet meer gescoord, waardoor beide ploegen een punt overhouden aan het duel in het AFAS Stadion.

Dankzij het gelijke spel komt AZ op veertien punten uit tien wedstrijden. Groningen heeft evenveel punten, maar staat op doelsaldo onder de ploeg van trainer John van den Brom. AZ neemt het woensdag in de beker op tegen GVVV. Volgende week zondag nemen de Alkmaarders het in eigen huis op tegen Excelsior. FC Groningen speelt midweeks een bekerduel tegen Flevo Boys, terwijl komend weekend een thuiswedstrijd tegen NAC Breda op het programma staat.

Door: Jurre Hermans