SBV Excelsior Zondag, 21. December 2014
14:30 uur
AFC Ajax
0:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Mike van der Hoorn 83. / Schot met rechts
0 : 2 Torinfos in de Ticker Richairo Živković 88. / Schot met rechts  (Lasse Schöne)

90'
Samenvatting tweede helft
Ajax is ternauwernood ontsnapt aan een nieuwe zeperd. Tegen middenmoter Excelsior werden pas in de slotfase de punten gepakt dankzij invallers Mike van der Hoorn en Richairo Živković. Excelsior had over het algemeen meer recht op een overwinning, maar Ajax blijft zo in ieder geval in het spoor van koploper PSV.
90'
Einde wedstrijd
90'
Op de lat! Nog een kans voor Excelsior, maar het zit er niet meer in. Gouriye heeft veel pech en schiet snoeihard op de lat.
88'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Richairo Živković
En nu is het definitief! Ajax wint van Excelsior. Zivkovic beslist het duel na goed werk van Lasse Schöne. De jonge spits kan voor open goal simpel binnenschieten.
87'
Gele kaart voor Thulani Serero (AFC Ajax)
Serero krijgt geel, omdat hij de bal wegschiet.
86'
Excelsior met een dubbele wissel. Daryl van Mieghem en Marko Maletic vervangen Jeff Stans en Jurgen Mattheij.
86'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
86'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
85'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Marko Maletić
85'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jurgen Mattheij
83'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Mike van der Hoorn
Wat een invalbeurt zeg! Mike van der Hoorn lijkt Ajax naar de zege te schieten! De pinchhitter staat op de juiste plek om een afgeslagen bal in het doel te schieten.
82'
Coutinho redt! Veltman lijkt te scoren met zijn hoofd, maar Coutinho met een schitterende redding.
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
81'
Auassar van wel heel ver! Zijn schot zeilt bijna het stadion uit.
80'
Het is de vraag of rechtsback Daan Bovenberg nog een grote kans zal gaan krijgen. Bovenberg was trefzeker in al zijn drie Eredivisie-wedstrijden tegen Ajax (drie goals).
77'
Excelsior lijkt tevreden te zijn met een punt, terwijl Ajax nu vol op de aanval zal spelen.
75'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
Van Rhijn krijgt geel na het onderuit halen van Ninos Gouriye.
75'
Nog een teleurstellende statistiek: In totaal kwamen slechts twee Ajacieden hun man voorbij.
73'
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen haalt zijn spits Tom van Weert naar de kant en voor hem komt Kevin Vermeulen.
73'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
73'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Tom van Weert
70'
Ook Cillessen gaat zich bemoeien met het spel. Hij staat de bal al op de middenlijn op te wachten en zet het spel voort.
68'
Daar was voor het eerst Živković! De spits kopt een voorzet van die andere invaller El Ghazi ruim naast.
68'
De Amsterdammers verloren tot nu toe slechts twee competitiewedstrijden in 2014. FC Twente en PSV (beide twee) waren in 2009 de laatste ploegen met twee of minder verliespartijen in één kalenderjaar. Kan Excelsior Ajax ook pijn doen?
65'
Excelsior zakt weer wat in en laat Ajax wat meer komen. Die hebben echter nog altijd moeite om gevaarlijk te worden.
63'
Arek Milik en Ricardo Kishna dus naar de kant. Zij waren beiden niet in staat om het verschil te maken.
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Richairo Živković
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
62'
Anwar El Ghazi en Richairo Zivkovic gaan er zo inkomen. Het is wachten totdat de bal uitgaat.
60'
Frank de Boer is zeer ontevreden en gaat zo dubbel wisselen.
58'
Excelsior gaat vrolijk door waar het voor rust mee geëindigd was: met aanvallen. Nu weer een goede kans, maar het schotje van Gouriye is een prooi voor Cillessen.
55'
Stans! Wat een kans! Auassar zet Van Rhijn wel heel kinderlijk opzij en legt daarna een prima voorzet af op Stans. De middenvelder krijgt het echter van dichtbij voor elkaar om over te tikken.
55'
De Kralingers boekten slechts één zege in de laatste elf competitiewedstrijden, maar verloren in deze reeks ook maar drie duels.
52'
Excelsior wil hier een strafschop! Ninos Gouriye wordt in de zestien meter lichtjes naar de grond gebracht, maar arbiter Van Sighem wuift het echter weg.
51'
En nu waagt Schöne het eens van ver, maar dit schot dwarrelt een metertje naast het doel.
50'
Ajax weer veelvuldig in balbezit nu. Zou de donderspeech van Frank de Boer de ploeg geholpen hebben?
48'
Van Rhijn! WAT EEN POEIER! Hier ontsnapt Excelsior zeg! Ricardo van Rhijn probeert het van zo'n 25 meter en schiet vol op de lat. Het eerste wapenfeit na rust.
47'
Een teleurstellende statistiek is dat Ajax nog maar één keer de bal heeft aangeraakt in het strafschopgebied van Excelsior.
46'
De tweede helft is begonnen. Kan Ajax of Excelsior die nul van het scorebord afhalen?
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
Excelsior en Ajax staan na 45 minuten spelen nog altijd op 0-0. De thuisploeg speelt veel frisser en kreeg al een aantal goede kansen, maar meermaals was het Jasper Cillessen die zijn ploeg op de been hield. Ajax speelde veels te slordig en was erg inspiratieloos.
45'
Einde eerste helft
44'
Bizar ook hoe weinig Kishna zijn man voorbij komt. De aanvaller heeft nog geen enkel vertrouwen en is de bal zo weer kwijt.
42'
Bas Kuipers, de Ajax-huurling, krijgt wel heel veel ruimte om een goede voorzet af te geven. Toch komt het leder simpel in de handen van Cillessen.
40'
De vrije trap van Auassar wordt gekeerd door Cillessen. Vooralsnog is het maar één ploeg die recht heeft op een voorsprong.
38'
Buitenspel! Davy Klaassen tikt een voorzet van Lasse Schone in het doel, maar de Deen stond al buitenspel.
37'
Cillessen redt twee keer! Excelsior dringt aan, maar kan nog niet scoren. Het is nu wel twee keer dichtbij via Gouriye, maar de aanvaller ziet zijn inzet gekeerd worden door de Ajax-goalie.
35'
Gele kaart voor Adil Auassar (SBV Excelsior)
Van Sighem geeft Auassar geel, omdat de middenvelder niet te spreken is over zijn beslissing om Ajax een vrije trap te geven.
33'
Van Rhijn schiet het leder veel te hoog over. Als Ajax zo met de kansen omgaat, kan het nog een lastige middag worden.
32'
Scheidsrechter Tom van Sighem geeft Ajax nu een vrije trap op een veelbelovende plek. Arek Milik werd omver geduwd.
31'
De Amsterdammers kunnen nog geen potten breken. Ook Davy Klaassen, de motor op het middenveld, is onzichtbaar. Klaassen was betrokken bij acht doelpunten in zijn laatste zeven Eredivisie-duels (vier doelpunten, vier assists).
29'
Cillessen stompt een hoekschop van Stans weg. Misschien kan Ajax er nu uitkomen met een counter.
28'
Ajax heeft het lastig. Excelsior heeft nu al een tijdje de bal en de bezoekers kunnen hem maar niet afpakken.
27'
Excelsior won nog nooit een Eredivisie-wedstrijd tegen een regerend landskampioen. Van de 34 duels gingen er 29 verloren en vijf eindigden in een gelijkspel.
25'
Nu zeilt een voorzet van Ricardo van Rhijn rakelings over de kruising. Daar ontsnapt Coutinho!
24'
Prima kans voor Auassar! Na goed werk van Jeff Stans schiet Adil Auassar rakelings naast. Ajax moet oppassen!
22'
Ajax heeft veelvuldig balbezit, maar weet er weinig mee te doen. De thuisploeg staat nog altijd goed en krijgt zelf ook genoeg ruimte om een aanval op te zetten.
19'
Goede aanval Excelsior! Een goed lopende aanval over links belandt uiteindelijk in de handen van Jasper Cillessen. Het schotje was van Ninos Gouriye.
17'
Oei! Doelman Gino Coutinho heeft de nodige moeite met het pakken van een vrije trap van Lasse Schöne. De goalie pakt de bal in tweede instantie.
14'
Frank de Boer is totaal niet tevreden met de beslissing van de scheidsrechter, die in het nadeel van de Amsterdammers fluit. 'Dit is de tweede keer al man!'
13'
Thulani Serero heeft wat last van zijn lies na het versturen van een pass zojuist. Het is onduidelijk of hij verder kan.
12'
Dreiging voor het doel van Ajax, maar Jeff Stans heeft de pech dat Joël Veltman hem in de weg staat.
11'
Ricardo Kishna voor het eerst aan de bal, maar de vleugelspits levert het leder wel heel makkelijk in aan een speler van Excelsior.
9'
Het zijn vooral Niklas Moisander en Joël Veltman die de bal hebben bij Ajax. Zij proberen steeds een middenvelder of aanvaller aan te spelen.
7'
De Amsterdammers hebben veel vertrouwen dat de wedstrijd vandaag gewonnen gaat worden. De Ajacieden zijn al achttien Eredivisie-wedstrijden ongeslagen op kunstgras.
5'
En nu een schot van Adil Auassar! De middenvelder krijgt wat ruimte om uit te halen en ziet zijn inzet een metertje naast het doel verdwijnen.
5'
De laatste keer dat Excelsior thuis wist te winnen van Ajax, was in december 2007. Toen werd het 2-1 voor de Kralingers.
3'
De eerste hoekschop is voor Excelsior. Sander Fischer kopt echter hoog over.
2'
Bij Ajax dus Jaïro Riedewald in de verdediging. Hij vervangt Nick Viergever, die gepasseerd is na zijn optreden tegen Vitesse.
1'
Excelsior en Ajax zijn begonnen aan de laatste wedstrijd van het jaar. Wie pakt de punten?
1'
Aanvang wedstrijd
Voorbeschouwing
Terwijl PSV al winterkampioen is, probeert Ajax er alles aan te doen om het gat met de koploper zo klein mogelijk te houden. De Amsterdammers staan nu nog zeven punten achter, maar kunnen bij winst vanmiddag op Excelsior weer tot vier punten komen. Mijn naam is Rijcko Treep en ik doe u live verslag van dit duel.

Excelsior
Excelsior zal er in ieder geval alles aan doen om de punten in eigen huis te behouden. De ploeg van Marinus Dijkhuizen staat na zestien speelronden op een keurige dertiende plaats met zeventien punten. Alhoewel het gat met de nummer zestien Go Ahead Eagles slechts één punt is. Toch zal menig Kralinger tevreden zijn over de eerste seizoenshelft van de club, want er werd drie keer gewonnen en acht keer gelijkgespeeld. ‘Slechts’ vijf keer verloren de Rotterdammers. Ook in de beker is Excelsior nog actief. Afgelopen donderdag werd er gehakt gemaakt van het kwakkelende NAC Breda (6-0).

Ajax
Ajax zal, ondanks de harde bekernederlaag afgelopen donderdag op Vitesse (0-4), met veel vertrouwen naar Woudestein komen. De vorige drie ontmoetingen (uit en thuis) werden namelijk allemaal met 4-1 gewonnen. Daarbij komt dat Excelsior nog maar één keer van de achttien wedstrijden in eigen huis de drie punten wist te pakken. Twaalf keer was Ajax de sterkste. De Amsterdammers zitten in een goede fase van de competitie; negen van de laatste twaalf duels gingen gewonnen. Toch bezorgde Vitesse afgelopen donderdag de ploeg uit de hoofdstad van Nederland een flinke kater. De Arnhemmers waren in de ArenA oppermachtig. De vraag is of Ajax die nederlaag vanmiddag weg kan spoelen.

De opstellingen kunt u ongeveer een uur van tevoren hier vinden. Ik wens u alvast een prettige wedstrijd toe.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner