16:45 uur
NEC Nijmegen
2:4
0 : 1 Torinfos in de Ticker Anthony Limbombe 29. / dir. vrije trap
1 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 33. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Christian Santos 34. / Schot met links  (Marcel Ritzmaier)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Lucas Woudenberg 49. / Schot met links  (Marcel Ritzmaier)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Anthony Limbombe 57. / Schot met rechts  (Christian Santos)
2 : 4 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 66. / Kopbal

90'
AZ dacht na rust aan de gelijkmaker, maar vijf minuten na de pauze scoort Woudenberg de 1-3. AZ probeerde de aansluitingstreffer te forceren, maar het was uitblinker Limbombe die de 1-4 maakte. Henriksen deed nog wat terug, maar zijn doelpunt was er één voor de statistieken. AZ verliest in eigen huis met 2-4 van een effectief NEC.
90'
90'
In blessuretijd nog een publiekswissel voor uitblinker Limbombe.
90'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Cihat Çelik
90'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Anthony Limbombe
90'
We gaan nog drie minuten door in de mist.
89'
Het AZ-publiek verlaat massaal het AFAS-stadion.
88'
Gele kaart voor Jop van der Linden (AZ Alkmaar)
De verdediging is te laat met zijn tackle op Limbombe en dat komt Jop van der Linden op geel te staan.
86'
Het lijkt er niet meer in te zitten voor AZ. NEC controleert de wedstrijd en lijkt rustig naar de drie punten te voetballen.
83'
AZ heeft goede wil vanmiddag, maar er lukt maar weinig bij de Alkmaarders.
81'
Woudenberg komt mee op, maar zijn voorzet wordt door Jop van der Linden verwerkt tot hoekschop.
80'
Nog tien minuten op de klok voor AZ om nog iets van deze wedstrijd te maken.
77'
Limbombe probeert het weer met een vrije trap. Nu kan Gino Coutinho wel redding bieden.
77'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Mohamed Rayhi
77'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Marcel Ritzmaier
73'
Corner voor AZ in de mist van Alkmaar. Van der Linden geeft de bal voor en de bal kan verdedigd worden door NEC.
71'
De laatste wissel van AZ is een feit. Vincent Janssen is naar de kant gehaald en Muamer Tanković is zijn vervanger.
70'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
70'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
70'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
Gouweleeuw houdt rond de middenlijn Santos vast. De scheidsrechter geeft de verdediging de eerste gele kaart van de wedstrijd.
69'
AZ gelooft er nog in, er zijn dit weekend wel gekkere dingen gebeurd. De Alkmaarders zoeken massaal de aanval, maar NEC blijft loeren op de counter.
66'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:4 door Markus Henriksen
AZ doet nog wat terug. Op het schoot van Gouweleeuw moet Benjamin Kirsten lossen. Dan schiet Alireza Jahanbakhsh van dichtbij tegen de doelman op en via Kirsten komt de bal op het hoofd van Henriksen. De middenvelder brengt wat spanning terug in de wedstrijd.
63'
AZ zoekt de hele wedstrijd de aanval, maar tot grote kansen komen de Alkmaarders. NEC heeft met Foor en Limbombe levensgevaarlijke spelers op de counter. De ploeg uit Nijmegen blijkt vandaag simpelweg veel effectiever dan AZ.
59'
Dubbele wissel bij AZ. John van den Brom moet wat voorin forceren en brengt twee frisse aanvallers in Guus Hupperts en Alireza Jahanbakhsh. Joris van Overeem en Mounir El Hamdaoui verlaten het veld.
59'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
59'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mounir El Hamdaoui
59'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
59'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
57'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:4 door Anthony Limbombe
AZ krijgt echt een lesje effectiviteit vanmiddag. NEC komt er weer gevaarlijk uit. Weer is het uitblinker Limbombe die weg wordt gestuurd. De vleugelaanvaller schiet door de benen van Gino Coutinho en maakt zo de 1-4.
55'
Vincent Janssen geeft de bal op Joris van Overeem. De middenvelder haalt uit, maar zijn schot wordt geblokt. Uit de hoekschop die daarop volgt komt geen gevaar.
53'
De goede bedoelingen van AZ om de gelijkmaker te maken in de tweede helft kunnen direct de prullenbak in. De Alkmaarders moeten minimaal tweemaal scoren om nog een punt over te houden aan dit doel.
49'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:3 door Lucas Woudenberg
Woudenberg zet de aanval zelf op. Hij speelt de bal op Ritzmaier en de middenvelder geeft de bal diep terug op de linksback. Op de rand zestien mag Woudenberg uithalen en zo scoort hij de 1-3.
47'
Hoekschop voor AZ. Van Overeem geeft de bal laag voor, maar zijn voorzet kan makkelijk weggewerkt worden.
46'
AZ heeft afgetrapt met de oranje-bal in Alkmaar. De tweede helft is begonnen.
46'
45'
De vraag is of we nog door gaan in Alkmaar. De mist neemt toe en de scheidsrechter Martin van den Kerkhof gaat overleggen in de rust of er nog gevoetbald kan worden. De oranje-bal wordt tevoorschijn gehaald om te kijken of voor de tv-kijkers de wedstrijd dan beter te volgen is.
45'
Het voetbal is niet altijd goed in een mistig Alkmaar, maar de drie doelpunten zijn van ware klasse. AZ heeft het meeste balbezit en krijgt ook kleine kansen, maar via een wonderschone vrije trap schiet Limbombe NEC op voorsprong. Direct doet AZ wat terug. Het is Henriksen die met rechts de bal in de verre hoek krult. Een minuut later is het alweer 1-2. Ritzmaier geeft de bal voor en Santos neemt direct de bal op zijn pantoffel. Hard met links zet hij de voorsprong voor NEC op het scorebord.
45'
45'
Er komt één minuut bij.
44'
Haps zet de aanval op, krijgt de bal vervolgens terug van dos Santos en de linksback haalt binnen de zestien uit. Zijn bal gaat naast de verre hoek.
43'
AZ heeft de bal, NEC wacht op de fout. Zo is het de hele wedstrijd al. De strategie die NEC de voorsprong heeft opgeleverd.
40'
Mounir El Handaoui haalt van twintig meter hard uit, maar zijn bal belandt op het gezicht van Rens van Eijden. AZ heeft nog vijf minuten om de gelijkmaker te maken in de eerste helft.
38'
Henriksen blijft liggen op de grond na het duel met Golla. De middenvelder liep tegen de verdediging op. Henriksen lijkt verder te kunnen.
37'
AZ is op zoek naar de lijkmaker, maar de Alkmaarders hebben moeite om door de NEC-muur te komen.
34'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:2 door Christian Santos
En NEC komt direct weer op voorsprong! De doelpunten worden steeds mooier. Ritsmaier brengt de bal voor en Santos neemt de bal direct op zijn slof! Een heerlijke goal van de spits en de 1-2 voor NEC is een feit.
33'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Markus Henriksen
Daar is de gelijkmaker al! Weer een mooie goal. Henriksen krijgt de bal aangespeeld binnen de zestien door dos Santos en krult de bal binnen.
30'
Een half uur gespeeld en NEC staat op voorsprong in Alkmaar. Het was AZ met het balbezit en de kleine kansen, maar Anthony Limbombe schoot twee minuten geleden een vrije trap van achttien meter keihard binnen.
29'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 0:1 door Anthony Limbombe
Iedereen denkt dat Marcel Ritzmaier de bal gaat nemen, maar het is de vleugelaanvaller die de bal snoeihard in het doel werkt. Tegen de verhouding in staat NEC voor.
28'
NEC krijgt op 18 meter recht voor het doel een vrije trap.
25'
Anthony Limbombe loopt makkelijk zijn directe tegenstander Mattias Johansson voorbij, maar hij is er niet op bedacht dat Joris van Overeem keurig zijn verdedigende taken uitvoert. De middenvelder snoept hem de bal af en voorkomt zo een gevaarlijke NEC-aanval.
24'
Het wordt steeds moeilijker om de wedstrijd te volgen door de toenemende mist. Het zorgt wel voor mooie plaatjes op deze herfst namiddag.
22'
Die had Mounir El Hamdaoui moeten maken!
De bal komt per toeval voor de voeten van de spits. Hij haalt van tien meter uit, maar zijn inzet wordt gepakt door de doelman.
21'
Joris van Overeem heeft ruimte om uit te halen, maar hij besluit de bal te spelen op Dabney dos Santos. Met veel gevoel zoekt de jongeling de verre hoek. De bal gaat een meter over het doel.
19'
Vincent Janssen stuurt aan de rechterkant Mattias Johansson weg. De back haalt de achterlijn. Zijn voorzet kan ternauwernood gepakt worden door Benjamin Kirsten.
17'
Haps met wat ruimte aan de linkerkant. Zijn voorzet vindt het hoofd van Vincent Janssen. Zijn slappe kopbal belandt in de handen van Benjamin Kirsten.
15'
Kwartiertje onderweg in Alkmaar. AZ is sterker begonnen aan de wedstrijd, maar NEC heeft verscheidene gevaarlijke momenten gehad voor het AZ-doel. Er zijn door beide ploegen nog geen grote kansen gecreëerd.
13'
Goede actie van Anthony Limbombe aan de linkerkant. Met veel gevoel geeft hij de bal voor waar Santos erbij lijkt te kunnen, maar Gino Coutinho vangt de bal knap met één hand voordat de NEC-spits gevaarlijk kan worden.
11'
AZ heeft het meeste balbezit in de openingsfase, maar echt gevaarlijk zijn de Alkmaarders nog niet geweest. NEC wacht geduldig op een fout bij AZ.
8'
Eerste corner van de wedstrijd is voor NEC. De bal is een prooi voor AZ.
6'
Jop van der Linden brengt de vrije trap richting de zestien, maar NEC kan de hoge bal makkelijk ruimen.
5'
Navarone Foor maakt de overtreding op Ridgeciano Haps. De rechtsback valt binnen de zestien, maar de overtreding werd er buiten gemaakt. Een vrije trap voor AZ.
4'
Marcel Ritzmaier geeft een diepe bal op Anthony Limbombe. De vleugelaanvaller denkt alleen richting het AZ-doel te kunnen, maar dan blijkt de vlag omhoog. De grensrechter heeft buitenspel geconstateerd.
3'
Daar was voor het eerst Mounir El Hamdaoui. De spits haalt van twintig meter uit, maar zijn schot smoort in de NEC-verdediging.
1'
In een mistig AFAS-stadion zijn AZ en NEC aan de wedstrijd begonnen!
1'
John van den Brom en AZ zo goed als rond over contractverlenging
De hoofdtrainer geeft voor de wedstrijd aan Fox Sports toe dat de onderhandelingen over zijn contractverlenging spoedig verlopen. Het is nog niet helemaal rond, maar Van den Brom heeft er vertrouwen in dat het binnenkort bekend wordt. Vandaag zit de hoofdtrainer voor de 50ste keer op de bank bij de Alkmaarders.

Opstelling
Bij AZ is Mounir El Hamdaoui terug in de basis. De spits vormt samen met Vincent Janssen het spitsenduo in het 4-4-2 systeem van John van den Brom. De terugkeer van El Hamdaoui gaat ten koste van Derrick Luckassen. Dabney dos Santos zakt een linie en vormt samen met Ben Rienstra, Joris van Overeem en Markus Henriksen het middenveld.

Bij NEC beginnen de elf vertrouwde namen. Ernest Faber heeft geen verrassingen in zijn wedstrijdselectie.

We sluiten het voetbalweekend af in Alkmaar. In het AFAS-Stadion ontvangt AZ de nummer zeven NEC Nijmegen. De aftrap is om 16.45 en een uur voor aanvang zijn de opstellingen te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

Bekeravontuur
Zowel AZ als NEC behoort tot de laatste zestien in het bekertoernooi. Thuis tegen Sparta waren de Nijmegenaren met 4-0 te sterk voor Jupiler League-club Sparta. Grote man aan de kant van NEC was middenvelder Gregor Breinburg met twee scores. Het waren zijn eerste twee doelpunten in het betaald voetbal. In de volgende ronde gaat NEC op bezoek bij de amateurs van HCC Hardenberg.

Afgelopen donderdag stond na dertien jaar de streekderby Telstar-AZ op het bekerprogramma. In een matig duel konden de Alkmaarders het verschil in één doelpunt uitdrukken. Middenvelder Joris van Overeem scoorde na ruim een uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd. Ook AZ mazzelde met de loting. Een uitwedstrijd tegen de amateurs van Kozakken Boys, mits die ploeg niet alsnog uit de beker wordt gehaald door de KNVB.

Competitie
Na tien speelrondes staat NEC nog altijd op die knappe zevende plaats. De laatste overwinning van de Nijmegenaren dateert alweer uit speelronde acht, toen ADO Den Haag met 4-1 werd verslagen. De verschillen op de ranglijst zijn klein, dus het is voor NEC hoog tijd om weer eens de drie punten te pakken en zo hun positie in de subtop de verstevigen. Trainer Ernest Faber hoopt dat zijn team klaar is voor AZ. Op de clubsite vertelt de trainer: “Het belangrijkste voor ons is nu dat we de prestatiecurve constanter weten te maken, ook bij lastige tegenstanders. Tegen PSV lieten we zien dat we in die omstandigheden een hoog niveau kunnen halen, maar bij Twente lukte dat weer niet. Daar moeten we een balans in vinden, zodat we er zondag tegen een sterk AZ ook weer staan.”

AZ kende een matige start van de competitie. De nummer drie van vorig seizoen moest vijf speelrondes geduld hebben voor de eerste drie punten. Vandaar dat de Alkmaarders op die teleurstellende elfde plek staan. Vorige week was er de onnodige nederlaag in De Kuip. AZ was minimaal gelijkwaardig aan de Rotterdammers, maar na negentig minuten spelen trok AZ aan het kortste eind. De punten zijn hard nodig in Alkmaar om de aansluiting naar de top niet te verliezen. Trainer John van den Brom weet dat hij in NEC een sterke tegenstander treft: “Ze spelen leuk en fris voetbal. NEC heeft een goede spelopvatting. De combinatie middenveld-aanval is leuk om te zien. Het is ook een goede zet geweest om Christian Santos in de spits te zetten. En Anthony Limbombe en Navarone Foor doen het goed op de vleugels”, aldus de hoofdtrainer op de officiële clubsite.

Tot kwart voor vijf, bij de aftrap van AZ-NEC!