01.11.2015 18:35

AZ gaat de mist in tegen efficiënt NEC: 2-4

Anthony Limbombe (r.) schiet op fantastische wijze een vrije trap raak, maar aan de andere kant van het stadion ziet het publiek dat niet. Het is erg mistig in Alkmaar. (01-11-2015)

In een mistig Alkmaar is AZ zondagmiddag tegen een flinke nederlaag aangelopen. NEC was met 2-4 te sterk voor de Noord-Hollanders. AZ kreeg in eigen huis vooral een les in effectiviteit van de Nijmegenaren. De Alkmaarders hadden het meeste balbezit, maar de punten gingen mee naar Nijmegen. De gevierde man aan de kant van NEC was Anthony Limbombe, met twee doelpunten.

AZ had in de eerste helft het meeste balbezit. De Alkmaarders creëerden ook wat kleine mogelijkheden, maar ook in deze wedstrijd bleek waarom AZ slechts elfde staat. De club heeft te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Dat probleem had NEC zondagmiddag niet. Na een klein half uur spelen schoot Anthony Limbombe van achttien meter een vrije trap snoeihard binnen. AZ deed snel wat terug. Markus Henriksen krulde de bal in de verre hoek. Eén minuut later kwam NEC echter weer met de voorsprong. Marcel Ritzmaier gaf de bal voor en spits Christian Santos dacht niet na en nam de bal direct op zijn pantoffel. Met links bezorgde hij NEC voor de tweede keer de voorsprong. De thuisploeg probeerde nog voor rust de gelijkmaker te forceren, maar was niet bij machte om de NEC-muur te slechten.

Nog geen vijf minuten onderweg in de tweede helft of NEC vergrootte de voorsprong. Lucas Woudenberg zette zelf de aanval op en de Feyenoord-huurling mocht van AZ op de rand zestien uithalen. AZ zocht de gehele wedstrijd de aanval, maar het lukte de Alkmaarders niet om tot scoren te komen. Op het moment dat twee frisse AZ-aanvallers aan de zijkant zich meldden voor een wissel, schoot Limbombe de 1-4 binnen. Markus Henriksen deed 25 minuten voor tijd nog wat terug, maar bleef het bij in Alkmaar.

Door de drie punten verstevigt NEC de positie in de subtop. De Nijmegenaren staan nu op een zesde plek op drie punten van de nummer vijf en aartsrivaal Vitesse.. AZ blijft worstelen dit seizoen in de Eredivisie. De ploeg is inmiddels op een elfde plek terug te vinden. NEC ontvangt volgende week zaterdag thuis hekkensluiter De Graafschap. AZ mag op zondag op bezoek bij Vitesse.

Door: Ilona van der Werf