sc Heerenveen Woensdag, 20. April 2016
20:45 uur
AFC Ajax
0:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 58. / Penalty
0 : 2 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 64. / Schot met links  (Mitchell Dijks)

90'
Samenvatting tweede helft
Door twee treffers van Milik trekt Ajax in deze gezapige wedstrijd aan het langste einde. De aanvaller van de Amsterdammers tekende alweer voor zijn elfde en twaalfde treffer in de laatste negen duels. De eerste treffer kwam tot stand na een controversiële strafschop. Van dichtbij kreeg Otigba namelijk de bal tegen zijn hand, maar scheidsrechter Gözübüyük vond het strafschop-waardig. Door de overwinning herovert Ajax de koppositie van PSV en blijft Heerenveen op de elfde plaats staan.
90'
Einde wedstrijd
90'
Heerenveen heeft de hele wedstrijd weinig aanvallende intenties getoond en lijkt zich te hebben neergelegd bij een nederlaag. De Friezen hebben in de tweede helft amper een schot op doel gelost.
88'
Gele kaart voor Mitchell Dijks (AFC Ajax)
De vleugelverdediger van Ajax maakt een onbesuisde tackle en krijgt daarvoor de gele kaart. Dijks pakt zijn vijfde gele kaart en is dus geschorst voor het duel met FC Twente.
85'
Met nog een paar minuten te spelen, lijkt de voorsprong van Ajax niet meer in gevaar te komen. De Amsterdammers krijgen zelfs nog de beste mogelijkheden, maar de kopbal van Van der Hoorn gaat rakelings naast het doel van Mulder.
83'
Aanvoerder Klaassen heeft het veld verlaten en is vervangen door Sinkgraven. Klaassen geeft bij de wissel aan iets last te hebben van zijn hamstring.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
82'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
De aanvoerder van Heerenveen legt Milik met een heupzwaai op de grond en krijgt hiervoor de gele kaart.
78'
Na de voorsprong heeft Ajax weinig moeite om Heerenveen van zich af te houden. Wellicht dat de Friezen in de laatste tien minuten nog iets kunnen forceren, maar dan moet het wel uit een ander vaatje tappen dan dat het tot nu toe heeft laten zien.
75'
Ook De Boer heeft ingegrepen. Younes, die enkele malen dreigend was vanaf de linkervleugel, is naar de kant gehaald door de trainer van de Amsterdammers. Zijn vervanger is Fischer. De Deen zat afgelopen weekend niet eens bij de wedstrijdselectie.
75'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
75'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
75'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
75'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Sam Larsson
74'
Twee wissels binnen twee minuten. De Haan heeft de teleurstellende Larsson, die vlak voor zijn wissel nog een tikje kreeg, en Te Vrede naar de kant gehaald. Veerman en Slagveer moeten zorgen voor aanvallende impulsen.
74'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
74'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mitchell te Vrede
73'
Ajax speelt met meer vertrouwen en lijkt de zaakjes goed op orde te hebben nu. Met nog ruim een kwartier te spelen lijkt het erop dat de Amsterdammers de punten mee naar huis nemen.
68'
Heerenveen speelde lange tijd met een hechte defensie, maar in korte tijd is de muur toch gebroken door de Ajacieden. Hierdoor moeten de Friezen iets gaan bedenken, want aanvallend heeft de ploeg nog niet veel ingebracht.
67'
Zo staat Ajax met nog ruim twintig minuten te spelen op een riante voorsprong, zonder echt goed te spelen. Bovendien is het doelpuntenverschil met PSV weer goed gemaakt, aangezien de Eindhovenaren gisteravond met 2-0 wonnen van Vitesse.
64'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Arkadiusz Milik
Het doelpunt ontstaat uit een aanval die Ajax veel heeft toegepast vanavond. Via de linkerkant, waar Dijks weer mee is opgestoomd, wordt de bal laag voor het doel gegeven. Milik staat goed opgesteld en schuift de bal richting het doel van Heerenveen. Hoewel de poging recht op Mulder afgaat, rolt de bal onder de doelman door tegen de touwen.
63'
Milik knalt weer in het zijnet! De spits van Ajax barst van het zelfvertrouwen en schiet vanuit een lastige hoek op goal. Hoewel de Pool meermaals heeft bewezen dat hij vanuit alle standen kan scoren, schiet hij nu naast.
61'
Van den Boomen, in het verleden nog speler van Ajax, schiet de bal via de muur naast het doel van Cillessen. Heerenveen laat hier een goede mogelijkheid liggen.
60'
Milik zet zijn kont in het duel en vloert daarmee Van den Berg. Dit alles gebeurt vlak buiten het strafschopgebied van Ajax en dus mag Heerenveen een vrije trap nemen van een mooie positie. Een buitenkansje voor de Friezen!
58'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Arkadiusz Milik
Net als tegen FC Utrecht blijft de Poolse aanvaller ijzig kalm en schuift hij de bal laag in de rechterhoek. Door het doelpunt staat Ajax weer virtueel aan de leiding in de Eredivisie.
57'
Penalty Ajax!
Dijks wordt aangespeeld door Younes in het strafschopgebied en geeft de bal voor het doel. Tijdens de voorzet wordt de bal door Otigba met de hand beroerd en Gözübüyük legt de bal op de stip.
54'
Milk knalt over!
Net als in de eerste helft wordt ook de bal nu laag voor de goal gegeven. Ditmaal is het Younes die voorbij zijn tegenstander snelt. Milik kiest goed positie en ontvangt de bal ook, maar de Pool schiet al vallend hard over het vijandelijke doel.
50'
De eerste fase na rust begint zoals de wedstrijd ook startte: beide ploegen komen afwachtend uit de kleedkamer. Heerenveen blijft gedisciplineerd spelen en Ajax wil nog niet alles open gooien om een goal te forceren.
46'
Milik probeert vanuit een lastige hoek op doel te schieten. De Poolse aanvaller kruipt voor Otigba en schiet op doel, maar de bal belandt aan de verkeerde kant van de paal.
46'
El Ghazi moet zijn ploeg helpen aan de broodnodige zegen in Heerenveen. De creatieve buitenspeler heeft Schöne vervangen.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
Pas na twintig aftastende minuten ging het tempo omhoog. Eerste kopte Te Vrede vanuit stilstand op doel. Cillessen had veel moeite met de kopstoot, maar kon toch voor de lijn keren. Een paar minuten later schatte Klaassen een lage voorzet van Dijks niet op waarde en schoof de bal van dichtbij tegen Mulder. Heerenveen hield in het restant van de eerste helft de linies kort op elkaar, waar Ajax erg veel moeite mee leek te hebben. De ploeg van De Boer leek creativiteit te missen om een gaatje te vinden in de hechte verdediging van de Friezen.
45'
Einde eerste helft
45'
Heerenveen houdt de linies kort op elkaar en speelt erg compact. De Amsterdammers lijken daar moeite mee te hebben, want de ploeg van De Boer kan de vrije man voorlopig nog niet goed vinden.
42'
Daar komt Heerenveen, en met name Joey van den Berg, met de schrik vrij! De middenvelder van Heerenveen verspeelt knullig de bal op het middenveld. Via de kluts eindigt de bal van een Ajax-been voor de voeten van Klaassen. De aanvoerder van Ajax komt alleen op Mulder af, maar wordt teruggefloten voor buitenspel. Overigens keerde de doelman van Heerenveen de bal.
41'
Heerenveen houdt relatief eenvoudig stand tegen de Amsterdammers. De Friezen komen zelf weinig aan aanvallen toe, maar behoudens twee kansen van de Ajacieden komt de ploeg van De Haan amper in de problemen.
38'
Ajax mag een vrije trap nemen van ongeveer dertig meter. Schöne is opportunistisch en probeert ineens op doel te schieten. De poging van de Deen mist precisie, waardoor Mulder de bal ruim naast en over het doel ziet eindigen.
36'
De Ajax-spits is de meest actieve speler bij de Amsterdammers. De Pool is actief en probeert constant met loopacties een gaatje achter de verdediging van SC Heerenveen te vinden.
34'
Milik schuift net naast!
Serero sprint de diepte in en krijgt de bal meegespeeld. De Zuid-Afrikaan zet vanaf de rechterkant de bal laag voor het doel. Milik, die tussen Van Aken en Otigba opduikt, krijgt de bal tegen zijn teen, maar glijdt de bal net naast het doel van Mulder.
32'
Zeneli probeert het van ver, heel ver. De afstand is groot en daarom vereist het schot veel kracht. De poging van de Zweed mist daardoor controle en vliegt hard over het doel van Cillessen.
26'
Zo hebben beide ploegen een grote mogelijkheid gehad, waarbij die van Klaassen eigenlijk had moeten zitten. De poging van Te Vrede was namelijk erg knap, maar was eigenlijk geen grote kans te noemen gezien het feit dat de aanvaller van grote afstand kopte.
22'
Bijna Klaassen!
Viergever stuurt Dijks perfect in de diepte. De linkervleugelverdediger zet de bal laag voor het doel, waar Klaassen staat gepositioneerd. Ongehinderd kan de aanvoerder op doel schieten, maar de poging met links mist kracht en eindigt tegen de benen van doelman Mulder.
18'
Eerste grote kans is voor SC Heerenveen!
Een hoge en lange voorzet eindigt op het hoofd van Te Vrede. De aanvaller van SC Heerenveen hoeft niet te springen, maar wint toch het kopduel van Van der Hoorn. De bal heeft de goede richting en gaat naar de hoek, waardoor Cillessen zich volledig moet strekken. De doelman van de Amsterdammers weet de bal maar net voor de lijn tegen te houden!
16'
Het tempo gaat omhoog! Eerst lijdt Dijks slordig balverlies waardoor Thorsby kan opstomen, maar zijn lage voorzet komt niet aan bij Te Vrede. In de tegenaanval probeert Klaassen Milik in de diepte weg te sturen, maar ook zijn pass wordt onderschept.
12'
Ook SC Heerenveen is voor de eerste keer opgedoken voor het doel van Cillessen. De Friezen weten echter niet tot een doelpoging te komen, omdat de voorzet van Bijker te hoog is en over alles en iedereen heen zeilt.
9'
Daar was de eerste mogelijkheid van Ajax. Via de linkervleugel stoomt Dijks mee op naar voren. De linksback zet de bal laag voor bij de eerste paal waar Milik opduikt. De Pool schiet op doel, maar ziet zijn poging geblokt worden door de glijdende Van Aken.
8'
Het begin is van beide kanten ietwat voorzichtig. Beide ploegen passen de bal rustig rond, maar weten de aanvallende linie nog niet te bereiken.
4'
Heerenveen won zes van de voorgaande 23 thuiswedstrijden tegen Ajax in de Eredivisie (G6, V11), waarvan de laatste keer in oktober 2008 (5-2). De thuisploeg kan dus aan de bak.
2'
Het eerste gevaar ontstaat voor het doel van Erwin Mulder als Mitchell Dijks de bal voor het doel slingert. Heerenveen kan de voorzet echter onschadelijk maken.
1'
De bal rol in het Abe Lenstra. Kan SC Heerenveen zichzelf een dienst bewijzen door uitzicht te houden op de play-offs voor Europees voetbal en Ajax een knauw geven in de titelstrijd? Of wint Ajax en herovert de ploeg de koppositie van PSV?
1'
Aanvang wedstrijd
Opstellingen
Riechedly Bazoer is door Frank de Boer buiten de basis gelaten voor het cruciale duel met SC Heerenveen. De oefenmeester van Ajax zou niet tevreden zijn over het optreden van de tiener tegen FC Utrecht en stelt daarom Thulani Serero op.

"Hij is wat minder in vorm", doelt De Boer over zijn keuze om Bazoer te passeren voorafgaande aan de wedstrijd met SC Heerenveen in gesprek met FOX Sports. De Boer heeft wel weer in plek ingeruimd voor MItchell Dijks. Dat gaat ten koste van Daley Sinkgraven, die tegen FC Utrecht als extra middenvelder fungeerde. Doordat Lasse Schöne terugkeert in de basis, zit Anwar El Ghazi op de bank.

Thuisploeg SC Heerenveen treedt onveranderd aan tegen Ajax. Dat betekent dat St. Juste toch fit genoeg is om te spelen. De verdediger annex middenvelder viel afgelopen weekend tegen Excelsior nog uit met een enkelblessure. Bij winst doen de Friezen niet alleen PSV een plezier, ook heeft de ploeg van Foppe de Haan theoretisch nog een kans om de play-offs voor Europees voetbal te bereiken.
Voorbeschouwing
Welkom bij het Eredivisie-duel tussen sc Heerenveen en Ajax. De wedstrijd, welke onder leiding staat van Serdar Gözübüyük, start om 20.45u en ongeveer een uur van tevoren zijn de opstellingen van beide ploegen hier te vinden. Mijn naam is Bastiaan Vrijhof en ik hoop je tijdens dit schitterende affiche hier te treffen!

SC Heerenveen
In Eindhoven kijkt men gespannen toe hoe Heerenveen het er vanavond vanaf gaat brengen. De Eindhovenaren wonnen gisteravond met 2-0 van Vitesse en pakten daardoor de koppositie over van Ajax. Als Heerenveen punten afsnoept van de Amsterdammers, behoudt PSV die plek. PSV kan vertrouwen hebben in de ploeg van Foppe de Haan, want de laatste drie wedstrijden gingen niet verloren. Hoewel de Friezen vorige week veel moeite hadden met Excelsior (1-1) werden de wedstrijden daarvoor knap gewonnen van AZ (4-2) en Roda JC (1-2). Heerenveen lijkt uitgespeeld, maar bij drie overwinningen heeft men theoretisch nog een kans voor de play-offs voor de Europese plekken. Na de wedstrijd met Ajax speelt Heerenveen nog thuis tegen FC Groningen en op de laatste speeldag gaat de ploeg naar ADO Den Haag.

AFC Ajax
De selectie van Frank de Boer zag PSV gisteravond de koppositie overnemen in de Eredivisie. Daardoor ligt de druk opnieuw bij de Amsterdammers. Afgelopen weekend pakte dat niet goed uit voor Ajax, daar de Ajacieden punten verspeelden tegen FC Utrecht (2-2) met de wetenschap dat PSV de avond ervoor van Roda JC had gewonnen (0-3). Ajax kan dus aan de bak. De ploeg is al vijftien wedstrijden ongeslagen (drie keer gelijk, twaalf keer winst), maar de vorm lijkt verdwenen bij de ploeg van De Boer. Twee weken geleden werd uiterst moeizaam gewonnen van SC Cambuur (0-1) en zondag leek men lange tijd tegen een nederlaag aan te lopen tegen FC Utrecht, maar de in slotfase scoorden Davy Klaassen en Arkadiusz Milik nog twee treffers, waardoor er gelijk werd gespeeld. Het puntje kan wel eens heel belangrijk zijn aan het einde van het seizoen, want daardoor bleven de Amsterdammers koploper. Doordat PSV gisteravond drie punten pakte, moet Ajax vanavond dus winnen. De ploeg komt dan op gelijke punten met de Eindhovenaren, maar de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner