20.04.2016 22:35

Ajax herovert koppositie door messcherpe Milik

Ajax heeft woensdagavond de koppositie van PSV weer overgenomen door met 0-2 te winnen van sc Heerenveen. In een wedstrijd die laat op gang kwam, liepen de Amsterdammers door twee doelpunten van Arkadiusz Milik uit naar een riante voorsprong. De ploeg van Frank de Boer trof een compact sc Heerenveen en kwam in het Abe Lenstra Stadion zelden in de problemen.

De Amsterdammers traden in het cruciale duel aan zonder Riechedly Bazoer, omdat Frank de Boer ontevreden was over de recente prestaties van zijn pupil. Ook hield de oefenmeester Anwar El Ghazi aan de kant. Voor de twee jonge talenten stonden respectievelijk Thulani Serero en Lasse Schöne in de basis. Bij sc Heerenveen ontbrak Jerry St. Juste vanwege een enkelblessure.

Pas na twintig aftastende minuten ging het tempo omhoog. Met de kopbal van Mitchell Te Vrede had Ajax-doelman Jasper Cillessen veel moeite, maar de keeper kon de bal nog net voor de lijn keren. Een paar minuten later had Davy Klaassen de Amsterdammers op voorsprong moeten schieten, maar de aanvoerder verzuimde om van dichtbij een lage voorzet van Mitchell Dijks binnen te werken. Ook de poging van Arkadiusz Milik, die de bal voorgezet kreeg van Serero, miste de juiste richting en ging naast het doel van Mulder.

Na rust bleef het tempo laag aan beide kanten. Ajax kreeg na een klein uurtje spelen ineens een cadeautje, aangezien scheidsrechter Serdar Gözübüyük een handsbal van Kenneth Otigba waarnam en de bal op de penaltystip legde. Milik bleef net als tegen FC Utrecht ijzig kalm en schoof de bal laag in de rechterhoek. In de eerste de beste aanval daarna sloeg de Pool weer toe. Na goed voorbereidend werk van Dijks aan de linkerkant, was het voor de spits van Ajax een koud kunstje om de 0-2 binnen te werken. De Pool bewees met twee doelpunten nogmaals zijn waarde voor Ajax, met zijn twaalfde treffer in de laatste negen wedstrijden. In het restant van de wedstrijd gebeurde weinig bijzonders, alhoewel Dijks zijn vijfde gele kaart van het seizoen pakte, waardoor hij geschorst is voor het duel met FC Twente.

Door de overwinning herpakt Ajax de koppositie van PSV en heeft het nog altijd de beste papieren in de strijd om de landstitel. Met nog twee wedstrijden te gaan hebben beide ploegen 78 punten, maar de Amsterdammers hebben een iets beter doelsaldo (+56 om +50). Op 1 mei, een week na de bekerfinale, speelt Ajax tegen FC Twente. SC Heerenveen, het speelt na de KNVB beker tegen FC Groningen, blijft op plek elf staan en lijkt nu definitief afgehaakt in de strijd voor de play-off plekken voor Europees voetbal.

Door: Bastiaan Vrijhof