AZ Alkmaar Zaterdag, 4. Februari 2017
19:45 uur
PSV
2:4
0 : 1 Torinfos in de Ticker Jetro Willems 13. / Schot met links  (Héctor Moreno)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Jetro Willems 16. / Schot met rechts  (Davy Pröpper)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Fred Friday 17. / Schot met rechts  (Alireza Jahanbakhsh)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Gastón Pereiro 41. / Schot met links  (Luuk de Jong)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Luuk de Jong 80. / Schot met links  (Marco van Ginkel)
2 : 4 Torinfos in de Ticker Fred Friday 85. / Schot met rechts

90'
Na rust probeerde AZ terug in de wedstrijd te komen, maar de thuisploeg kon zelden gevaar stichten. Het werd helemaal een moeilijk verhaal toen Stijn Wuytens moest vertrekken na zijn tweede gele kaart. De ruimtes werden groter achterin bij AZ en tien minuten voor tijd profiteerde Luuk de Jong daarvan: 1-4. Fred Friday deed nog wat terug, maar dat kon de spanning niet meer terugbrengen.
90'
90'
Er komen drie minuten bij.
89'
Het doelpunt van AZ komt te laat om er nog een wedstrijd van te maken. PSV lijkt rustig de tijd uit te spelen.
87'
Goede redding Krul op de kopstoot van Schwaab.
85'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:4 door Fred Friday
Friday met zijn tweede. De aanvaller verovert de bal van Schwaab en schiet de bal vervolgens achter Zoet.
84'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Siem de Jong
84'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Marco van Ginkel
84'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
84'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
84'
Gele kaart voor Davy Pröpper (PSV Eindhoven)
PrÖpper houdt Muamer Tanković vast en krijgt geel.
83'
AZ moet uitkijken niet nog meer schade op te lopen in de laatste minuten.
80'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 1:4 door Luuk de Jong
PSV met de genadeklap. Marco van Ginkel geeft aan en Luuk de Jong kan de 1-4 binnen glijden.
79'
De tijd tikt weg voor AZ. Kunnen de tien uit Alkmaar nog terug komen in de wedstrijd?
76'
Tweede wissel bij AZ. Bel Hassani lijkt niet helemaal meer fit te zijn en gaat naar de kant. Voor hem in de plaats komt Mats Seuntjens.
76'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mats Seuntjens
76'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
74'
Een goed één-tweetje tussen Andrés Guardado en Van Ginkel resulteert in een goede schietkans van de Mexicaan zonder succes.
70'
Geel-rode kaart voor Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
Wuytens haalt Luuk de Jong onderuit. Dat betekent zijn tweede gele kaart en dat is dus rood. AZ met tien man verder.
69'
De eerste wissels van de wedstrijd. Bij AZ gaat Levi García naar de kant en zijn vervanger is Muamer Tanković. Bij PSV zelfs een dubbele wissel. Ramselaar en doelpuntenmaker Gastón Pereiro naar de kant. Steven Bergwijn en Jorrit Hendrix komen in het veld.
69'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Jorrit Hendrix
69'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Bart Ramselaar
69'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Steven Bergwijn
69'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Gastón Pereiro
69'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
69'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Levi García
68'
PSV mag een hoekschop nemen. Andrés Guardado staat achter de bal, maar zijn voorzet wordt gemist door Van Ginkel.
65'
Gele kaart voor Marco van Ginkel (PSV Eindhoven)
Domme gele kaart voor Van Ginkel. De middenvelder schopt de bal weg nadat de scheidsrechter al had gefloten.
62'
De vrije trap van Derrick Luckassen van zo'n zeventien meter gaat net voorbij de tweede paal.
61'
Gele kaart voor Santiago Arias (PSV Eindhoven)
Alireza Jahanbakhsh gaat op avontuur en Santiago Arias duwt de aanvaller van achteren. Een gele kaart voor de verdediger en dat betekent een schorsing.
58'
Hoekschop van AZ komt terecht bij Levi García. De aanvaller controleert de bal slecht waardoor een schotkans is verkeken. Weer laat AZ een mogelijkheid liggen.
56'
Het is duidelijk wat AZ wil. De 2-3 zo snel mogelijk maken, maar dat betekent dat er veel ruimte wordt weggegeven.
54'
Gele kaart voor Derrick Luckassen (AZ Alkmaar)
En nu gaat het hard met de kaarten. De tweede AZ'er met geel achter zijn naam is Derrick Luckassen. Hij vangt Luuk de Jong op en dat levert hem geel op.
53'
Gele kaart voor Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
AZ wil de 2-3 forceren en dat betekent dat de thuisploeg nu al risico neemt. PSV denkt snel te ontsnappen, maar Wuytens haalt Ramselaar hard onderuit. Dat levert de verdediger een gele kaart op.
50'
Gele kaart voor Gastón Pereiro (PSV Eindhoven)
Pereiro is te laat bij Wijndal en haalt de jongeling onderuit. Dat is de tweede gele kaart van de wedstrijd.
48'
Wijndal heeft wat ruimte en de debutant probeert het van zo'n achttien meter. Zijn poging gaat ruim naast.
46'
De bal rolt weer in Alkmaar. Twee ongewijzigde ploegen aan de start van de tweede helft. Kan AZ zich nog terug knokken in de wedstrijd?
46'
45'
Het was allesbehalve saai in Alkmaar. De thuisploeg was de bovenliggende partij in de openingsfase, maar kwam wel op achterstand. Jetro Willems kwam in drie minuten goed mee op en de back was zowel met links als rechts trefzeker: 0-2. Fred Friday deed wat terug voor AZ. De spits, sinds oktober weer eens in de basis in de Eredivisie schoot koel binnen. De 2-2 leek in de lucht te hangen, maar van dichtbij gleed Alireza Jahanbakhsh de bal in het zijnet. Vlak voor tijd was het PSV die de 1-3 maakte. Pereiro kon op aangeven van Luuk de Jong de voorsprong vergroten.
45'
44'
PSV is zeker niet beter dan AZ, maar staat wel met 1-3 voor. De thuisploeg had de 2-2 moeten maken, maar gaan nu met een domper de rust in.
41'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 1:3 door Gastón Pereiro
En daar is de 3-1. De vrije trap van Andrés Guardado wordt goed teruggelegd door Luuk de Jong. Voor Gastón Pereiro is het vervolgens een koud kunstje om de bal binnen te werken. De regerend landskampioen vergroot de voorsprong vlak voor rust.
41'
Nog vijf minuten op de klok tot de rust. PSV neemt een vrije trap op zo'n dertig meter.
38'
Een mooi steekballetje van Andrés Guardado komt net niet helemaal lekker bij Ramselaar. Wel heerlijk gegeven van de Mexicaan.
35'
Nog tien minuten voor de rust. Kan AZ nog voor de rust de gelijkmaker forceren?
33'
Weer komt Wijndal mee op. Een uitstekende voorzet van de jongeling die door Alireza Jahanbakhsh in het zijnet wordt geschoten.
32'
Alireza Jahanbakhsh lijkt de 2-2 binnen te koppen, maar de aanvaller raakt de bal niet goed. AZ staat dan wel achter, maar de meeste dreiging komt van de thuisploeg.
29'
Wijndal komt mee op en zijn voorzet kan nipt weggehaald worden. Wel een hoekschop. Met wat geluk kan Zoet de corner pakken.
27'
De voorzet van Alireza Jahanbakhsh wordt helemaal verkeerd geraakt door Arias, die uitglijdt op het moment van wegtrappen, waardoor de verdediger de voorzet bijna tot eigen doelpunt promoveert. Een hoekschop volgt.
25'
De rust is weer wat teruggekeerd in Alkmaar. Na de drie doelpunten binnen vier minuten doen de ploegen het nu eventjes rustig aan.
21'
Gele kaart voor Bart Ramselaar (PSV Eindhoven)
Iliass Bel Hassani wordt onderuit gehaald door Ramselaar. De PSV'er krijgt daarvoor de eerste gele kaart van de wedstrijd.
21'
De vrije trap van Davy Pröpper komt net niet lekker op het hoofd van Luuk de Jong waardoor Krul makkelijk kan pakken.
20'
Zo wat een hectische minuten in Alkmaar. Zo lijkt PSV op rozen te zitten na een snelle 0-2 voorsprong en één minuut later verkleint Friday de achterstand alweer tot één doelpunt.
17'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Fred Friday
De doelpunten vallen als regen in Alkmaar. Direct is de aansluitingstreffer een feit. Friday is de doelpuntenmaker. De spits schiet koeltjes binnen de zestien raak op aangeven van Alireza Jahanbakhsh.
16'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:2 door Jetro Willems
Raznedsnel valt de 2-0. Een snel genomen vrije trap komt uit bij Willems. De back trekt naar binnen en schiet met rechts raak.
15'
Een kwartier gespeeld. AZ was de bovenliggende partij in de openingsfase, maar het zijn de bezoekers die de voorsprong te pakken hebben.
13'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:1 door Jetro Willems
De eerste kans is direct raak. Willems gaat op avontuur, stuurt enkele tegenstanders het bos in om vervolgens hard met links uit te halen. Krul is kansloos op zijn schot. PSV komt 0-1 voor in Alkmaar.
10'
Tien minuten gespeeld. De snelle aanvallers van AZ zorgen voor kopzorgen bij PSV, maar tot nu toe nog geen grote kansen.
6'
Penalty?
En weer ontsnapt Garcia aan de aandacht van de PSV-verdedigers. De aanvaller valt na licht contact met Arias, maar de scheidsrechter ziet niets in de valpartij.
5'
Een rustig begin van deze topper. Nu lijkt AZ door de verdediging te zijn, maar Garcia wordt teruggefloten voor buitenspel.
2'
Daar is voor het eerst Krul met de bal in zijn handen. De goalie pikt een hoge voorzet uit de lucht.
1'
We zijn begonnen in Alkmaar!
1'
Bij PSV geen verrassingen. Héctor Moreno keert terug in de basis. De verdediging miste het duel tegen Heracles door een schorsing. Tegen zijn oude club start de Mexicaan weer in de basis. Zijn terugkeer gaat ten koste van Nicolas Isimat-Mirin.

Er zijn problemen voor John van den Brom. Zo mist de trainer Wout Weghorst en Ridgeciano Haps door een schorsing en ligt Mattias Johansson ziek op bed. De beoogde vervanger van Haps, Thomas Ouwejan, werd vlak voor het duel niet fit genoeg bevonden. Vandaar dat de zeventienjarige Wijndal zijn debuut maakt. Hij is niet de enige debutant. Nieuweling Tim Krul mag direct onder de lat staan. Dat gaat ten koste van Sergio Rochet. Fred Friday profiteert van de schorsing van Weghorst. De spits staat voor het eerst sinds 23 oktober weer eens in de basis van een Eredivisie-wedstrijd.

Het is zaterdagavond. Voor de regerend landskampioen staat er een lastige uitwedstrijd op het programma. PSV moet op bezoek in Alkmaar waar AZ wacht. Dankzij twee late zeges tegen sc Heerenveen en Heracles Almelo blijft PSV in het spoor van Ajax en Feyenoord. Kan de club uit Eindhoven ook tegen AZ de volle winst pakken? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zorg ervoor dat je niets hoeft te missen van dit mooie duel in de Eredivisie. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

Krul direct onder de lat
AZ verraste door op de laatste dag van de transfermarkt Tim Krul van Amsterdam naar Alkmaar te halen. Het lukte de boomlange goalie niet om de sterk presterende André Onana uit de basis te spelen bij Ajax. Vandaar dat de Oranje-international de overstap maakte naar AZ, de club waar hij wel direct een basisplaats krijgt toegewezen. Dat verklapte trainer John van den Brom: "Dat lijkt mij duidelijk. We missen bij Sergio Rochet dingen die Tim wel heeft met zijn ervaring en dat zijn de wedstrijden die hij heeft gespeeld in de Premier League", legde de oefenmeester zijn keuze uit.

Krul mag zijn eerste minuten in de Eredivisie maken tegen PSV. Eerder dit seizoen gingen de Alkmaarders nipt onderuit in Eindhoven (1-0). Van den Brom heeft deze week de beelden van dat duel terug gekeken: "Ten opzichte van toen is PSV anders gaan spelen: ze zijn van een 4-3-3-systeem overgestapt naar 4-4-2, met meer roulatie op het middenveld. We hebben toen vanuit een nipte organisatie gespeeld, maar wij hebben zeker ook kansen gehad", luidde de analyse van Van den Brom.

Weekend van de waarheid?
Tot nu toe maakte de top drie geen fout in 2017. Dit weekend staan er voor Feyenoord, Ajax en PSV lastige uitwedstrijden op het programma. Toch ziet Phillip Cocu speelronde 21 niet als beslissend: "Ieder weekend is belangrijk", legde de trainer uit op de persconferentie. "Op momenten dat je het minst verwacht, gebeuren vaak de gekste dingen. Soms worden juist op papier eenvoudige wedstrijden niet gewonnen. Voor ons is het duidelijk: wij kunnen ons geen fout veroorloven."

PSV staat acht punten achter op koploper Feyenoord. Toch blijft Cocu geloven in de titel: "Er is nog een lange weg te gaan. Vorig seizoen heeft uitgewezen dat het ook op het laatste moment mogelijk is een titel te winnen." Dan moet PSV de druk opvoeren. Te beginnen door de winst te pakken in Alkmaar. Geen gemakkelijke opgave voor de Eindhovenaren, dat weet ook Cocu: "AZ heeft een goede ploeg, er staat een goed fundament. Ook hebben ze een goed oog voor talent."

Om kwart voor acht is de aftrap in Alkmaar Mis het niet!