04.02.2017 21:34

Effectief PSV pakt winst in Alkmaar: 2-4

Jetro Willems (m.), Bart Ramselaar (l.) en Luuk de Jong (r.) vieren het doelpunt dat ze op voorsprong zet in Alkmaar tegen AZ. (04-02-2017)

PSV blijft foutloos in 2017. De club uit Eindhoven speelde niet groots in Alkmaar, maar wist dankzij twee doelpunten van Jetro Willems, Gastón Pereiro en Luuk de Jong de zege te pakken. Voor AZ was Fred Friday tweemaal trefzeker.

Het was puzzelen voor John van den Brom. Zo moest AZ de geschorste Wout Weghorst en Ridgeciano Haps missen en zat Mattias Johansson ziek thuis. Om die reden startte jongeling Owen Wijndal in de basis. Desondanks was de thuisploeg de bovenliggende partij in de openingsfase. De snelle aanvallers, Levi García en Alireza Jahanbakhsh, ontsnapten meerdere malen aan de aandacht van de PSV-verdedigers zonder echt gevaarlijk te worden.

De eerste kans van de wedstrijd was direct raak. En het waren de Eindhovenaren die op het scorebord kwamen. Willems ging op avontuur, kapte zijn tegenstanders uit en liet debutant Tim Krul kansloos. En de linksback had de smaak te pakken. Drie minuten later was hij, dit keer met rechts, verantwoordelijk  voor de 0-2.

De gevierde man was één minuut later alweer de schlemiel. Willems verspeelde simpel de bal aan Jahanbakhsh waarna Friday koeltjes de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. AZ leek de gelijkmaker te willen forceren. Debutant Wijndal kwam mee naar voren en leverde een uitstekende voorzet af, maar Jahanbakhsh gleed de bal tegen het zijnet aan. Waar de Alkmaarders dachten aan de 2-2, werd het vlak voor rust 1-3. De vrije trap van Andrés Guardado werd goed terug gekopt door Luuk de Jong en Pereiro zorgde voor de 1-3 ruststand.

Na rust was de missie van AZ duidelijk: zo snel mogelijk de 2-3 forceren. De club uit Noord-Holland kwam daar dichtbij, maar de vrije trap van Derrick Luckassen ging net voorbij de tweede paal. De missie van AZ werd halverwege de tweede helft nog moeilijker nadat Stijn Wuytens zijn tweede gele kaart van de wedstrijd ontving.

De thuisploeg nam nog meer risico’s en daar betaalde de club tien minuten voor tijd de rekening voor. Luuk de Jong kreeg het doelpunt waar hij de hele avond al op aasde. De spits kon op aangeven van Marco van Ginkel de 1-4 binnenglijden. Vlak voor tijd bepaalde Friday met zijn tweede van de avond de eindstand op 2-4.

Dankzij de winst voert PSV de druk op. Ajax en Feyenoord komen zondag nog in actie. De Amsterdammers moeten op bezoek bij Roda JC en voor de club uit Rotterdam staat de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente op het programma.

Door: Ilona van der Werf