Colombia Zaterdag, 28. Juni 2014
22:00 uur
Uruguay
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker James Rodríguez 28. / Schot met links  (Abel Aguilar)
2 : 0 Torinfos in de Ticker James Rodríguez 50. / Schot met rechts  (Juan Cuadrado)

90'
Colombia bleek veel te sterk voor Uruguay. Zonder zich erg in te spannen boekten de Colombianen een 2-0 overwinning. James Rodriquez schoot de wedstrijd vlak na de wedstrijd al in het slot. In de kwartfinale treft Colombia vrijdag Brazilië.

Bedankt voor het volgen van deze wedstrijd. Ik wens je nog een fijne avond en graag tot een volgende keer!
90'
90'
De drie minuten blessuretijd zijn bijna verstreken in Rio de Janeiro.
88'
Uruguay probeert het nog wel, maar de overtuiging is er allang niet meer. Het zijn de laatste stuiptrekkingen op dit WK.
85'
Wissel in bij Colombia -> Adrián Ramos
85'
Wissel uit bij Colombia -> James Rodríguez
85'
Cavani! Voor het eerst laat Cavani zich zien in deze wedstrijd. Hij schiet naar de linkerhoek en laat Colombia even schrikken. Maar wederom heeft Ospina een antwoord.
81'
Wissel in bij Colombia -> Fredy Guarín
81'
Wissel uit bij Colombia -> Juan Cuadrado
80'
Maxi Pereira mag ver komen! Met wat geluk krijgt Pereira de bal mee van Abel Aguilar en komt hij plotseling oog in oog met doelman Ospina. De laatstgenoemde komt als winnaar uit de strijd.
78'
Gele kaart voor Pablo Armero (Colombia)
77'
Gele kaart voor Diego Lugano (Uruguay)
Lugano, die niet vanavond niet eens bij de wedstrijdselectie zit, gaat op de bon. Hij stormt het veld in, omdat de Colombiaan Pablo Armero de bal wegschiet voordat Gastón Ramírez een vrije trap neemt. Lugano is door de kaart geschorst voor de eerstvolgende WK-wedstrijd.
76'
Colombia laat Uruguay het spel maken, maar komt totaal niet in de problemen. De ploeg blijft geconcentreerd spelen en is zo zonder gevaar op weg naar de kwartfinale.
73'
Met zijn twee doelpunten vanavond is James Rodriquez de nieuwe topscorer op het WK. Zijn doelpuntentotaal staat nu op vijf doelpunten.
68'
Wissel in bij Colombia -> Alexander Mejia
68'
Wissel uit bij Colombia -> Teófilo Gutiérrez
68'
Met deze laatste wissel is Uruguay door de wissels heen en moeten de elf spelers die nu op het veld staan voor een wondertje zorgen.
67'
Wissel in bij Uruguay -> Abel Hernández
67'
Wissel uit bij Uruguay -> Álvaro González
66'
Colombia is hard op weg naar de kwartfinale, waarin het gastland Brazilië treft. De Brazilianen hadden eerder vanavond al grootse moeite met Chili en mogen zich in de kwartfinale opnieuw opmaken voor een heet potje. Dit Colombia is echter wel van een ander kaliber dan Chili. Brazilië kan de borst dus wederom nat maken.
64'
Eindelijk laat Uruguay zich zien! Cristian Rodríguez vuurt de bal maar eens richting de goal en doet dat niet onaardig, want David Ospina moet serieus aan het werk. De doelman voorkomt met een goede redding de aansluitingstreffer.
58'
Het lijkt er niet op of Uruguay nog iets in kan brengen tegen dit sterke Colombia. Het kwaliteitsverschil tussen Colombia en het Uruguay zonder Luis Suárez is simpelweg te groot.
55'
Gele kaart voor José Giménez (Uruguay)
Gemene en harde tackle van José Giménez op Teófilo Gutiérrez. Björn Kuipers geeft meer dan terecht een gele kaart.
54'
Óscar Tabárez grijpt in en haalt de tegenvallende Diego Forlán naar de kant. Hij wordt vervangen door Christian Stuani, die voorin nu een duo vormt met Edinson Cavani. Op het middenveld wordt Álvaro González vervangen door Gastón Ramírez.
53'
Wissel in bij Uruguay -> Gastón Ramírez
53'
Wissel uit bij Uruguay -> Álvaro Pereira
53'
Wissel in bij Uruguay -> Christian Stuani
53'
Wissel uit bij Uruguay -> Diego Forlán
50'
Doelpunt voor Colombia, 2:0 door James Rodríguez
Het lijkt gedaan met Uruguay. Rodriquez maakt z'n tweede deze avond. Hij rondt daarmee een schitterende aanval af. Bij de tweede paal kopt Juan Cuadrado goed terug op Rodriquez, die alleen nog maar binnen hoeft te tikken. Colombia door de tweede treffer op de rand van de kwartfinale.
46'
Uruguay heeft in de eerste helft niet laten zien zonder Suárez te kunnen. Lukt dat in de tweede helft wel? Het zal in ieder geval moeten aanvallen om de 1-0 achterstand ongedaan te maken. We gaan het in de komende 45 minuten zien of dat lukt.
46'
45'
De eerste helft kende één groot hoogtepunt en dat leverde ook meteen een doelpunt aan. De Colombiaan James Rodriquez nam na een klein half uur de bal aan op zijn borst en haalde in één keer uit. Via de onderkant van de lat gaf hij doelman Muslera het nakijken en bracht de smaakmaker Colombia op een 1-0 voorsprong. Verder viel er in de eerste helft niet heel veel te beleven en is het hopen dat dit in de tweede helft anders is.

Graag tot in de tweede helft!
45'
43'
Behalve de kans van Álvaro González, heeft Uruguay geen goede kansen gekregen. Dat is ook voor een groot deel te danken aan de ijzersterke defensie van de Colombianen. Zij geven weinig weg achterin.
39'
De eerste echte kans voor Uruguay. In een druk strafschopgebied haalt Álvaro González uit en dwingt hij doelman David Ospina tot een redding. Als de inzet tegen de touwen was beland, had waarschijnlijk ook nog niet geteld. De vlag ging namelijk omhoog voor buitenspel van Edinson Cavani.
36'
Björn Kuipers heeft in dit Zuid-Amerikaanse onderonsje nog geen kaarten getrokken. Terecht, want een hard duel is Colombia - Uruguay nog niet.
30'
Uruguay wilde vooral maar tegenhouden, maar moet door de achterstand toch het plan gaan wijzigen. De ploeg moet meer de aanval gaan kiezen, wat kan leiden tot een meer sprankelende wedstrijd.
28'
Doelpunt voor Colombia, 1:0 door James Rodríguez
Wat een fantastische goal! James Rodriquez! Hij neemt de bal buiten het strafschopgebied op een meter of twintig van de goal aan op de borst, draait en haalt in een keer uit. De knal komt tegen de onderkant van de lat en geeft Muslera het nakijken. Dit doelpunt had de wedstrijd nodig!
27'
Colombia heeft veelvuldig balbezit, maar doet daar weinig mee. Uruguay is de bal telkens te snel kwijt om er iets nuttigs mee te doen.
22'
Colombia en Uruguay troffen elkaar een keer eerder op een WK. Dat was op het WK 1962 in Chili. Uruguay was toen met 2-1 te sterk.
15'
Het duel in Rio de Janeiro moet nog ontbranden. Geen van beide ploegen durft nog niet echt aan te zetten. Grote kansen zijn er daarom ook nog niet geweest.
14'
De eerste Uruguayaanse doelpoging komt van Diego Forlán. De oudgediende glijdt uit en komt zo niet verder dan een afzwaaier die hoog over het doel van Colombia gaat.
12'
Juan Zúñiga neemt over en probeert het van afstand. Het schot heeft een verraderlijke stuit, maar Muslera kan de bal in twee instanties controleren.
11'
Nu is het Uruguay dat zich meldt op de vijandelijke helft. Voorlopig komen de ploeggenoten van Luis Suárez niet verder dan de bal overspelen.
7'
Colombia neemt het initiatief in de openingsfase van deze achtste finale. In de eerste zeven minuten heeft het spel zich vooral afgespeeld op de helft van de Uruguayanen, maar tot grote kansen voor Colombia heeft dat (nog) niet geleid.
5'
Muslera heeft moeite met de vrije trap van James Rodriquez. De smaakmaker laat de bal flink indraaien en daar heeft de doelman met moeite een antwoord op.
5'
Hoe lang gaat het duren totdat Álvaro Pereira op de bon wordt geslingerd? Voor de derde keer in vijf minuten maakt hij een overtreding. Deze keer is Juan Cuadrado het slachtoffer.
2'
Kuipers maant Álvaro Pereira tot rust. De Uruguayaan laat zich meteen zien met een tackle. Daar zullen er nog wel veel van volgen.
1'
Björn Kuipers heeft voor het eerst gefloten. Colombia en Uruguay zijn onderweg.
1'
Het volkslied van Colombia klinkt in het Maracanã-stadion. Daarna volgt die van Uruguay en dan kunnen we beginnen. Hopelijk krijgen we net zo'n wedstrijd voorgeschoteld als eerder vanavond.
De opstellingen
Diego Forlán moet de geschorste Luis Suárez doen vergeten. Hij neemt tegen Colombia de plaats over van de oud-Ajacied en vormt samen met Edinson Cavani het aanvalsduo bij de Uruguayanen.

In de laatste groepswedstrijd speelde Colombia met een B-ploeg. Vanavond spelen de Colombianen weer in hun sterkst mogelijke opstelling. Voor de complete opstellingen kun je hier klikken.
Goedenavond! Welkom bij de tweede achtste finale van het WK in Brazilië. Na Brazilië-Chili eerder deze avond staat er om 22.00 uur een nieuw Zuid-Amerikaans onderonsje op het programma. Colombia en Uruguay maken in een rechtstreeks gevecht uit wie zich vrijdag in de kwartfinale tegen Brazilië mag melden. Ik ben Steven Koelma en doe verslag van dit duel.

De Colombianen moeten in het Maracanã-stadion voor het eerst dit toernooi rekening houden met flinke tegenstand. De ploeg van bondscoach José Pekerman kwam namelijk kinderlijk eenvoudig door de groepsfase. Griekenland (3-0), Ivoorkust (2-1) en Japan (4-1) werden simpel opzij gezet. Door de klinkende zeges is Colombia na Nederland het meest scorende land op het WK. Dat komt vooral door de scoringsdrift van James Rodriquez en Jackson Martinez. Met drie en twee doelpunten vullen de twee de vacature die de geblesseerde Radamel Falcao achterlaat uitstekend in.

Maar toch, het waren doelpunten tegen de zwakke broeders op dit toernooi. Vanavond mogen Rodriquez en Martinez laten zien of ze in staat zijn om Colombia ook in een echte WK-kraker bij de hand kunnen nemen. Wanneer dat lukt, heeft Colombia goede papieren om de kwartfinale te bereiken. Vooral omdat tegenstander Uruguay de spil waarom het in de ploeg allemaal om draait moet missen.

Uruguay
Luis Suárez ging in het groepsduel met Italië weer eens over de schreef. Voor de derde keer in zijn carrière beet de grote ster zijn tegenstander. Deze keer was Giorgio Chiellini het slachtoffer, wat de oud-Ajacied op een schorsing van negen interlands kwam te staan. Bovendien mag Suárez geen voetbalgerelateerde activiteiten ondernemen.

De flinke straf is een groot gemis voor Uruguay. De ploeg van bondscoach Óscar Tabárez moest Suárez ook al in het eerste groepsduel missen vanwege een knieblessure. Zonder de aanvaller bleek Uruguay niet opgewassen tegen 'kleinduimpje' Costa Rica, want La Celeste ging met 3-1 roemloos onderuit. In het tweede groepsduel wachtte Engeland, en Uruguay moest winnen om vroegtijdige uitschakeling te voorkomen. Dat lukte, want Suárez keerde terug binnen de lijnen en schoot zijn vaderland met twee doelpunten naar een 2-1 zege op de Engelsen.

In de laatste groepswedstrijd tegen Italië was het de dood of de gladiolen voor Uruguay. Alleen de winst leverde de Zuid-Amerikaanse ploeg de volgende rond op. Dat het een strijd om leven en dood was, nam Suárez iets te licht op. In de slotfase bij een 0-0 stand beet de speler van Liverpool Chiellini in zijn linkerschouder. Suárez mocht blijven staan, omdat het incident niet was gezien door de arbiter. Italië was van slag en werd niet veel later de genadeslag toegediend.

Vanavond tegen Colombia is het de vraag hoe Uruguay de absentie van Suárez opvangt. Vanaf 22.00 uur zal blijken of de mannen van Tabárez Suárez kunnen doen vergeten. Dan geeft onze landgenoot Björn Kuipers het beginsignaal in Rio de Janeiro. Graag tot dan!