18:00 uur
Chili
3:2 d.p.
1 : 0 Torinfos in de Ticker David Luiz 18. / Schot met links  (Thiago Silva)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Alexis Sánchez 32. / Schot met rechts  (Eduardo Vargas)

--- Gonzalo Jara mist

120'
120'
Penalty gemist Chili -> Gonzalo Jara
120'
Penalty Brazilië -> Neymar
120'
Penalty Chili -> Marcelo Díaz
120'
Penalty gemist Brazilië -> Hulk
120'
Penalty Chili -> Charles Aránguiz
120'
Penalty Brazilië -> Marcelo
120'
Penalty gemist Chili -> Alexis Sánchez
120'
Penalty gemist Brazilië -> Willian
120'
Penalty gemist Chili -> Mauricio Pinilla
120'
Penalty Brazilië -> David Luiz
120'
Wat een spanning in het Mineirão! Brazilië begint de strafschoppenreeks!
120'
penalty's
120'
We krijgen strafschoppen!
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
En ook Brazilië krijgt nog een mogelijkheid. Ramires schiet vanaf twintig meter de bal een meter naast de korte hoek. Claudio Bravo hoeft niet in actie te komen.
120'
Twee minuten extra tijd!
120'
CHILI SCHIET OP DE LAT! In de laatste minuut van de verlenging is Chili heel, heel dicht bij de kwartfinale. Invaller Mauricio Pinilla krijgt met wat geluk de bal mee en schiet vanaf de rand van het strafschopgebied de bal keihard te gen de lat.
117'
Daar is de volgende Chileen met kramp. Dit keer is het Charles Aránguiz, die in de tweede helft een enorme kans kreeg om Chili op 1-2 te zetten.
115'
Brazilië heeft continu balbezit op de helft van Chili. Het team van Felipe Scolari wil het niet op strafschoppen laten aankomen.
115'
Nog vijf minuten speeltijd!
114'
Neymar kan het niet meer brengen. De Braziliaan was in de eerste helft nadrukkelijk aanwezig, maar zowel in de tweede helft als in de verlenging hebben we weinig van hem gezien.
112'
Dani Alves met een knal van afstand. Hij krijgt een duimpje van Felipe Scolari, maar een echt goede poging was het niet. Het schot van de rechtsback zeilt meters over.
110'
Mauricio Pinilla én Felipe Gutiérrez op de grond. Tijdrekken? Nou nee, beide spelers krijgen een behoorlijke tik van Willian en Ramires.
109'
Als het aan de Chilenen ligt, dan fluit Howard Webb de wedstrijd meteen af. De spelers van Jorge Sampaoli zijn kapot, leeg gespeeld.
108'
Gary Medel wordt vervangen door José Rojas, die zijn eerste minuten van het WK maakt.
108'
Wissel in bij Chili -> José Rojas
108'
Wissel uit bij Chili -> Gary Medel
108'
Kramp bij Gary Medel, die waarschijnlijk gewisseld gaat worden.
107'
Kopbal Jô! Brazilië krijgt een hoekschop, die door Neymar wordt genomen. De nummer tien van Brazilië legt de bal op het hoofd van Jô, die de bal over het doel kopt.
106'
De ene Chelsea-speler voor de ander: Willian vervangt Oscar, die geen potten kon breken vandaag.
106'
Wissel in bij Brazilië -> Willian
106'
Wissel uit bij Brazilië -> Oscar
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Naast! Alexis Sánchez neemt de vrije trap en schiet 'm een meter of twee naast het doel van Júlio César.
105'
Gele kaart voor Dani Alves (Brazilië)
Howard Webb geeft Dani Alves geel voor de overtreding op Mauricio Pinilla.
105'
Chili krijgt een vrije trap op een veelbelovende plaats. Mauricio Pinilla loopt tegen Dani Alves op, valt, en Howard Webb fluit voor een overtreding.
105'
De extra tijd van de eerste helft van de verlenging bedraagt één minuut.
105'
Zo naderen we het einde van de eerste helft van de verlenging. De Chilenen kunnen niet meer en komt nauwelijks meer in de buurt van het Braziliaanse doel.
103'
Goed schot Hulk! De Braziliaan neemt zijn ploeg op sleeptouw in de verlenging. Met een schot van afstand test hij Cladio Bravo, die veel moeite heeft om de bal tegen te houden.
102'
Gele kaart voor Mauricio Pinilla (Chili)
Invaller Mauricio Pinilla begaat een harde overtreding op David Luiz en krijgt daar een gele prent voor.
102'
Kopballetje van Oscar! Hulk speelt aan de rechterkant van het veld zijn directe tegenstander voorbij en geeft de bal vervolgens hoog voor richting de tweede paal. Daar staat Oscar, die een slappe kopbal aflevert.
100'
Nu wordt Jô wel bereikt. Niet via een lange bal, maar door een pass van Marcelo. De spits draait open naar zijn linkerbeen en schiet, maar Claudio Bravo heeft geen moeite om de zwakke inzet van Jô te keren.
99'
Brazilië probeert veelvuldig de lange bal te spelen op Jô te spelen, maar dat is nog niet echt succesvol gebleken.
97'
De krachten zijn bij beide teams nog niet op, maar het houdt niet over. Het is een ware veldslag.
95'
Marcelo Díaz probeerde het de eerste helft al een keer van ver en nu probeert ie het weer: een schot van heel ver. De poging van Díaz gaat meters over het doel van Júlio César.
95'
Ramires is niet blij dat Howard Webb fluit. De ingevallen Braziliaan tikt de bal voor de voeten van Alexis Sánchez weg, maar raakt daarbij ook de Chileen. Een terechte vrije trap dus.
93'
Gele kaart voor Jô (Brazilië)
Howard Webb heeft de trap van Jô waargenomen en bestraft de actie met een gele kaart.
93'
Een karatetrap van Jô op Claudio Bravo! Zowel de Braziliaan als de Chileen gaat voor de bal, maar Jô doet dat met zijn been en Bravo met zijn handen.
92'
Neymar probeert de bal in de korte hoek te schieten, maar via het hoofd van Mauricio Pinilla gaat de bal over de achterlijn.
91'
Een heerlijke actie van Hulk levert Brazilië een vrije trap op, op een veelbelovende plek. Links van het strafschopgebied, aan de rand van de zestien, mag Neymar aanleggen.
91'
Alexis Sánchez en Mauricio Pinilla hebben afgetrapt voor de eerste helft van de verlenging!
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
De Brazilianen en Chilenen hebben even rust gehad. De verlenging begint bijna.
90'
Verlenging! Na 93 minuten fluit Howard Webb voor het einde van de reguliere speeltijd. Het staat 1-1, dus gaan we verlengen.
90'
Einde tweede helft
90'
Hoekschop voor Chili, nadat Dani Alves geen risico neemt en een lage voorzet over de achterlijn tikt.
90'
Een scrimmage in het strafschopgebied van Brazilië, maar het loopt goed af voor het thuisland!
90'
De extra speeltijd bedraagt drie minuten.
89'
Invaller Mauricio Pinilla bereikt met een mooi hakje Eugenio Mena, die vervolgens veel tijd krijgt om de bal hoog te geven. Mena doet er echter niet genoeg mee en via Dani Alves gaat de bal over de zijlijn. Daar zat meer in voor Chili!
87'
Wissel in bij Chili -> Mauricio Pinilla
87'
Wissel uit bij Chili -> Arturo Vidal
86'
Nog maar een paar minuten officiële speeltijd. Chili neemt steeds minder risico en lijkt het prima te vinden om te verlengen.
84'
Claudio Bravo voorkomt de 2-1! Hulk laat zich van zijn beste kant zien en creëert op eigen kracht een grote kans. De Braziliaan draait op de rand van het strafschopgebied naar zijn rechterbeen en schiet richting de lange hoek, maar Bravo houdt met een mooie duik Chili op de been.
82'
Het is een wedstrijd met veel verschillende gezichten. Chili heeft in de tweede helft een goede periode gekend, maar het is Brazilië dat nu weer beter is en de laatste tien minuten twee zeer grote kansen heeft gehad.
81'
Neymar, bijna! Dani Alves geeft vanaf rechts een sublieme voorzet op Neymar, die boven zijn directe verdediger torent en de bal tegen Claudio Bravo kopt!
78'
Als de stand nog iets meer dan tien minuten zo blijft, gaan we verlengen!
76'
'Laat ik het eens van ver proberen', denkt Hulk. De uitvoering van het schot is niet zo mooi als hij in gedachten had: de poging van Hulk eindigt meters naast het doel van Cladio Bravo.
74'
Dit was dé kans voor Brazilië! Hulk geeft vanaf links de bal uitstekend voor op Jô, die de halfhoge bal voor het inschieten heeft. Of de bal wordt aangeraakt door een Chileen, of dat Jô simpelweg de bal niet goed raakt, is niet duidelijk. Feit is dat de bal niet in het netje ligt en Chili een doeltrap krijgt.
73'
De Chilenen beginnen ook slordiger te voetballen. Met name in de passing wordt Chili onnauwkeuriger.
72'
Wissel in bij Brazilië -> Ramires
72'
Wissel uit bij Brazilië -> Fernandinho
71'
Ramires staat klaar om in te vallen aan Braziliaanse zijde.
70'
Jorge Sampaoli ziet zijn manschappen vanaf de zijlijn uitstekend werk verzetten. Chili is op dit moment simpelweg beter.
67'
De eerste fluitconcerten klinken in het Mineirão. Het gaat niet goed met het Braziliaanse voetbalelftal!
64'
Daar is de grote kans voor Chili! Invaller Felipe Gutiérrez wordt diep gestuurd en kan vanaf de achterlijn de bal terugleggen op Charles Aránguiz. De middenvelder knalt van tien meter de bal tegen Júlio Cesár aan. Brazilië ontsnapt!
64'
Chili zet moment VOL druk op de Braziliaanse verdediging. Kansen hebben de Chilenen in de tweede helft nog niet gekregen, maar dat is een kwestie van tijd als het zo doorgaat.
64'
Wissel in bij Brazilië -> Jô
64'
Wissel uit bij Brazilië -> Fred
62'
Chili wordt sterker en sterker. De krachten lijken bij Brazilië langzaam maar zeker weg te vloeien.
60'
Gele kaart voor Luiz Gustavo (Brazilië)
Geen kwartfinale voor Luiz Gustavo. De middenvelder haalt Arturo Vidal op zijn eigen helft onderuit en ziet dat met geel bestraft worden.
59'
Brazilië heeft, net zoals in de eerste helft, het eerste kwartier na rust de overhand in de wedstrijd. Zo overtuigend als het in het eerste bedrijf was, is het echter niet meer.
57'
Leuk! FC Twente-speler Felipe Gutiérrez is in het veld gekomen.
57'
Wissel in bij Chili -> Felipe Gutiérrez
57'
Wissel uit bij Chili -> Eduardo Vargas
55'
Gele kaart voor Hulk (Brazilië)
Hulk krijgt voor de handsbal die hij maakte een gele kaart.
55'
Doelpunt Brazilië afgekeurd! Een lange bal wordt over de Chileense verdediging gespeeld richting Hulk. De Braziliaan neemt de bal aan en schiet de bal vervolgens met wat geluk in de lange hoek. Howard Webb keurt echter het doelpunt af, omdat Hulk de bal niet met zijn borst, maar met zijn bovenarm heeft gecontroleerd.
53'
Neymar is op dit moment topscorer van het WK, maar moet die titel wel met twee andere spelers delen: Thomas Müller en Lionel Messi. De drie spelers hebben dit toernooi allen vier doelpunten gemaakt.
51'
Het staat nooit stil in deze wedstrijd! Beide teams smijten met krachten. Zal ze dat aan het einde van de wedstrijd opbreken?
49'
Fernandinho schiet een meter naast! De middenvelder wacht lang op de bal en op het moment dat hij 'm krijgt, twijfelt hij niet. Van een meter of vijfentwintig schiet hij de bal richting het Chileense doel. Het schot is hard, maar niet goed gericht.
48'
De bal wordt hoog voorgegeven en ditmaal is het niet een Braziliaanse verdediger, maar de Braziliaanse doelman de bal wegwerkt. Met zijn vuisten bokst Júlio César de bal uit het strafschopgebied.
47'
Een counter van Chili wordt in de kiem gesmoord door David Luiz. De centrale verdediger haalt aan de rechterkant van het veld, op een meter of tien van het strafschopgebied, Arturo Vidal onderuit.
46'
Beide teams hebben overigens in de rust niet gewisseld.
46'
Neymar en Fred hebben afgetrapt voor de tweede helft.
46'
46'
De Chilenen keren als eerste terug op het veld van het Mineirão. Een minuut later volgen de Brazilianen.
45'

De eerste helft van de zeer vermakelijke wedstrijd tussen Brazilië en Chili zit erop. De Brazilianen hebben de overhand in de wedstrijd, maar kwamen slechts één keer tot scoren. Dat geldt ook voor Chili, dat niet veel kansen creëerde, maar wel erg effectief was. Tot over een kwartier!
45'
45'
Daar was dan plots bijna de 1-2!. Luiz Gustavo lijdt in de Braziliaanse verdediging slordig balverlies, waardoor Charles Aránguiz in stelling kan worden gebracht. De Chileense middenvelder schiet de bal echter tegen Júlio César aan en in de rebound gaat de bal uiteindelijk, via een Braziliaans been, over de achterlijn.
45'
En daar is de volgende kans voor Brazilië. Neymar ontdoet zich van zijn tegenstander en geeft daarna vanaf rechts de bal hoog voor richting Fred, die de bal niet lekker kan koppen.
44'
We naderen het einde van de eerste helft. Brazilië is nadrukkelijk op zoek naar de 2-1.
42'
BOEM! Wat een heerlijke knal van Dani Alves. De rechtsback haalt vanaf 25 meter uit en Claudio Bravo kan ternauwernood de zwabberbal over het doel tikken.
40'
Gele kaart voor Francisco Silva (Chili)
Een optelsommetje! Silva heeft al veel overtredingen gemaakt deze wedstrijd, te veel, volgens Howard Webb. Het kost de Chileense verdediger een gele kaart.
39'
Dat had de 2-1 kunnen zijn! Met een bal over de verdediging wordt Neymar bereikt, die voor zijn verdediger langs kan kruipen. Het is wachten op een schot van de Braziliaan, maar die komt er niet. Met wat gelukt komt een pass van Neymar bij Fred terecht, die de bal niet verwachtte en van dichtbij over schiet.
37'
Wat een prachtige crosspass van David Luiz. Vanaf de verdediging stuurt hij aan de rechterkant van het veld Oscar diep, die door Francisco Silva wordt verdedigd. Het levert Brazilië een hoekschop op.
36'
Dat scheelde niets! Oscar geeft de bal hoog voor richting Neymar, die de bal via de rug van Francisco Silva nét naast kopt.
34'
Het doelpunt heeft Chili vertrouwen gegeven. Direct na de 1-1 zijn de Chilenen weer in het strafschopgebied van Brazilië te vinden, maar een kans blijft uit.
32'
Doelpunt voor Chili, 1:1 door Alexis Sánchez
Eén kans, één doelpunt! Chili komt op gelijke hoogte door een doelpunt van Alexis Sánchez. In de hoek van het veld, bij de achterlijn, lijdt Hulk slordig balverlies. Daardoor kan Eduardo Vargas Sánchez in stelling brengen, die vanaf een meter of tien de bal in de lange hoek schuift.
31'
Alexis Sánchez haalt continu de bal op bij de verdediging. In plaats van de bal rond te spelen, wil hij vervolgens vaak minimaal één speler voorbij.
29'
Neymar krijgt veel overtredingen tegen vandaag. De topscorer van Brazilië ligt nu met pijn op de grond na een beuk van Arturo Vidal.
28'
Dit is niet het Chili dat we in de groepsfase hebben gezien. De Chilenen hebben aanvallend nog niets laten zien vandaag.
26'
Neymar met een schot(je)! Een hoge bal wordt richting Fred gespeeld, die met de borst de bal klaarlegt voor Neymar. De Braziliaan probeert op snelheid langs zijn verdediger te komen en als hij op de rand van het strafschopgebied is, schiet hij met link. Het is een slap schot, dat een paar meter voorlangs gaat.
25'
We zitten in een periode waarin Brazilië inzakt en Chili meer balbezit heeft. De Brazilianen laten de Chilenen tot de middenlijn komen en zitten er daarna kort op.
24'
Drie Braziliaanse basisspelers staan op scherp: Thiago Silva, Neymar en Luiz Gustavo. Ramires, die op de bank begint, heeft ook een gele kaart gepakt in de groepsfase. Bij Chili staan Arturo Vidal, Eugenio Mena, Francisco Silva en Charles Aranguiz op scherp. Mena pakte in de zeventiende minuut geel en is dus bij een eventuele kwartfinale geschorst.
22'
Zoals verwacht, levert de vrije trap Chili weinig op. Het is Thiago Silva die de bal uit het strafschopgebied kopt.
22'
Misschien levert dit wat op voor Chili. Halverwege de Braziliaanse helft krijgt Alexis Sánchez een duwtje van David Luiz. De luchtmacht (voor zover je daarover kan spreken bij Chili) wordt naar voren gestuurd.
21'
Samba! Het feestje in het Mineirão is alvast begonnen. Wat een heerlijke voetbalsfeer!
19'
Het is een verdiende voorsprong voor Brazilië. De Chilenen kunnen hun spel, dat ze tegen Australië en Spanje speelden, niet spelen. Brazilië heeft veel initiatief en zit er overal heel kort op.
18'
Doelpunt voor Brazilië, 1:0 door David Luiz
Brazilië komt al vroeg in de wedstrijd op voorsprong! Een hoekschop vanaf links, die door Neymar wordt genomen, komt op het hoofd van Thiago Silva terecht. De centrale verdediger verlengt de bal met zijn hoofd richting de tweede paal, waar David Luiz staat. Van dichtbij maakt hij de 1-0!
17'
Gele kaart voor Eugenio Mena (Chili)
De Chileen houdt een halfhoge pass van Oscar met de hand tegen en krijgt daarvoor geel.
16'
Oh, oh, Neymar! Dat was een kans hoor! De Braziliaan wordt diep gestuurd en komt in een twee tegen twee situatie. Hij gaat voor eigen kansen en kapt op de rand van het strafschopgebied richting zijn rechtervoet. Neymar verslikt zich vervolgens in zijn actie en geeft een mislukte breedtepass.
15'
Brazilië krijgt op de hoek van het strafschopgebied een vrije trap, na een overtreding op Luiz Gustavo. Neymar gaat achter de bal staan en geeft de bal richting de tweede paal. Chili-doelman Claudio Bravo is attent en plukt de bal uit de lucht.
13'
Bij Brazilië vragen ze om een strafschop! Hulk loopt het strafschopgebied in en valt na een licht duwtje van Mauricio Isla. Howard Webb vindt het echter niet voldoende voor een strafschop.
12'
Dat had Brazilië beter uit kunnen spelen. Marcelo verovert op de helft van Chili de bal en passt naar Oscar. Hij heeft meerdere afspeelmogelijkheden en kan ook voor eigen kansen gaan, maar hij wil bal weer afgeven aan Marcelo. De pass is echter niet goed en gaat niet richting Marcelo, maar richting een Chileen.
10'
Zo hebben we een leuk, levendig begin van deze achtste finalewedstrijd. Beide ploegen zetten in op de aanval, Brazilië maakt tot nu toe een (iets) betere indruk.
8'
Neymar is nog niet helemaal hersteld van de overtreding die hij in de vijfde minuut van de wedstrijd kreeg. De nummer tien van Brazilië heeft zich al even aan de zijlijn laten behandelen.
7'
Aan de andere kant een kansje voor Marcelo Díaz. De Chileen schiet van ver en Júlio César hoeft niet in actie te komen.
5'
Eerste poging van de wedstrijd! Brazilië krijgt een hoekschop, die door Hulk wordt genomen. De corner slaat af en komt terecht in de voeten van Marcelo, die een mannetje uitkapt en vervolgens een metertje naast schiet.
4'
En nu gaat Neymar hard richting de grond. Charles Aránguiz, die net de overtreding tegen kreeg, haalt de Braziliaanse sterspeler onderuit. Howard Webb houdt de kaarten voorlopig op zak.
4'
Howard Webb, is dat niet gewoon geel?! Fernandinho gaat door op Charles Aránguiz en heeft geluk dat hij daarvoor niet de eerste gele kaart van de wedstrijd ontvangt.
2'
De bal wordt in het strafschopgebied gepompt, maar weggewerkt door de Braziliaanse verdediging.
1'
Chili krijgt een vrije trap halverwege de Braziliaanse helft, na een overtreding van Thiago Silva op Arturo Vidal.
1'
Chili heeft afgetrapt. De eerste achtste finale van het WK is begonnen!
1'
Wauw! Zelfs de Braziliaanse kindjes die met de spelers het veld op mogen, zingen uit volle borst mee. Zeer indrukwekkend.
En nu klinkt het Braziliaanse volkslied. Prachtig!
Het laatste deel van het volkslied, dat a capella wordt gezongen, is nauwelijks verstaanbaar door het gefluit van de Brazilianen. Jammer.
Het Chileense volkslied klinkt! Met hun rechterhand op de borst zingen de Chilenen mee.
Bij Brazilië is er één opvallende wijziging. Paulinho is door Felipe Scolari gepasseerd. De middenvelder, die onder contract staat bij Tottenham Hotspur, heeft weinig indruk gemaakt in de groepsfase van het toernooi. Fernandinho is de nieuwe man op het Braziliaanse middenveld.
Bij Chili is Arturo Vidal in de basis teruggekeerd. De bondscoach van de Chilenen, Jorge Sampaoli, hield zijn sterspeler tegen het Nederlands elftal op de bank. Sampaoli was bang dat Vidal tegen Oranje zijn tweede kaart van het toernooi zou pakken en de achtste finale zou missen. FC Twente-middenvelder Felipe Gutiérrez, die tegen Nederland speelde, zit daarom op de bank.

Doei groepswedstrijden, hallo knock-outfase! De eerste wedstrijd in de achtste finale van het WK staat vandaag het programma. Thuisland Brazilië neemt het in het Mineirão op tegen Chili. Een Zuid-Amerikaans onderonsje dus. Een uur voor aanvang van de wedstrijd zijn de opstellingen hier te vinden. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van deze achtste finalewedstrijd.

Favoriet Brazilië

Voor aanvang van het WK was Brazilië de grote favoriet om het eindtoernooi te winnen, maar de Brazilianen hebben niet weten te overtuigen in de groepsfase. Men dicht het gastland nog steeds een goede kans toe om het WK te winnen, maar de verwachtingen zijn getemperd. Het Braziliaanse voetbalelftal kwalificeerde zich in Groep A voor de knock-outfase door twee keer te winnen en één keer gelijk te spelen.

Het WK begon voor Brazilië met een moeizame overwinning op Kroatië. In de openingswedstrijd hadden de Brazilianen de hulp nodig van de scheidsrechter, die na een schwalbe van Fred naar de stip wees. Uiteindelijk versloeg Brazilië de Kroaten met 3-1. Daarna volgden nog wedstrijden tegen Mexico (0-0) en Kameroen (4-1). Net zoals in de groepswedstrijden zullen de ogen vandaag gericht zijn op Neymar. De nummer tien van Brazilië heeft dit toernooi al vier keer gescoord.

Verrassend Chili

Is het verrassend dat Chili is doorgestoten naar de achtste finale? Ja en nee. Iedereen wist dat de Chilenen een sterk team hebben en sommige kenners tipten de Zuid-Amerikanen zelfs als outsider voor de titel. Toch was men er niet zeker van dat de Chilenen zich konden kwalificeren voor de achtste finale met Spanje en Nederland in een poule. Dankzij de knappe overwinningen op Australië en Spanje, eindigde Chili op de tweede plaats in Groep B.

Chili vertrouwt op de kracht van het collectief. Op deze wijze werden Australië (3-1) en Spanje (2-0) bestreden. Tegen Nederland werkte de tactiek niet, maar dat komt door de wijze waarop Louis van Gaal zijn team neerzette. Je zou zeggen dat het Braziliaanse spel de Chilenen beter ligt. Chili is de underdog in de achtste finale, maar gezien de vormen waarin beide teams verkeren, zouden we vanavond zomaar een verrassende uitslag kunnen krijgen.