28.06.2014 23:50

Rodríguez leidt Colombia langs Uruguay

James Rodriquez is met twee doelpunten in de achtste finale tegen Uruguay de man van de wedstrijd
James Rodriquez is met twee doelpunten in de achtste finale tegen Uruguay de man van de wedstrijd

Een sterk Colombia heeft zonder al te veel problemen de kwartfinale van het WK gehaald. Zaterdag werd er afgerekend met Uruguay, dat zonder de geschorste Luis Suárez geen vuist kon maken. Door twee doelpunten van James Rodríguez won Colombia met 2-0 van Uruguay en kan het zich opmaken voor de kwartfinale tegen Brazilië.

Geen van beide ploegen durfde de tegenstander onder druk te zetten en was het vooral aftasten in de openingsfase. Colombia was wel beter dan Uruguay, maar creëerde geen noemenswaardige kansen. Ook Uruguay slaagde daar niet in. De ploeg van bondscoach Óscar Tabárez moest het doen zonder Suárez en dat bleek een groot gemis. Aanvallend waren de Uruguayanen namelijk onmachtig. Met zijn vervanger Diego Forlán strandden aanvallen te snel of waren niet zuiver genoeg om Colombia te doen wankelen.

De eerste helft kende één hoogtepunt, en wat voor één. Na een klein half uur spelen nam Rodríguez de bal op de borst aan van zo'n twintig meter van de goal. Hij dacht niet na en haalde meteen uit. De smaakmaker van de Colombianen produceerde een fantastische knal en gaf doelman Fernando Muslera met een schot via de onderkant van de lat het nakijken.

Het was Rodríguez ook die vlak na rust het duel in het slot gooide. De nieuwe topscorer van het WK (vijf doelpunten) was het eindstation van een vloeiende aanval. Juan Cuadrado kopte de bal bij de tweede paal beheerst terug waardoor Rodríguezalleen nog maar het beslissende tikje moest geven. Het was de beslissing in de wedstrijd, al probeerde Uruguay nog wel de aansluitingstreffer te vinden. Omdat Colombia Uruguay liet komen, waren daar ook wel een aantal mogelijkheden voor. Cristian Rodríguez, Maxi Pereira en Edinson Cavani waren dichtbij, maar doelman David Ospina stond telkens in de weg en liet de 2-0 voorsprong niet meer in gevaar komen.  

Colombia treft door de zege in de kwartfinale gastland en titelfavoriet Brazilië. Vrijdag om tien uur Nederlandse tijd staan Colombia en Brazilië in Fortaleza tegenover elkaar. 

Door: Steven Koelma

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner