Ecuador
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Enner Valencia 22. / Kopbal  (Walter Ayoví)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Admir Mehmedi 48. / Kopbal  (Ricardo Rodríguez)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Haris Seferović 90. / Schot met links  (Ricardo Rodríguez)

90'
In de dying seconds maakt Zwitserland alsnog aanspraak op de drie punten. Seferović komt in het veld en scoort de 2-1. Ecuador met lege handen, waardoor een plek in de volgende ronde wel heel ver weg lijkt.
90'
90'
Doelpunt voor Zwitserland, 2:1 door Haris Seferović
Is het toch nog raak voor Zwitserland! Een heerlijke loopactie van Haris Seferović, die naar de eerste paal komt sprinten en een lage voorzet van Ricardo Rodríguez ontvangt. Hij loopt tegen de bal aan en laat het net bollen: 2-1!
89'
Er komen nog drie minuten blessuretijd bij. Volgt er nog een winnaar?
86'
Wat een knappe reflex van Benaglio! Een vrije trap wordt door de muur van richting veranderd en de goalie staat op het verkeerde been. Hij weet toch nog de inzet te keren en de stand op 1-1 te houden.
84'
Gele kaart voor Johan Djourou (Zwitserland)
Dit heet aan de noodrem trekken. Johan Djourou moet achter Enner Valencia aan en haalt het niet. Hij trekt de doelpuntenmaker onderuit en krijgt geel.
82'
Zwitserland doet er bijna twee minuten over om een vrije trap te nemen, maar het eindresultaat is dat Shaqiri in de muur schiet.
79'
Nu breken de spannende minuten aan. Een tegendoelpunt kan fataal zijn, terwijl een doelpunt voor wel heel prettig zou zijn.
76'
Wissel in bij Ecuador -> Joao Rojas
76'
Wissel uit bij Ecuador -> Jefferson Montero
75'
Wissel in bij Zwitserland -> Haris Seferović
75'
Wissel uit bij Zwitserland -> Josip Drmić
74'
De verdediging schiet Benaglio te hulp! Een lange bal schiet door en de goalie van Zwitserland komt uit, maar in een duel met Enner Valencia trekt hij aan het kortste eind. De bal hobbelt richting doel, maar Steve von Bergen ruimt op.
73'
Opeens gaat het heel snel voorin bij Zwitserland! Shaqiri is de eindfase van een lange schakel in de aanval en hij komt uit aan de linkerkant. Met links zoekt hij met een harde pegel de korte hoek, maar de inzet van dichtbij eindigt in het zijnet.
70'
Wissel in bij Ecuador -> Michael Arroyo
70'
Wissel uit bij Ecuador -> Felipe Caicedo
70'
Doelpunt Zwitserland afgekeurd! Drmic komt aan de bal na een overstapje en de speler komt meteen in een gunstige positie. Hij werkt de bal onder Domínguez door, maar stond in buitenspelpositie.
66'
Prima doorgezet door Jefferson Montero! Aan de linkerkant haalt hij de achterlijn, maar toch probeert hij het net te vinden in de korte hoek. Benaglio heeft het nog dusdanig moeilijk met die poging dat de goalie er een corner van maakt.
63'
Net als in de beginfase is er nu geen ploeg aan te duiden als overheerser. Je hebt het gevoel dat zowel Ecuador als Zwitserland de voorsprong kan pakken.
59'
Daar is doelpuntenmaker Valencia weer! Hij dribbelt langs de zestien en zoekt met rechts de rechterhoek. Benaglio kijkt de bal na en ziet dat deze een meter naast gaat.
56'
Toch laat Ecuador zich ook nog wel gelden in deze wedstrijd. Het land meldt zich geregeld rond de zestien van Zwitserland, maar kan niet doordringen tot Benaglio.
53'
Gele kaart voor Juan Paredes (Ecuador)
Weer is Mehmedi betrokken bij een positief moment voor Zwitserland. Hij komt er snel uit en lokt een overtreding uit. Juan Paredes gaat over de schreef en krijgt daarvoor de gele kaart.
51'
Zwitserland wil nu doorzetten en ook zoeken naar de 2-1. Ecuador loopt achteruit en laat het op zich af komen.
48'
Doelpunt voor Zwitserland, 1:1 door Admir Mehmedi
Zwitserland komt al vroeg in de tweede helft op gelijke hoogte! Een gouden wissel, want Mehmedi scoort meteen. Uit een corner van Ricardo Rodríguez krijgt hij de bal op het hoofd en het is raak: 1-1.
47'
Valentin Stocker was de gehele eerste helft onzichtbaar en blijft dan ook in de kleedkamers achter. Admir Mehmedi vervangt hem.
46'
Wissel in bij Zwitserland -> Admir Mehmedi
46'
Wissel uit bij Zwitserland -> Valentin Stocker
46'
45'
Na de goal van Ecuador werd de wedstrijd leuker en leuker. Zwitserland overheerste de eerste 45 minuten, maar kreeg in de 22e minuut toch een doelpunt tegen. Enner Valencia werd volledig vrijgelaten bij een vrije trap en de aanvaller kopte raak.
45'
45'
Er wordt slechts één minuut bijgetrokken door de arbitrage. Geen gemene overtredingen, geen wissels en slechts één doelpunt. Een logische beslissing dus.
42'
Ondanks de voorsprong heeft Ecuador moeite met de lange ballen en kopduels. Zwitserland wint 75 procent van de luchtduels, terwijl het land dat op voorsprong staat het slechts met 20 procent moet doen.
39'
De combinaties lukken beter bij de Zwitsers. Hierdoor blijft de ploeg langer in balbezit en kan het de defensie van Ecuador beter uit elkaar spelen.
36'
En nu schiet Inler van ver rakelings voorlangs! Zwitserland begint beter te voetballen en de kansen volgen elkaar snel op. Vanaf ongeveer twintig meter zoekt Inler de rechterhoek, maar daar weet Domínguez nog net een handje tegen de bal te krijgen.
34'
En uit die corner kan Inler koppen! De middenvelder is bij de tweede paal de speler met de beste timing, maar kan niet genoeg kracht meegeven aan de inzet.
33'
Zwitserland komt eindelijk weer eens door de defensie van Ecuador. Josip Drmić wordt aangespeeld in de zestien en hij combineert met Lichtsteiner. De verdediger komt tot een schot, maar treft een tegenstander.
32'
Frankrijk en Honduras beginnen om 21.00 met de andere wedstrijd in deze poule. Ook deze wedstrijd is live te volgen via Voetbal.com!
29'
Toch leuk om te vermelden: Enner Valencia is door zijn doelpunt al vijf interlands op rij trefzeker voor Ecuador.
26'
Wat doet Zwitserland dat slecht zeg! Shaqiri neemt een corner kort op Lichtsteiner, die twijfelt wat hij met de bal moet doen. Hij raakt het speeltuig kort aan, om hem mee te geven aan Shaqiri. Die weet op zijn beurt weer niet goed wat hij met de bal aan moet, en slingert het leer op goed geluk maar voor. Domínguez heeft dit al lang en breed door en kan simpel vangen.
25'
Dan kun je leuke voetballers in je elftal hebben, als je niet dekt bij een aanvallende vrije trap, dan houdt het zelfs voor Zwitserland op. Ecuador in een zetel en de Zwitsers moeten nu komen.
22'
Doelpunt voor Ecuador, 0:1 door Enner Valencia
Wat staat Enner Valencia daar ontzettend vrij zeg! Een vrije trap vanaf links wordt ingebracht en de nummer dertien van Ecuador staat op vijf meter van het doel volledig vrij. Hij springt, kan in alle rust koppen en verschalkt Benaglio: 0-1.
20'
Ja, er staat toch wel wat leuks op het veld in het elftal van Zwitserland. Valon Behrami, Gökhan Inler, Stephan Lichtsteiner en Shaqiri zijn allemaal voetballers met een prima verleden of een goede toekomst.
16'
Daar is dan wel Xherdan Shaqiri! De voetballer van Bayern München worstelt zich richting de zestien meter en haalt uit met links, maar schiet de bal recht op doelman Alexander Domínguez af.
16'
Zojuist mikte Granit Xhaka een afstandsschot net iets te ver naar links en dat is eigenlijk het enige hoogtepunt in dit eerste kwartier voetbal. Zowel Zwitserland als Ecuador kan nog geen gaatje vinden in de verdediging van de tegenstander.
13'
Oh dit is wel lekker. De wave gaat door het stadion in Brazilië. Supporters zijn zo belangrijk bij een wedstrijd als deze. Zij zorgen uiteindelijk voor de sfeer.
10'
Het is moeilijk om te zeggen wie de wedstrijd het beste opent. Zwitserland oogt gevaarlijker, maar beide landen zijn nog niet tot kansen gekomen.
7'
Zwitserland heeft de luxe van twee goede keepers in de selectie. Diego Benaglio is de eerste keeper en doet zijn werk al heel lang op topniveau, terwijl Yann Sommer met goed keeperswerk een transfer naar Borussia Mönchengladbach heeft afgedwongen. Hij is daar de vervanger van Marc-André ter Stegen.
4'
Het is erg rustig in het Estádio Nacional Mané Garrincha. Met een capaciteit van 70.000 is dat ook niet heel erg gek natuurlijk.
1'
Daar gaan we! Ecuador in het blauw en Zwitserland in het rood-wit.
1'
Dit affiche mag er dan wel niet zo mooi uit zien als Spanje- Nederland of Engeland – Italië, het is toch een strijd tussen de nummers 6 en 26 van de wereld. Mijn naam is Jos Boesveld en ik ben uw liveticker bij de wedstrijd Zwitserland – Ecuador.

Zwitserland

De Europeanen staan dus zesde op de FIFA-wereldranglijst. Een plek die onder andere voortkomt uit een goede prestatie in de kwalificaties voor het Wereldkampioenschap. In een groep met Cyprus, IJsland, Noorwegen, Albanië en Slovenië werd niet verloren, waardoor plaatsing voor het eindtoernooi een feit was. Ook in 2010 was Zwitserland aanwezig op het kampioenschap. In Zuid-Afrika wonnen de Europeanen knap met 1-0 van Spanje, maar een gelijkspel tegen Honduras en een verliesbeurt tegen Chili (0-1) betekende dat Zwitserland de knockout-fase nooit mee zou maken. In een groep met Frankrijk, Ecuador en opnieuw Honduras liggen er echter grote kansen.

Ecuador

Het Zuid-Amerikaanse land plaatste zich rechtstreeks voor het Wereldkampioenschap in Brazilië en maakte vooral indruk in de laatste paar oefenwedstrijden. Zowel Engeland (2-2) als ons eigen kikkerlandje (1-1) werd op een gelijkspel gehouden. In de WK-selectie van Ecuador zitten slechts vier spelers die in de Europese competities actief zijn. Antonia Valencia van Manchester United is de grote man binnen de 23-koppige selectie. Hij moet vooral de aanvallende linie bij de hand nemen, waarin ook Renato Ibarra voetbalt. De speler van Vitesse is door bondscoach Reinaldo Rueda meegenomen naar Brazilië en kan rekenen op speeltijd.

Zwitserland – Ecuador begint om 18.00 en is de eerste wedstrijd in groep E, waar Frankrijk en Honduras ook in spelen. Deze landen trappen drie uur later af.