26.06.2014 10:00

Speler van de Dag: Piekende Shaqiri

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat Xherdan Shaqiri, die met drie doelpunten zijn Zwitserland naar de achtste finales schoot tegen Honduras.

De speler van Bayern München meldt zich door de hattrick meteen bovenin het topscorersklassement. Eindelijk, zo mag wel gesteld worden, want zowel op het Wereldkampioenschap als op clubniveau blijft het talent van Shaqiri nog wat verborgen.

Van Zwitserland naar de Bundesliga

Al op jonge leeftijd ging Shaqiri richting de grens van honderd wedstrijden op het Zwitserse hoogste niveau. FC Basel zag potentie in de creatieve voetballer en gaf hem al snel speeltijd. Na drie sterke seizoenen in de hoofdmacht meldde Bayern München zich voor Shaqiri. De Duitse kampioen betaalde ruim tien miljoen euro voor hem en gebruikte hem sindsdien bijna vijftig keer in de competitie en de beker. Echt volle seizoenen draaide de Zwitser niet, maar met tien wedstrijden in de Champions League kan Shaqiri toch tevreden zijn.

Volwassen worden

Als je een kijkje neemt in de statistieken van Shaqiri valt op dat hij aardig wat scoort. In de Bundesliga was hij in 43 wedstrijden goed voor 10 doelpunten, in de Zwitserse competitie scoorde hij er 18 in 92 wedstrijden. De gemiddelden liggen in Duitsland en Zwitserland dus dicht bij elkaar, maar de grootste verandering in het spel van Shaqiri is te zien aan de kaarten die hij pakt. In zijn tijd bij FC Basel kreeg het talent negentien gele kaarten en één keer direct rood. Voor een speler die niet bekend staat als verdedigend ingesteld is dat erg veel. Bij Bayern München lijkt dit echter veel beter te gaan. Sinds het seizoen 2012/2013 werd de naam van Shaqiri pas drie keer opgeschreven in het boekje van de scheidsrechter. Hij pakte drie gele kaarten en werd dus geen enkele keer van het veld gestuurd.

Wereldkampioenschap

Woensdag plaatste Shaqiri zich met Zwitserland voor de achtste finales op het WK. Hij was goed voor drie doelpunten tegen Honduras, waardoor de middenvelder eindelijk belangrijk was voor zijn land op een eindtoernooi. De Zwitser zal deze goede lijn echter vast moeten houden, want in de volgende ronde wacht het Argentinië van Lionel Messi. Het zal heel lastig worden de Zuid-Amerikanen te verslaan, maar een talent als Xherdan Shaqiri heeft zijn hand uitgestoken en is bereid om zijn land mee te nemen.

Door: Jos Boesveld

Spelers van de Dag:
Speelronde 1: Neymar
Speelronde 2: Arjen Robben
Speelronde 3: Joel Campbell
Speelronde 4: Karim Benzema
Speelronde 5: Pepe
Speelronde 6: Guillermo Ochoa
Speelronde 7: Memphis Depay
Speelronde 8: Luis Suárez
Speelronde 9: Bryan Ruiz
Speelronde 10: Miroslav Klose
Speelronde 11: Islam Slimani
Speelronde 12: David Villa
Speelronde 13: Luis Suárez

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner