15.06.2014 10:00

Speler van de dag: Tropische verrassing Campbell

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat niemand minder dan Joel Campbell, die met zijn landgenoten Uruguay verraste in poule D.

De kansen voor Costa Rica zijn heel klein in die poule. Een vervelende conclusie, maar in een groep met Engeland, Italië én Uruguay is het niet anders. Zelfs de overwinning op Uruguay zal niet heel veel veranderen aan die stelling, maar wat speelde het land mooi voetbal zaterdagavond. Er werd uiteindelijk met 1-3 gewonnen van Uruguay en dat was meer dan verdiend.

De vergelijking met Nederland

Net als bij Spanje – Nederland viel de eerste goal vanaf elf meter. Een domme overtreding van Júnior Díaz, die Diego Godín opzichtig en onnodig omarmde in de eigen zestien, betekende de 1-0 voor Uruguay. Het land uit Midden-Amerika moest zich dus terug knokken in de wedstrijd en bewaarde de doelpunten voor de tweede helft.

Ontketende Campbell

In 2010 was Costa Rica niet aanwezig op het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, dus voor de voetballers was het eindelijk weer een moment om zich te laten zien op het hoogste podium. Voor Campbell geldt dit al helemaal, omdat de aanvaller nog onder contract staat bij het Engelse Arsenal, maar nog niet het vertrouwen heeft gekregen in Londen. Hij werd uitgeleend aan Olympiakos en speelde een aantal prima wedstrijden in de Champions League. Toch zal hij Uruguay – Costa Rica beschrijven als zijn beste wedstrijd van het seizoen.

Breaking the deadlock

In de 54e minuut is het raak voor Costa Rica. Campbell kiest slim positie in de zestien bij een voorzet vanaf rechts. Hij laat een landgenoot het kopduel aan gaan rond de penaltystip, maar blijft zelf bij de tweede paal staan. Hij profiteert van de doorschietende bal, neemt aan en schiet het speeltuig met links kiezelhard achter Fernando Muslera. Een bevrijdende treffer, zo blijkt. Na drie minuten staat het via Óscar Duarte 1-2. Costa Rica blijft domineren tegen de nummer zeven van de wereld. Dat Campbell op het einde nog een assist aflevert onderstreept zijn prima prestatie in de eerste wedstrijd op het Wereldkampioenschap in Brazilië.

Door: Jos Boesveld