21.06.2014 10:00

Speler van de dag: Ruiz velt Italië

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat Bryan Ruiz, de Costa Ricaan die tegen Italië het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

Voor de tweede keer wordt in deze serie een Costa Ricaan tot speler van de dag verkozen. Eerder was Joel Campbell dankzij een sterk optreden tegen Uruguay (3-1) al de speler van de dag. Vandaag is dat Bryan Ruiz. Samen met zijn teamgenoten verraste hij vriend en vijand door ook de tweede groepswedstrijd op het WK te winnen.

Verrassing van het toernooi

Het WK in Brazilië kent tot nu toe enkele verrassingen, maar de grootste verrassing van het toernooi is Costa Rica. In een poule met Uruguay, Italië en Engeland had niemand verwacht dat het land uit Centraal-Amerika zich zou plaatsen voor de achtste finale, laat staan binnen twee groepswedstrijden. Met zes punten uit twee wedstrijden overtreft Costa Rica alle verwachtingen.

Belangrijke rol

Het succes van de Costa Ricanen is te danken aan het collectief dat zij op het veld vormen. Trainer Luis Suárez heeft een uitstekend team gesmeed, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor zijn aanvoerder, Ruiz. De oud-speler van FC Twente en PSV speelt in tegenstelling tot een paar van zijn teamgenoten op een hoog niveau en hij heeft als taak om die spelers op sleeptouw te nemen.

Het doelpunt

Ruiz kroonde zich in de wedstrijd tegen Italië tot matchwinner. De 28-jarige middenvelder annex aanvaller maakte vlak voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Vanaf de linkerkant van het veld gaf Júnior Díaz een afgemeten voorzet over de verdediging, richting de tweede paal. Daar dook Ruiz op, die de bal geplaatst achter Gianluigi Buffon kopte.

Lekker einde van seizoen

Costa Rica moet nog een wedstrijd spelen (tegen Engeland), maar staat ongeacht het resultaat in de achtste finale. Het toernooi is voor Costa Rica, en dus voor Ruiz, nu al geslaagd. Dat moet een heerlijk gevoel zijn voor Ruiz, die een matig seizoen bij zijn werkgever(s) achter de rug heeft. In het eerste halfjaar van het voetbalseizoen kwam de Costa Ricaan weinig aan spelen toe bij Fulham en in het tweede halfjaar werd hij verhuurd aan PSV, waar hij niet helemaal uit de verf kwam. We zien Ruiz en Costa Rica dinsdag terug in de laatste groepswedstrijd tegen Engeland.

Door: Vincent Houttuin

Spelers van de dag:
Speelronde 1: Neymar
Speelronde 2: Arjen Robben
Speelronde 3: Joel Campbell
Speelronde 4: Karim Benzema
Speelronde 5: Pepe
Speelronde 6: Guillermo Ochoa
Speelronde 7: Memphis Depay
Speelronde 8: Luis Suárez

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner