19.06.2014 10:00

Speler van de Dag: Gouden debutant Depay

Memphis Depay haalt van ruim twintig meter uit en scoort de 2-3 tegen Australië. De aanvaller van PSV wordt hiermee de jongste doelpuntenmaker voor Oranje op het WK. (18-6-2014)

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat Memphis Depay. De aanvaller van het Nederlands elftal liet tijdens zijn WK-debuut een verpletterende indruk achter.

Depay was woensdagavond de gevierde man aan de kant van Oranje. Als invaller drukte hij duidelijk zijn stempel op het eindresultaat tegen Australië. De speler van PSV verzorgde de assist bij de 2-2 en bekroonde zijn werk door het winnende doelpunt te maken. Mede dankzij de gouden debutant is het Nederlands elftal verzekerd van deelname aan de achtste finales.

Vreemd begin
Vlak voor rust was het zover. Depay kreeg van bondscoach Louis van Gaal het seintje om zijn trainingspak uit te trekken en zich voor te bereiden op zijn eerste minuten. Bruno Martins Indi was even daarvoor vervelend terechtgekomen en moest per brancard het strijdtoneel verlaten. Van Gaal greep die mogelijkheid aan om over te schakelen naar een 4-3-3 formatie, met Depay, Robben en Van Persie in de voorhoede. De wissel van Depay werd vlak voor rust doorgevoerd. De vleugelflitser stond nog geen twee seconden in het veld of de scheidsrechter floot al voor de rust.

Op dreef
Australië kwam in de tweede helft op een 2-1 voorsprong en dat was het signaal voor Depay om zijn kwaliteiten te tonen. Bij de gelijkmaker van Van Persie speelde Depay een belangrijke rol. De voorhoedespeler trok drie verdedigers naar zich toe en zette met een steekpass de spits vrij voor de doelman. Het winnende doelpunt kwam volledig op conto van de speler zelf. Vanaf twintig meter produceerde Depay zijn kenmerkende zwabberbal en zag de 3-2 op het scorebord verschijnen. Een WK-debuut voor Depay om nooit meer te vergeten.

Record
Depay verbrak met zijn doelpunt een nationaal record. Hij is de jongste speler ooit die tijdens zijn een WK-wedstrijd scoorde voor het Nederlands elftal. Boudewijn Zenden had het record eerst in handen. Tijdens het EK van 1988 was Zenden trefzeker tegen Kroatië in de strijd om de derde plek. De teller stond bij hem toen op 21 jaren en tien maanden. Bij Depay stond vandaag twintig jaar en vier maanden achter zijn naam. Ruim een jaar jonger dan Zenden tijdens zijn doelpunt op het WK.

Door: Robin Tibbe