24.06.2014 10:00

Speler van de Dag: Vertrekkende Villa

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat niemand minder dan Spaans international David Villa, die tegen Australië zijn laatste interland speelde.

Het leven van David Villa gaat er de komende maanden heel anders uitzien. De spits stopt dus bij het Spaanse nationale elftal, maar ook op clubniveau zal de Spanjaard rekening moeten houden met een ander leven. In enkele maanden tijd zal hij ruim 15.000 kilometer afreizen om te voetballen.

Eén vlucht van Melbourne naar New York alsjeblieft

Het is een bijzondere situatie. Villa, die zijn hele leven in zijn thuisland voetbalde, verkast binnenkort naar Melbourne City in Australië. Hier gaat hij ongeveer een half jaar voetballen, alhoewel je het beter kunt beschrijven als de conditie op peil houden. In februari van het jaar 2015 vertrekt David Villa namelijk naar Amerika voor een nieuw avontuur, ditmaal in New York. Daar heeft een gloednieuwe club, New York City FC zich verzekert van Villa’s komst. De goaltjesdief gaat echter eerst naar Australië, omdat de Amerikaanse competitie later begint dan in Europa gebruikelijk is.

Einde van een interlandcarrière

Alsof dat nog niet genoeg verandering is, besloot David Villa aan het begin van de maand juni om zijn Spaanse voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. “Ik zeg het niet graag, maar dit worden mijn laatste wedstrijden voor de nationale ploeg”, waren de woorden van de spits. Na bijna honderd interlands en ruim vijftig doelpunten voor Spanje vindt Villa het genoeg geweest. “Ik heb al jarenlang geen fatsoenlijke zomervakantie meer gehad. Het zal me goed doen.”

Bekentenis

Ik geef het eerlijk toe: Ik volg David Villa al jaren. Al in zijn tijd bij de Spaanse laagvlieger Sporting Gijón, die hem tot de spits maakte die hij nu is. En natuurlijk bij de club Valencia, die hem groot maakte en hem tot een dragende speler kneedde. Zijn transfer naar FC Barcelona leek de bekroning op zijn scorend vermogen, maar in Catalonië wist hij, ondanks zijn goede statistieken, het nooit echt waar te maken. De sterrenploeg heeft weinig baat bij een echte spits, maar ondanks dat wist hij bijna vijftig keer het net te vinden in het shirt van FC Barcelona.

Met tranen in zijn ogen nam David Villa tegen Australië afscheid van Spanje en het Europese publiek. Op een manier waarop dat een echte spits betaamt: Met een goal. Het oogvocht stroomde bij David Villa, die zijn emoties niet goed in bedwang kon houden. En ik? Ik huilde stiekem mee.

Door: Jos Boesveld

Spelers van de Dag:
Speelronde 1: Neymar
Speelronde 2: Arjen Robben
Speelronde 3: Joel Campbell
Speelronde 4: Karim Benzema
Speelronde 5: Pepe
Speelronde 6: Guillermo Ochoa
Speelronde 7: Memphis Depay
Speelronde 8: Luis Suárez
Speelronde 9: Bryan Ruiz
Speelronde 10: Miroslav Klose
Speelronde 11: Islam Slimani

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner