13.06.2014 14:00

Speler van de dag: Neymar toont klasse

De nummer tien van Brazilië, Neymar, gaat uit zijn dak na de gelijkmaker tegen Kroatië. (12-06-2014)

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat uiteraard Neymar, die er met twee doelpunten tegen Kroatië voor zorgde dat Brazilië het openingsduel won.

Al weken zijn alle ogen gericht op Neymar, het Braziliaanse wonderkind. Kan hij tijdens het WK het Braziliaanse voetbalelftal op sleeptouw nemen? Het antwoord is voorlopig: ja, dat kan hij. De nummer tien van Brazilië maakte in de openingswedstrijd van het WK, dat tevens zijn debuut op het eindtoernooi was, direct twee belangrijke doelpunten. Met een geplaatst afstandsschot en een benutte penalty boog Neymar de 0-1 achterstand tegen Kroatië om naar een 2-1 voorsprong.

Het moment

Nadat de Goddelijke Kanaries na elf minuten spelen op achterstand waren gekomen door een eigen doelpunt van Marcelo, nam Neymar zijn ploeg bij de hand. De 22-jarige aanvaller was erg actief en haalde regelmatig de bal op bij de verdediging. Hét moment van Neymar vond plaats na 29 minuten spelen. Oscar veroverde op het middenveld de bal en gaf ‘m af aan de nummer tien van Brazilië, die door de as van het veld kon opstomen. Vanaf een meter of twintig schoot Neymar de bal met links in de hoek, buiten het bereik van Kroatië-doelman Stipe Pletikosa. De belangrijke 1-1 betekende het startschot voor de Brazilianen.

Discutabel

Scheidsrechter Yuichi Nishimura nam tijdens de openingswedstrijd een aantal discutabele beslissingen en dat gold ook voor de keuze om Neymar na iets minder dan een halfuur spelen op het veld te laten staan. In een luchtduel plaatste de sterspeler zijn elleboog in de nek van Luka Modrić. Sommige scheidsrechters zouden Neymar voor deze overtreding een rode kaart hebben gegeven, de Japanner spaarde de Braziliaan echter door slechts geel te geven. Twee minuten later maakte Neymar de gelijkmaker.

Over discutabele momenten gesproken: over het toekennen van een strafschop, waaruit Neymar de 2-1 maakte, is nog niet het laatste woord gezegd. Kroatië-bondscoach Niko Kovac sprak na de wedstrijd van een ‘schandalige beslissing’ van de Japanse scheidsrechter. Nishimura wees naar de stip nadat Fred heel erg makkelijk naar de grond ging in een duel met Dejan Lovren. Neymar is bij Brazilië de aangewezen man om de strafschoppen te nemen en de Zuid-Amerikaanse sterspeler benutte het buitenkansje.

Publiekswissel

Vlak voor tijd beloonde bondscoach Felipe Scolari Neymar met een publiekswissel. De jonge aanvaller maakte tegen Kroatië alweer zijn 32e en 33e interlanddoelpunt in zijn prille carrière als Braziliaans international. Even ter vergelijking: Neymar heeft in het Braziliaanse shirt nu al evenveel doelpunten gemaakt als Ronaldinho. De hoop van het Zuid-Amerikaanse land is tijdens het WK gevestigd op Neymar, en voorlopig maakt hij de verwachtingen waar.

Door: Vincent Houttuin