01.07.2017 19:56

'Nieuwe' spitsen van de Eredivisie

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en zoals het de Eredivisie betaamt zal het een voetbalfestijn worden met al zijn charmes. Op het gebied van spitsen zijn de Nederlandse clubs zeer actief geweest, Voetbal.com zet het op een rijtje.

In totaal zijn er negen nieuwe spitsen naar de Eredivisie gekomen, uit alle hoeken van Nederland en Europa. De transfermarkt is nog enkele maanden open, maar veel clubs hebben de zaakjes al op orde als het gaat om de punt van de aanval.

De grote namen
De meest in het oog springende naam is natuurlijk die van Klaas-Jan Huntelaar. De goaltjesdief werd al jaren gelinkt aan een terugkeer naar Ajax en dit seizoen is het dan zover. De 76-voudig international scoorde doelpunten in dienst van Real Madrid, AC Milan en Schalke 04, maar gaat in Amsterdam beginnen aan zijn tweede periode. Huntelaar staat momenteel op 109 goals op het hoogste Nederlandse competitieniveau.

Vitesse had Ricky van Wolfswinkel, maar die verkaste naar FC Basel. In de vorm van Tim Matavž trokken de Arnhemmers een nieuwe spits aan met Eredivisie-ervaring. Matavž was vooral in dienst van FC Groningen zeer succesvol, maar pikte ook zijn doelpunten mee in het shirt van PSV. 

De terugkeerders
Piotr Parzyszek liet zijn kwaliteiten vooral zien in de Jupiler League, maar 2 seizoenen geleden was hij met De Graafschap al actief in de Eredivisie. Parzyszek speelde 2 jaar in het buitenland, maar kon daar zijn draai niet vinden. In dienst van PEC Zwolle krijgt de Pool een nieuwe kans in de Eredivisie, hij staat momenteel op 2 goals in 9 wedstrijden.

Er ging een kleine schok door Nederland heen toen bleek dat Wolverhampton Wanderers ruim anderhalf miljoen euro overhad voor Heracles Almelo-spits Paul Gladon. Het was een aanvaller met een neusje voor de goal, maar zo'n transferbedrag werd niet gekoppeld aan Gladon. In Engeland faalde de spits hopeloos, maar volgend seizoen kan Gladon zijn revanche nemen. Heracles Almelo kondigde donderdag de huurperiode van hem aan.

De Jupiler League-talenten
Vanuit de Jupiler League maken sommige spelers de stap naar de Eredivisie. Met Vincent Janssen als meest recente voorbeeld, van Almere City naar Tottenham Hotspur in de Premier League, zijn de Eredivisionisten nu ook weer aan het shoppen op het tweede niveau. Topscorer Tom Boere krijgt bij FC Twente een kans om te debuteren in de Eredivisie. Hij scoorde afgelopen seizoen liefst 33 maal.

Ook Cyriel Dessers vond het net makkelijk in de Jupiler League. Voor NAC Breda scoorde hij 22 keer in zijn eerste seizoen in Nederland. FC Utrecht zag voldoende potentie en verving Sébastien Haller met de Belgische aanvalsleider. Ook voor Dessers wordt het komende seizoen zijn debuutjaar in de Eredivisie.

De onbekenden
Grote transfersommen kunnen lang niet alle ploegen in de Eredivisie betalen en dus moet er creatief gescout worden. Sparta haalde Dalibor Volaš uit het Oostblok. Een spits die een neusje voor de goal lijkt te hebben en dit zelfs al liet zien in de groepsfase van de Europa League. Volaš maakte zijn goals vooral in Slowakije.

FC Utrecht haalde naast Dessers ook de boomlange Simon Makienok naar de Domstad. De blonde spits is langer dan 2 meter en was vooral succesvol voor HB Køge en Brøndby IF in Denemarken. In Italië en Engeland wist de Scandinaviër het net minder makkelijk te vinden.

NAC Breda was na het vertrek van Dessers op zoek naar nieuwe input voor in de aanval en de Brabanders vonden dit in de vorm van Thierry Ambrose. De promovendus huurt de Fransman van Manchester City, dat Ambrose vooral in het beloftenelftal ervaring liet opdoen. Dit bleek succesvol, aangezien de spits 8 keer scoorde in 15 wedstrijden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner