FC Groningen Zondag, 9. Februari 2014
16:30 uur
sc Heerenveen
1:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Rajiv van La Parra 33. / Schot met links  (Alfreð Finnbogason)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 36. / Schot met rechts  (Rajiv van La Parra)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 39. / Penalty
1 : 3 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 86. / Penalty

90'
Lange tijd leek het een saaie tweede helft te worden, maar daar kwam in de slotfase verandering in. Een rode kaart en een strafschop maakten het even leuk om naar te kijken, maar daar is alles ook wel mee gezegd.
90'
90'
Lurling met een enorme kans! De aanvaller duikt voor Bizot op en heeft de hoek voor het uitkiezen. Tijdens zijn schot glijdt Lurling uit, waardoor het leder langs de rechter bovenhoek vliegt.
88'
Gele kaart voor Anthony Lurling (sc Heerenveen)
Lurling maakt De Leeuw even duidelijk dat er niets meer te halen valt. De invaller van Heerenveen legt de aanvaller van FC Groningen over de knie.
86'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
86'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
86'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:3 door Michael de Leeuw
De Leeuw faalt niet vanaf elf meter. De spits van FC Groningen stuurt Nordfeldt de verkeerde hoek in en scoort daarmee de eretreffer.
86'
Gele kaart voor Stefano Marzo (sc Heerenveen)
Marzo legt Zeefuik neer in het strafschopgebied! De spits ging eenvoudig liggen, maar smeert de verdediger een gele kaart aan en krijgt een strafschop mee.
84'
Aan de tribunes is te zien dat het einde nadert. Veel mensen hebben ondertussen het stadion al verlaten. De kans is reëel dat een groot gedeelte de rode kaart van Otigba heeft gemist.
81'
Heerenveen laat zich soms makkelijk het kaas van het brood eten. Zo troeft Zeefuik zowel Finnbogason als Van la Parra af omdat de twee spelers van Heerenveen zich eenvoudig laten vallen.
78'
Wissel in bij FC Groningen -> Género Zeefuik
78'
Wissel uit bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
78'
Finnbogason helpt een enorme kans omver! De spits speelt behendig de doelman van FC Groningen uit en wil de bal daarna inschuiven. Het tikje met links is te zacht, waardoor Wijnaldum de bal op de doellijn kan redden.
77'
De opleving van FC Groningen na de rode kaart blijkt voor korte duur te zijn. Heerenveen controleert de wedstrijd alweer en heeft veelvuldig het balbezit.
74'
Zo kan het nog een spannende wedstrijd worden. Er lijkt echter te weinig tijd voor FC Groningen om echt gevaarlijk te worden. Het publiek gelooft er in ieder geval in en gaat achter de thuisploeg staan.
72'
Rode kaart voor Kenneth Otigba (sc Heerenveen)
Het is weer tien tegen tien! Otigba legt de doorgebroken De Leeuw neer. Een domme overtreding van de centrale verdediger en totaal onnodig bij deze tussenstand.
70'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
De invaller deelt een flinke tik uit op de enkel van Ziyech. De spelverdeler van sc Heerenveen mag blij zijn dat hij nog geen blessure heeft opgelopen vandaag.
69'
De frustratie zit vanavond hoog bij Van Nieff. De middenvelder was al bij meerdere overtredingen betrokken en zoekt nu problemen met Finnbogason. Scheidsrechter Nijhuis laat het allemaal gaan.
68'
Van Basten geeft Başaçikoğlu uitleg waarom hij naar de kant wordt gehaald. De talentvolle vleugelspeler lijkt zich in de woorden van de hoofdtrainer te kunnen vinden.
67'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Anthony Lurling
67'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Bilal Başaçikoğlu
67'
Heerenveen heeft niet meer de scherpte die het in de eerste helft wel had. De Friezen hopen vooral op een foutje bij FC Groningen en willen daar dan van profiteren.
64'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Daley Sinkgraven
64'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joey van den Berg
60'
Het publiek van FC Groningen vraagt om 'alles of niet'. Dat lijkt er echter niet in te zitten voor de fans. FC Groningen is met tien man niet bij machten om ook maar een beetje druk uit te oefenen. Het wordt nog een lange tweede helft voor de Groningers.
57'
Finnbogason laat het na om te scoren! Een lange bal wordt prima verlengd door Van den Berg. Met zijn hoofd brengt Van den Berg de spits van Heerenveen in stelling. Finnbogason mikt met zijn linker net te hoog en te ver naast het doel.
55'
SC Heerenveen heeft nu ook het meeste balbezit. FC Groningen trekt zich terug rond het eigen strafschopgebied. Voor de bezoekers is het lastig om een opening te vinden in de verdediging van FC Groningen.
52'
Op het moment dat Ziyech een corner wil nemen, wordt hij door de thuissupporters bekogeld met proppen papier die zijn gebruikt tijdens de sfeeractie. Zo is het talent niet alleen de gebeten hond in het veld, maar ook buiten de krijtlijnen.
49'
De thuisploeg probeert waar mogelijk het tempo uit de wedstrijd te halen. Het heeft het liefst ook zelf zoveel mogelijk het balbezit. Op die manier is de kans het grootst dat het niet nog een tegendoelpunt krijgt.
46'
FC Groningen wisselt om de schade beperkt te houden. Het weet in ieder geval dat het Kieftenbeld zal missen tegen FC Twente, maar ook het meespelen van Kostic is twijfelachtig. De aanvaller is geblesseerd in de kleedkamer achtergebleven.
46'
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Rasmus Lindgren
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> Filip Kostić
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Hans Hateboer
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
45'
Het publiek zit er verslagen bij in de rust. SC Heerenveen is heer en meester en staat terecht met 3-0 voor. Daarnaast is Kieftenbeld met rood van het veld, terwijl hij eerder al van het veld gestuurd had kunnen worden door zijn actie bij Ziyech.
45'
43'
Zo zit Heerenveen voor rust al op rozen in de Euroborg. FC Groningen mag hopen dat het niet nog meer doelpunten om de oren krijgt. Heerenveen was voor de rode kaart ook al heer en meester.
39'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:3 door Alfreð Finnbogason
De spits laat Bizot kansloos! Finnbogason stuurt met zijn strafschop de keeper de verkeerde hoek in en zet Heerenveen op 3-0.
38'
Rode kaart voor Maikel Kieftenbeld (FC Groningen)
Kieftenbeld voorkomt met zijn arm dat Finnbogason een doelpunt kan maken. Nijhuis twijfelt even, maar geeft dan toch een strafschop en een rode kaart!
38'
Ondertussen begint het steeds harder te regenen in de Euroborg. Het komt het veld en het spel van FC Groningen niet ten goede. Heerenveen staat verdiend op een 2-0 voorsprong.
36'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:2 door Hakim Ziyech
Daar is de verdubbeling al. Heerenveen speelt een counter razendsnel uit, met Ziyech als eindstation. Het talent blijft rustig oog-in-oog met Bizot en treft doel.
33'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:1 door Rajiv van la Parra
De vleugelaanvaller ontsnapt bij een steekpass van Finnbogason aan de buitenspelval. Van la Parra haalt vanaf twintig meter verwoestend uit. Als een kanonskogel vliegt zijn poging in de linker bovenhoek.
32'
Bizot en Botteghin brengen redding op de doellijn! Kum komt bij een corner boven iedereen uit en kopt goed op doel. Bizot tikt de bal tegen het hoofd van Botteghin, die tot zijn opluchting het leder op het dak van het doel ziet belanden.
30'
Heerenveen begint langzamerhand de regie over de wedstrijd kwijt te raken. FC Groningen wordt harder in de duels en gooit meer strijdlust in de wedstrijd.
26'
Nordfeldt brengt redding! Botteghin ontvangt de bal op twintig meter en besluit vervolgens aan te leggen voor een schot. Het leder gaat laag richting de verre onderhoek, maar daar ligt ook de keeper van Heerenveen.
25'
Voor het eerst meldt FC Groningen zich in de zestien van Heerenveen en direct ontstaan er commotie. Het publiek wil een strafschop zien nadat De Leeuw een klein duwtje krijgt van Otigba. Nijhuis laat doorspelen.
23'
Nadat FC Groningen even wat lucht heeft gekregen van Heerenveen trappen de bezoekers het gaspedaal weer in. Het is een klein wonder te noemen dat de brilstand nog op het scorebord staat.
20'
Gele kaart voor Maikel Kieftenbeld (FC Groningen)
De aanvoerder van FC Groningen krijgt terecht een gele kaart. De aanvoerder haalt Ziyech op een smerige wijze naar de grond. De verdediger kan het niet hebben dat de dribbelaar hem telkens te snel af is.
20'
De storm die Heerenveen heeft, is wat gaan liggen. FC Groningen krijgt meer ruimte om te voetballen en begint langzaam op te schuiven naar de zestien van de bezoekers.
17'
Het veld in de Euroborg lijkt met de minuut slechter te worden. Vooral het strafschopgebied van Bizot is slecht te noemen, terwijl er woensdag alweer een wedstrijd op het programma staat in de Euroborg.
14'
In het strafschopgebied van FC Groningen ligt Ziyech met pijn aan zijn hoofd op de grond. Kieftenbeld pakte Ziyech bij zijn hoofd, terwijl de speler op de grond lag. Een onnodige actie van de aanvoerder. Hij mag van geluk spreken dat het niet gezien is.
11'
De druk van sc Heerenveen op FC Groningen blijft maar toenemen. Het is een wonder dat de bezoekers nog niet hebben gescoord. De aanvallers van FC Groningen hebben de zestien van Heerenveen nog niet gezien.
8'
Bizot zit mis bij een hoekschop van Heerenveen. De keeper probeerde een scherp indraaiende bal te onderscheppen. Hij graait echter mis en ziet tot zijn opluchting de bal voor het doel langs gaan.
6'
Van la Parra met het eerste echte gevaar! De vleugelspeler krijgt de bal aan de rechterkant mee en heeft ruimte om op doel te schieten. Van la Parra zoekt de verre hoek, waar Bizot zijn hand tegen de bal krijgt.
4'
Heerenveen is een stuk beter aan de wedstrijd begonnen dan FC Groningen. De thuisploeg wordt achteruit gedwongen op de eigen speelhelft. Heerenveen probeert met Bilal, Finnbogason en Ziyech druk op de verdediging van Groningen te zetten.
1'
Vrijwel direct gevaar van sc Heerenveen. Finnbogason ontloopt de buitenspelval en geeft de bal keurig mee aan Ziyech. De talentvolle middenvelder ziet zijn schot geblokt worden.
1'
Na een mooie sfeeractie van de supporters van FC Groningen is de wedstrijd begonnen. Bij de thuisploeg staan Wijnaldum, Kappelhof en Van Nieff op scherp. Aan de kant van Heerenveen geldt dat voor Otigba, De Roon, Ziyech, Van den Berg en Van la Parra.
1'
Welkom bij de liveticker van het eredivisieduel tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en wordt daarna overgegaan op het liveverslag. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails. Een fijne wedstrijd gewenst!

Derby van het Noorden
Het treffen tussen FC Groningen en Heerenveen wordt bestempeld als de Derby van het Noorden. Yoëll van Nieff, middenvelder bij de thuisploeg, meent dat de derby erg leeft in Groningen. "Derby's zijn altijd wedstrijden op zich en het duel leeft echt in Groningen, dat herken ik nog vanuit mijn jeugd of van de wedstrijden waarbij ik langs de lijn stond als ballenjongen." Vorig seizoen eindigde de ontmoeting in een 3-1 zege voor FC Groningen.

Ranglijst
Het verschil tussen FC Groningen (10) en sc Heerenveen (6) is vijf punten. Bij een overwinning klimmen de bezoekers over nummer vijf PSV heen. De achterstand op nummer vier Vitesse is op dit moment maar liefst tien punten, waardoor de Friezen lijken overgeleverd aan de play-offs voor Europees voetbal. FC Groningen is alles behalve zeker van die play-offs. Bij drie punten klimt het op naar stek negen in de Eredivisie.