10.02.2014 14:36

Feyenoord doet goede zaken, Heerenveen sterkste in derby

De 23ste speelronde van de Eredivisie werd gekenmerkt door een aantal wonderschone doelpunten en een paar verrassende uitslagen. Drie van de vier clubs uit de top van de Eredivisie leden het afgelopen weekend puntenverlies, alleen Feyenoord mocht drie punten bijschrijven. We blikken terug op speelronde 23 van de Eredivisie.

Vitesse wint weer niet

Het loopt niet zo lekker bij Vitesse. De ploeg van Peter Bosz won na de winterstop slechts één duel en ook afgelopen vrijdag lukte het de Arnhemmers niet om te winnen. In het eigen Gelredome nam Vitesse het op tegen hekkensluiter ADO Den Haag, dat een zeer verdienstelijk punt aan de wedstrijd overhield. Beide ploegen kwamen in het duel niet tot scoren.

FC Twente onderuit tegen PSV

Eén van de titelkandidaten dit seizoen is FC Twente. De Tukkers begonnen vorige week in en tegen Heerenveen aan een zware reeks wedstrijden en wonnen van de Friezen. Dat kunstje herhaalden de Enschedeërs zaterdag tegen PSV niet. In een zeer leuk duel in Eindhoven bleek de ploeg van Phillip Cocu na negentig minuten de sterkste: 3-2. De PSV-trainer hield miljoenenaankoop Adam Maher de hele wedstrijd op de bank.

Eagles stunten tegen AZ

Iedere club weet dat het dit seizoen erg lastig is om een wedstrijd in de Adelaarshorst te winnen. Afgelopen zaterdag kwam het AZ van Dick Advocaat langs in Deventer en eens te meer bewees Go Ahead Eagles dat iedere Eredivisie-club in eigen huis verslagen kan worden. In een kolkende Adelaarshorst zette rechtsback Doke Schmidt de thuisploeg met een vlammend schot op voorsprong. Invaller Jarchinio Antonia verdubbelde vlak voor tijd de score, alvorens Roy Beerens in de extra tijd de 2-1 binnenschoot.

Ruime overwinning Feyenoord op NEC

Dankzij een heerlijk doelpunt van Søren Rieks kwam NEC zaterdagavond onverwacht op 0-1 in De Kuip. De club uit Nijmegen kon de voorsprong echter niet vasthouden en zag Feyenoord al voor rust via Lex Immers en Graziano Pellè langszij komen. Na de theepauze gingen de Rotterdammers door met het maken van doelpunten. Namens Feyenoord maakte Jean-Paul Boëtius er twee en ook Pellè maakte er nog eentje. Opvallend aan het duel was dat beide ploegen een strafschop kregen én misten.

Ajax niet langs PEC Zwolle

Koploper Ajax heeft zondag niet optimaal kunnen profiteren van het puntenverlies van Vitesse en FC Twente. In het IJsseldeltastadion kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen PEC Zwolle. De ploeg van Frank de Boer kwam door een doelpunt van Davy Klaassen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong in Zwolle. Ajax verzuimde vervolgens uit te lopen naar 0-2, waardoor Guyon Fernandez namens de thuisploeg voor rust de gelijkmaker kon maken. In de tweede helft waren de Zwollenaren nog heel dicht bij de 2-1, maar Fred Benson (paal) en Jesper Drost (lat) scoorden niet.

Bijzondere slotfase in Waalwijk

Lange tijd leken RKC Waalwijk en FC Utrecht zondag de punten te delen, maar door een bizarre en doelpuntrijke slotfase, wonnen de Waalwijkers uiteindelijk met 5-2. Na 78 minuten stond een 1-1 stand op het scorebord en vijf minuten later was het 3-2 voor de ploeg van Erwin Koeman. De Domstedelingen kregen vlak voor tijd dé mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Jens Toornstra verzuimde een strafschop te benutten. Het leed van het mentaal gebroken FC Utrecht werd in de absolute slotfase van de wedstrijd vergroot, toen Jean-David Beauguel en Aurélien Joachim de vierde en vijfde goal namens RKC maakten.

Heerenveen doet Groningen pijn in derby

FC Groningen presteert dit seizoen dramatisch tegen noordelijke clubs. Na de nederlagen in de uitwedstrijden tegen SC Cambuur (4-1) en sc Heerenveen (4-2), leden de Groningers afgelopen zondag in de eigen Euroborg een pijnlijke 1-3 nederlaag tegen sc Heerenveen. De noordelijke derby was al na één helft beslist: na 45 minuten spelen leidden de Friezen met 0-3. Bovendien stonden de Groningers nog maar met tien man, nadat Maikel Kieftenbeld vlak voor rust met een rode kaart van het veld werd gestuurd. In de tweede helft verzuimde de ploeg van Marco van Basten de score uit te breiden. Michael de Leeuw redde namens de Groningers vlak voor tijd de eer door een penalty te benutten.