SC Cambuur Zondag, 26. Januari 2014
12:30 uur
sc Heerenveen
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Elvis Manu 4. / Schot met rechts  (Bartholomew Ogbeche)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Bartholomew Ogbeche 44. / Kopbal  (Marcel Ritzmaier)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Jody Lukoki 69. / Schot met rechts  (Elvis Manu)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 86. / Schot met links  (Daley Sinkgraven)

90'
90'
Wissel in bij SC Cambuur -> Oliver Feldballe
90'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Elvis Manu
87'
Gele kaart voor Jody Lukoki (SC Cambuur)
En opeens regent het gele kaarten. Jody Lukoki probeert de bal af te pakken van Mitchell Dijks met een sliding, maar raakt hierbij zijn oud-teamgenoot. Een gele kaart voor de aanvaller van SC Cambuur.
86'
Gele kaart voor Alfreð Finnbogason (sc Heerenveen)
En de spits gaat meteen op de bon. In de rush na het doelpunt gaat hij te hard een duel in en krijgt hiervoor geel.
85'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:1 door Alfreð Finnbogason
SC Heerenveen maakt nog een treffer! Een eretreffer, of gaat het nog spannend worden? Daley Sinkgraven brengt een afgeslagen corner terug in de zestien en daar staat Alfreð Finnbogason klaar om de 3-1 in te tikken.
84'
De fans van SC Cambuur vieren hun feest en dat is natuurlijk niet zo gek. Dit is de wedstrijd van het jaar en ze staan gewoon met 6-0 voor.
81'
Mitchell Dijks kopt een bal hoog over uit een corner. Tja, meer is er niet te melden rondom SC Heerenveen. De ploeg zit absoluut niet in de wedstrijd.
79'
SC Heerenveen probeert het nog wel, maar drie goals maken in tien minuten lijkt een onmogelijke opgave. Zeker als je het aantal kansen van SC Heerenveen telt. Dit zijn er namelijk twee.
75'
Door de inbreng van Joeri de Kamps staan er overigens nu drie Ajacieden op het veld. Jody Lukoki en Mitchell Dijks zijn de andere twee.
74'
Zo heb je geen club en zo krijg je een publiekswissel in Leeuwarden. Bartholomew Ogbeche wordt een kwartier voor tijd vervangen door Martijn Barto. Bij SC Heerenveen vervangt Joeri de Kamps Joey van den Berg.
73'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Joeri de Kamps
73'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joey van den Berg
73'
Wissel in bij SC Cambuur -> Martijn Barto
73'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Bartholomew Ogbeche
71'
Gele kaart voor Bilal Başaçikoğlu (sc Heerenveen)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is een feit. Bilal Başaçikoğlu zit niet lekker in de wedstrijd, wordt afgestopt middenin zijn actie en wordt dan boos op alles en iedereen. Ook op de grensrechter en daar krijgt hij geel voor.
69'
Doelpunt voor SC Cambuur, 3:0 door Jody Lukoki
Dit lijkt mij toch de beslissing! De aanvallende wissel van SC Heerenveen zorgt voor ruimte achterin en Jody Lukoki profiteert daarvan. Elvis Manu bereikt de snelle flankspeler met een diepe bal en Lukoki blijft rustig. Met rechts prikt hij de 3-0 achter Kristoffer Nordfeldt.
66'
Veertien jaar geleden stond deze wedstrijd voor het laatst op het programma in de Eredivisie. SC Cambuur won nog nooit in eigen huis van SC Heerenveen.
63'
Weer een kansje voor SC Cambuur. Marcel Ritzmaier komt buiten de zestien in balbezit en haalt snel uit met links. De bal gaat richting de linkerbovenhoek, maar Kristoffer Nordfeldt hoeft niet in te grijpen: De bal gaat naast.
61'
Poeh, Wout Droste veroorzaakt bijna een penalty als hij Hakim Ziyech wil afstoppen, maar de verdediger van SC Cambuur houdt op het laatste moment in en laat Ziyech lopen. Een wijs besluit, want bij contact en een val van Ziyech is het gewoon een strafschop. Nu volgt alleen een uitbal.
58'
De tweede wissel van SC Heerenveen is aanvallend. Verdediger Ramon Zomer gaat naar de kant en middenvelder Daley Sinkgraven komt in het veld. SC Heerenveen heeft nog dertig minuten om iets te doen aan die 2-0 achterstand.
58'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Daley Sinkgraven
58'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Ramon Zomer
56'
Daar is inderdaad Yanic Wildschut, die Luciano Slagveer vervangt. Slagveer kwam één keer bijna voor het doel, maar toen keepte Leonard Nienhuis alert. Daarnaast was Slagveer onzichtbaar.
56'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
56'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
55'
SC Heerenveen gaat zo wisselen. Voorin loopt het nog niet bij de Friezen en daarom komt Yanic Wildschut zometeen in het veld.
52'
SC Heerenveen won tweemaal in de laatste vijf competitiewedstrijden. AZ werd met 5-1 over de knie gelegd en ook PEC Zwolle werd aan de zegekar gebonden (2-1). Tegen Roda JC en ADO Den Haag werd gelijkgespeeld en Feyenoord won met 2-1 van de Friezen.
51'
SC Cambuur won van de laatste vijf competitiewedstrijden slechts één wedstrijd, tegen Go Ahead Eagles. Daarvoor gingen wedstrijden tegen Vitesse (0-3), Ajax (1-2) en NAC Breda (0-1) verloren. Tegen RKC Waalwijk werd met 2-2 gelijkgespeeld.
48'
Zonder wijzigingen zijn SC Cambuur en SC Heerenveen begonnen aan de tweede helft. Kan de uitploeg een 2-0 stand goed maken in het tweede deel van deze wedstrijd?
46'
45'
Man van de eerste helft: Bartholomew Ogbeche. Wat een debuut maakt die aanvaller mee. Hij leverde na vijf minuten al een assist door de bal door te koppen op Elvis Manu. Die stifte de bal knap over Kristoffer Nordfeldt heen. Daarna bleef SC Cambuur de voetballende ploeg en vlak voor rust werd dat spel beloond: Ogbeche kopte een vrije trap van Marcel Ritzmaier tegen de touwen.
45'
44'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:0 door Bartholomew Ogbeche
Die Bartholomew Ogbeche!! Al een assist bij zijn debuut, maar nu ook een doelpunt! Een indraaiende vrije trap van Marcel Ritzmaier is een prooi voor de spits, die de 2-0 inkopt.
41'
Weer een kansje voor SC Heerenveen. Alfreð Finnbogason krijgt zijn hoofd tegen een voorzet van Bilal Başaçikoğlu, maar de inzet van de IJslander gaat ruim naast. Zowel Başaçikoğlu als Finnbogason zitten nog niet lekker in de wedstrijd. Normaliter sterkhouders bij de ploeg uit Heerenveen.
38'
Heel alert gekeept van Leonard Nienhuis! Hakim Ziyech passt snel naar voren en bereikt daarmee bijna Luciano Slagveer of Alfreð Finnbogason. Beide komen vrij voor Nienhuis, maar die komt snel uit zijn doel en trapt de bal weg.
38'
In alle competities samen speelden de ploegen 57 keer tegen elkaar. SC Heerenveen won 24 keer , SC Cambuur behaalde vijftien zeges en er waren achttien gelijke spelen.
35'
Elvis Manu krijgt de bal uit een corner op zijn hoofd, maar de flankspeler heeft daar geen weet van. Hij kan daarom niet echt mikken en de kopbal gaat ruim over. Niet zijn specialiteit, anders had hij er wel meer mee gedaan.
34'
Het is toch SC Cambuur met meer dreiging in deze wedstrijd. De aanvalslinie met Jody Lukoki, Elvis Manu en Bartholomew Ogbeche maakt het de verdediging van SC Heerenveen meer dan moeilijk.
32'
Elvis Manu wordt boos na een lichaamsduel met Pele van Anholt. Niet omdat die back zo fel is, maar omdat Alfreð Finnbogason nadat het duel is afgelopen een klein schopje uitdeelt. Niet hard, maar wel gemeen.
29'
Dit is een wedstrijd met twee soorten aanvallende linies. SC Cambuur scoorde slechts 19 keer in de Eredivisie en heeft daarmee het minste aantal doelpunten gescoord. SC Heerenveen wist maar liefst 44 keer het net te vinden en staat daarmee bovenaan in het doelpuntenklassement samen met Vitesse en FC Twente.
26'
Het begint iets harder te worden in Leeuwarden. Meer overtredingen volgen elkaar snel op, maar Serdar Gözübüyük houdt de kaarten voorlopig op zak.
23'
Toch behoudt de gehuurde Ajacied niet altijd het overzicht. SC Cambuur countert en komt in een situatie waarin het drie tegen drie wordt. Hij dribbelt en dribbelt, terwijl Marcel Ritzmaier zich goed vrijloopt bij de tweede paal. Jody Lukoki wil echter zelf en verliest daardoor de bal.
21'
Elvis Manu bijna met de 2-0! Jody Lukoki wordt op rechts weggestuurd en de huurling houdt het overzicht. Hij legt de bal op de penaltystip, waar Manu vrijstaat. Zijn inzet wordt echter ternauwernood geblokt door Pele van Anholt.
20'
Een vrije trap van Mohamed El Makrini wordt per ongeluk verlengd door een speler van SC Heerenveen, maar de bal eindigt recht in de handen van Kristoffer Nordfeldt.
19'
Het lijkt voorlopig de speelronde te zijn van de degradatiekandidaten. Eerder won ADO Den Haag al van Feyenoord en pakte Roda JC drie punten tegen FC Utrecht. Nu staat SC Cambuur voor tegen SC Heerenveen, maar er zijn nog veel minuten te spelen.
16'
Daar is dan de eerste kans voor SC Heerenveen! Hakim Ziyech neemt een voorzet in één keer op de pantoffel en Leonard Nienhuis moet de bal uit de rechterhoek plukken. Goede poging, maar ook de redding mag er zijn.
15'
Eerder dit seizoen won SC Heerenveen in speelronde acht van SC Cambuur. In Heerenveen werd het 2-1 door doelpunten van Luciano Slagveer (1-0), Jody Lukoki (1-1) en uiteraard Alfred Finnbogason (2-1).
12'
Bartholomew Ogbeche bijna weer met een assist!
Hij controleert een lange bal en ziet dat Jody Lukoki zijn loopactie is gestart. Hij speelt de bal perfect richting de zestien, maar de aanname van de pijlsnelle Ajacied is niet goed genoeg. Zonde, want dit had een kans moeten opleveren.
12'
Natuurlijk is de rol van Bartholomew Ogbeche bij de goal opmerkelijk te noemen. De spits zat zonder club en belde zelf met coach Dwight Lodeweges of hij niet in aanmerking kwam voor een plek bij SC Cambuur. Hij maakte indruk in een oefenwedstrijd met Jong SC Cambuur - hij scoorde vijf keer - en begint dus meteen in de basisopstelling in de Friese derby.
9'
SC Cambuur blijft vrolijk doorgaan. Paco van Moorsel wordt aangespeeld en lijkt in kansrijke positie te komen, maar de middenvelder van de thuisploeg krijgt de bal niet lekker mee.
7'
Nou, het vuurwerk in Leeuwarden is niet voor niets aangestoken blijkbaar. Wat een mooie opening van de thuisploeg! Een snelle openingstreffer, agressief spel - op een juiste manier - en zelfs vuurwerk buiten het stadion. Ja, dit mag gewoon, dus de scheidsrechter kan moeilijk de wedstrijd staken vanwege het vuurwerk.
4'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:0 door Elvis Manu
Een hele snelle openingstreffer in Leeuwarden! Een lange bal wordt door de spits Bartholomew Ogbeche verlengd en de bal valt precies tussen keeper Kristoffer Nordfeldt en de verdediging in. Elvis Manu ziet daar brood in, stormt naar voren en ziet dat Nordfeldt uit zijn doel is gekomen. Met een mooie stift verschalkt hij de doelman en zet zo de 1-0 op het scorebord.
3'
Na een korte behandeling komt Hakim Ziyech echter terug in het veld.
2'
Vroeg in de wedstrijd gaat Hakim Ziyech geblesseerd naar de grond. Het zou zonde zijn als de talentvolle middenvelder nu al naar de kant moet. Hij leek door zijn enkel te gaan in een fysiek duel.
1'
Is het ook plaatselijke mist als de rook is ontstaan door afgestoken vuurwerk in het stadion van SC Cambuur? Dan is er nu plaatselijke mist ontstaan in Leeuwarden, want de wedstrijd begint iets later vanwege het belemmerde zicht.
1'
De Friese derby is zoals vele andere derby’s: Leuk. Zo’n wedstrijd waarin de fans een hele grote rol spelen en ze waarschijnlijk geen enkele seconde stil zijn. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van SC Cambuur – SC Heerenveen.

Deze wedstrijd is voor SC Cambuur nog belangrijker geworden door de resultaten in speelronde twintig. ADO Den Haag, Roda JC, PEC Zwolle en Heracles Almelo wonnen allemaal hun wedstrijden, waardoor de concurrentie bij een nederlaag uitloopt. Sterker nog, verliest SC Cambuur vandaag bij SC Heerenveen en wint NEC de Gelderse derby van Vitesse is het gewoon een feit dat de ploeg uit Leeuwarden de hekkensluiter wordt. Spanning genoeg dus in Friesland. Misschien ook voor Bartholomew Ogbech, want de Nigeriaanse aanvaller staat voor het eerst in de basis bij SC Cambuur. Woensdag tekende hij een contract na een korte proefperiode en nu verdringt hij Martijn Barto uit de basis.

SC Heerenveen beschikt ook over een prima spits, die iets bekender is voor de Nederlandse voetbalfan. Alfred Finnbogason is wederom bezig aan een lekker seizoen en heeft al achttien keer het net gevonden. Daarmee is hij topscorer van de Eredivisie. In totaal heeft hij al 42 keer het net gevonden voor zijn club, wat hem bijna het clubrecord oplevert. Dat staat nu op naam van Gerald Sibon, met 47 treffers in de Nederlandse competitie. Terug naar de wedstrijd, die pas drie keer eerder in de Eredivisie werd gespeeld. SC Cambuur won nog nooit in eigen stadion van SC Heerenveen en speelde slechts één keer gelijk. SC Heerenveen won twee keer van de Friese concurrent en scoorde vier keer in drie duels.