AFC Ajax
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Ricardo van Rhijn 5. / dir. vrije trap

90'
Geheel tegen de verhoudingen in heeft Ajax met 1-0 gewonnen in De Kuip. Ook na rust was Feyenoord de betere ploeg en kreeg het de nodige kansen. De eerste kans was voor Ajax, maar Sigþórsson miste. In de slotfase kreeg Te Vrede nog enkele mogelijkheden op een late gelijkmaker, maar ook hij vond het net niet.
90'
90'
En nog een grote kans voor de Rotterdammers! Opnieuw is het Te Vrede die Cillessen met een kopbal probeert te verschalken. De doelman heeft echter een prima redding in huis en houdt de spits van scoren af.
90'
Wat een kans nog voor Feyenoord op de gelijkmaker! Te Vrede krijgt ditmaal de mogelijkheid, maar de spits krijgt de bal niet in het doel. Ajax haalt opgelucht adem!
90'
Feyenoord heeft nog vier minuten blessuretijd om de gelijkmaker te forceren. Ajax moet dus nog vier minuten volhouden om de overwinning over de streep te trekken.
87'
Serero vergeet om de wedstrijd te beslissen. Op aangeven van Klaassen werkt de middenvelder de voorzet naast het doel van Vermeer.
84'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
84'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
82'
Met de borst legt Kâzim-Richards de bal op de rand van het zestienmetergebied klaar voor de inlopende Boëtius. Laatstgenoemde haalt uit, maar Cillessen duikt naar de grond en heeft die inzet.
79'
De geblesseerd Kongolo heeft het veld moeten verlaten en met de inbreng van Te Vrede is het signaal van Rutte duidelijk: alles of niets.
78'
Wissel in bij Feyenoord -> Mitchell te Vrede
78'
Wissel uit bij Feyenoord -> Terence Kongolo
77'
Het spel ligt nu even stil als Kongolo geblesseerd op het veld ligt. Het is te hopen voor Rutte en Feyenoord dat hij verder kan.
74'
Een schitterende redding van Cillessen voorkomt de gelijkmaker! Boëtius is de Feyenoorder die in kopt, maar met een uiterste krachtinspanning slaat de doelman van Ajax de inzet uit zijn doel.
73'
Gele kaart voor Nick Viergever (AFC Ajax)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor de net ingevallen Viergever. Hij haalt Manu onderuit en onderbreekt zo een veelbelovende aanval van Feyenoord.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Nick Viergever
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Niki Zimling
71'
Wissel in bij Feyenoord -> Tonny Vilhena
71'
Wissel uit bij Feyenoord -> Karim El Ahmadi
70'
Wissel in bij Feyenoord -> Elvis Manu
70'
Wissel uit bij Feyenoord -> Ruben Schaken
70'
Feyenoord is na de hervatting niet meer zo dominant als het grote delen voor rust was. Het is dan ook erg vermoeiend om zulk spel 90 minuten lang vol te houden.
66'
Goed verdedigend optreden van Veltman zorgt ervoor dat er geen Feyenoorder is die een voorzet vanaf rechts binnen kan koppen. Er stonden er drie vrij van de thuisploeg, maar die kregen dankzij Veltman dus niet de kans waar ze op hoopten.
63'
Ajax verloor slechts één van de laatste 21 ontmoetingen met Feyenoord. Enkel met John Guidetti won Feyenoord ruim twee jaar geleden van Ajax. De spits maakte destijds een hattrick.
60'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
60'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
58'
Clasie heeft wat heel moois in gedachten als hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied ineens op de slof neemt. Het schot van de middenvelder wordt geblokt door Zimling.
56'
Veel overtredingen over en weer in deze fase van de wedstrijd, maar Blom besluit de kaarten voorlopig nog op zak te houden. Hij heeft de wedstrijd dan ook goed onder controle.
53'
Ook na rust zit Feyenoord er goed bovenop en is de druk op de spelers van Ajax groot. Het is wachten op de eerste grote kansen voor de Rotterdammers na rust, waar Ajax via Sigþórsson dus al wel een grote mogelijkheid kreeg.
49'
Sigþórsson krijgt een grote kans als hij alleen doelman Vermeer nog voor zich heeft. De hoek is echter lastig en de spits krijgt de bal dan ook niet langs de Rotterdamse doelman. Zo blijft het 1-0 voor de Amsterdammers.
48'
Heel Feyenoord schreeuwt om een strafschop als Veltman hands zou hebben gemaakt. Scheidsrechter Blom wuift alle protesten van de Rotterdammers weg en geeft geen penalty.
46'
De bal rolt weer in De Kuip als Ajax heeft afgetrapt. Weet Ajax zijn voorsprong vast te houden of blijft Feyenoord net als voor rust kansen creëren, maar maakt het nu wel de gelijkmaker? Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft.
46'
45'
In Rotterdam is Feyenoord de bovenliggende partij, maar is het Ajax dat met 1-0 voor staat. Feyenoord raakte maar liefst driemaal de lat, maar vond het net dus niet. Dat deed Ajax wel. Van Rhijn krulde op schitterende wijze een vrije trap achter de verbouwereerde Vermeer en staat zodoende als enige doelpuntenmaker genoteerd.
45'
44'
Wat een kans voor Kâzim-Richards! Op aangeven van Toornstra is de spits Moisander te slim af. Hij passeert de verdediger van Ajax en heeft de bal voor het inschuiven, maar op de een of andere manier krijgt hij de bal naast. Prima actie, slecht afgemaakt.
39'
El Ahmadi heeft veel tijd en vrijheid in het Amsterdamse strafschopgebied. Hij zoekt een medespeler, maar weet deze niet te vinden. Ajax werkt de bal vervolgens weg en het Rotterdamse gevaar is geweken.
35'
Een slechte hoge terugspeelbal van Nelom op Vermeer nu, maar de doelman van Feyenoord weet er goed mee om te gaan en schiet de bal terug het speelveld in.
33'
Telkens als Ajax hoopt er snel uit te komen, zijn ze de bal alweer snel kwijt als gevolg van de felle Feyenoorders. De kansen voor de bezoekers zijn daardoor schaars in deze wedstrijd. Tot nog toe althans.
30'
Feyenoord heeft tot dusver 62 procent balbezit gehad tegenover 38 van Ajax. Het zegt wat over de verhoudingen, maar zolang Feyenoord niet weet te scoren, staat Ajax nog altijd voor.
26'
Een knappe redding van Vermeer op een mooi gedrukt schot van El Ghazi. Vanaf de linkerrand van het strafschopgebied haalt de aanvaller van Ajax uit, maar Vermeer tikt de bal uit zijn doel. Uit de hoekschop die volgt kopt Sigþórsson hard naast. Zo is ook Ajax nu gevaarlijk.
23'
Een door Ajax slecht weggewerkte bal komt op de rand van het strafschopgebied bij Clasie terecht. De kleine middenvelder bedenkt zich niet en haalt ineens uit. Zijn schot zeilt maar rakelings naast, goede poging!
23'
Feyenoord is de ploeg die het spel domineert en aanvalt. Ajax beperkt zich noodgedwongen tot verdedigen en verliest vaak snel de bal in balbezit. De Rotterdammers zijn een stuk feller in de duels en trekken zo het spel naar zich toe.
19'
Bij Feyenoord ontbreken overigens drie spelers vanwege een blessure in de selectie: Boulahrouz, Cabral en Immers. Het meespelen van laatstgenoemde was nog onzeker, maar hij speelt vandaag dus definitief niet mee.
15'
Er klinkt in de Kuip zoveel lawaai dat Kongolo en El Ghazi het fluitsignaal van scheidsrechter Blom niet eens horen en onverstoord verder spelen.
14'
Kâzim-Richards zet Moisander weg met zijn imposante lichaam en neemt de bal daarna vol op de slof. Zijn inzet gaat maar rakelings naast. Zo is Feyenoord beter, maar staat Ajax nog altijd voor.
14'
Wat een sensationeel begin van deze Klassieker. Feyenoord raakte reeds driemaal het aluminium terwijl Ajax aan de andere kant een stuk trefzekerder was via de fraaie vrije trap van Van Rhijn. Laten we hopen dat de rest van dit duel net zo spectaculair is!
11'
Weer raakt Feyenoord de lat! Het is toch niet te geloven, binnen tien minuten raakt Feyenoord nu voor de derde keer de lat! Ditmaal kopt verdediger Van Beek, die mee voorin was vanwege een corner, op de lat.
8'
Toornstra probeert het van ver. Zijn schot is niet best en rolt ongevaarlijk naast het doel van Cillessen. Dat kan de nieuweling van Feyenoord een stuk beter.
5'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Ricardo van Rhijn
Waar Feyenoord pech heeft en tweemaal de lat raakt, scoort Ajax aan de andere kant! De Amsterdammers mogen een vrije trap nemen van grote afstand. Van Rhijn gaat achter de bal staan en knalt het leder vanaf een meter of dertig over de muur en in het doel. Wat een fraai doelpunt van de verdediger!
4'
Opnieuw raakt Feyenoord de lat! Wederom ontsnapt Ajax! Feyenoord begint furieus aan dit duel en opnieuw heeft de ploeg pech! Schaken kopt een voorzet vanaf rechts op de lat.
1'
Clasie raakt de lat! Wat een begin van deze wedstrijd! Clasie krijgt de bal geheel vrijstaand in het Amsterdamse strafschopgebied aangespeeld en haalt uit. Zijn schot belandt buiten bereik van Cillessen op de lat en dus ontsnapt Ajax!
1'
De Klassieker is begonnen! Er heeft vuurwerk geklonken in een kolkende Kuip en de spelers zijn er klaar voor. Wie wint deze editie van de Klassieker? We gaan het nu zien! Het zijn de Rotterdammers die hebben afgetrapt.
1'

Als ik het heb over dé Klassieker, dan weet u ongetwijfeld welke wedstrijd er vandaag op het programma staat. In Nederland is er namelijk maar één echte Klassieker en dat is uiteraard Feyenoord – Ajax. Deze zondagmiddag wordt deze beladen en mooie wedstrijd gespeeld in De Kuip te Rotterdam. De aftrap is om half drie en het is aan scheidsrechter Kevin Blom om het treffen in goede banen te leiden. Mijn naam is Roel Egberts en ik doe vanmiddag voor u live verslag van het duel tussen Feyenoord en Ajax.

Feyenoord
Voor Feyenoord is het seizoen niet al te best begonnen. Voorafgaand aan deze zondagmiddag staan de Rotterdammers op plek veertien in de Eredivisie. Slechts eenmaal werd er gewonnen en dat was de eerste wedstrijd van deze competitie op bezoek bij ADO Den Haag. Daarna volgden er twee gelijke spelen en twee nederlagen. Vooral de laatste thuisnederlaag tegen promovendus Willem II kwam in Rotterdam hard aan. Ook het midweekse duel in de Europa League verliep voor Feyenoord niet zoals gepland. In Sevilla werd er kansloos met 2-0 verloren van de huidige winnaar van de Europa League, al gaf trainer Fred Rutte voorafgaand aan die wedstrijd al aan dat hij het treffen met Ajax belangrijker achtte. En als er vanmiddag gewonnen wordt dan zijn alle voorgaande teleurstellingen natuurlijk ook grotendeels vergeten. Opvallend gegeven is uiteraard dat doelman Kenneth Vermeer vandaag zijn eerste Klassieker speelt in het shirt van Feyenoord. Veertien jaar speelde de goalie bij de club uit Amsterdam, maar deze transferperiode verkaste hij voor een prikkie naar aartsrivaal Feyenoord. Voor hem zal het ongetwijfeld een bijzondere middag worden.

Ajax
Net als Feyenoord is ook de start van Ajax in de Nederlandse competitie niet zoals gewenst. Al twee keer verloren de Amsterdammers: thuis tegen PSV en uit bij FC Groningen. Ook werd er drie maal gewonnen en met negen punten staat Ajax op dit moment op plek vijf in de Eredivisie. Om de aansluiting met de top te behouden moet er vandaag dus gewonnen worden. Afgelopen woensdag speelden de mannen van trainer Frank de Boer in de Champions League tegen de Franse topclub Paris Saint-Germain. In Amsterdam eindigde dat duel in een 1-1 gelijkspel dankzij een rake vrije trap van uitblinker Lasse Schöne. De middenvelder liep in de wedstrijd tegen het sterrenensemble uit Parijs echter een liesblessure op en ontbreekt daarom vandaag in de selectie van De Boer. In de Amsterdamse selectie is daarom vandaag de naam te lezen van Ricardo Kishna, hij is de vervanger van de geblesseerde Schöne. De complete opstellingen van zowel Ajax als Feyenoord zijn hier te lezen.

Statistieken
In Rotterdam werd de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in de Eredivisie 58 maal eerder gespeeld. Van die 58 duels won Feyenoord er achttien en Ajax twintig. Wel is het zo dat Ajax de laatste jaren duidelijk de bovenliggende partij is in Rotterdam. Van de laatste 24 Klassiekers in De Kuip won de thuisploeg er namelijk maar vier. De laatste keer dat dit gebeurde was in het seizoen 2011-2012. Toen werd het, mede dankzij drie goals van spits John Guidetti, 4-2 in het voordeel van Feyenoord. Vorig seizoen won Ajax in Rotterdam met 2-1. De Amsterdamse doelpunten kwamen destijds op naam van Joël Veltman en Kolbeinn Sigþórsson.