24.09.2014 12:00

Foto van de Week: Onrecht in Rotterdam

Kenneth Vermeer (l.) en Jasper Cillessen (r.) geven elkaar een knuffel na afloop van Feyenoord - Ajax. Foto van de Week. (21-09-2014)

Afgelopen zondag won Ajax in Rotterdam-Zuid met 1-0 van Feyenoord. Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen gaven elkaar na afloop een vriendschappelijke knuffel, maar de gezichtsuitdrukking van Vermeer spreekt boekdelen.

Gestolen overwinning

Frank de Boer sprak na afloop van een gestolen overwinning. De trainer van Ajax zag dat zijn ploeg het negentig minuten lang moeilijk had met de Rotterdammers. Feyenoord was agressief, zette vroeg druk, won veel duels en was eigenlijk op alle vlakken beter dan de Amsterdammers. De beste kansen waren voor Feyenoord, maar Ajax kwam na vijf minuten spelen op voorsprong. Vermeer had geen antwoord op een vrije trap van Ricardo van Rhijn, die bij afwezigheid van Lasse Schöne achter de bal ging staan.

De lat

Vanaf de andere kant van het veld zag Vermeer echter dat zijn nieuwe ploeg driemaal de lat raakte in het eerste kwartier. Daarnaast was Colin Kâzim-Richards in de eerste helft tweemaal dicht bij een treffer. In de tweede helft zag Vermeer dat Feyenoord iets meer moeite had met Ajax, maar toch bleef Feyenoord het initiatief nemen. In de slotfase kregen Jean-Paul Boëtius en Mitchell te Vrede nog een grote kans op de gelijkmaker, maar het bleef bij 1-0 voor Ajax. Amsterdammer Vermeer is natuurlijk Ajacied in hart en nieren. Maar de doelman, die negentig minuten lang vooral toeschouwer was, weet dat hij zich onsterfelijk had kunnen maken bij de Rotterdamse fans door tijdens zijn eerste Klassieker in het shirt van Feyenoord een overwinning te boeken en de ‘nul’ te houden.

Geweldig publiek

Feyenoord wordt vaak geroemd om haar supporters, maar zij worden de laatste jaren niet verwend met sprankelend voetbal. De sfeer in De Kuip is de afgelopen jaren dan ook afgenomen. Het begrip ‘een kolkende Kuip’ komt dan nog maar zelden voor. De wedstrijd tegen Ajax is wél elk jaar een garantie voor ‘een kolkende Kuip’. Ook dit seizoen ging ‘Het Legioen’ uit haar dak. Het publiek kon genieten van het goede spel dat Feyenoord op de mat wist te leggen. Negentig minuten lang kon Feyenoord rekenen op de steun van het publiek. Zelfs na afloop bleef een groot gedeelte lange tijd zitten om de spelers en technische staf te bedanken met een hartverwarmend applaus. Ondanks de nederlaag stond ‘Het Legioen’ op. Als Feyenoord de komende tijd hetzelfde spel tegen bijvoorbeeld Standard Liège en FC Groningen kan opbrengen, dan kunnen de Rotterdammers hoogstwaarschijnlijk rekenen op de steun van het publiek. Vermeer kan wel een steuntje in de rug gebruiken, dus laten we hopen dat we de komende weken vaker ‘een kolkende Kuip’ gaan zien.

Door: Jurre Hermans