Italië Donderdag, 4. September 2014
20:45 uur
Nederland
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Ciro Immobile 3. / Schot met links  (Leonardo Bonucci)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Daniele De Rossi 10. / Penalty  (Simone Zaza)

90'
Samenvatting

Robin van Persie kreeg vroeg in de tweede helft een kans op een doelpunt, maar verder gebeurde er bar weinig in het tweede bedrijf. Italië liet Oranje het spel maken, maar daar kwam niets van terecht. Italië bleef loeren op de counter, maar ook zij werden niet meer gevaarlijk. Al met al was het een saaie wedstrijd, maar de schuld kunnen we met gemak in de schoenen van scheidsrechter Sergey Karasev schuiven.
90'
90'
Van Dijk kan fluiten naar zijn debuut, jammer.
90'
De scheidsrechter trekt er nog twee minuten blessuretijd bij.
89'
Nee, het was geen leuke wedstrijd. Hopelijk heeft Hiddink hier iets van geleerd, maar ik kan het me niet voorstellen.
87'
Het kan nog altijd voor Van Dijk. Hiddink mag nog één keer wisselen.
86'
Nog een wissel bij Oranje. Georginio Wijnaldum heeft het veld verlaten. Leroy Fer is zijn vervanger.
85'
Wissel in bij Nederland -> Leroy Fer
85'
Wissel uit bij Nederland -> Georginio Wijnaldum
83'
Virgil van Dijk zit nog altijd op de bank. Zou hij zijn debuut nog mogen maken?
81'
Net als Pieters maakt Luciano Narsingh zijn rentree in Oranje. Hij is de vervanger van Van Persie.
81'
Wissel in bij Nederland -> Luciano Narsingh
81'
Wissel uit bij Nederland -> Robin van Persie
80'
Kans voor Italië. Destro krijgt een flinke kopkans, maar mikt over.
76'
Wissel in bij Italië -> Sebastian Giovinco
76'
Wissel uit bij Italië -> Ciro Immobile
76'
Het wisselen blijft doorgaan. Een echte wedstrijd is het allang niet meer.
75'
Gele kaart voor Marco Verratti (Italië)
Verratti begaat een flinke overtreding op Sneijder en krijgt daarvoor terecht de gele kaart.
73'
Wissel in bij Italië -> Antonio Candreva
73'
Wissel uit bij Italië -> Matteo Darmian
73'
Wissel in bij Italië -> Mattia Destro
73'
Wissel uit bij Italië -> Simone Zaza
72'
Wissel in bij Nederland -> Gregory van der Wiel
72'
Wissel uit bij Nederland -> Daryl Janmaat
69'
Dubbele wissel bij Italië. De Rossi en De Sciglio hebben het veld verlaten. Manuel Pasqual en Marco Parolo zijn in het veld gekomen.
67'
Wissel in bij Italië -> Marco Parolo
67'
Wissel uit bij Italië -> Daniele De Rossi
67'
Wissel in bij Italië -> Manuel Pasqual
67'
Wissel uit bij Italië -> Mattia De Sciglio
66'
Cillessen, wat ben je aan het doen man? De doelman probeert Immobile uit te kappen. De Italiaan tikt Cillessen heel lichtjes aan, waardoor de doelman na de grond gaat. Dat ging bijna mis.
65'
Beide landen hebben gewisseld. Erik Pieters komt Nigel de Jong vervangen terwijl Marco Verratti in de plaats komt van Claudio Marchisio.
63'
Wissel in bij Nederland -> Erik Pieters
63'
Wissel uit bij Nederland -> Nigel de Jong
63'
Wissel in bij Italië -> Marco Verratti
63'
Wissel uit bij Italië -> Claudio Marchisio
60'
Weer een poging van Zaza. De aanvaller van Sassuolo schiet vanaf een meter of twintig en dwingt Cillessen tot een redding.
58'
Italië blijft dezelfde tactiek hanteren. Het laat Oranje het spel maken en wacht geduldig op een foutje van het Nederlands elftal.
56'
De wedstrijd duurt nog ruim een half uur, maar als Karasev nu affluit is het ook goed...
52'
Komt dat schot! Sneijder schiet van afstand en brengt Salvatore Sirigu in de problemen. Uiteindelijk kan de doelman van Paris Saint-Germain echter redding brengen.
49'
Van Persie! Uit het niets krijgt Oranje een grote kans. Daley Blind brengt de aanvalsleider in stelling, maar Van Persie mikt de bal voorlangs. Dit had de 2-1 moeten zijn.
49'
De eerste poging van de tweede helft komt op naam van Zaza. De aanvaller schiet de bal vanuit een moeilijke hoek in het zijnet.
48'
Het Nederlands elftal begint de tweede helft met rustig de bal rondtikken, waar hebben we dit eerder gezien?
46'
We zijn weer begonnen in Bari. Oranje heeft afgetrapt.
46'
45'

Het Nederlands elftal keek al na tien minuten spelen tegen een 2-0 achterstand aan. Bovendien moest Oranje door met tien man na de rode kaart van Bruno Martins Indi. Bij de 1-0 van Ciro Immobile stonden Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi te slapen. Even later beging Martins Indi een overtreding op Simone Zaza. De Russische scheidsrechter Sergey Karasev gaf Italië een strafschop en Martins Indi de rode kaart. Daniele De Rossi schoot de penalty vrij simpel tegen de touwen. In de resterende speeltijd verzuimde Italië op een 3-0 voorsprong te komen, maar gebeurde er verder bijzonder weinig.
45'
43'
Makkelijk balverlies van Dirk Kuyt zeg. Eindelijk lijkt Oranje er in de counter uit te kunnen komen, maar Kuyt mist snelheid en wordt makkelijk van de bal gezet.
42'
Het is nu Italië dat de bal rustig aan het rondtikken is. De Italianen hebben zin in thee en nemen geen risico meer.
39'
De rust komt steeds dichterbij. Het zou een wonder zijn mochten Hiddink en Oranje nog een resultaat uit dit duel halen.
36'
Poging van Italië. Mattia De Sciglio schiet op doel, maar de bal gaat recht in de handen van Cillessen.
36'
Het feit dat Lens is vervangen door Veltman is overigens ook niet logisch. Je zou denken dat je met een man minder juist snelheid voorin wil hebben. Dirk Kuyt of Robin van Persie eruit was wat dat betreft logischer geweest.
35'
Italië moet langzamerhand steeds meer het spel maken, dat gaat ze niet erg goed af.
31'
Lekkere aanval van Italië. Zaza brengt, met de borst, Immobile in stelling. De spits van Dortmund haalt uit, maar mikt naast.
29'
Sneijder nam zojuist de hoekschop vanaf rechts met zijn linkervoet. Opmerkelijk, de middenvelder is weliswaar tweebenig. Maar zijn rechtervoet is toch aanzienlijk beter. Het levert Holland dan ook niets op.
28'
Nederland is in de buurt van het Italiaanse doel. Oranje mag een hoekschop nemen.
26'
Nee, het is geen enerverend duel en dat zal het hoogstwaarschijnlijk niet meer worden ook.
24'
Oranje heeft het meeste balbezit, maar als men naar het scorebord kijkt staat het echt 2-0 voor Italië. Het Nederlands elftal kan geen vuist maken.
20'
Zaza! Italië moet hier op de 3-0 komen. Zaza krijgt een opgelegde mogelijkheid van Immobile, maar Cillessen is op tijd zijn doel uit en kan redding brengen. Een goede counter van de Italianen.
19'
Italië vindt het allemaal prima en laat Oranje rustig het balletje rondtikken. Slaapverwekkend.
18'
Op deze manier wordt het een ontzettend matig en saai duel, maar daar mogen we vooral scheidsrechter Karasev voor bedanken.
17'
Het Nederlands elftal speelt op balbezit, maar er wordt minder dan niets gecreëerd door Oranje. Het publiek begint terecht te fluiten.
14'
Je zou bijna zeggen dat de wedstrijd gespeeld is, maar er is nog driekwart te spelen. Wonder van Bari?
13'
De wedstrijd van Lens is ook ten einde. Hiddink brengt Joël Veltman om de leegte van Martins Indi op te vullen.
12'
Wissel in bij Nederland -> Joël Veltman
12'
Wissel uit bij Nederland -> Jeremain Lens
10'
Doelpunt voor Italië, 2:0 door Daniele De Rossi
Niet geheel verrassend weet Daniele De Rossi Cillessen vanaf elf meter te verschalken. De doelman van Ajax duikt de verkeerde hoek in, daarmee maakt hij het De Rossi wel heel makkelijk: 2-0.
9'
Rode kaart voor Bruno Martins Indi (Nederland)
Om het nog erger te maken geeft scheidsrechter Sergey Karasev de rode kaart. Het is weliswaar een vriendschappelijk wedstrijd, maar daar geeft de Russische leidsman niets om.
9'
Strafschop! Martins Indi maakt een overtreding op Simone Zaza en de scheidsrechter legt hem op de stip.
8'
Eerste poging van Oranje. Jeremain Lens staat op de achterlijn en legt de bal terug op Wesley Sneijder. De middenvelder van Galatasaray haalt uit, maar schiet ruimschoots over.
7'
Italië speelt overigens in het 3-5-2 (5-3-2) systeem waarmee Conte de afgelopen jaren ook speelde bij Juventus. Oranje speelt in het klassieke 4-3-3 systeem.
6'
Behoorlijke fout van het centrale duo. Hopelijk zijn De Vrij en Martins Indi nu wakker.
3'
Doelpunt voor Italië, 1:0 door Ciro Immobile
Snelle voorsprong voor Italië. Ciro Immobile wordt door middel van een lange bal van achteruit in stelling gebracht. Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij staan te slapen. De spits van Borussia Dortmund omspeelt Jasper Cillessen en schiet de bal in het lege doel: 1-0.
2'
Zowel Nederland als Italië heeft een nieuwe bondscoach. Guus Hiddink nam het stokje over van Louis van Gaal, terwijl voormalig Juventus-trainer Antonio Conte het overnam van Cesare Prandelli.
1'
We zijn begonnen. Italië heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd Italië tegen Nederland. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Italië

De Italianen willen liever niet terugdenken aan het WK in Brazilië. La Squadra Azzurra moest na de groepsfase al naar huis. Achteraf werd er bovendien vooral gesproken over het bijtincident. Tijdens de wedstrijd Italië – Uruguay werd Giorgio Chiellini door Luis Suárez in zijn schouder gebeten. De Italianen begonnen het toernooi met een 2-1 overwinning op Engeland, maar verloren vervolgens van Costa Rica en Uruguay. Italië eindigde als derde, nog voor Engeland, in poule D.

Italië wil zich revancheren voor het matige WK en hoopt tegen Nederland een eerste signaal af te geven. Negen spelers die afgelopen zomer nog actief waren op het WK, zijn er niet meer bij. Onder meer Ignazio Abate, Andrea Pirlo, Thiago Motta en Mario Balotelli zijn niet geselecteerd voor het duel met Oranje. De nieuwe bondscoach, Antonio Conte, heeft wel een plekje voor Pablo Osvaldo, Stephan El Shaarawy, Alessandro Florenzi en Emanuele Giaccherini.

Oranje

Kersverse bondscoach Guus Hiddink moet gelijk puzzelen. In eerste instantie waren Arjen Robben, Klaas Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Ron Vlaar en Jordy Clasie opgeroepen door de bondscoach, maar het vijftal heeft verstek moeten laten gaan. Daardoor heeft Hiddink Luciano Narsingh, Gregory van der Wiel én Virgil van Dijk bij zijn selectie gehaald. Verder zijn alleen Michel Vorm, Terence Kongolo en Jonathan de Guzmán er niet bij. Zij waren nog wel actief tijdens het WK in Brazilië.

Historie

Het Nederlands elftal heeft geen geweldige balans tegen Italië. Achttien keer werd er een onderling duel uitgevochten met de Italianen. Slechts drie keer kwam Oranje als winnaar uit de strijd. Acht keer eindigde het in een gelijkspel en zeven keer won Italië. De laatste ontmoeting dateert van 6 februari 2013. Een oefenwedstrijd in de Amsterdam ArenA eindigde in een gelijkspel. Jeremain Lens had Oranje op voorsprong gebracht, maar in de blessuretijd scoorde Marco Verratti de gelijkmaker.

De laatste keer dat Oranje van Italië wist te winnen was op 9 juni 2008. Tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland was het Nederlands elftal met 3-0 te sterk voor de Italianen. De doelpunten kwamen op naam van Ruud van Nistelrooy, Giovanni van Bronckhorst en de jarige Wesley Sneijder. Op 12 november 2005 verloor Oranje voor het laatst van Italië. Het Nederlands elftal kwam nog wel op voorsprong door een treffer van Ryan Babel, maar dankzij doelpunten van Alberto Gilardino en Luca Toni en een eigen doelpunt van Ron Vlaar won Italië met 3-1.