05.09.2014 09:01

Hiddink zet er nog geen extra verdediger bij

Voor Guus Hiddink is het verloren oefenduel van het Nederlands elftal tegen Italië (0-2) geen reden om af te stappen van zijn plan om de nationale voetbalploeg weer met vier verdedigers te laten voetballen. "Tsjechië speelt met een centrale spits", blikte hij alvast vooruit op het eerste duel in de EK-kwalificatie van dinsdag in Praag. "Dan hebben we toch geen drie centrale verdedigers nodig. Want dan komen we op andere plekken weer een man tekort volgens mij."

Oranje ging onderuit tegen Italië omdat Bruno Martins Indi zich binnen 9 minuten twee keer verkeek op een hoge bal. Dat kostte de nummer 3 van het laatste WK niet alleen twee doelpunten. De van Feyenoord naar FC Porto overgestapte verdediger moest ook nog een met de rode kaart vertrekken. "We verdedigden heel naïef", zei Hiddink. "Al was die rode kaart ook wel weer zwaar bestraft."

Op de WK konden Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij zich dergelijke foutjes nog wel eens permitteren omdat Louis van Gaal met de op dit moment geblesseerde Ron Vlaar een derde verdediger in het hart van de defensie liet spelen. De voorganger van Hiddink concludeerde na een oefennederlaag in maart tegen Frankrijk dat zijn elftal zonder de nog langdurig gekwetste middenvelder Kevin Strootman met vier verdedigers te kwetsbaar was tegen sterke tegenstanders.

Robben

Met vijf verdedigers gaf Oranje op het WK nauwelijks een kans weg en zag het Arjen Robben voorin vaak het verschil maken. Tegen Italië miste Hiddink beide wapens omdat hij koos voor slechts vier verdedigers en de sterspeler van Bayern München aan de kant stond met een enkelblessure. "Achterin waren we niet 'uitgenast' genoeg", analyseerde Hiddink. "Misschien is het goed dat sommige jongens naar grote buitenlandse competities zijn vertrokken. Daar kunnen ze sterker van worden."

Hiddink vertelde dat hij vanuit de spelersgroep geen geluiden heeft opgevangen over een voorkeur voor een systeem met vijf verdedigers.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner