28.06.2014 09:00

Sleutelwedstrijd: Brazilië - Chili

Neymar
Neymar

De groepsfase is klaar en met enkele verrassingen gaan we de achtste finales in. Zestien landen nemen het tegen elkaar op en hopen op een plek in de kwartfinales. In dit artikel behandelen we het duel Brazilië – Chili.

Het gastland opende dit Wereldkampioenschap met een wedstrijd tegen Kroatië, nu begint Brazilië ook de achtste finale met een potje voetbal. De Seleção werden eerste in een groep met Mexico, Kroatië en Kameroen, waardoor Chili de tegenstander is in de volgende ronde. De Zuid-Amerikanen werden tweede achter het Nederlands elftal, na winstpartijen tegen Spanje en Australië.

Brazilië

Het sambavoetbal waar zoveel over werd gesproken liet het gastland veel te weinig zien. Alleen in de laatste wedstrijd, tegen het al geknakte Kameroen, was een oppermachtig Brazilië te zien. De eerste wedstrijd van het toernooi werd met wat geluk gewonnen van Kroatië, dat gedupeerd werd door een onterecht toegekende penalty. Tegen de uiteindelijke nummer twee uit de poule, Mexico, werd met 0-0 gelijkgespeeld. Dit had echter ook 4-4 kunnen worden, aangezien beide landen erg grote kansen kregen. Al met al pakte Brazilië zeven punten in groep A.

Doelpuntenmakers:
- Neymar (4)
- Fernandinho (1)
- Fred (1)
- Oscar (1)

Kaarten:
Geel: Luiz Gustavo (1), Neymar (1), Thiago Silva (1), Ramires (1).

Chili

De Chilenen zullen de Nederlandse fans iets beter kennen, aangezien Oranje al tegen de Zuid-Amerikanen speelde. In de derde en laatste groepswedstrijd werd besloten wie er nummer één en nummer twee werd. Zoals bekend won het Nederlands elftal met 2-0, waardoor Chili het moet opnemen tegen gastland Brazilië. In de twee wedstrijden daarvoor imponeerde het land tegen Spanje (2-0 winst) en Australië (3-1 winst). Beide landen werden relatief eenvoudig opzij gezet. Grote man aan Chileense kant is uiteraard Alexis Sánchez. De sterspeler van FC Barcelona, die tegen Brazilië concullega Neymar treft, is de meest dreigende man van zijn land.

Doelpuntenmakers:
- Charles Aránguiz (1)
- Jean Beausejour (1)
- Alexis Sánchez (1)
- Jorge Valdivia (1)
- Eduardo Vargas (1)

Kaarten:
Geel: Charles Aránguiz (1), Eugenio Mena (1), Francisco Silva (1), Arturo Vidal (1).

Koppeltje

Neymar krijgt als grote man een vrije rol bij Brazilië. Dit blijkt wel uit het feit dat Neymar in drie wedstrijden nog geen defensieve actie heeft verricht. De verdedigers van Chili zullen het dus vooral druk krijgen met de sterspeler van FC Barcelona. In drie wedstrijden kwam hij tot elf schoten richting doel, waarvan slechts één schot van verder dan twintig meter kwam. De persoon die hem mag bewaken zal onder andere Gary Medel zijn. Oorspronkelijk een middenvelder, maar bij Chili staat hij achterin. Vooral tegen Spanje speelde Medel goed. In zestien gevallen wist hij de bal weg te werken, waarvan tien acties in zijn eigen zestien plaats vonden. Het valt op dat Medel zes van de tien ballen wegwerkte toen Diego Costa in het veld stond. De statische spits werd na een uur spelen vervangen door Fernando Torres, die wat beweeglijker is. In de laatste tien minuten wist Medel nog vier ballen te verwerken in zijn eigen zestien, maar het lijkt erop dat Medel minder verdedigende acties in kan zetten als er een bewegelijke spits tegenover hem staat. Laat Neymar nu eens de meest behendige speler op dit kampioenschap zijn.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner