28.06.2014 20:58

Brazilië pas na strafschoppen langs Chili

Brazilië heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Na negentig minuten reguliere speeltijd en een verlenging van een halfuur stond een 1-1 stand op het scorebord, waardoor strafschoppen uitsluitsel moesten bieden. De Brazilianen namen de strafschoppen beter dan de Chilenen en plaatsten zich daarmee voor de kwartfinale.

Een uitverkocht Mineirão zag het Braziliaanse voetbalelftal sterk aan de wedstrijd beginnen. De Brazilianen zaten er kort op, waardoor Chili nauwelijks aan voetballen toe kwam. Het was dan ook geen verrassing dat het team van Felipe Scolari al binnen twintig minuten de leiding in de wedstrijd nam. Een hoekschop van Neymar werd door Thiago Silva richting de tweede paal verlengd. Daar dook David Luiz op, die van dichtbij de bal in het doel werkte.

Na het openingsdoelpunt temporiseerde BrazilIë, waardoor Chili wat beter in het spel kwam. De eerste kans die de Chilenen kregen, was meteen raak. Een ingooi bij de eigen cornervlag werd niet goed teruggekaatst door Hulk, waardoor Eduardo Vargas de bal kon oppikken. Hij bediende vervolgens Alexis Sánchez die de bal met veel precisie in de lange hoek schoof.

De gelijkmaker bleek een wake-upcall voor het Braziliaanse voetbalelftal, dat in de laatste tien minuten voor de theepauze nadrukkelijk op zoek ging naar de voorsprong. Via Neymar, Dani Alves en Fred waren de Brazilianen er een paar keer dicht bij een doelpunt, maar de 2-1 bleef uit. De Brazilianen konden na rust de goede eerste helft niet doorzetten en Chili kreeg de overhand in de wedstrijd.

Op aangeven van invaller Felipe Gutiérrez kreeg Charles Aránguiz na 64 minuten spelen een dot van een kans. De Chileen zag zijn schot van dichtbij echter gekeerd worden door Júlio César. Chili bleef de wedstrijd domineren, tot een kwartier voor tijd: toen hervonden de Brazilianen zich weer. Invaller Jô, Neymar en Hulk kregen in het laatste kwartier van de reguliere speeltijd goede kansen om Brazilië op voorsprong te zetten, maar de 2-1 kwam er niet. Na 90 minuten spelen stond een 1-1 stand op het scorebord, waardoor verlenging uitsluitsel moest geven.

In de verlenging was Brazilië de betere, maar kwam het thuisland niet tot grote kansen. De krachten bij Chili waren op en het team van Jorge Sampaoli ging steeds defensiever spelen. Toch kregen de Chilenen nog een enorme kans om de wedstrijd in de verlenging te beslissen: in de laatste minuut van de verlenging knalde invaller Mauricio Pinilla de bal op de lat.

In de strafschoppenreeks mocht Brazilië beginnen. Heel lang hielden de Brazilianen en de Chilenen het spannend, maar uiteindelijk kwam Brazilië als winnaar uit de strijd. De laatste penalty werd door Chileen Gonzalo Jara tegen de paal geschoten.

Door: Vincent Houttuin