AFC Ajax Zondag, 25. Januari 2015
12:30 uur
Feyenoord
0:0
Dp.
geen

90'
Samenvatting tweede helft
Feyenoord heeft Ajax in de Klassieker geen pijn kunnen doen. De Rotterdammers waren de hele wedstrijd feller, maar konden de bal niet in het doel van Jasper Cillessen krijgen. Ajax werd in de slotfase pas beter, maar ook de Amsterdammers konden de doelman aan de andere kant Kenneth Vermeer niet passeren.
90'
Einde wedstrijd
90'
Wat een kans nog voor Schöne! Lasse Schöne moet de bal hier in één keer schieten, maar de Deen besluit eerst naar zijn rechterbeen te kappen. Zijn schot wordt daarna geblokt door Luke Wilkshire.
88'
Bilal Başaçıkoğlu mag de tijd volmaken. Hij vervangt Boëtius, die een paar kansen van Feyenoord om zeep hield.
88'
Wissel in bij Feyenoord -> Bilal Başaçıkoğlu
88'
Wissel uit bij Feyenoord -> Jean-Paul Boëtius
85'
Moisander toch! De Fin wacht wel heel lang met het wegschieten van de bal, en verliest de bal aan Feyenoord. Die weten daar echter niet van te profiteren.
84'
Tonny Vilhena krijgt weer eens speelminuten van Fred Rutten. De middenvelder vervangt Karim El Ahmadi.
83'
Wissel in bij Feyenoord -> Tonny Vilhena
83'
Wissel uit bij Feyenoord -> Karim El Ahmadi
82'
Nick Viergever komt in het veld voor linksback Nicolai Boilesen. Hij maakte vandaag zijn rentree in de basis bij Ajax na een lange revalidatie.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Nick Viergever
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
79'
Toornstra, wat een kans! Het gaat over en weer nu. De pas van Lex Immers is perfect voor Toornstra, maar die schampt de bal, waardoor Cillessen de bal kan pakken.
78'
Voor het eerst Kishna! Eindelijk laat Kishna zich eens een keer zien. Hij passeert Miquel Nelom en schiet daarna hard tegen Vermeer op.
76'
Wat doet Kazim? Feyenoord lijkt de 0-1 te maken, maar de bal gaat niet over de lijn! Dit had in ieder geval een doelpunt moeten zijn. De voorzet is van Jens Toornstra is perfect op het hoofd van Boëtius, maar die ziet dat nota bene een ploeggenoot in de weg staat. Kazim voorkomt dat Feyenoord op voorsprong komt!
75'
Het wordt steeds grimmiger in de ArenA. Ricardo Kishna en Luke Wilkshire hebben het momenteel met elkaar aan de stok.
72'
Gele kaart voor Jean-Paul Boëtius (Feyenoord)
Boëtius gaat door op Cillessen, die zich op zijn beurt simpel laat vallen.
70'
Wederom is Serero ontzettend belangrijk voor Ajax! De kleine middenvelder is er op tijd bij als Kazim-Richards gevaarlijk dreigt te worden.
69'
Wat een kans voor Ajax nu! De eerste levensgrote kans voor Ajax! Sigþórsson tikt van dichtbij een voorzet van Van Rhijn bijna binnen, maar doelman Vermeer redt knap.
68'
De irritaties nemen toe op het veld. Een klein opstootje nu na een harde overtreding van Jordy Clasie op Lucas Andersen.
66'
Gele kaart voor Terence Kongolo (Feyenoord)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor Kongolo. De verdediger hindert Cillessen bij diens uittrap.
65'
Riechedly Bazoer wordt door Frank de Boer naar de kant gehaald. Voor hem komt een ervaren speler, Niki Zimling.
65'
Wissel in bij AFC Ajax -> Niki Zimling
65'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
63'
Kolbeinn Sigþórsson is nog geen één keer in stelling gebracht. De spits die Milik verving maakte met Ajax drie competitiegoals tegen Feyenoord; hij kan de eerste speler sinds Klaas-Jan Huntelaar (zes) worden die vier of meer goals in De Klassieker maakte.
61'
Na een uur spelen is het nog altijd 0-0. Feyenoord is beter maar heeft nog altijd het net nog niet weten te vinden. Ajax heeft nog altijd geen één keer op doel geschoten.
59'
Eindelijk weer eens een serieuze doelpoging! Jens Toornstra krijgt de bal teruggelegd van Kazim en schiet de bal hard op doel. Cillessen kan de bal simpel oppakken.
58'
Scheidsrechter Bas Nijhuis laat veel doorgaan. Dat komt de wedstrijd alleen maar ten goede. De arbiter zelf werd door trainer Fred Rutten onder druk gezet dat hij te vaak voor Ajax zou fluiten.
56'
Nog altijd heeft Ajax het lastig, al is Feyenoord niet meer zo dominant als in de eerste 45 minuten.
54'
Kenneth Vermeer hield dit seizoen vaker de nul dan Jasper Cillessen (zes uit zestien duels). De goalie van de Rotterdammers hield namelijk zeven keer de nul uit veertien duels.
52'
De vraag is niet of er gescoord gaat worden, maar wanneer er gescoord gaat worden. De laatste keer dat een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in een 0-0 stand eindigde, was in 1978.
51'
Kazim doet het helemaal alleen! De spits maakt het zichzelf erg lastig door de moeilijke hoek op te zoeken en schiet daarna in het zijnet.
49'
En nog altijd zitten de Rotterdammers er kort op. Dat gaat af en toe ook gepaard met overtredingen.
48'
Feyenoord kreeg dit seizoen pas 47 schotpogingen op doel te verwerken. Bij tegenstander Ajax ligt dat aantal veel hoger (85).
46'
De Boer heeft ingegrepen en laat Milik in de kleedkamer achter. Zijn vervanger is Kolbeinn Sigþórsson, de IJslander die van Ajax nog altijd weg mag deze transferperiode.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
Feyenoord is de bovenliggende partij, maar de Rotterdammers hebben nog niet weten te scoren. Colin Kazim-Richards en Jean-Paul Boëtius hadden moeten scoren, maar faalden beiden. Ajax heeft nog geen één keer Kenneth Vermeer getest.
45'
Einde eerste helft
44'
Thulani Serero, de motor op het middenveld, staat telkens op de juiste plek om een veelbelovende aanval van Feyenoord af te breken. De middenvelder is fel en strijdvaardig.
43'
Indien Kazim-Richards scoort in De Arena, dan is hij de eerste Feyenoorder na Graziano Pellè die in vier opeenvolgende uitduels een doelpunt maakt.
41'
Frank de Boer is niet tevreden over het spel van zijn ploeg. Hij laat Kolbeinn Sigþórsson zelfs warmlopen.
39'
Milik kopt de bal van de lijn weg! De spits is zeer belangrijk in defensief opzicht en krijgt de bal - ietwat onwetend - tegen zijn hoofd aan. Jean-Paul Boëtius was degene die de bal op doel schoot.
38'
Bazoer voorkomt gevaar! De jonge basisdebutant schiet de bal net op tijd weg voordat Karim El Ahmadi in kan schieten.
36'
Het is opmerkelijk hoe Feyenoord Ajax naar achteren drukt. De Amsterdammers hebben veel moeite om het spel te maken.
35'
Feyenoord verloor maar één van de laatste vijftien uitduels in de Eredivisie en hield dit seizoen in de acht wedstrijden buitenshuis zes keer de nul.
33'
Het lukt vooralsnog niet bij Ajax. Jasper Cillessen vangt de bal op, schiet hem gelijk naar voren, maar daar staat helemaal niemand van Ajax.
31'
Feyenoord speelt de bal geduldig rond en dringt Ajax ver naar achteren. Uiteindelijk ontstaat er eek mogelijkheid voor Miquel Nelom, maar die staat buitenspel.
29'
Onder Frank de Boer verloor Ajax slechts één van de 34 duels in Eredivisie-verband na de winterstop. Alleen FC Utrecht versloeg Ajax in de Arena (februari 2012 0-2).
27'
De Amsterdamse supporters hebben nog weinig kunnen smullen van Ajax-aanvallen. Sterker nog, Kenneth Vermeer heeft nog geen één keer in actie hoeven komen.
26'
Ajax maakte dit seizoen de eerste goal gemiddeld vóór de 26ste minuut; vroeger dan alle andere Eredivisie-teams. Dat gaat vandaag niet gebeuren.
24'
Immers met een kopkans! Een goede voorzet van Jens Toornstra is nét wat te hoog voor Lex Immers, die de bal met zijn kruin nog kan koppen, maar wel naast. Ricardo van Rhijn is pislink dat niemand hem dekte.
23'
Interessante duels tussen Niklas Moisander en Kazim-Richards. De twee hebben het bij elk duel met elkaar aan de stok.
22'
Feyenoord zal graag weer eens een duel in de ArenA willen winnen. De ploeg uit Rotterdam won slechts twee van de laatste 27 Klassiekers in Eredivisie-verband in Amsterdam.
19'
Hoe is dit mogelijk!? Via Milik komt de bal zomaar voor de voeten van Kâzım-Richards, die alleen voor doelman Cillessen staat. De spits schiet echter recht op de snel uitkomende goalie.
18'
Goede aanval Feyenoord! Uiteindelijk kopt Ricardo van Rhijn de bal net weg, voordat Jean-Paul Boëtius de bal binnen kan koppen.
17'
Slordigheden in het spel van Feyenoord. Tot twee keer toe bereikt de lange bal van Sven van Beek geen Feyenoorder.
14'
Mike van der Hoorn laat zich simpel aftroeven door Kazim-Richards, maar de spits weet er echter geen raad mee. Hij schiet naast.
12'
En nu de eerste redding van Kenneth Vermeer! Riechedly Bazoer test de goalie van buiten de zestien meter, maar daar heeft Vermeer geen enkele moeite mee.
11'
De bezoekers geven de Amsterdammers geen centimeter ruimte. Elke keer als Feyenoord de bal verliest, heeft het de bal binnen de kortste keren al weer heroverd.
9'
Sven van Beek probeert het eens van geruime afstand, maar zijn inzet gaat meters naast.
8'
Terence Kongolo kan bijna inkoppen uit de daaropvolgende hoekschop! De centrumverdediger kopt echter ruim over het doel.
7'
Kâzim! De eerste doelpoging van de wedstrijd is een feit. Colin Kâzim-Richards schiet de bal uit een lastige hoek op Jasper Cillessen af.
5'
Elke keer als Kenneth Vermeer de bal krijgt aangespeeld, krijgt hij een hels fluitconcert om zijn oren.
4'
De Amsterdammers zijn veertien duels op rij ongeslagen in de Eredivisie. Dat is momenteel de langstlopende reeks van alle clubs.
2'
Arkadiusz Milik bijna met de eerste kans van de wedstrijd, maar Terence Kongolo voorkomt dat de Poolse spits van Ajax uit kan halen. In de rebound loopt Lucas Andersen tegen Milik op.
2'
Feyenoord zit er meteen kort op en gunt Ajax zo min mogelijk ruimte o te voetballen.
1'
De Klassieker is begonnen! Ajax heeft het duel afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Veel plezier gewenst!
1'
Aanvang wedstrijd
Het gaat bijna beginnen in Amsterdam! Ajax en Feyenoord moeten allebei winnen om in het spoor te blijven van koploper PSV.
Voorbeschouwing
We zijn nog maar net in het nieuwe jaar begonnen met voetballen en de eerste Klassieker staat alweer voor de deur. Ajax ontvangt om 12.30 uur in de Amsterdam ArenA de grote rivaal uit Rotterdam, Feyenoord. Mijn naam is Rijcko Treep en ik zal u live verslag doen van deze beladen pot.

De Amsterdammers zullen totaal geen angst kennen voor hun tegenstander. Uit de vorige acht edities wist Feyenoord slechts één punt mee te nemen naar Rotterdam. De laatste keer dat Feyenoord in de ArenA won, was in het seizoen 2005/2006. Toen werd het 1-2 dankzij doelpunten van Salomon Kalou en Dirk Kuyt. Angelos Charisteas deed namens de Amsterdammers nog wat terug. Feyenoord heeft het de laatste jaren sowieso lastig om de Klassieker naar zijn hand te zetten. De laatste zeventien keer (zowel uit als thuis) wisten de Rotterdammers geen enkele keer de drie punten te pakken. De laatste Klassieker eindigde in een 0-1-overwinning voor Ajax. Ricardo van Rhijn was de matchwinner met een rake vrije trap.

Ajax
Ajax staat nog altijd op een tweede plaats, vier punten achter koploper PSV. Toch is de ploeg van trainer Frank de Boer aan een goede reeks bezig. Al veertien competitieduels achter elkaar gingen niet verloren. De laatste nederlaag dateert uit augustus vorig jaar. Op de 31e verloor Ajax op bezoek bij FC Groningen (2-0). Die ploeg werd vorige week in eigen huis met 2-0 aan de kant gezet. Hoewel de Amsterdammers het de tweede helft een lange tijd moeilijk hadden, gooide nota bene een Groningen-verdediger, Johan Kappelhof, de wedstrijd in de slotfase op slot.

Feyenoord
Tegenstander Feyenoord staat na een moeizame competitiestart weer in de bovenste regionen. Sterker nog, slechts één plek achter Ajax. Toch bedraagt de achterstand op Ajax acht punten. Uit de laatste vijf wedstrijden behaalde Feyenoord tien punten en zondag moet er gewonnen worden in de ArenA om nog een kleine kans te houden op de titel. De achterstand op koploper PSV is twaalf punten en in Rotterdam is er nog altijd een sprankje hoop dat het dit seizoen kampioen kan worden. Afgelopen weekend behaalde de ploeg van trainer Fred Rutten een zakelijke overwinning op FC Twente. In De Kuip werden de Tukkers met 3-1 verslagen.

De Boer en Rutten zullen ongeveer een uur van tevoren de opstellingen bekendmaken. Die kunt u hier bekijken. Ik wens u alvast een prettige wedstrijd toe!
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner