FC Groningen Zondag, 7. December 2014
14:30 uur
sc Heerenveen
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 7. / Schot met links  (Maikel Kieftenbeld)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Mark Uth 25. / Schot met links  (Luciano Slagveer)

90'
Samenvatting

Tijdens het tweede bedrijf werd Groninger een stuk dreigender. Tot grote kansen kwamen de Groningers echter niet. Heerenveen had het wel een stuk lastiger en kwam daardoor moeizaam van de eigen helft af. In het laatste kwartier kwam Heerenveen weer beter in de wedstrijd. Uth kreeg nog een tweetal mogelijkheden, maar er werd niet meer gescoord in de Euroborg.
90'
90'
Hateboer is hevig aan het bloeden, maar wil het veld niet per brancard verlaten. Groningen heeft natuurlijk al drie keer gewisseld.
90'
Hateboer ligt geblesseerd op het grond na een flinke botsing met Uth. Het hoofd van Hateboer lijkt te bloeden. Dus we zullen er nog wel wat extra speeltijd bij krijgen.
90'
Gele kaart voor Jarchinio Antonia (FC Groningen)
Antonia krijgt nog geel omdat hij een overtreding op Schmidt heeft begaan.
90'
Nijhuis heeft er nog vier minuten blessuretijd bijgetrokken.
89'
Kenneth Otigba ligt geblesseerd op de grond en heeft verzorging nodig.
88'
Van Anholt mag de vrije trap wederom nemen, maar schiet wéér huizenhoog over. Volgende keer iemand anders?
87'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
Hans Hateboer gaat tekeer tegen Nijhuis en krijgt geel. Heerenveen krijgt een vrije trap op een mooie plek.
87'
Wissel in bij FC Groningen -> Rasmus Lindgren
87'
Wissel uit bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
85'
Heerenveen claimt weer een strafschop. Martijn van der Laan lijkt een overtreding op Van den Berg te begaan, maar Nijhuis wuift het weg.
83'
Eric Botteghin speelt overigens een puike partij achterin bij Groningen. Dat mag gezegd worden!
81'
Beide ploegen lijken in de slotfase toch nog voor de overwinning te gaan. Het wordt ein-de-lijk weer spannend.
80'
Weer Uth! Heerenveen begint aan te zetten. Het is Larsson die de bal voorgeeft vanaf de linkerflank. Uth zet zijn voet tegen de bal, maar ziet Padt redding brengen.
79'
De paal! Daar was bijna de treffer van Heerenveen. Een hoekschop wordt door Uth tegen de paal gekopt.
78'
Komt er nog een winnaar in Groningen? Het lijkt er momenteel niet op, maar dan zul je altijd zien dat er gescoord wordt...
77'
En wederom een opvallende wissel van Van de Looi. Middenvelder Kieftenbeld wordt vervangen door Mahi.
76'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
76'
Wissel uit bij FC Groningen -> Maikel Kieftenbeld
75'
Ook een wissel bij Heerenveen. Doke Schmidt komt Marten de Roon vervangen.
75'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Doke Schmidt
75'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Marten de Roon
73'
Arias gaat naar de kant, maar wordt niet vervangen door Mahi. Opvallende wissel van Van de Looi.
72'
Wissel in bij FC Groningen -> Nick van der Velden
72'
Wissel uit bij FC Groningen -> Jafar Arias
71'
Groningen gaat zo dadelijk voor de eerste keer wisselen. Nick van der Velden staat klaar.
69'
Eindelijk weer een poging van Heerenveen. Van Aken probeert het vanaf een meter of dertig en mikt net over.
67'
Om eerlijk te zijn valt deze Derby van het Noorden tegen. Er is weinig spektakel vanmiddag in de Euroborg.
64'
Groningen is dan weliswaar dreigend. Echt grote kansen krijgen ze niet.
61'
De Friezen hebben het lastig in de tweede helft. Heerenveen komt nog amper van de eigen helft af.
59'
Chery probeert het inderdaad ineens, maar raakt het grote lichaam van Arias.
59'
Groningen krijgt een vrije trap op flinke afstand van het doel. Chery lijkt tóch een poging te gaan wagen.
56'
De Friezen laten zich vooralsnog weinig zien in het tweede bedrijf. Groningen heeft het meeste balbezit en zoekt naar openingen in de Friese defensie.
54'
... Nee, beide ploegen moeten het niet van standaardsituaties hebben. De bal kan wederom makkelijk weggewerkt worden.
54'
Nu een hoekschop voor de Groningers...
52'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
En dat is de zesde gele kaart van het seizoen voor Van den Berg. De middenvelder maakt hands en krijgt geel van Nijhuis.
52'
... De bal wordt makkelijk weggewerkt door Eric Botteghin.
51'
Heerenveen krijgt een hoekschop...
50'
Groningen begint de tweede helft iets dreigender. Kan de thuisploeg dit volhouden?
48'
Bijna krijgt Groningen een goede mogelijkheid. Na goed doorzetten van De Leeuw krijgt Jarchinio Antonia de bal. Antonia kan voor eigen succes gaan, maar kiest voor de assist. De voorzet van Antonia kan worden weggewerkt, waardoor de kans is verkeken.
46'
De balt rolt weer in Groningen. Heerenveen heeft afgetrapt.
46'
45'

Nou, dat viel niet mee. Deze wedstrijd kwam - ondanks een vroege treffer van Michael de Leeuw - maar moeizaam op gang. De openingsfase ging gelijk op, maar dat kwam vooral door de vroege treffer van de Groningers. De Friezen namen vervolgens het heft in handen en kwamen via Mark Uth terecht op gelijke hoogte. De bezoekers kregen nog een aantal goede kansen om op voorsprong te komen, maar verzuimden in de eerste helft meer doelpunten te maken.
45'
45'
... Pele van Anholt mocht hem nemen, maar mikt huizenhoog over.
45'
Heerenveen krijgt nog een vrije trap op een mooie positie...
45'
Scheidsrechter Nijhuis telt er nog één minuut blessuretijd bij.
45'
Wéér een kans voor Heerenveen! Slagveer weet deze keer Uth wél te bereiken. De Duitser schiet uit de draai, maar mikt naast.
44'
Nog een paar minuten tot de rust in de Euroborg. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
42'
Heerenveen claimt een penalty. Slagveer duelleert met Chery, maar gaat veel te makkelijk liggen. Scheidsrechter Bas Nijhuis geeft terecht geen strafschop.
41'
Gele kaart voor Kenneth Otigba (sc Heerenveen)
Kenneth Otigba heeft al een aantal pittige duels uitgevochten met Tjaronn Chery en krijgt nu de gele kaart. Beide kemphanen bleven duwen en trekken en eigenlijk zou een kaart voor Chery óók terecht zijn geweest.
38'
Weer een kansje voor Heerenveen. Slagveer ontsnapt aan de rechterkant. De buitenspeler probeert Uth te bereiken, maar via een Groningse verdediger gaat de bal over de achterlijn.
37'
Het is inmiddels wel duidelijk dat het initiatief bij Heerenveen ligt. De wedstrijd begon gelijkwaardig, vooral door de vroege Groningse treffer. Na de gelijkmaker heeft Groningen het heel erg moeilijk.
36'
Groningen-trainer Erwin van de Looi heeft Mahi nog op de bank zitten. Zou hij direct naar rust invallen? Hij brengt hoogstwaarschijnlijk wel leven in de brouwerij.
35'
De spitsen van Groningen hebben zich nog weinig kunnen laten zien. De Leeuw heeft weliswaar gescoord, maar is verder onzichtbaar. Arias schijnt ook op het veld te staan, maar heeft nog geen kans gehad.
32'
Uth moet scoren! Dat was een grote kans voor Heerenveen. Sinkgraven heeft een goede actie in huis en brengt vervolgens Uth in stelling. De Duitser krijgt een grote kans, maar op het allerlaatste moment wordt zijn poging door Johan Kappelhof geblokt. Goed werk van de verdediger.
32'
Al moet gezegd worden dat Heerenveen nu wel iets meer controle lijkt te krijgen. De gelijkmaker heeft de Friezen enigszins goed gedaan.
31'
Weer te vroeg gejuicht. Beide teams pakken de 'oude vorm' weer op en leveren de bal weer om de haverklap in.
29'
Komt de wedstrijd nu dan eindelijk tot leven? Laten we het hopen!
27'
Weer een kans voor Heerenveen. Na een voorzet van Slagveer lijkt Joey van den Berg een mogelijkheid te krijgen, maar zijn schot wordt geblokt.
25'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Mark Uth
Het staat weer gelijk in Groningen! Een afgeslagen hoekschop komt voor de voeten van Luciano Slagveer terecht. De vleugelaanvaller haalt uit en ziet zijn poging aangeraakt worden door Mark Uth. Via het been van de Duitser komt Heerenveen op gelijke hoogte: 1-1.
23'
Beide ploegen wisselen fases van balbezit af, maar worden niet echt gevaarlijk voor het doel. Groningen vindt dat natuurlijk prima, want de thuisploeg heeft een voorsprong.
21'
... Eric Botteghin kan zijn hoofd tegen de bal zetten en probeert een medespelers te bereiken, maar dat gaat mis. Weer geen kans voor de Groningers.
20'
Groningen krijgt een hoekschop. Wellicht wordt de thuisploeg nu weer eens gevaarlijk...
19'
Het blijft slordig in de Euroborg. Telkens als een ploeg een kans lijkt te krijgen wordt er slordig omgesprongen met de bal, waardoor er geen mogelijkheid volgt.
15'
De wedstrijd gaat enigszins gelijk op. Heerenveen probeert echter het spel naar zich toe te trekken, maar dat lukt slechts in fases.
12'
Weer een poging van de Friezen. Via Joey van den Berg komt de bal bij Sam Larsson terecht. De Zweed schiet vanuit een moeilijke hoek en dwingt Sergio Padt tot een redding.
10'
De openingsfase is slordig. Beide ploegen leveren de bal telkens heel snel in, waardoor het niveau van deze wedstrijd nog niet al te hoog is.
8'
Sinkgraven! De Friezen krijgen gelijk een grote kans op de gelijkmaker. Daley Sinkgraven kan koppen na een Friese hoekschop, maar mikt naast. Slordig van Sinkgraven, dit had een doelpunt moeten zijn.
7'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Michael de Leeuw
Eerste kans, eerste goal! Wie anders dan Michael de Leeuw?! Maikel Kieftenbeld bereikt met een mooie pass De Leeuw. De aanvaller is vervolgens Joost van Aken te slim af en schiet de bal in de korte hoek: 1-0.
5'
Bij Groningen is Jafar Arias de vervanger van de geschorste Danny Hoesen. De aanvaller krijgt de voorkeur boven Mimoun Mahi, die al een aantal keer goed is ingevallen.
4'
Nog weinig spektakel in de Euroborg. Het spel speelt zich vooral op het middenveld af. Nog geen ploeg met een duidelijk overwicht.
2'
Martijn van der Laan heeft op het allerlaatste moment toch een basisplaats bij Groningen. De verdediger is de vervanger van Yoëll van Nieff, die ziek is afgehaakt. Glenn Bijl zit daardoor alsnog op de bank.
1'
We zijn begonnen in de Euroborg. FC Groningen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd FC Groningen tegen sc Heerenveen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

FC Groningen

De Groningers gaan met een goed gevoel de Derby van het Noorden in. Groningen staat na veertien competitiewedstrijden met 21 punten op de zevende plaats. Van de laatste vijf wedstrijden werd er enkel van nummer zes PEC Zwolle (0-2) verloren. Bovendien werd er gelijkgespeeld tegen koploper PSV Eindhoven (1-1) en nummer vijf AZ Alkmaar (2-2). Van NAC Breda (1-0) en nummer vier FC Twente (2-1) werd er zelfs gewonnen. De Groningers staan momenteel vijf plaatsen hoger op de ranglijst dan Heerenveen.

Het feit dat Groningen vijf plaatsen hoger staat zegt echter weinig. Heerenveen heeft momenteel zeventien punten en staat daarmee op de twaalfde plaats. Met een overwinning op Groningen is het gat geslonken naar één punt. Of er wat te halen valt voor Heerenveen in Groningen valt te betwijfelen. Tijdens de laatste vijf competitiewedstrijden kwamen de Friezen niet tot een overwinning. Achtereenvolgend werd er gespeeld tegen PEC Zwolle (2-2), FC Twente (0-2), Go Ahead Eagles (2-2), Ajax (1-4) en Heracles Almelo (0-1). Het gat naar Groningen is weliswaar niet al te groot, maar het gat naar de onderste regionen is dat ook niet. Nummer vijftien ADO Den Haag heeft namelijk veertien punten en kan dit weekend met een overwinning op gelijke hoogte komen met Heerenveen.

Historie

Op basis van de historie is Heerenveen favoriet in Groningen. Het duel Groningen – Heerenveen werd twintig keer eerder afgewerkt in de Eredivisie. De Friezen wonnen zeven keer, terwijl de Groningers slechts zes keer wisten te winnen. Vanzelfsprekend zijn de overige zes wedstrijden in een gelijkspel geëindigd. Vorig seizoen was Heerenveen in de Euroborg met 3-1 te sterk voor Groningen. Rajiv van La Parra, Alfreð Finnbogason en Hakim Ziyech waren trefzeker voor de Friezen. Michael de Leeuw deed wat terug voor de Groningen. Opmerkelijk is dat alle Friese doelpuntenmakers momenteel niet meer voor Heerenveen spelen.

De laatste keer dat Groningen in eigen huis van Heerenveen won is niet zo lang geleden. Op 7 april 2013 wonnen de Groningers met 3-1 van Heerenveen. Een eigen doelpunt van Jukka Raitala, een penalty van Leandro Bacuna en een doelpunt van De Leeuw zorgden voor de Groningse treffers. Lukáš Mareček scoorde voor Heerenveen. Ook zondagmiddag zal het weer een spektakel zijn tijdens de Derby van het Noorden.