07.12.2014 16:23

Derby van het Noorden eindigt in gelijkspel

Met zijn lichaam probeert Daley Sinkgraven (r.) Tjaronn Chery (l.) van de bal af te houden tijdens de noordelijke derby FC Groningen - sc Heerenveen. (07-12-2014)

FC Groningen en sc Heerenveen hebben een punt overgehouden aan een matig duel in de Euroborg. De Friezen kregen in de Euroborg de beste kansen, maar keren huiswaarts met slechts één punt.

De Derby van het Noorden kwam – ondanks de vroege treffer van Michael de Leeuw – maar moeizaam op gang. Beide ploegen waren ontzettend slordig in balbezit, waardoor er in de beginfase weinig mogelijkheden werden gecreëerd. De eerste kans leverde Groningen in de zevende minuut gelijk een treffer op. De Leeuw was na een goede pass van Maikel Kieftenbeld zijn directe tegenstander – Joost van Aken – te slim af en schoot de bal in de korte hoek: 1-0.

Na de openingstreffer van De Leeuw trok Heerenveen langzamerhand steeds meer het spel naar zich toe. De Friezen kregen een aantal goede mogelijkheden en kwamen in de 25e minuut terecht op gelijke hoogte. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van Luciano Slagveer terecht. De vleugelspeler zag Mark Uth anticiperen op zijn poging en via de linkervoet van de Duitser belandde de bal in het doel: 1-1. Heerenveen kreeg nog een aantal mogelijkheden om tijdens de eerste helft op voorsprong te komen, maar het bleef tijdens het eerste bedrijf bij 1-1.

Na de theepauze veranderde het spelbeeld. Groningen had het meeste balbezit en was dreigend. Heerenveen had na rust moeite om van de eigen speelhelft af te komen, maar de Groningers slaagden er niet in om de dreiging om te zetten in grote kansen. Een kwartier voor tijd werd Heerenveen weer sterker. Uth kreeg in de slotfase nog twee goede mogelijkheden. De Duitser kopte de bal op de paal en zag even later Groningen-doelman Sergio Padt redding brengen op zijn poging. Het bleef daardoor 1-1 in Groningen.

De Groningers komen dankzij het gelijkspel met Heerenveen op 22 punten uit vijftien wedstrijden. De Friezen hebben nu achttien punten. Groningen neemt het volgende week in eigen huis op tegen Vitesse, terwijl Heerenveen op bezoek gaat bij NAC Breda.

Door: Jurre Hermans