1 : 0 Torinfos in de Ticker Johan Kappelhof 5. / Eigen goal
2 : 0 Torinfos in de Ticker Tomáš Necid 58. / Kopbal  (Trent Sainsbury)

90'
Samenvatting

PEC Zwolle nam in het tweede bedrijf weer het initiatief. Na klein een uur spelen verdubbelde PEC de voorsprong. Bart van Hintum legde een vrije trap op het hoofd van Trent Sainsbuy. De verdediger wist op zijn beurt Tomáš Necid te vinden, die vervolgens de 2-0 tegen de touwen kopte. In de slotfase kreeg de Tsjech rood omdat hij een kopstoot had uitgedeeld aan Jarchinio Antonia. Ondanks de rode prent kwam PEC niet meer in de problemen. Het bleef in Zwolle bij 2-0.
90'
90'
Van Hintum krijgt nog een goede kans in de blessuretijd, maar speelt de bal te ver voor zich uit.
90'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
90'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Jody Lukoki
89'
Gele kaart voor Eric Botteghin (FC Groningen)
Nog een kaart. Lukoki laat zich makkelijk vallen, maar toch krijgt Botteghin een gele kaart.
88'
PEC-trainer Ron Jans grijpt meteen in. Verdediger Joost Broerse komt voor middenvelder Drost.
88'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Joost Broerse
88'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Jesper Drost
87'
Groningen-trainer Erwin van de Looi brengt een extra spits. Arjen Hagenauw komt voor Hans Hateboer.
87'
Wissel in bij FC Groningen -> Arjen Hagenauw
87'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hans Hateboer
86'
Gele kaart voor Jesper Drost (PEC Zwolle)
Haha! Drost werkt de bal met de hand in het doel, maar Drost was even vergeten dat er ruim twaalfduizend mensen langs en op het veld staan. Ook scheidsrechter Kuipers heeft het gezien en geeft hem - terecht - geel.
85'
PEC krijgt weer een vrije trap op een mooie positie. Wordt het nu definitief beslist?
83'
De Leeuw met de kopbal, maar Hahn brengt redding.
82'
Na de rode kaart van Necid is er tweemaal gewisseld. Wout Brama is in het veld gekomen voor Saymak, terwijl Dino Islamović de plaats van Kieftenbeld heeft overgenomen.
80'
Wissel in bij FC Groningen -> Dino Islamović
80'
Wissel uit bij FC Groningen -> Maikel Kieftenbeld
79'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Wout Brama
79'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
78'
Rode kaart voor Tomáš Necid (PEC Zwolle)
Dom, dom, dom. Necid komt wild invliegen bij Antonia. Die springt op en zoekt vervolgens de confrontatie met Necid. De Tsjech deelt vervolgens een 'kopstootje' uit. Kuipers heeft het gezien en geeft Necid rood.
77'
De Leeuw! Plotseling is daar een goede mogelijkheid voor Groningen. Chery brengt De Leeuw in stelling, maar de aanvaller mikt een meter naast.
76'
PEC lijkt het allemaal wel prima te vinden. Zolang de 2-0 op het scorebord staat lijkt Zwolle weinig zin te hebben om veel risico te nemen.
74'
Mustafa Saymak ziet Padt ver voor zijn doel staan en schiet vanaf vijftig meter op doel, maar Saymak mist precisie.
73'
De bezoekers zullen haast moeten maken. Groningen heeft nog ruim een kwartier, maar zal dan wel snel moeten scoren.
72'
Groningen blijft aanzetten, maar tot kansen komen de bezoekers niet.
69'
Groningen is omgeschakeld naar een 4-3-3 systeem. Mahi speelt linksbuiten, terwijl Antonia op de andere vleugel speelt. De Leeuw is nu spits met Chery kort achter zich. PEC moet daar duidelijk aan wennen.
66'
Groningen heeft gewisseld. Hoesen stelde teleur en heeft het veld verlaten. Mimoun Mahi is zijn vervanger.
65'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
65'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
64'
Gele kaart voor Maikel Kieftenbeld (FC Groningen)
Maikel Kieftenbeld begaat een lompe overtreding op Van Polen en krijgt terecht de gele kaart van Kuipers.
64'
Het wordt overigens een lange avond voor Antonia. De aanvaller wordt al vanaf minuut één uitgefloten door de Zwolse fans. Antonia heeft een verleden bij rivaal Go Ahead Eagles.
62'
PEC krijgt weer een vrije trap op een mooie positie, maar deze keer is de bal niet zuiver. Toch krijgt Zwolle nog een hoekschop. Een afgeslagen bal komt uiteindelijk voor de voeten van Lukoki terecht, maar Padt brengt redding.
58'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:0 door Tomáš Necid
Van Nieff moet zijn overtreding wederom bekopen met een tegendoelpunt. Van Hintum legt de vrije trap op het hoofd van Trent Sainsbury. De verdediger kopt de bal terug naar Necid, die vervolgens de bal tegen de touwen kopt: 2-0.
57'
Gele kaart voor Yoëll van Nieff (FC Groningen)
Van Nieff gaat op de bon. De linksback van Groningen begaat een overtreding op Lukoki.
56'
Hoesen krijgt weer een mogelijkheid, maar de spits van Groningen wacht te lang. De defensie van PEC kan daardoor ingrijpen en gevaar voorkomen.
55'
Kappelhof begaat een flinke overtreding op Lukoki, maar de verdediger ontsnapt aan geel.
54'
Gele kaart voor Bram van Polen (PEC Zwolle)
Van Polen begaat een overtreding op Antonia en krijgt geel van scheidsrechter Kuipers.
52'
PEC lijkt ook in het begin van de tweede helft het initiatief te nemen. Nog geen levensgrote kansen in het tweede bedrijf.
49'
Ook een poging van Groningen. Botteghin dwingt Hahn tot een redding!
47'
Eerste poging in de tweede helft komt van Drost, maar zijn poging wordt geblokt.
46'
We zijn weer begonnen in Zwolle. Groningen heeft afgetrapt.
46'
45'

De eerste twintig minuten van PEC Zwolle - FC Groningen was niet erg enerverend. De Zwollenaren kwamen al vroeg op voorsprong. Johan Kappelhof kopte een vrije trap van Bart van Hintum in zijn eigen doel. Vervolgens volgde een fase van balbezit voor PEC, maar gevaarlijk werd de thuisploeg niet. Na ruim twintig minuten spelen kwam Groningen beter in de wedstrijd. De bezoekers kregen een tweetal goede kansen, maar Hoesen kopte in eerste instantie over en in tweede instantie bracht doelman Warner Hahn redding. Het laatste kwartier voor rust werd PEC weer beter. De thuisploeg kreeg een aantal goede kansen, maar Jesper Drost en Tomáš Necid kwamen niet tot scoren. Het bleef daarom na 45 minuten bij 1-0.
45'
44'
Weer een razendsnelle counter van Groningen, maar in de eindfase gaat het mis. Antonia kan geen ploeggenoot vinden, waardoor PEC weer kan beginnen met opbouwen.
43'
Nog een paar minuten tot de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord in Zwolle?
39'
Weer een kans voor Zwolle. Ben Rienstra gaat de combinatie aan met Ryan Thomas, maar mikt vervolgens ruimschoots naast.
39'
De wedstrijd komt eindelijk tot leven. Een doelpunt van PEC hangt in de lucht, maar de thuisploeg moet oppassen voor de counter van Groningen.
38'
Hahn-in-de-weg! Een goede counter van Groningen. Uiteindelijk is het Antonia die Chery in stelling brengt. De middenvelder mikt de bal in de hoek, maar Hahn brengt wederom geweldig redding.
38'
PEC heeft het heft weer in handen en wil de score nog voor de rust verdubbelen. De thuisploeg heeft daar nog een kleine tien minuten voor.
36'
Komt dat schot! Bram van Polen besluit een afgeslagen hoekschop vanaf een meter of veertig op doel te schieten. Padt moet handelend optreden en brengt redding.
35'
Necid! Weer scoort de Tsjech bijna. Een goede voorzet vanaf de linkerflank valt tussen doelman Padt en spits Necid in. Padt lijkt de bal weg te werken, maar raakt Necid. Via de spits gaat de bal echter naast. Dat scheelde weinig.
34'
De Zwollenaren proberen in het initiatief terug te grijpen en lijken daarin te slagen. Groningen moet oppassen dat het niet op een 2-0 achterstand komt.
33'
Padt brengt redding! PEC wordt gevaarlijk uit een hoekschop van Van Hintum. Necid kan zijn hoofd tegen de bal zetten en lijkt te scoren, maar had niet gerekend op een goede redding van doelman Sergio Padt.
32'
Drost! PEC moet hier op een 2-0 voorsprong komen. Na een geweldige combinatie tussen Necid en Jesper Drost krijgt laatstgenoemde een grote kans. Drost wacht te lang, waardoor Hans Hateboer kan ingrijpen.
31'
Lukoki ontsnapt op de rechterflank en geeft een voorzet. Necid kan zijn hoofd tegen de bal zetten, maar kan die geen richting meegeven. Geen gevaar voor Groningen.
29'
Groningen lijkt wakker geschud te zijn na de beginfase. Nu is het PEC dat het moeilijk heeft en ver terug moet.
27'
Goede redding Hahn! Hoesen krijgt op aangeven van De Leeuw een aardige mogelijkheid. Hoesen plaatst de bal goed in de hoek, maar Hahn brengt prima redding.
27'
Chery neemt de vrije trap, maar deze wordt eenvoudig weggewerkt.
26'
Groningen krijgt een vrije trap op een bruikbare positie. Kunnen de Groningers hier gevaarlijk uit worden?
24'
Hoesen! Die mag op doel hoor! Wederom een goede hoekschop van Van Nieff. De Leeuw kopt terug op Hoesen, die van dicht bij de bal over mikt.
23'
Groningen heeft een fase van balbezit en lijkt iets beter in de wedstrijd te komen. Zodra de bezoekers in de buurt komen van het strafschopgebied lijken ze echter besluiteloos.
20'
Zijnet! De Leeuw krijgt een goede kans na een hoekschop van Van Nieff. De aanvaller controleert de bal goed, maar schiet in het zijnet.
19'
Groningen dreigt gevaarlijk te worden, maar Warner Hahn is op tijd uit zijn doel om de aanval onschadelijk te maken.
17'
Eindelijk een poging van Groningen. Maikel van der Werff gaat in de fout, waardoor Tjaronn Chery er met de bal vandoor kan. De middenvelder heeft een aantal afspeelmogelijkheden, maar gaat voor eigen succes. Geen doelpunt!
16'
Groningen zakt steeds verder in en roept het onheil eigenlijk over zichzelf af.
15'
PEC heeft een licht overwicht, maar de thuisploeg heeft nog geen grote kansen gecreëerd. Dat hoeft natuurlijk ook niet, daar de Zwollenaren al voorsprong staan.
11'
Groningen heeft het moeilijk in de beginfase. PEC zet vroeg druk en daar komt Groningen vooralsnog niet onderuit.
9'
De hoekschop van de Groningers is echter ongevaarlijk. Het was overigens inderdaad De Leeuw die de bal als laatste raakte.
8'
Hoekschop FC Groningen. De Leeuw leek de bal als laatste te raken, maar de bezoekers krijgen een corner.
6'
Doelpunt afgekeurd! Tomáš Necid schiet raak, maar wordt teruggefloten. De Tsjech staat in buitenspelpositie.
5'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Johan Kappelhof (eigen doelpunt)
Dat is lekker beginnen voor PEC. Johan Kappelhof kopt de vrije trap van Van Hintum in zijn eigen doel. Daar kon Kappelhof weinig aan doen, maar toch komt het doelpunt op zijn naam: 1-0.
4'
Vrije trap voor PEC Zwolle op de rechterflank. Yoëll van Nieff trekt Jody Lukoki onderuit, waardoor scheidsrechter Björn Kuipers fluit voor een overtreding.
3'
Ook de tweede hoekschop levert niets op. Eric Botteghin kopt de bal weg.
3'
Bart van Hintum neemt de hoekschop, maar Michael de Leeuw werkt de bal wederom over de achterlijn. Nieuwe corner!
2'
PEC Zwolle krijgt de eerste hoekschop van de wedstrijd...
1'
We zijn begonnen in het IJsseldeltastadion. PEC Zwolle heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd PEC Zwolle tegen FC Groningen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

PEC Zwolle

PEC Zwolle zit niet in een geweldige fase. Het aanzien van de Zwollenaren is de afgelopen twee jaar flink gestegen, waardoor vijf punten uit zes wedstrijden niet genoeg is. Achtereenvolgend speelde PEC tegen AZ Alkmaar (0-1), Heracles Almelo (4-2), Ajax (0-0), Go Ahead Eagles (2-3), sc Heerenveen (2-2) en Feyenoord (0-2). Tussendoor werd er wel twee keer gewonnen in de beker. FC Oss (3-2) en HHC Hardenberg (6-1) werden aan de kant geschoven, waardoor Zwolle in de achtste finale van de beker het opneemt tegen VVV-Venlo. PEC heeft momenteel zeventien punten uit elf wedstrijden en staat daarmee in de subtop, maar een nederlaag tegen FC Groningen zou een flinke domper zijn.

De Groningers hebben namelijk ook zeventien punten uit elf wedstrijden, waardoor de Trots van het Noorden de Zwollenaren voorbij zullen streven op de ranglijst bij een overwinning. Het doelsaldo is momenteel nog in het voordeel van de Zwollenaren. Groningen is bezig aan een iets betere reeks dan de Zwollenaren. De Groningers haalden ook acht punten uit de laatste zes competitiewedstrijden. Achtereenvolgend speelde Groningen tegen FC Utrecht (0-1), Willem II (1-0), Feyenoord (0-4), Excelsior (1-1), AZ (2-2) en NAC Breda (1-0). Tussendoor won Groningen vrij gemakkelijk in de KNVB beker van Barendrecht (4-1) en Flevo Boys (8-1). De zaterdagavondwedstrijd tussen PEC en Groningen staat dus vooral in het teken van (voorlopig) aanhaken of afhaken.

Historie

Twaalf keer eerder werd het duel PEC Zwolle – FC Groningen in de Eredivisie afgewerkt. Op basis van de historie is Groningen de favoriet. Acht (!) keer namen de Groningen de punten mee naar huis, terwijl PEC slechts twee maal wist te winnen. De overige twee keer werd er vanzelfsprekend gelijkgespeeld. Ook vorig seizoen won Groningen in Zwolle. Het werd 0-1 dankzij een doelpunt van oud-Zwollenaar Eric Botteghin.

Het duel in Groningen eindigde vorig seizoen in 0-0, waardoor Groningen ook op basis van vorig seizoen de favoriet is in het IJsseldeltastadion. De laatste keer dat PEC in eigen huis wist te winnen van Groningen was in het seizoen 1987/1988. De Zwollenaren wonnen dat duel met 1-0. PEC won overigens nog nooit in Groningen.