08.11.2014 21:36

PEC Zwolle wint van matig FC Groningen

PEC Zwolle heeft de aansluiting met de (sub)top weer gevonden. De Zwollenaren hadden weinig moeite met FC Groningen en waren tweemaal trefzeker uit een standaardsituatie. Tomáš Necid kreeg in de slotfase rood, maar PEC kwam niet meer in de problemen.

De eerste twintig minuten van het duel PEC Zwolle – FC Groningen waren niet boeiend. De thuisploeg was al na vijf minuten spelen op voorsprong gekomen. Johan Kappelhof kopte een vrije trap van Bart van Hintum achter zijn eigen doelman: 1-0. PEC was in de beginfase dominant, maar na ruim twintig minuten spelen namen de bezoekers uit Groningen het initiatief over. Danny Hoesen kreeg twee goede kansen, maar verzuimde te scoren. Tijdens het laatste kwartier voor rust nam PEC het heft weer in handen. Jesper Drost en Tomáš Necid hadden de voorsprong kunnen verdubbelen, maar het bleef in de eerste helft bij 1-0.

De thuisploeg nam ook in het tweede bedrijf het initiatief. Erg veel kansen werden er niet gecreëerd. Na een klein uur spelen verdubbelde PEC de voorsprong. Na wederom een overtreding van Yoëll van Nieff – die bij de 1-0 ook al aan de basis stond van het doelpunt van PEC – kreeg PEC weer een vrije trap. Van Hintum legde de bal op het hoofd van Trent Sainsbury, die op zijn beurt Necid wist te vinden. De Tsjechische spits kopte de bal vervolgens tegen de touwen: 2-0. Twaalf minuten voor tijd kreeg de Tsjechische spits rood, omdat hij een kopstoot aan Jarchinio Antonia had uitgedeeld. De thuisploeg kwam ondanks de rode kaart van Necid niet meer in de problemen.

Dankzij de overwinning op Groningen komt PEC op twintig punten uit twaalf wedstrijden. De Groningers blijven op zeventien punten staan. Komend weekend wordt er niet gespeeld in de Eredivisie, maar na de interlandbreak neemt PEC het in eigen huis op tegen FC Twente, terwijl Groningen het in de Euroborg opneemt tegen PSV Eindhoven.

Door: Jurre Hermans