07.11.2014 10:00

PSV naar Almelo, zwaar uitduel Feyenoord

Het aankomende weekend staat alweer de twaalfde speelronde van de Eredivisie op het programma. De gehele top vijf komt zondag pas in actie: zo gaat PSV op bezoek bij ex-hekkensluiter Heracles Almelo, speelt Ajax in Leeuwarden tegen SC Cambuur en speelt Feyenoord de kraker in de Gelredome tegen Vitesse. We blikken vooruit!

Ongeslagen in thuiswedstrijden

We beginnen de twaalfde speelronde met een vrijdagavondwedstrijd. Eén van de verrassingen van het seizoen, Excelsior, neemt het in eigen huis op tegen FC Utrecht. De Rotterdammers zijn met name in thuiswedstrijden dit seizoen ijzersterk: van de vijf gespeelde thuisduels won Excelsior er drie (Go Ahead Eagles 3-2, Heracles Almelo 3-1 en FC Twente 2-1) en werd er twee keer gelijkgespeeld (FC Dordrecht 1-1 en SC Cambuur 1-1). Woudestein is voorlopig een onneembare vesting voor de uitspelende clubs. Zal daar vrijdag verandering in komen als FC Utrecht op bezoek komt?

Driepunter gezocht in Friesland

Er is een kleine crisis gaande in Heerenveen, of is het iets te vroeg om het woord 'crisis' in de mond te nemen? sc Heerenveen begon het seizoen uitstekend en stond steevast in de top van de Eredivisie, maar inmiddels zijn de Friezen gezakt naar de achtste plaats. Heel gek is dat niet, want Heerenveen won geen van de laatste vier duels. Het is dus weer tijd voor een overwinning voor Dwight Lodeweges' manschappen. Aanstaande zaterdag nemen de Friezen het op tegen Go Ahead Eagles, dat zichzelf op een veertiende plaats terugvindt. Een positieve statistiek voor Heerenveen: vorig seizoen won de Friese club zowel in de uit- als thuiswedstrijd van de Deventernaren.

Aansluiten of afhaken

Welke club vinden we zaterdag vanaf ongeveer kwart voor tien terug in de top van de Eredivisie? Wordt het PEC Zwolle? Of toch FC Groningen? De Zwollenaren staan zesde, de Groningers zevende. Beide ploegen hebben evenveel punten (zeventien) en maken bij winst de sprong naar de gedeeld derde plaats in de Eredivisie. De ploeg van Erwin van de Looi kan vertrouwen putten uit het resultaat dat de club vorig seizoen in het IJsseldeltastadion boekte. Toen wonnen de Groningers dankzij een doelpunt van oud-Zwollenaar Eric Botteghin met 0-1.

Van den Brom wacht op overwinning

In de laatste vijf wedstrijden van AZ werd er iedere keer minimaal drie keer gescoord, maar de Alkmaarders wonnen slechts één van deze vijf duels (tegen ADO Den Haag, 3-2). Het duel met de Hagenaren was de laatste wedstrijd vóór John van den Brom aan het roer stond bij AZ. De trainer heeft dus nog geen enkele zege geboekt met zijn nieuwe ploeg en dat is terug te zien op de ranglijst; de Alkmaarders staan op een schamele twaalfde plek. Zaterdag reist AZ af naar Noord-Brabant voor een wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion. Een 'Avondje NAC' staat op het programma, een zware kluif voor de mannen van Van den Brom.

Ajax naar Leeuwarden

De Eredivisie-zondag begint met een wedstrijd in het hoge noorden. Nummer twee Ajax gaat op bezoek bij de verrassende nummer vijf van de competitie, SC Cambuur. De Leeuwarders veroveren veel van hun punten in eigen huis, maar sinds hun terugkeer op het hoogste niveau pakte Cambuur nog geen enkel punt (op eigen terrein) tegen een club uit de traditionele top drie. Dat is een statistiek waar Ajax op kan vertrouwen. De Amsterdammers speelden deze week het Champions League-duel met FC Barcelona (0-2 verlies) en de vraag is of het team van Frank de Boer tegen SC Cambuur hetzelfde spelniveau kan vasthouden.

De Schapenkoppen vs. De Tukkers

Hoewel het seizoen nog maar elf wedstrijden oud is, zit FC Dordrecht nu al flink in de problemen. De Schapenkoppen zijn de hekkensluiter in de Eredivisie en wonnen geen van de laatste tien (!) duels. Daarnaast krijgt de ploeg van Ernie Brandts de meeste doelpunten tegen (27) en scoort 'Dordt' het minst van alle clubs: slechts negen keer dit seizoen. Als FC Dordrecht het Eredivisie-avontuur niet beperkt wil houden tot één seizoen, dan zullen betere resultaten geboekt moeten worden. Te beginnen met de wedstrijd van zondagmiddag: dan komt de nummer vier van de competitie, FC Twente, op bezoek en dan krijgt FC Dordrecht de kans om voor het eerst een punt of meer in eigen huis te veroveren.

Feyenoord top in uitwedstrijden

Feyenoord is bezig aan een zeer opmerkelijke reeks. De Rotterdammers speelden dit seizoen vier uitwedstrijden in de Eredivisie en niet alleen pakte het team van Fred Rutten tien punten in die duels, Feyenoord kreeg in die wedstrijden nog geen enkel tegendoelpunt. Daar zou zondag zomaar verandering in kunnen komen, want dan neemt de club uit Rotterdam het op tegen één van de meest scorende clubs uit de Eredivisie: Vitesse. De Arnhemmers staan twaalfde, maar gezien hun kwaliteit in de selectie en het vertoonde spel is dat niet de plek waar ze aan het einde van het seizoen terug te vinden zijn.

Koploper naar ex-hekkensluiter

Na een fantastische 2-3 overwinning op Panathinaikos, mag PSV zich nu opmaken voor een gezellig potje in het Polman Stadion. De koploper van de Eredivisie neemt het op tegen de ploeg die vorige week de rode lantaarn afstond aan FC Dordrecht, Heracles Almelo. De vraag is of de Heraclieden in staat zijn om de geoliede machine die PSV heet te stoppen. De resultaten uit het verleden spreken in ieder geval niet in het voordeel van Heracles: van de 28 keer dat de ploegen elkaar op het hoogste niveau troffen, won de club uit Overijssel slechts eenmaal.

Overige wedstrijd:

ADO Den Haag - Willem II

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner