1 : 0 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 26. / Kopbal  (Nemanja Gudelj)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Krisztófer Vida 38. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Riechedly Bazoer 70. / Schot met rechts

90'
Ajax drong aan het begin van de tweede helft meer aan. Het leidde tot aardige kansen, maar telkens geen doelpunt. Twintig minuten voor tijd was er alsnog de 2-1. Riechedly Bazoer volleerde zijn ploeg op rand zestien naar de winst. Ondanks een zeer tegenvallend optreden van de koploper werden de drie punten geboekt.
90'
90'
Karim Tarfi deed het in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Ook nu ging de Graafschap-middenvelder weer achter de bal staan voor een vrije trap van grote afstand. Nu gaat de bal echter hoog over het doel van Ajax.
90'
Vaclav Černý laat zich zeker zien als invaller. Ook nu weer kapt de vlugge rechtsbuiten goed naar binnen. Het lage schot wordt wederom gekeerd door uitblinker Jurjus.
88'
De absolute slotfase is aangebroken in Amsterdam. Ajax gaat met veel moeite een magere overwinning boeken op hekkensluiter De Graafschap. Het was niet groots, maar met drie punten op zak wordt de koppositie gehanteerd.
86'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
86'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
84'
Schot van Bazoer! Heerlijke actie aan de rechterkant van Vaclav Černý. De jonge Ajacied passeert zijn tegenstander, trekt de bal voor en ziet dat Bazoer net over het doel schiet.
81'
Wissel in bij De Graafschap -> Nathan Kabasele
81'
Wissel uit bij De Graafschap -> Lion Kaak
80'
Lekker schot van Vida! De doelpuntenmaker van De Graafschap breekt door en haalt direct hard en hoog uit. Het schot kan onder de lat weg worden getikt door doelman Cillessen.
79'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
79'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
77'
Nog een kwartiertje te spelen in Amsterdam. Kan De Graafschap opnieuw stunten door terug te komen van een achterstand? Of gaat Ajax de overwinning veiligstellen met een derde doelpunt?
74'
Vermeij promoveert een indraaiende vrije trap van Gudelj bijna tot eigen doelpunt. De spits van De Graafschap trapt volledig mis en zet daarmee doelman Jurjus aan het werk.
73'
Zo heeft Ajax twintig minuten voor het einde van de wedstrijd de voorsprong weer te pakken. Het is allemaal zeer moeizaam vanmiddag in de ArenA, maar drie punten lijken er toch te komen.
70'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Riechedly Bazoer
Een voorzet vanaf links van Fisscher wordt weggekopt door Pröpper. Op de zestien neemt Bazoer de bal vol op de wreef en verdwijnt de bal in de linkerbenedenhoek.
69'
Wissel in bij De Graafschap -> Tom Menting
69'
Wissel uit bij De Graafschap -> Youssef el Jebli
68'
Het laatste kwart van de wedstrijd is aangebroken. Koploper Ajax heeft alle mogelijke moeite met rode lantaarndrager De Graafschap. Nog een keer zal de Amsterdamse ploeg alle zeilen bij moeten zetten.
65'
Met geel op zak wordt linksback Jeroen Tesselaar van het veld gehaald door coach Vreman. Het is nu de taak aan invaller Tolgahan Çiçek om de vlugge Vaclav Černý tegen te houden.
63'
Wissel in bij De Graafschap -> Tolgahan Çiçek
63'
Wissel uit bij De Graafschap -> Jeroen Tesselaar
61'
De vrije trappen van Gudelj blijven voor veel gevaar zorgen. Ondanks dat Milik buitenspel staat kan de Poolse spits van Ajax weer vrijstaand op doel koppen.
58'
Meteen de kans voor Černý! De invaller vervangt net de tegenvallende El Ghazi en heeft meteen een levensgrote mogelijkheid. Milik stuurt het talent diep, maar de aanname van Vaclav Černý behoedt hem om Jurjus te verschalken.
56'
Wissel in bij AFC Ajax -> Vaclav Černý
56'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
56'
Gudelj met een dreigende trap! Doelman Jurjus stond dit keer ruim in de verkeerde hoek. Desondanks zeilde de vrije trap van Gudelj vanaf twintig meter net over de kruising.
54'
De Graafschap doet het voorlopig uit beter dan in de eigen Vijverberg. In Leeuwarden werd gewonnen van SC Cambuur. In eigen huis speelde de Doetinchemmers twee keer gelijk.
51'
El Ghazi met een schot! Een lange bal van achteren via Dijks wordt doorgekopt naar Anwar El Ghazi door Milik. Aan de rechterkant schiet El Ghazi hard op het lichaam van Jurjus.
49'
Gele kaart voor Kristopher Vida (De Graafschap)
De kaarten volgen zich nu in een rap tempo op. Doelpuntenmaker Vida vloert Dijks en krijgt geel.
47'
Gele kaart voor Jeroen Tesselaar (De Graafschap)
De linksback blokkeert de mee opkomende Kenny Tete en ontvangt het eerste geel.
46'
De tweede helft is in gang gezet door de bezoekers! Kan het moedig spelende De Graafschap de knappe prestatie van de eerste 45 minuten volhouden?
46'
45'
De Graafschap speelt met lef en zeker niet onaardig in de ArenA. Arkadiusz Milik kopte echter Ajax op voorsprong na een indraaiende vrije trap van Nemanja Gudelj. Toch kwamen de bezoekers verdiend langszij. Een schot van Youssef el Jebli werd geblokkeerd, maar de schuiver van Kristopher Vida was te machtig voor Jasper Cillessen: 1-1.
45'
44'
Gudelj schiet vlak voor rust nog een vrije trap van grote afstand naast het doel. De poging van de Servische middenvelder kon door doelman Jurjus langs het doel gekeken worden.
43'
Het is overigens geheel verdiend dat De Graafschap langszij is gekomen. De hekkensluiter voetbalt gedurfd en combineert heel aardig. Ajax is wat zielloos en laat weinig zien.
40'
Klaassen met een puntertje! Pröpper dacht al dat de bal over de achterlijn was, maar Milik ging door en kon de bal nog voor het doel krijgen. De teen van Klaassen kan doelman Jurjus net niet verschalken.
38'
Doelpunt voor De Graafschap, 1:1 door Kristopher Vida
De Graafschap heeft lef en ziet dit beloond worden. Het schot van Youssef el Jebli wordt geblokt waarna Vida de bal rustig langs Jasper Cillessen in het hoekje schuift.
35'
Jurjus redt weer uitstekend! Klaasen kopt een bal terug richting de inlopende Fisscher. De Deen aan Amsterdamse zijde probeert het opnieuw met een hard en laag schot, maar ziet doelman Jurjus opnieuw keren.
34'
Andrew Driver is een van de opvallendste namen in de wedstrijd tot nu toe. De Schotse middenvelder van De Graafschap werkt hard en komt veel terecht in fysieke duels met Ajacieden.
31'
Toch blijven de bezoekers het proberen. Nu is het Vermeij die buiten de zestien Bazoer passeert en besluit direct uit te halen. De poging van de spits mist wat richting en kracht.
29'
Ondanks een dapper begin van de Doetinchemse bezoekers staat de ploeg na een klein half uur met 1-0 achter in de ArenA. Normaliter zal het dan zeer lastig worden voor De Graafschap.
26'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Arkadiusz Milik
Een scherp aangesneden vrije trap van Nemanja Gudelj wordt in vrijstaande positie in het doel gekopt door Milik. De verdediging van De Graafschap staat niet op te letten.
25'
Het team van coach Frank de Boer is ongeacht welk resultaat winterkampioen van Nederland. Bij winst neemt Ajax een voorsprong van drie punten op PSV en vier op Feyenoord.
22'
Ajax heeft in het eerste kwart al drie corners weggegeven. Dat zegt genoeg over de verhoudingen in de wedstrijd. De Graafschap beperkt zich zeker niet tot enkel verdedigen.
19'
Ajax wordt wat dominanter in het duel. Toch hebben de Amsterdammers moeite met de felheid van de bezoekers. De Graafschap verweert zich namelijk kranig in de openingsfase.
16'
Schot van Fisscher! Robin Pröpper blundert achterin waardoor Klaasen de bal op kan pikken. De aanvoerder van Ajax schenkt de kans aan Fisscher. De linksbuiten schiet vervolgens wat schuin voor het doel op het lichaam van keeper Jurjus.
15'
Het is natuurlijk een speciale middag voor Vincent Vermeij. De spits van De Graafschap kwam uit voor de jeugd van Ajax. Sinds januari 2014 speelt Vermeij voor de Doetinchemmers.
12'
Ajax heeft het balbezit te pakken. De Graafschap zal daarom wat meer teruggetrokken spelen. Ondanks het heft in handen heeft Ajax nog weinig gevaar kunnen stichten.
9'
Kopbal van Klaassen! Een schot van Riechedly Bazoer wordt geblokt en komt terecht op links bij Mitchell Dijks. De voorzet van de linksback wordt verlengt door het hoofd van Davy Klaasen en de buik van Viktor Fisscher. Uiteindelijk kan doelman Hidde Jurjus eenvoudig de bal vangen.
6'
De Graafschap begint aardig aan de wedstrijd. Met veel lef probeert het team van Jan Vreman te combineren op het middenveld. Het stemt tot onvrede bij Ajax-coach Frank de Boer.
3'
De bezoekers uit Doetinchem breken als eerste uit. Andrew Driver krijgt veel ruimte aan de linkerkant en bereikt bijna het hoofd van Vincent Vermeij met een lage voorzet.
1'
Richard Liesveld heeft het startsignaal gegeven voor het laatste duel van 2015. In de Amsterdam ArenA speelt koploper Ajax tegen hekkensluiter De Graafschap.
1'
De opstellingen
Ajax gaat vanmiddag weer met vier verdedigers spelen. Hierdoor keert Mitchell Dijks terug in de basis ten koste van Thulani Serero. Viktor Fisccher vervangt linksvoor de geblesseerde Amin Younes en completeert de aanval met Arek Milik en Anwar El Ghazi.

Bij De Graafschap zijn er weer wijzigingen op het wedstrijdformulier. Vincent Vermeij en Kristopher Vida spelen in plaats van Cas Peters en Nathaniël Will. Op het middenveld krijgen Lion Kaak en Karim Tarfi de voorkeur boven Bryan Smeets en Nathan Kabasele.
Goedemiddag en welkom bij het affiche Ajax-De Graafschap! We sluiten het voetbaljaar 2015 in de Eredivisie af in de Arena waar de hekkensluiter probeert te stunten tegen koploper Ajax. Om 16.45 trappen de ploegen af in Amsterdam. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal vanmiddag jullie op de hoogte houden van deze wedstrijd.

Magere voldoende voor Ajax
Ondanks de koppositie is Frank de Boer slechts matig tevreden over zijn ploeg. De hoofdtrainer geeft zijn Ajax voor de eerste seizoenshelft een 5.5. Op de wekelijkse persconferentie legt De Boer deze matige voldoende uit: “We staan weliswaar bovenaan in de Eredivisie, maar dat is geen prijs. Natuurlijk ben ik wel tevreden dat we de eerste seizoenshelft veel internationals hebben afgeleverd, maar dat is eveneens geen prijs. Ook heeft het team zich goed doorontwikkeld. Als dat zich doorzet, maken we een goede kans om de titel te pakken. Het vizier ligt nu volledig op de Eredivisie. We hebben het in eigen hand, maar dat zegt niet zoveel na zestien wedstrijden. De uitschakeling in de beker in een moeilijke uitwedstrijd kan gebeuren, maar de vroege Europese uitschakeling was onnodig.”

En dan sluiten de Amsterdammers het voetbaljaar 2015 af met een thuisduel tegen hekkensluiter De Graafschap. De Superboeren wisten nog nimmer te winnen in De Arena. Tweemaal nam De Graafschap een punt mee naar Doetinchem.

Moeizaam seizoenshelft voor De Graafschap
Slechts vijf punten heeft De Graafschap bij elkaar gevoetbald in de eerste seizoenshelft. Vorige week tegen de tien van FC Twente leken er weer wat punten bij te komen, maar de Superboeren moesten in blessuretijd alsnog een punt uit handen geven. En dan sluit je het voetbaaljaar af in de Arena tegen de koploper. Geen gemakkelijke opdracht voor hoofdtrainer Jan Vreman en zijn mannen. Op de officiële clubsite vertelt Vreman dat hij wel kansen ziet in Amsterdam: “De momenten waarop we Ajax onder druk gaan zetten, zijn belangrijk. Die moeten we goed herkennen. We kunnen Ajax niet de hele wedstrijd afjagen, dat gaat niet lukken. Maar we moeten onze huid zo duur mogelijk verkopen. Natuurlijk is elk punt een bonuspunt. Na afloop hopen we dat men zegt: De Graafschap heeft het goed gedaan. Daar gaan we voor.”

Ik zie jullie aan het einde van deze middag, bij de wedstrijd Ajax-De Graafchap!