AZ Alkmaar Zondag, 9. Augustus 2015
12:30 uur
AFC Ajax
0:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 14. / Schot met rechts  (Mitchell Dijks)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 38. / Kopbal  (Nemanja Gudelj)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 40. / Schot met rechts  (Mitchell Dijks)

90'
Omdat de wedstrijd voor rust al was gespeeld viel er in de tweede helft weinig te genieten. AZ probeerde deed nog wel een poging, maar Ajax kwam nooit in de problemen.

Bedankt voor het volgen van dit duel en graag tot een volgende keer!
90'
90'
Voor wat het nog waard is: de extra tijd bedraagt twee minuten!
90'
Gele kaart voor Jaïro Riedewald (AFC Ajax)
Riedewald werkt te veel met zijn handen in een luchtduel met Mattias Johansson. Dat komt hem op een gele kaart te staan.
89'
Veel supporters van AZ geloven het wel. Zij verlaten het stadion al voor het eindsignaal. De Amsterdamse supporters vieren hun feestje.
84'
Ajax spoelt de kater van de uitschakeling in de Champions League met deze zege in ieder geval voor een groot gedeelte weg. Zonder groots te spelen is de overwinning nooit in gevaar gekomen.
78'
De wedstrijd kabbelt naar het einde. AZ blijft het wel proberen, maar het einde van de wedstrijd is in zicht. Ajax doet het rustig aan.
73'
AZ komt er snel uit. Vincent Janssen wordt in het strafschopgebied. Hij kan de bal binnen tikken, maar Joël Veltman voorkomt dat met een goede ingreep.
72'
John van den Brom is nu door zijn wissels heen. Dat betekent dat Dabney dos Santos niet in actie komt. Hij haakte voor de wedstrijd af, maar zat nog wel op de bank.
71'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
71'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Achille Vaarnold
71'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
71'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
69'
Gele kaart voor Davy Klaassen (AFC Ajax)
Davy Klaassen is boos. Hij wordt teruggefloten en is het daar niet mee eens. Omdat de aanvoerder van Ajax fel protesteert krijgt hij een gele kaart.
68'
Ajax zet even aan en komt bijna op 0-4. Eerder had Yaya Sanogo al een goede kans en nu kan Davy Klaassen van dichtbij uithalen. Met wat moeite voorkomt doelman Sergio Rochet een vierde tegendoelpunt.
66'
Gele kaart voor Joris van Overeem (AZ Alkmaar)
65'
Het lijkt onmogelijk, maar John van den Brom probeert in ieder geval alles om nog iets van de wedstrijd te maken. Hij haalt met Celso Ortiz een middenvelder naar de kant. Voor het komt aanvaller Robert Mühren.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
64'
Yaya Sanogo mag de wedstrijd vol maken in de spitspositie. De huurling van Arsenal maakt zijn debuut in de Eredivisie.
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Yaya Sanogo
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
57'
El Ghazi moet zich laten vervangen vanwege een blessure. Zijn vervanger is Lasse Schöne.
56'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
56'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
54'
AZ blijft het proberen. Joris van Overeem zet Riechedly Bazoer van zich af. Hij draait bij de middenvelder van Ajax weg en probeert het in de verre hoek. De poging in de zestienmeter rolt links naast het doel.
52'
Vicent Janssen speelt een sterke wedstrijd. Joël Veltman heeft de handen vol aan de spits die vorig seizoen bij Almere City speelde. Wederom wordt hij aangespeeld in het strafschopgebied. Veltman kan een schot niet voorkomen, maar Jasper Cillessen ziet de bal op tijd aan komen en kan redden.
49'
Vincent Janssen wordt weer gevonden door Joris van Overeem. De spits neemt de bal in het strafschopgebied aan met z'n borst. Voordat Janssen uit kan halen grijpt Joël Veltman goed in.
48'
Ajax verspeelde ruim een week geleden al een voorsprong. Dat was bij een tussenstand van 0-2 bij Rapid Wien. Hoe dat afliep weten we allemaal.
47'
Kan AZ nog zorgen voor een wonder? Dan zal de thuisploeg in ieder geval vroeg moeten scoren.
46'
45'
Zonder groots te spelen staat Ajax al met 0-3 voor bij AZ. Hoofdrolspeler is Anwar El Ghazi met twee doelpunten. De andere doelpuntenmaker is Nemanja Gudelj, voormalig speler van AZ. Door de drie doelpunten lijkt de wedstrijd al gespeeld.
45'
40'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:3 door Nemanja Gudelj
Al voor rust is de wedstrijd gespeeld. Nota bene Nemanja Gudelj gooit de wedstrijd in het slot. De oud-speler van AZ besluit van ver uit te halen. Dat doet hij succesvol. Hoewel doelman Sergio Rochet er niet helemaal goed uitziet, verdwijnt de bal in de rechterkruising. Mooi doelpunt!
38'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Anwar El Ghazi
Ajax is uiterst effectief vanmiddag. Met name Anwar El Ghazi. Hij staat op de juist plek na een vrije trap van Nemanja Gudelj. El Ghazi krijgt de bal op het hoofd en kopt van dichtbij raak.
37'
Mitchell Dijks heeft veel pijn na een pittige tackle van Mattias Johansson. De verdediger van AZ heeft geluk dat hij niet in het boekje van Björn Kuipers komt.
33'
Gele kaart voor Anwar El Ghazi (AFC Ajax)
AZ denkt aan aanvallen, maar El Ghazi wil daar niet aan meewerken. Hij vloert Ridgeciano Haps en moet daarvoor wel op de bon.
31'
Het idee van Arkadiusz Milik is aardig. Hij ziet Davy Klaassen richting het doel van AZ stormen. De Pool wil de bal meegeven aan de aanvoerder van Ajax. Dat wordt net op tijd doorzien door AZ.
29'
Vincent Janssen en Joris van Overeem blijven elkaar goed vinden. Wederom combineren ze door de defensie van Ajax. Van Overeem is het eindstation en schiet vanaf de linkerkant aan de rand van de zestien de bal hoog naar de rechterhoek. Zijn poging is echter té hoog.
27'
Vincent Janssen denkt dat hij de trekker over kan halen. In het strafschopgebied krijgt de spits de bal. Hij draait weg, maar zijn schot wordt geblokt. Ook de vlag voor buitenspel gaat omhoog.
24'
Het spel lag even stil omdat Riechedly Bazoer pijn aan z'n hoofd had. De middenvelder werd even verzorgd en kan weer verder.
21'
Het valt op dat AZ af en toe makkelijk door de verdediging van Ajax komt. Ook deze keer. Vincent Janssen is een sterk aanspeelpunt en ontvangt de bal in het strafschopgebied. Hij bewaart het overzicht en ziet dat Joris van Overeem er goed voorstaat. Hij krijgt de bal, heeft veel ruimte om aan de rand van de zestienmeter uit te halen, maar schiet over.
17'
AZ probeert na de achterstand wel meteen weer de aanval te zoeken, op jacht naar de gelijkmaker. Het blijft dreigen, maar AZ geeft daardoor achterin wel veel ruimte weg. Ajax kan mogelijk profiteren van de counter.
14'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Anwar El Ghazi
Wat een goal zeg van Anwar El Ghazi. De aanvaller staat nog op de linkerflank vanwege de hoekschop daarvoor. Hij trekt naar binnen en haalt met zijn sterke rechtervoet uit. De bal verdwijnt hoog in de rechterkruising. Prachtig doelpunt! Doelman Sergio Rochet is volstrekt kansloos.
13'
Weer meldt Ajax zich. Op links komt Mitchell Dijks goed mee naar voren. Een verre voorzet van de linksback komt op het hoofd van Arkadiusz Milik. De Pool wil de bal terugleggen op Nemanja Gudelj, die er beter voorstaat. Het idee is goed, maar de uitvoering niet. Het levert Ajax nog wel een hoekschop op waar niets uitkomt.
12'
Ajax bijt even van zich af. Riechedly Bazoer lepelt de bal het strafschopgebied in. Het leder komt op het hoofd van Davy Klaassen. De aanvoerder kan zijn hoofd er niet goed achter krijgen.
10'
AZ lijkt steeds wat beter in de wedstrijd te komen. Het is in ieder geval telkens dreigend wat de thuisploeg laat zien. Ajax blijft tot dusver wel overeind.
7'
Daarna krijgt AZ een hoekschop. Jop van der Linden is daarin de hoofdrolspeler. De voormalige speler van Go Ahead Eagles kan koppen, maar doet dat niet secuur genoeg. Over!
6'
Ajax geeft op de rechterkant veel ruimte weg. Met een mooie combinatie maakt AZ daar gebruik van. Alleen de beslissende voorzet van Joris van Overeem is niet goed.
5'
Weer een kopkans voor Ajax. Deze keer voor Mitchell Dijks. In de lucht is de verdediger sterker dan Thom Haye, maar net als Arkadiusz Milik kopt hij over.
1'
Anwar El Ghazi heeft een mooie actie in huis. Op rechts creëert hij daarmee ruimte voor zichzelf. De flankspeler geeft de bal goed voor op Arkadiusz Milik. De Poolse spits kan koppen, maar mikt over.
1'
De bal rolt in Alkmaar! AZ heeft afgetrapt.
1'
In de warming-up kreeg AZ een tegenslag te verwerken. Dabney dos Santos had last van de knie, en kan niet spelen. Achille Vaarnold vervangt hem.
Frank de Boer heeft de basis van Ajax noodgedwongen op een positie moeten wijzigen.Op één positie moest De Boer ingrijpen, omdat Viktor Fischer geblesseerd is. Daarom speelt Daley Sinkgraven als linksbuiten en komt voormalig AZ-speler Nemanja Gudelj, die tegen Rapid Wien op de bank zat, op het middenveld van Ajax.

AZ heeft na de succesvolle Europese campagne geen verrassingen. Daarom houdt trainer John van den Brom vast aan zijn basiself.
Welkom bij de liveticker van AZ - Ajax. Ik ben Steven Koelma en ik doe zondagmiddag vanaf 12.30 uur live verslag van deze wedstrijd in Alkmaar.

De eerste wedstrijd van Ajax in de Eredivisie is meteen een interessante. De Amsterdammers zijn het seizoen uitermate slecht begonnen met uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League. Rapid Wien, de nummer twee van Oostenrijk, was over twee wedstrijden te sterk. Het enige wat rest voor Ajax is proberen de groepsfase van de Europa League te halen.

De uitschakeling kwam Ajax op veel kritiek te staan, ook Frank de Boer werd niet ontzien. De trainer leek lang onaantastbaar, maar na de dubbele ontmoeting met Rapid Wien ligt De Boer onder vuur. Hij kreeg veel kritiek op zijn keuze voor veel jonge jongens. De recordkampioen van Nederland had tot dinsdag in Europa nog nooit met zo'n jong team gespeeld. Ervaren spelers als John Heitinga, Lasse Schöne en Nemanja Gudelj hield De Boer op de bank. Voor de ontmoeting met AZ is het zéér de vraag of De Boer vasthoudt aan zijn basiself. Na het debacle tegen Rapid Wien is dat niet de verwachting.

Bij tegenstander AZ is alles koek en ei. De Alkmaarders kregen deze zomer te maken met een enorme leegloop, maar daar heeft AZ nog geen last van gehad. Sterkhouders als Steven Berghuis (Watford FC), Aron Jóhannsson (Werder Bremen), Nemanja Gudelj (Ajax), Wesley Hoedt (Lazio Roma) en Simon Poulsen (PSV) vertrokken bij AZ. Onder meer Jop van der Linden (Go Ahead Eagles), Vincent Janssen (Almere City FC) en Alireza Jahanbakhsh (NEC) kwamen daarvoor terug. In de oefencampagne werd alles gewonnen en ook de eerste horde in de voorronde van de Europa League werd succesvol genomen. Het Turkse Medipol Başakşehir F.K werd over twee wedstrijden (2-0 en 1-2) verslagen en in de play-offs voor de groepsfase staat er nu een tweeluik met Astra Giurgiu uit Roemenië op het programma. Maar eerst wacht de derby tegen Ajax. Dat biedt traditioneel spektakel met veel doelpunten.

De opstellingen zijn ongeveer een uur voor aanvang bekend. Deze zijn dan hier te vinden.

Ik zie je zondagmiddag graag om 12.30 uur terug!