Vitesse Zondag, 29. November 2015
12:30 uur
NEC Nijmegen
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Valeri Qazaishvili 49. / Schot met rechts  (Kelvin Leerdam)

90'
Vitesse zette vlak na rust de lijn die het in de eerste helft had ingezet door. Al na vier minuten kwam de thuisploeg op voorsprong door een mooi doelpunt van Valeri Qazaishvili, die Benjamin Kirsten verschalkte met een fraaie boogbal. De rest van de tweede helft bood niet veel soeps. Vitesse speelde het slim uit, terwijl NEC niet bij machten was om veel te creëren. Ook een echt slotoffensief zat er niet in. Hierdoor mag Vitesse zich de komende maanden weer de beste van Gelderland noemen, na een verdiende 1-0 zege tegen NEC.
90'
90'
Terwijl NEC haast heeft, geeft Woudenberg een onnozele vrije trap weg. Bovendien ontvangt hij geel.
90'
Gele kaart voor Lucas Woudenberg (NEC Nijmegen)
88'
Limbombe geeft een goede corner op Wojciech Golla, die de bal recht in de handen van Room kopt. De sluitpost heeft, ondanks een aardige hoeveelheid pogingen op doel, een makkelijke middag.
86'
Foor krijgt een uitgelezen mogelijkheid om NEC op gelijke hoogte te brengen, maar wat hij dit seizoen vaak goed deed doet hij nu fout. Een slappe poging van de aanvallende middenvelder, Room heeft het wederom niet moeilijk.
83'
Bosz wisselt voor het laatst. Nakamba, die een goede partij op de mat heeft gelegd, wordt vervangen door Lewis Baker.
83'
Wissel in bij Vitesse -> Lewis Baker
83'
Wissel uit bij Vitesse -> Marvelous Nakamba
82'
De tijd begint langzamerhand te dringen voor NEC. Als Faber nog wat wil creëren met zijn ploeg, moet hij overwegen aanvallend te wisselen.
78'
Vitesse wisselt. Ibarra was een aantal keer dreigend, maar kon vandaag niet doorslaggevend zijn. Rashica, die gepasseerd was voor deze wedstrijd, mag nog ongeveer een kwartier meedoen.
78'
Wissel in bij Vitesse -> Milot Rashica
78'
Wissel uit bij Vitesse -> Renato Ibarra
77'
Daar moet het 1-1 zijn!
NEC moet daar de gelijkmaker binnenschieten! Foor geeft voor op Sleegers en Santos, die volledig vrij staan voor het doel. Omdat de voorzet niet ideaal is, komt Diks er nog net tussen. Tot overmaat van ramp krijgt NEC geen corner toegewezen van Kuipers.
75'
Goede indraaiende corner van Limbombe op het hoofd van Santos. Hij raakt de bal niet vol en Room pakt makkelijk.
70'
Een goed opgebouwde aanval van NEC komt uit bij Foor, die vanaf twintig meter poogt Room uit te dagen. Hij schiet alleen jammerlijk over.
67'
Gele kaart voor Kelvin Leerdam (Vitesse)
Leerdam ontvangt het eerste geel voor Vitesse. Hij maakt een overtreding op Limbombe.
66'
Schot vanuit de tweede lijn van Shiran Yeini na een afgeslagen bal. Hij schiet vrij ruim over.
63'
Door het inbrengen van Sleegers is Foor teruggezakt naar het middenveld. Hij biedt zich regelmatig aan bij de verdediging, waardoor hij als spil van de ploeg voor dreigende aanvallen moet zorgen.
59'
Faber brengt een tweede wissel. Ook Janio Bikel kon niet brengen wat hij eerder dit seizoen wel regelmatig deed. Marcel Appiah vervangt hem.
59'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Marcel Appiah
59'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Janio Bikel
59'
Doordat NEC veel manschappen naar achteren haalt bij aanvallen van Vitesse, zit counteren er niet echt in. De uitploeg moet echt risico nemen om wat te kunnen brengen.
55'
Ritzmaier heeft het niet kunnen brengen vandaag. Ernest Faber haalt hem naar de kant en laat Joey Sleegers invallen.
55'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Joey Sleegers
55'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Marcel Ritzmaier
53'
NEC moet nu uit zijn schulpje kruipen en de aanval zoeken. Dit zal waarschijnlijk zorgen voor een wedstrijd die wat opener is.
49'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Valeri Qazaishvili
Daar is de voorsprong voor Vitesse! Qazaishvili, die al bij veel betrokken was deze wedstrijd, zet de thuisploeg op een terechte voorsprong. Hij krijgt de bal mee van Leerdam en krult de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied fraai in de verre hoek: 1-0!
49'
Vitesse probeert zich door de goed georganiseerde defensie van NEC te combineren, maar op de eindpass van Solanke krijgt Leerdam de bal net niet goed mee.
46'
45'
De eerste helft was weliswaar doelpuntloos, saai was het zeker niet. De ploeg van Peter Bosz begon zeer fel aan het duel. NEC kwam er in het eerste kwart niet aan te pas, terwijl Vitesse toch wat redelijk kansen creëerde. De Arnhemmers kwamen echter niet één keer definitief door het goed georganiseerde team van de Nijmegenaren. De rest van de eerste helft was iets minder stormachtig, maar bracht hier en daar toch wel wat kansen. 100% kansen hebben we niet gezien. Zo bleef het 0-0 tot aan de rust, een stand waarmee NEC het meest tevreden zal zijn.
45'
43'
Wat een fraaie knal van Kane! Ritzmaier geeft een goede dieptebal op de Engelse rechtsback, die keihard richting het doel van Room vuurt. De keeper wordt verrast, maar ziet tot zijn opluchting de bal in het zijnet belanden.
39'
Een vrije trap van 25 meter wordt genomen door Limbombe. Dreigend, maar de bal belandt op het dak van het doel.
37'
Een aanval over veel schijven wordt besloten met een goed afstandsschot van Kelvin Leerdam. Van ruim twintig meter gaat de harde poging net over.
34'
Daar komt Vitesse bijna op 1-0! Qazaishvili met een uitstekende vrije trap, die op het hoofd van Diks terechtkomt. Kirsten redt fraai met een goede reflex.
33'
Gele kaart voor Christian Santos (NEC Nijmegen)
Santos houdt lichtjes vast en wordt bestraft met geel. Dat ligt overigens niet geheel in één lijn met een aantal eerdere beslissingen van Kuipers.
30'
Fraaie poging van Ibarra, die vanaf 25 meter de bal goed op de slof neemt. De bal zeilt naast.
28'
Een geweldige rush van Todd Kane komt uit bij Navarone Foor, die zijn eerste doelpoging van de wedstrijd produceert. Makkelijke bal voor Eloy Room.
27'
Limbombe wordt onderuit gekegeld door Diks, die goed wegkomt met een laatste waarschuwing.
25'
Het stormende spel van Vitesse is ietsjes gaan liggen. Het balbezit blijft onveranderd, maar de pit die in het eerste kwart van de wedstrijd zat verdwijnt langzamerhand.
21'
NEC heeft zijn eerste momentje. De bal komt uit bij linksback Lucas Woudenberg, wiens schot wordt aangeraakt en uitkomt bij Limbombe. Hij stond buitenspel.
19'
Vitesse valt veel aan vanaf de zijkanten, waar Denys Oliynyk en Ibarra staan opgesteld. Vooralsnog is er echter nog niet veel gekomen uit hun voorzetten.
16'
Qazaishvili nogmaals in beeld. Nu probeert hij vanuit de tweede lijn Kirsten te verschalken. Zijn schot gaat naast.
15'
Gele kaart voor Anthony Limbombe (NEC Nijmegen)
Anthony Limbombe pakt het eerste geel van de wedstrijd. Hij laat zich volgens arbiter Björn Kuipers te makkelijk vallen.
13'
NEC komt er niet aan te pas vooralsnog. Vitesse heeft de bal en bij balverlies zitten de Arnhemmers er kort op, waardoor de Nijmegenaren nog niet één keer langer dan vijftien seconden in balbezit zijn geweest.
11'
Qazaishvili stoomt door, maar zijn harde voorzet wordt weggekopt. Vervolgens slaat de bal af tot aan Ibarra, die nog eens voorzet. Dominic Solanke probeert een acrobatische omhaal, maar mist de bal. Levendig begin!
9'
Het spel van Vitesse ziet er verzorgd uit. Nu komt de bal via Qazaishvili bij Renato Ibarra, bij de hoek van het strafschopgebied. Hij schiet wel hard, maar niet geplaatst.
6'
Uitstekende dribbel van Denys Oliynyk, die de bal meegeeft op Qazaishvili. De Georgiër krijgt de bal net niet lekker mee. De afgeslagen bal wordt vervolgens naast geschoten door Kevin Diks.
4'
De stemming zit er goed in Arnhem, waar Vitesse vooralsnog de bal heeft. Het eerste schot van de wedstrijd komt van Valeri Qazaishvili, die zijn poging geblokt ziet worden.
1'
Het is begonnen in het GelreDome! Het is dé wedstrijd van het seizoen voor Vitesse en NEC: de Gelderse derby.
1'
Vitesse heeft de opstellingen op enkele posities aangepast ten opzichte van de 2-2 tegen ADO Den Haag vorige week. Guram Kashia is niet inzetbaar voor dit duel wegens een blessure, Arnold Kruiswijk neemt de verdedigende honneurs van hem waar. Ook is hij vanmiddag de aanvoerder. Marvelous Nakamba heeft zijn basisplek terug na zijn schorsing, waardoor Lewis Baker wordt teruggezet naar de bank. Daarnaast wordt Milot Rashica gepasseerd door Peter Bosz; Renato Ibarra start in de basis tegen NEC.

De Nijmegenaren beginnen ongewijzigd aan de Gelderse derby. De aanval van Navarone Foor, Christian Santos en Anthony Limbombe blijft vanzelfsprekend intact. Ook houdt Ernest Faber vertrouwen in de verdediging die de nul hield tegen FC Utrecht, bestaand uit Todd Kane, Rens van Eijden, Wojciech Golla en Lucas Woudenberg.

Alle namen zijn te zien onder het kopje wedstrijddetails.
Het is voor beide ploegen de wedstrijd van het seizoen. Vorig jaar speelden ze in verschillende competities, dus werd hij niet gespeeld. Maar dit seizoen mogen ze weer: Vitesse en NEC Nijmegen ontmoeten elkaar voor de Gelderse derby. Een wedstrijd die garant staat voor pure passie, forse tackles en spektakel. De huidige vorm maakt niet uit, in dit duel gaan alle neuzen dezelfde kant op en wordt er gevochten voor iedere centimeter. Van genade geen sprake. Mijn naam is Nino Vermeulen en ik breng verslag uit van dit prachtige affiche.

Niet alleen mentaal concurrenten
Beide ploegen zijn niet alleen concurrenten wegens de ligging, ook de plek op de ranglijst speelt vandaag parten. NEC geniet een uitstekende seizoensstart als promovendus. De Nijmegenaren staan op een knappe vijfde plek en hebben de laatste drie wedstrijden winnend afgesloten. NEC verzamelde al 23 punten in de dertien duels tot dusver. Dat is twee meer dan Vitesse, dat zich in een negatieve spiraal bevindt. Na de 0-2 thuisnederlaag tegen AZ volgde een teleurstellende remise tegen ADO Den Haag. Wat dat betreft is de derby tegen NEC een goed moment voor de Arnhemmers om zich te herpakken.

Maar wat de wedstrijd tussen Vitesse en NEC het meest speciaal maakt is natuurlijk de onderlinge rivaliteit. Het is dé Gelderse derby. Als deze wedstrijd gewonnen wordt, is het seizoen al nagenoeg gelukt. De derby is al meer dan duizend dagen niet meer gespeeld. De laatste, op 26 januari 2014, eindigde gelijk. Het is sinds 29 september 2013 niet meer bepaald wie de beste van Gelderland is. Toen was dat Vitesse, door een 2-3 overwinning in de Goffert. Vanavond mogen de twee ploegen uitmaken welke club voor de komende maanden de beste van Gelderland wordt.

Afwezigen
De thuisploeg moet vanmiddag Guram Kashia, Piet Velthuizen en Nathan missen. De twee eerstgenoemden liepen deze blessures deze week op. Kashia en Nathan kunnen gezien hun aantal wedstrijden als gemis gezien worden, Velthuizen moet al het hele seizoen Eloy Room voor zich dulden. NEC mist de IJslandse doelman Hannes Þór Hálldorsson en Joshua Smits. Benjamin Kirsten verdedigt door de afwezigheid van deze twee al een tijdje het doel. Verwacht wordt dat de Duitser dat tegen Vitesse wederom mag doen.

Bas Kuipers krijgt de zware taak om deze wedstrijd te fluiten. Het is afwachten hoeveel kaarten hij moet trekken om de boel een beetje in toom te houden. De 22 spelers die in ieder geval beginnen aan de wedstrijd, zijn hier te zien.