29.11.2015 14:26

Vitesse net iets beter in Gelderse derby: 1-0

Vitesse-middenvelder Valeri Qazaishvili (l.) heeft zijn ploeg op voorsprong gebracht tegen NEC en viert het met zijn medespelers. (29-11-2015)

Vitesse heeft een van de seizoensdoelen in ieder geval behaald. De Arnhemmers wonnen de beladen Gelderse derby verdiend met 1-0 van NEC, dat niet speelde zoals het in eerdere duels dit seizoen wel deed.

De Gelderse derby mag voor zowel Vitesse als NEC gezien worden als dé wedstrijd van het seizoen. Onder de fans leeft de wedstrijd enorm, helemaal gezien het feit dat het duel vorig seizoen overgeslagen moest worden. Nu NEC weer in de Eredivisie speelt, staat de ontmoeting weer op het programma. Niet alleen door de geografische ligging was het een beladen wedstrijd, ook door de plekken op de ranglijst stond er veel op het spel. Het verschil tussen de twee ploegen was maar twee punten, met NEC dat met plek vijf vlak voor Vitesse stond.

Vitesse begon zeer fel aan de wedstrijd. Het eerste kwart was stormachtig van de kant van de thuisploeg. NEC kwam er niet aan te pas, mede doordat Vitesse uitstekend druk zette. Echt 100% kansen kwamen er echter niet uit, de mogelijkheden bestonden uitsluitend uit een aantal afstandsschoten. In de rest van de eerste helft begon de Arnhemse storm iets te gaan liggen. NEC kwam hierdoor ook aan wat kansen. Veel grote kansen leverde het alleen nog steeds niet op, waardoor de stand 0-0 bleef. Hiermee mochten de Nijmegenaren hun handjes dichtknijpen, hoewel het ook een verdienste was van het verdedigend spelende NEC.

In de tweede helft kwam Vitesse toch op de verdiende voorsprong. De twee ploegen waren nog maar enkele minuten uit de kleedkamers toen Valeri Qazaishvili de bal achter doelman Benjamin Kirsten krulde. Na dit doelpunt hield Vitesse wat meer in. Lang hanteerde NEC niet de tactiek om daadwerkelijk kansen te creëren. De thuisspelende equipe speelde de wedstrijd rustig uit, zonder echt vaak in de problemen te komen. De schamele hoeveelheid kansen van NEC was niet genoeg om Vitesse het vuur aan de schenen te leggen. De laatste paar minuten zorgde de uitploeg nog wel voor een soort van slotoffensief, maar het mocht niet baten. Vitesse ging ervandoor met de overwinning.

Het was weliswaar niet de grove, rode kaarten regende derby waar velen op gehoopt hadden, toch kon menigeen ervan genieten. De overwinning geeft Vitesse een flinke boost. Niet alleen is het de eerste overwinning sinds Excelsior-uit op 31 oktober, ook gaat het team van Peter Bosz door deze driepunter over NEC heen. De rivalen zullen enorm balen van dit verlies. Deze wedstrijd leek de uitgelezen mogelijkheid om te winnen van Vitesse, gezien de vorm waarin beide ploegen verkeerden. Het zou de vierde uitoverwinning ooit zijn tegen de Arnhemmers, maar het mocht niet zo zijn. De Nijmegenaren mogen uitkijken naar de volgende Gelderse derby, die gepland staat op 3 april 2016. Ondertussen is de huidige zesde plek in de Eredivisie zeker niet verkeerd voor de promovendus.

Door: Nino Vermeulen