0 : 1 Torinfos in de Ticker Robert Lewandowski 36. / Kopbal

90'
90'
Gele kaart voor Sebastian Rode (Bayern München)
88'
Geweldige vrije trap van Reus! Hij plaats de bal over de muur en komt laag uit, maar Neuer zit er goed bij.
87'
Daar had Borussia Dortmund wellicht recht gehad op een penalty. Aubameyang wordt gevloerd door Alonso, maar de scheidsrechter ziet er niets in.
85'
Borussia Dortmund weet de bal weer een keer in het strafschopgebied te krijgen. Aubameyang deelt een slim duwtje uit, maar kan alsnog geen doelpoging doen.
82'
Reus houdt de moed erin en probeert wat te forceren, maar heeft daarbij te veel ingewikkelde acties en trucjes nodig. Hij loopt zich vast en verspeelt de bal.
79'
Wissel in bij Bayern München -> Mario Götze
79'
Wissel uit bij Bayern München -> Thomas Müller
79'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Henrikh Mkhitaryan
79'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> İlkay Gündoğan
75'
Nog een kwartier te gaan voor Borussia Dortmund om de gelijkmaker te produceren. De thuisploeg is sterker, maar opgelegde kansen zijn er niet.
75'
Gele kaart voor Xabi Alonso (Bayern München)
71'
Neuer in actie! De doelman heeft een rustige wedstrijd, maar komt altijd even zijn strafschopgebied uit om een bal op te ruimen.
69'
Wissel in bij Bayern München -> Thiago
69'
Wissel uit bij Bayern München -> Philipp Lahm
67'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Adrián Ramos
67'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Kevin Kampl
67'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Shinji Kagawa
67'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Jakub Błaszczykowski
65'
Aubameyang helpt een goede aanval om zeep. Reus staat voor het doel, maar de Aubameyang besluit van rechts voor eigen geluk te gaan en schiet hopeloos over.
60'
Reus! Hij staat opeens helemaal vrij en kan uithalen met rechts, maar is uit balans en raakt de bal niet goed. Zijn schot verdwijnt een metertje naast het doel van Neuer.
58'
Bayern München gaat op zoek naar meer diepgang. Schweinsteiger verlaat het veld met een pijnlijke voet, Sebastian Rode vervangt hem.
58'
Wissel in bij Bayern München -> Sebastian Rode
58'
Wissel uit bij Bayern München -> Bastian Schweinsteiger
54'
Klopp lijkt zijn team stevig te hebben toegesproken in de rust. De thuisploeg oogt gretig en zet de ene fraaie aanval na de andere op, maar echte kansen zijn er nog altijd niet.
51'
Een reeks goede aanvallen van de thuisploeg, maar een doelpoging doen van dichtbij lukt niet. Gündoğan probeert het dan maar eens van afstand en schiet naast.
48'
Reus naar de grond in het strafschopgebied. De Gelbe Wand schreeuwt moord en brand, maar het ging slechts om een struikelpartij. Er wordt dus terecht geen penalty gegeven.
46'
45'
Een teleurstellende eerste helft van de Duitse klassieker. Beide teams creëren nauwelijks kansen. De weinige kansen die er waren, waren voor Bayern München dat dan ook verdiend met 1-0 leidt. Uitgerekend Lewandowski scoorde.
45'
42'
Het einde van de eerste helft nadert en het is nog weinig overtuigend wat de twee topploegen hebben laten zien. Veel balverlies en weinig kansen typeren de eerste 42 minuten.
39'
De thuisploeg moet iets terug gaan doen en komt in de buurt via Kevin Kampl. Hij legt de bal achter de verdediging van Bayern München, maar weet geen teamgenoot te vinden.
36'
Doelpunt voor Bayern München, 0:1 door Robert Lewandowski
Nu dan wel de goal! Lewandowski zet Müller vrij, die op Wiedenfeller stuit. In de rebound kan de spits zelf scoren, hij zet de openingstreffer op het bord tegen zijn oude club en besluit niet te juichen.
33'
Alonso van grote afstand! Hij neemt de vrije trap die maar net naast gaat. Weidenfeller blijft staan en maakt dus de juiste keuze.
28'
Gele kaart voor Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund)
Meer gele kaarten dan doelpogingen voorlopig... Schemzler haalt door op Rafinha en ontvangt daarvoor geel.
25'
Over doelpogingen gesproken: na 25 minuten is het lobje van Thomas Müller de enige doelpoging geweest. Er worden nog weinig grote kansen gecreëerd.
24'
Bayern München wordt sterker en slingert de bal nu een aantal keer goed het strafschopgebied in. Eerst via een vrije trap van Alonso, even later volgt een goede voorzet van Boateng. Het levert alleen geen doelpoging op.
21'
Gele kaart voor Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)
Aan de andere kant is de eerste kaart voor Aubameyang die Schweinsteiger op de enkels tikt.
19'
Gele kaart voor Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Opnieuw een stevige tackle van Schweinsteiger op Bender en dat kost hem nu geel.
16'
Stevige overtredingen aan beide kanten. Alonso wordt stevig onderuit gehaald, even later deelt Scheweinsteiger aan de andere kant een beuk uit.
13'
Ook Bayern München heeft nog wat moeite met buitenspel. Lewandowski wordt teruggefloten, maar werkt de bal toch nog even het doel in. Hij komt goed weg, de scheidsrechter bespaart hem een gele kaart.
10'
Weer staat Borussia Dortmund buitenspel na een veelbelovende aanval. Dit maal stokt de aanval bij Pierre-Emerick Aubameyang.
8'
Uit het niets een kans voor Bayern München, als Roman Weidenfeller ver voor zijn doel staat en Thomas Müller het in één keer probeert met een lobje. De bal gaat voor het doel langs.
5'
Opnieuw een goede aanval van de thuisploeg. Kevin Kampl lijkt er vandoor te zijn en alleen op Manuel Neuer af te kunnen, maar staat buitenspel.
3'
Met steun van de Gelbe Wand is Borussia Dortmund scherp begonnen aan de wedstrijd. De thuisploeg zet druk en zoekt naar een vroege openingstreffer.
1'
Vanavond staat de Duitse kraker Borussia Dortmund – Bayern München op het programma. Twee jaar geleden nog het affiche van de Champions League finale, nu een duel tussen de onbedreigde koploper van de Bundesliga en een middenmoter. Ondanks dat blijft deze wedstrijd een aparte status hebben, helemaal aangezien vanavond de honderdste editie gespeeld wordt. Mijn naam is Jessica Westdijk en ik doe verslag van deze wedstrijd. Rond 17.30 zullen de opstellingen te vinden zijn onder het kopje wedstrijddetails.

Borussia Dortmund
Halverwege dit seizoen waren er serieuze degradatiezorgen bij Borussia Dortmund, altans, zo leek het voor de buitenwereld. Jürgen Klopp en zijn team bleven rustig en dat betaalt zich na de winterstop uit. Die Schwarzgelben werden weliswaar uitgeschakeld in de Champions League, in de Bundesliga zijn ze inmiddels zeven duels op rij ongeslagen en lonkt het linkerrijtje weer.

De equipe van Klopp moet het vanavond in ieder geval zonder de geblesseerde Marcel Schmelzer, Oliver Kirch, Lukasz Piszczek en Nuri Sahin doen. Erik Durm zal waarschijnlijk de linksbackpositie van Schmelzer overnemen. Kirch was de vervanger van Piszczek, maar moet nu zelf vervangen worden door Sokratis.

Met tien punten voorsprong op Wolfsburg gaat Bayern München onbedreigd aan kop in de Bundesliga. Toch is de ploeg te verslaan, zo bleek vlak voor de interlandperiode, toen Borussia Mönchengladbach in de Allianz Arena verrassend met 2-0 won.

Op zich geen reden voor trainer Pep Guardiola om zich zorgen te maken. De lijst met geblesseerden is dat misschien wel: topscorer Arjen Robben ontbreekt met een gescheurde buikspier, Franck Ribéry is afwezig wegens een enkelblessure en ook David Alaba is te vinden in de ziekenboeg. Een opsteker daarentegen is de mogelijke terugkeer van Thiago Alcántara, die al ruim een jaar aan de kant staat met een aantal zware knieblessures. Bovendien heeft Bayern München met het trio Mario Götze, Robert Lewandowski en Thomas Müller nog altijd een voorhoede van bijzonder hoog niveau.

Er wordt om 18.30 afgetrapt in Dortmund. Veel plezier bij dit duel!