1 : 0 Torinfos in de Ticker Diego Costa 11. / Kopbal  (Branislav Ivanović)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Dušan Tadić 19. / Penalty  (Sadio Mané)

90'
Samenvatting

Chelsea kwam na rust goed uit de kleedkamer. De bezoekers uit Southampton moesten ver terug. De Londenaren kregen een aantal grote kansen. Diego Costa schoot op de paal. Eden Hazard miste een grote kans, terwijl ook Oscar niet tot scoren kwam. In de slotfase had John Terry de wedstrijd kunnen beslissen, maar de verdediger kreeg de bal niet in het doel. Southampton mag op basis van de tweede helft blij zijn met een punt tegen Chelsea. Zelf kreeg Southampton namelijk één aardige kans, daar staan echter vier à vijf levensgrote kansen van Chelsea tegenover.
90'
90'
Dean trekt er nog vier minuten blessuretijd bij.
90'
John Terry! Tot twee keer toe krijgt de aanvoerder van Chelsea een ontzettend grote kans. Het eerste schot wordt geblokt, terwijl hij in tweede instantie een afzwaaier produceert. Hoe is het mogelijk dat het nog 1-1 staat?
90'
Azpilicueta probeert het maar eens van afstand en dwingt Forster tot een prima redding.
88'
Nog een paar minuten te spelen in Londen. Komt er nog een winnaar?
86'
Kans voor invaller Juan Cuadrado! De Colombiaan is net in de ploeg gekomen en zet Chelsea bijna op voorsprong. De aanvaller mikt echter naast het doel van Forster.
84'
Pellè mag toch nog even invallen. De Italiaan krijgt zeven minuten exclusief blessuretijd van Koeman.
83'
Wissel in bij Chelsea FC -> Juan Cuadrado
83'
Wissel uit bij Chelsea FC -> Willian
83'
Wissel in bij Southampton FC -> Graziano Pellè
83'
Wissel uit bij Southampton FC -> Shane Long
82'
Gele kaart voor Filip Đuričić (Southampton FC)
Đuričić gaat op de bon. De Serviër tikt Willian aan van achteren. Hij komt goed weg, want dit was een gemene overtreding.
82'
Wissel in bij Chelsea FC -> Loïc Rémy
82'
Wissel uit bij Chelsea FC -> Oscar
82'
Wissel bij Chelsea. Loïc Rémy komt in de plaats van Oscar.
80'
Southampton heeft echt niets meer in de melk te brokkelen. Chelsea is momenteel de enige ploeg die aanspraak maakt op een treffer.
77'
Chelsea heeft nog een klein kwartier om optimaal te profiteren van de nederlaag van Manchester City. 'The Citizens' verloren zaterdag namelijk met 1-0 van Burnley.
75'
Oscar! De Braziliaan krijgt een grote kans na een schitterende pass van Hazard. Oscar probeert de bal met links in de verre hoek te schieten, maar wederom kan Forster redding brengen.
75'
Oscar mag een vrije trap nemen op een mooie positie, maar via de muur gaat de bal hoog over het doel van Southampton.
72'
Hazard! Willian brengt de bal voor vanaf de rechterflank. Oscar kan koppen, maar zijn poging is eenvoudige te stoppen voor Forster. De rebound valt voor de voeten van Hazard, die moet scoren! Forster is attent en brengt wederom redding. Dit had de 2-1 moeten zijn.
72'
Koeman gaat eindelijk wisselen, maar Pellè komt er nog niet in. Filip Đuričić en James Ward-Prowse komen in het veld voor Long en Tadić.
71'
Wissel in bij Southampton FC -> Filip Đuričić
71'
Wissel uit bij Southampton FC -> Dušan Tadić
71'
Wissel in bij Southampton FC -> James Ward-Prowse
71'
Wissel uit bij Southampton FC -> Steven Davis
70'
Southampton begint weer meer van zich af te bijten. Het zou toch wat zijn als straks Pellè de winnende maakt voor Southampton?
69'
Steven Davis brengt de bal scherp voor het doel, maar Courtois kan eenvoudig plukken.
68'
Gele kaart voor Gary Cahill (Chelsea FC)
Na de overtreding van Cahill op Mané krijgt de Engelse verdediger bovendien geel van Dean.
68'
Southampton krijgt een vrije trap op een mooie plek na een overtreding van Gary Cahill op Mané.
66'
Pellè loopt zich inmiddels warm. Gaat de Italiaan toch nog komen?
63'
Gele kaart voor Victor Wanyama (Southampton FC)
Wanyama dacht te ontsnappen aan een gele kaart, maar Dean heeft de overtreding van Wanyama niet gemist en geeft de middenvelder alsnog geel.
63'
Gele kaart voor Branislav Ivanović (Chelsea FC)
Ivanović gaat op de bon na een overtreding op Mané.
62'
Plotseling is daar Southampton weer. Long krijgt op aangeven van Tadić een grote kans, maar zijn schot wordt op het allerlaatste moment geblokt.
60'
Southampton heeft even geen antwoord op de druk van Chelsea. Hoelang kan Southampton dit nog volhouden?
57'
De paal! Willian schiet een afgeslagen bal richting doel. Diego Costa probeert door middel van een sliding de bal in het doel te krijgen, maar raakt de paal.
56'
Chelsea is na rust wel bijzonder dreigend. Een doelpunt hangt in de lucht.
54'
Daar is de eerste wissel bij Chelsea. Matić heeft het veld verlaten en wordt vervangen door Ramires. Slim van Mourinho, want Matić speelde op het randje.
54'
Wissel in bij Chelsea FC -> Ramires
54'
Wissel uit bij Chelsea FC -> Nemanja Matić
52'
Southampton is overigens ook ontzettend slordig na rust. Kansen creëren is daardoor natuurlijk lastig.
50'
Chelsea is erg slordig in de beginfase na rust, maar Southampton kan daar nog niet van profiteren.
49'
Oef! Bijna krijgt Chelsea een grote kans. Eden Hazard laat slim lopen voor Cesc Fàbregas. De Spanjaard lijkt te gaan scoren, maar vergeet de bal mee te nemen en komt dus niet tot een poging.
47'
Heerlijke streep! Toby Alderweireld neemt de vrije trap en poeiert de bal richting doel. Courtois moet zich strekken om de bal uit het doel te tikken.
46'
Matić ontkomt aan zijn tweede gele kaart. De Serviër haalt Mané onderuit, maar ontsnapt aan geel van scheidsrechter Dean.
46'
De balt rolt weer op Stamford Bridge.
46'
45'

Chelsea begon sterk aan de wedstrijd tegen Southampton. Tijdens de eerste tien minuten was Chelsea een aantal keer dreigend. In de elfde minuut kwamen de Londenaren dan ook op voorsprong. Diego Costa kopte een voorzet van Branislav Ivanović tegen de touwen: 1-0. Na de voorsprong raakte Chelsea het een beetje kwijt. Southampton pakte het initiatief en kwam via een strafschop van Dušan Tadić op gelijke hoogte. Vervolgens kreeg Southampton nog een aantal mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar de ploeg van trainer Ronald Koeman scoorde niet meer in de eerste helft.
45'
45'
Scheidsrechter Dean trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
44'
Chelsea begint de laatste minuten weer beter in het spel te komen. Grote kansen levert dat de ploeg uit Londen vooralsnog niet op.
41'
Kansje weer voor de bezoekers. Morgan Schneiderlin neemt een hoekschop vanaf de rechterkant ineens op de volley. De Fransman mikt echter een paar meter naast.
40'
Nog een paar minuten tot de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
37'
Nathaniel Clyne zoekt naar een vrije trap en laat zich heel gemakkelijk vallen. De rechtsback van Southampton heeft geluk dat hij geen geel krijgt voor deze schwalbe.
35'
Daar is Southampton weer! Long wordt diep gestuurd. De aanvaller brengt op zijn beurt Mané - die gelukkig door kan - in stelling. Mané krult de bal richting de hoek, maar wederom blijkt Courtois een te grote sta-in-de-weg.
33'
Mané ligt geblesseerd op de grond. De Senegalees kreeg de bal op een plek waar een man deze liever niet wil hebben.
31'
Langzamerhand kunnen we stellen dat Southampton de bovenliggende partij is. Chelsea heeft sinds het doelpunt van Southampton amper meer aan aanvallen kunnen denken.
30'
Southampton blijft aanzetten. Mané lanceert deze keer Tadić. De Serviër moet schieten vanuit een moeilijke hoek. De aanvaller zoekt de verre hoek, maar ziet Courtois redding brengen.
29'
Gele kaart voor Sadio Mané (Southampton FC)
Mané gaat op de bon. De Senegalees tikt Ivanović aan van achteren en ontvangt daarvoor een gele kaart van scheidsrechter Dean.
27'
De laatste minuten neemt Southampton echter wel het initiatief in Londen. De gelijkmaker heeft de ploeg van Koeman goed gedaan.
26'
Ondertussen is er eigenlijk nog altijd geen bovenliggende partij op Stamford Bridge. De wedstrijd golft op en neer. Kansjes zijn er over en weer.
24'
Southampton komt goed weg. Tadić stapt - in het strafschopgebied - op de hak van Ivanović. Dean wuift het weg. Dit was eigenlijk gewoon een penalty voor Chelsea.
22'
Weer Southampton! Mané lanceert Shane Long. De aanvaller wipt de bal over de doelman, maar zijn poging gaat naast. Ook al had long gescoord, dan had hij niet geteld. De scheidsrechter had namelijk zijn vlag in de lucht wegens buitenspel.
22'
Koeman kan weer een beroep doen op Plan A. Matić gaf Southampton namelijk een cadeautje door een domme overtreding op Mané te begaan.
19'
Doelpunt voor Southampton FC, 1:1 door Dušan Tadić
Tadić schiet raak vanaf elf meter, maar wel met veel moeite. De Serviër schiet door het midden. Courtois was op weg naar de rechterhoek en raakt de bal nog met zijn voeten. Er zit genoeg snelheid achter de bal, waardoor de bal alsnog in het doel gaat: 1-1.
18'
Gele kaart voor Nemanja Matić (Chelsea FC)
Matić kreeg van scheidsrechter Mike Dean na zijn overtreding op Mané. Die gele kaart is eigenlijk overbodig, want zo zwaar was de overtreding niet.
18'
Strafschop voor Southampton! Nemanja Matić haalt Mané onderuit in het strafschopgebied en de scheidsrechter legt de bal op de stip.
18'
Het laatste competitiedoelpunt van Pellè was overigens op 20 december. De Italiaan staat de competitie dus al bijna drie maanden droog.
17'
De Nederlandse hoofdcoach van Southampton heeft vandaag Graziano Pellè gepasseerd omdat hij dacht meer snelheid nodig te hebben voorin. Bovendien was hij niet echt tevreden over de Italiaan. Het is de eerste keer dat Pellè op de bank moet beginnen.
15'
Ronald Koeman kwam met snode plannen naar Londen, maar moet nu een beroep doen op plan B. Plan A is namelijk al na elf minuten in het water gevallen.
13'
Sadio Mané! Bijna de gelijkmaker van de Senegalees. Tadić brengt Mané in stelling. De aanvaller heeft de hoeken voor het uitkiezen, maar ziet Thibaut Courtois redding brengen.
11'
Doelpunt voor Chelsea FC, 1:0 door Diego Costa
Daar is de voorsprong voor Chelsea. Eden Hazard zet de aanval op. De Belg geeft de bal af aan Branislav Ivanović. De Serviër geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Diego Costa staat voor het doel helemaal vrij en kopt de bal tegendraads in. Doelman Fraser Forster is daardoor kansloos: 1-0.
11'
Een gevaarlijke hoekschop van Dušan Tadić gaat aan alles en iedereen voorbij. Als iemand de bal had aangeraakt had dat een voorsprong voor Southampton kunnen betekenen.
10'
Er is nog geen duidelijke bovenliggende partij, al is Chelsea wel iets dreigender.
8'
Zowel Chelsea als Southampton probeert via de counter toe te slaan. Er wordt in de beginfase veel slordig balverlies geleden, waardoor een doelpunt in de lucht hangt.
5'
Slordig balverlies van Victor Wanyama. Chelsea kan daardoor snel omschakelen, maar ziet een poging van Willian geblokt worden.
4'
Daar is de eerste poging van de wedstrijd. Azpilicueta schiet vanaf een meter of twintig ruimschoots over het doel.
2'
Eljero Elia is er vandaag niet bij. De Nederlander heeft afgelopen week een enkelblessure opgelopen.
1'
We zijn begonnen op Stamford Bridge!
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd Chelsea tegen Southampton. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Chelsea

Chelsea is uit op revanche. Midweeks werd de ploeg namelijk uitgeschakeld in de Champions League. De Londenaren kwamen in Parijs niet verder dan een gelijkspel (1-1) tegen Paris Saint-Germain. Afgelopen woensdag wist de ploeg van José Mourinho wederom niet te winnen. Na negentig minuten stond het weer 1-1. Na de verlenging viel er 2-2 op het scorebord te lezen, waardoor Paris Saint-Germain zich op basis van gescoorde uitdoelpunten mag melden in de kwartfinale van de Champions League.

In de competitie heeft Chelsea daarentegen weinig te klagen. ‘The Blues’ zijn koploper en hebben een voorsprong van vijf punten op nummer twee Manchester City. Bovendien heeft Chelsea een wedstrijd minder gespeeld dan ‘The Citizens’. Naast de League Cup – die Chelsea onlangs al wist te winnen – lijkt ook het kampioenschap een kwestie van tijd.

Southampton

Southampton begon ontzettend sterk aan de competitie. De ploeg van Ronald Koeman stond lange tijd in de top vier, maar is inmiddels een beetje weggezakt. ‘The Saints’ zijn terug te vinden op de zevende plaats. Dat is echter nog altijd een puike prestatie van Southampton. Afgelopen zomer vertrokken namelijk sterkhouders Rickie Lambert, Adam Lallana, Luke Shaw en Dejan Lovren, maar toch is Southampton terug te vinden in het linkerrijtje. Southampton heeft na een matige reeks – drie wedstrijden op rij kwam Southampton niet tot een overwinning – het licht weer gezien. Tijdens de laatste competitiewedstrijd werd Crystal Palace namelijk met 1-0 verslagen.

Historie

Het duel Chelsea – Southampton werd 31 keer eerder afgewerkt in de Premier League. Op basis van de historie is Chelsea favoriet. De Londenaren wonnen namelijk vijftien keer, terwijl Southampton acht keer tot een overwinning kwam op Stamford Bridge. Daarnaast werd er ook acht keer gelijkgespeeld. Vorig seizoen was Chelsea in eigen huis met 3-1 te sterk voor Southampton. ‘The Saints’ waren via Jay Rodriguez nog wel op voorsprong gekomen, maar Chelsea won uiteindelijk dankzij doelpunten van Gary Cahill, John Terry en Demba Ba.

Eerder dit seizoen eindigde dit duel in een gelijkspel. Via Sadio Mané had Southampton een voorsprong genomen op Saint Mary’s, maar Chelsea kwam op gelijke hoogte via een doelpunt van Eden Hazard. De laatste keer dat Southampton wist te winnen in Londen dateert van 1 januari 2002. Het werd toentertijd 4-2 voor Southampton dankzij twee treffers van James Beattie, een doelpunt van Marian Pahars en een goal van Chris Marsden. Namens Chelsea was onze landgenoot Jimmy Floyd Hasselbaink trefzeker, terwijl ook oud-PSV’er Eiður Guðjohnsen wist te scoren.