0 : 1 Torinfos in de Ticker Marcelo 11. / Eigen goal
1 : 1 Torinfos in de Ticker Neymar 29. / Schot met links  (Oscar)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Neymar 71. / Penalty  (Fred)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Oscar 90. / Schot met rechts

90'
Het zit erop in São Paulo. Brazilië is erin geslaagd om het eerste WK-duel in eigen land te winnen. Tegen Kroatië ging dat met heel veel moeite. Een onterecht gegeven strafschop brak de ban voor de Brazilianen. Neymar benutte het buitenkansje en in blessuretijd schoot Oscar de wedstrijd in het slot. Kroatië had gezien het spelbeeld recht op meer, maar kan met vertrouwen uitkijken naar de andere twee groepsduels in poule A.

Bedankt voor het volgen van dit eerste WK-duel in Brazilië. Morgen is Nederland - Spanje op de voet te volgen bij Voetbal.com. Ook brengen we verslag uit van de wedstrijden Kameroen - Mexico en Chili - Autralië. Graag tot dan!
90'
Het zit erop in São Paulo. Brazilië is erin geslaagd om het eerste WK-duel in eigen land te winnen. Tegen Kroatië ging dat met heel veel moeite. Een onterecht gegeven strafschop brak de ban voor de Brazilianen. Neymar benutte het buitenkansje en in blessuretijd schoot Oscar de wedstrijd in het slot. Kroatië had gezien het spelbeeld recht op meer, maar kan op basis van dit duel met vertrouwen
90'
90'
Doelpunt voor Brazilië, 3:1 door Oscar
Het is gedaan in São Paulo. Oscar punter zijn land naar de eerste zege op dit WK.
90'
César moet weer ingrijpen op een poging van Kroatië. Daarmee voorkomt hij de gelijkmaker.
88'
Wissel in bij Brazilië -> Ramires
88'
Wissel uit bij Brazilië -> Neymar
88'
Gele kaart voor Luiz Gustavo (Brazilië)
86'
Júlio César in de problemen! Luka Modrić' schot van ver gaat via het voetje van Ivica Olić naar de linkerhoek van het Braziliaanse doel. Doelman César voorkomt met een moeizame redding de gelijkmaker.
85'
Het einde van de wedstrijd nadert. Het duel is nog niet gespeeld, omdat Kroatië nog een keer alles geeft. Een gelijkmaker zou verdiend zijn gezien het spelbeeld in de tweede helft.
83'
De bal valt in het Braziliaanse doel, maar dat feest gaat niet door. Olić zou Júlio César te veel belaagd hebben in zijn doelgebied waardoor het doelpunt wordt afgekeurd. Ook hier leek er vrij weinig aan de hand.
78'
Wissel in bij Kroatië -> Ante Rebić
78'
Wissel uit bij Kroatië -> Nikica Jelavić
77'
Luiz bijna met de beslissing! Het is bijna raak voor Brazilië. David Luiz kan koppen na een afgemeten voorzet van Oscar. De verdediger vergeet de uitstekende pass te bekronen met een goal en kopt over.
73'
De opluchting is groot bij Brazilië. De hele tweede helft liep het voor geen meter bij de gastheren. Een duikeling van Fred en de strafschop die het opleverde lijkt Brazilië de zege te brengen. Of kan Kroatië de rug rechten?
71'
Doelpunt voor Brazilië, 2:1 door Neymar
Neymar maakt geen fout vanaf de penaltystip. Doelman Pletikosa zit er nog aan, maar heeft uiteindelijk toch het nakijken op de niet heel sterk ingeschoten strafschop.
70'
Het is een onterechte strafschop. Lovren heeft nauwelijks contact met Fred. De Braziliaanse spits valt gretig en de Japanse arbiter trapt erin.
69'
Gele kaart voor Dejan Lovren (Kroatië)
Lovren wordt op de bon geslingerd vanwege zijn vermeende overtreding op Fred. Net als de strafschop, is ook deze boeking onterecht.
69'
PENALTY BRAZILIË!
68'
Wissel in bij Brazilië -> Bernard
68'
Wissel uit bij Brazilië -> Hulk
67'
Even wat opwinding in São Paulo. Dani Alves ramt een vrije trap van ver maar net over het doel. Het is de eerste echt doelpoging van Brazilië in de tweede helft.
65'
Gele kaart voor Vedran Ćorluka (Kroatië)
Ćorluka vloert Neymar als Brazilië er snel uit lijkt te zijn. Met de ingreep voorkomt Ćorluka dat Fred in stelling gebracht kan worden. De verdediger moet zijn actie wel bekopen met een gele kaart.
64'
Scolari grijpt in bij Brazilië. Hernanes komt voor Paulinho. Zorgt hij voor een ommekeer bij de Goddelijke Kanaries?
63'
Wissel in bij Brazilië -> Hernanes
63'
Wissel uit bij Brazilië -> Paulinho
62'
Marcelo Brozović maakt voor het eerst zijn entree op een WK. De jonge middenvelder van Dinamo Zagreb speelde eerder in een oefenwedstrijd tegen Australië (1-0) mee. Toen had hij een basisplaats.
61'
Wissel in bij Kroatië -> Marcelo Brozović
61'
Wissel uit bij Kroatië -> Mateo Kovačić
59'
Kroatië proeft dat het niet loopt bij de Brazilianen. De ploeg van Niko Kovač rukt steeds iets meer op en is vooral via Ivica Olić dreigend.
57'
Het vuur ontbreekt tot nu toe nog bij Brazilië om Kroatië echt te doen wankelen. De Seleçao heeft veelvuldig balbezit, maar zorgt in de openingsfase nauwelijks voor dreiging.
56'
Kroatië meldt zich even op de vijandelijke helft. De aanval eindigt bij Ivan Perišić. Hij besluit van ver het doel onder vuur te nemen. Verder dan een afzwaaier die hoog over gaat komt de Kroaat echter niet.
49'
Het is hetzelfde recept als in de eerste helft. Tien Brazilianen die op de helft van Kroatië een gaatje proberen te vinden in de defensie van de tegenstander.
46'
Brazilië heeft afgetrapt voor de tweede helft. Dezelfde 22 spelers staan binnen de lijnen. Voor Brazilië is er werk aan de winkel, want met een gelijkspel wordt geen genoegen genomen.
46'
45'
De eerste 45 minuten van dit WK zitten erop. Het waren meteen boeiende minuten.Het openingsduel kende een heel verrassend begin met de 0-1 voorsprong van Kroatië door een eigen doelpunt van Marcelo. Brazilië leek even van slag, maar kwam naarmate de eerste helft vorderde beter in hun ritme. Dat was vooral te danken aan het goede spel van sterspeler Neymar. Het wonderkind van de Brazilianen was ook verantwoordelijk voor de gelijkmaker. De 1-1 zorgde niet voor een stormloop richting het doel van de Kroaten, die ook niet meer in een kansrijke positie kwamen.

Graag tot straks voor de tweede helft!
45'
45'
De eerste helft krijg twee minuten extra tijd.
42'
Bij iedere aanval van Brazilië is Neymar betrokken. Hij neemt zijn ploeg in de eerste helft op sleeptouw en laat zien waarom hij de grote ster van Brazilië wordt gevonden.
39'
Kroatië lijkt overeind te blijven. Dat gebeurt tot nu toe ook vrij makkelijk. De rood-witten zijn zelfs in staat om zo nu en dan even de middenlijn over te steken. Kansen hebben beide ploegen na de gelijkmaker van Neymar niet meer gekregen.
32'
Kroatië moet in de slotfase van de eerste helft zien te overleven. De Brazilianen zullen na de gelijkmaker bloed ruiken. Nog een klein kwartier te gaan in de eerste helft.
29'
Doelpunt voor Brazilië, 1:1 door Neymar
Raak! Het is Neymar die de gelijkmaker binnenschiet. Een niet al te hard schot naar de rechterhoek rolt langzaam binnen. Pletikosa heeft er geen antwoord op, terwijl de inzet toch te pakken leek. De Brazilianen hebben er maling aan. Het stadion ontploft!
27'
Gele kaart voor Neymar (Brazilië)
Neymar speelt met vuur. Hij deelt een tik met zijn onderarm uit in het gezicht van Luka Modrić. Het blijft bij een gele kaart.
25'
Brazilië lijkt de zaakjes weer goed op orde te hebben. In aanvallend opzicht wordt de ploeg van bondscoach Felipe Scolari steeds dreigender en worden de uitbraken van Kroatië beperkt.
24'
Het eigen doelpunt van Marcelo in de openingsfase van deze wedstrijd is het eerste Braziliaanse eigen doelpunt op een wereldkampioenschap.
22'
Brazilië dringt aan! Neymar laat zich weer zien. Hij bereikt de achterlijn. Hij geeft voor op Paulinho, die de bal maar net mist. Van afstand dwingt Oscar met geen goed schot de Kroatische doelman tot een redding.
21'
Een goede loopactie van Paulinho aan de rechterkant van het veld. Hij loopt weg uit de rug van zijn man en kan vanuit een lastige hoek uithalen. Het schot gaat recht op Pletikosa af. De doelman redt.
19'
Kroatië op een 0-1 voorsprong, maar het spelbeeld verandert niet. Brazilië bevindt zich telkens op de helft van de tegenstander en Kroatië blijft gokken op de counter.
16'
Brazilië lijkt het tempo iets op te schroeven. Neymar neemt daarin het initiatief. Hij laat zich veelvuldig zien.
15'
Brazilië bijna met het antwoord. Neymar kan net niet bij een voorzet vanaf rechts. De bal stuitert te hoog voor het wonderkind om de bal binnen te schieten.
11'
Doelpunt voor Kroatië, 0:1 door Marcelo (eigen doelpunt)
Wat gebeurt hier! Kroatië op voorsprong door een eigen doelpunt van Marcelo. De Kroaten zijn er weer rap uit via Ivica Olić. Deze keer komt zijn voorzet vanaf links wel aan en belandt de bal op de voet van Marcelo: 0-1.
8'
De mogelijkheid van Kroatië diende zich aan vanuit de omschakeling. Dat is ook de manier waarop het Balkanland Brazilië moet bestrijden. Het gastland drukt de tegenstander terug op eigen helft, wat dus kansen biedt voor countermogelijkheden voor de Kroaten.
7'
Olić! Dat scheelt niet veel. Hij klopt Dani Alves in de lucht en kan koppen. Júlio César is gezien op de inzet van de Kroatische aanvaller, maar tot zijn opluchting gaat de bal naast.
6'
David Luiz krijgt in het vijandelijke strafschopgebied zijn hoofd tegen de bal. De inzet van de verdediger van Chelsea mist de power. Doelman Stipe Pletikosa kan makkelijk vangen.
3'
Brazilië kan uitverdedigen na een voorzet vanaf links van Ivica Olić. Hij passeerde op de linkerflank Thiago Silva, maar bereikt met zijn pass richting het strafschopgebied geen ploeggenoot.
1'
De eerste doelpoging is een feit en die komt van de Kroaat Mateo Kovačić. Gevaarlijk is het schot niet. Júlio César kijkt de bal naast.
1'
Kroatië heeft afgetrapt in São Paulo. Het WK is begonnen!
1'
Kippenvelmomentje hoor als volkslied van Brazilië klinkt. Het hele stadion zing het uit volle borst mee. Dit moet de Braziliaanse spelers toch een enorme boost geven.
Beide elftallen staan op het veld. Het volkslied van Kroatië klinkt als eerst.
De spelers melden zich in de catacomben. De spanning is van de gezichten af te lezen.
De aftrap van het WK nadert. De opstellingen van beide ploegen zijn inmiddels bekend. Brazilië treedt aan met de bekende namen zoals Dani Alves, David Luiz, Hulk, Neymar en Fred.

Ook de basiself van Kroatië kent geen verrassingen. De geschorste Mario Mandžukić wordt vervangen door Nikica Jelavić. Danijel Pranjić (oud-speler van sc Heerenveen) speelt niet, omdat hij kampt met een enkelblessure.

De complete opstellingen kun je hier vinden.
Het is eindelijk zover! Vandaag gaat het WK in Brazilië eindelijk beginnen. Vanavond trappen het gastland en Kroatië in São Paulo af voor het openingsduel. Ik ben Steven Koelma en ik doe vanaf tien uur rechtstreeks verslag van deze eerste WK-wedstrijd.

Als het beginsignaal van de Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura heeft geklonken, begint de missie van Brazilië pas echt. De Goddelijke Kanaries hebben dit toernooi maar één doel: de wereldtitel. Tegen Kroatië moet vanavond de eerste stap gezet worden.

Omdat Brazilië als gastheer automatisch geplaatst was voor het WK, had het geen last van kwalificatieperikelen. Bondscoach Luiz Felipe Scolari kon daarom de afgelopen vier jaar bouwen aan zijn team. De keuzeheer is erin geslaagd om er een geoliede machine van te maken. Dat demonstreerde Brazilië vorig jaar tijdens de Confederations Cup in eigen land. Alle wedstrijden werden gewonnen met als hoogtepunt de 3-0 in de finale tegen regerend wereldkampioen Spanje.

Toch was de laatste WK-test van Brazilië niet om naar huis te schrijven. In het oefenduel van afgelopen vrijdag met Servië werd er een 1-0 overwinning geboekt, maar de zege was allesbehalve overtuigend. De Serviërs waren zelfs een deel van de wedstrijd de betere. Nu het WK op het punt van beginnen staat is de vraag vooral: kan Brazilië tegen de immense druk van buitenaf? Dat lijkt op weg naar de titel op voorhand de grootste tegenstander van de Seleçao.

Kroatië
De druk bij Kroatië is vele malen minder. Zeker in deze wedstrijd, waar Brazilië de grote favoriet is. Dat weet ook de Kroatische bondscoach Niko Kovač. ''Maar wij zijn optimistisch gestemd. We gaan zeker niet met de witte vlag zwaaien'', zei hij in aanloop naar het duel. Kovač hoopt op de creatieve krachten van de middenvelders Luka Modric en Ivan Rakitic. ''Als we ons aan het plan houden, krijgen we zeker kans te scoren.''

Kroatië moet zich in poule A richten op de tweede plek, omdat de eerste plaats vermoedelijk naar Brazilië gaat. Daarvoor gaan de Kroaten de strijd aan met Kameroen en Mexico. Een stunt in de openingswedstrijd van het WK kan het Balkanland al een flinke stap in de goede richting zetten. Dat het een lastig karwei wordt, is een understatement. Zeker in de wetenschap dat Kroatië niet kan beschikken over topschutter Mario Mandžukić (Bayern München). Hij zit nog een schorsing uit.

Ik zie je graag om tien uur terug als Brazilië en Kroatië aftrappen in het stadion Itaquerão in São Paulo. Tot dan!